Lupe Fiasco - The Cool (2007)

Label: Atlantic

1. Baba Says Cool for Thought (0:47)
  2. Free Chilly (1:02)

met Sarah Green en Gemstones

3. Go Go Gadget Flow (4:10)
  4. The Coolest (5:13)
  5. Superstar (4:49)

met Matthew Santos

6. Paris, Tokyo (4:31)
  7. Hi-Definition (3:52)

met Snoop Dogg en Pooh Bear

8. Gold Watch (4:13)
  9. Hip-Hop Saved My Life (4:03)

met Nikki Jean

10. Intruder Alert (4:00)

met Sarah Green

11. Streets on Fire (4:40)
  12. Little Weapon (4:06)

met Bishop G en Nikki Jean

13. Gotta Eat (3:24)
  14. Dumb It Down (4:04)

met Gemstones en Graham Burris

15. Hello / Goodbye (Uncool) (4:27)

met UNKLE

16. The Die (3:23)

met Gemstones

17. Put You on Game (3:03)
  18. Fighters (3:33)

met Matthew Santos

19. Go Baby (3:37)

met Gemstones

88Fabian
Een jammer genoeg terleurstellend album.
het nummer 'Superstar vind ik wel goed,maar voor de rest is dit album niks aan,3 nummers zijn nog wel te doen,maar voor de rest is het niks waard.

avatar van Eardrum
Ik vind de tekst van Dumb it down echt de shit. In eerste instantie leek dit me een nietszeggend nummer door het simpele refrein, bleek toch erg goed te zijn.

ben2man
Luistert zooo goed weg.. zal ooit nog dieper op ingaan!

avatar van Soulistic
Vind Lupe een verfrissende pioneer in the rap scene. Hij rapt niet over bling bling enz. Hij heeft echt goede teksten met een emotionele lading over actuele zaken.
Intruder Alert en Little Weapon zijn echte statements en zetten je aan het denken. Superstar en Hip Hop Saved my life en Go Baby vind ik de beste songs. Lekker aanstekelijke nummers en hij flowt hij er lekker op los.
Maar er staan ook zeker een paar mindere tracks op.
Dus tsja 3,5 sterren.

DennisGTI
Streets on Fire is echt geweldig. Verder een goed album, kan hem vaak horen zonder dat hij minder wordt. Sommige nummers ga ik juist nog beter vinden.

o0.
ben nog niet zo lang bekend met lupe, maar heb zo bij momenten het idee dat ik naar kanye aan 't luisteren ben... gek?

avatar van Shelter
ja das wel gek
Lupe heeft namelijk ander soort producties en zeker niet dezelfde stem kwa rappen naar mijn mening.

avatar van Game
Door Kanye was Lupe doorgebroken en hij had één productie op z'n vorige album, dat is eigenlijk het enige wat ze gemeen hebben.

o0.
niet dezelfde stem idd en ook hele andere soort productie, toch vind ik zijn rapstijl soms lijken op de (oude) kanye

o0.
heerlijk album! fighters, litlle weapons, golden watch... supernummers!!

avatar van Kid
Kid
Ik vind hem ook totaal niet lijken op Kanye... De producties zijn heel anders, en ook zijn flow en stem lijken niet eens op dat van Kanye..

X-man
Laat ik eens gek doen en zeggen dat dit een classic is. Iedere track is erg goed uitgewerkt en heeft inhoudelijk ook iets te bieden. De producties zijn erg varierend en verfrissend en zorgen voor een heel sterke ondersteuning voor Lupe's rhymes. Dit is echt een 'modern day classic' in mijn ogen.

Snap trouwens niet dat mensen die vergelijken met Kanye West. Totaal verschillende rappers.

avatar van Game
Je hebt gelijk, dit is inderdaad een modern day classic. Ik heb ontzettend veel zin in Lupe's 3e album. Komt als het goed is begin volgend jaar uit

Game schreef:

Is er al een of ander concept bekend ofzo? Zou leuk zijn, want Lupe is echt zo'n artiest die daar wat moois van kan maken.

avatar van Shelter
classic weet ik niet zo zeker...
Erg vet maar classic gaat me iets te ver

Shelter schreef:
classic weet ik niet zo zeker...
Erg vet maar classic gaat me iets te ver

Hmm tja dat blijft persoonlijk

Van alle mainstream artiesten die in het nieuwe millenium door zijn gebroken vind ik Lupe Fiasco bij verre de beste. Inhoude scherpe teksten, kiest vaak erg goede producties en heeft als rapper voor mij de X-factor die hem bijzonder maakt. Hij is een mainstream artiest met toch een underground tintje eraan.

X-man schreef:

Het zou zijn laatste album worden en L.U.P.-End gaan heten maar daarvan is hij gaan afzien (thank god). Het album heet nu We Are Lasers of Lasers en er zit nog geen concept aan vast. Lupe heeft héél weinig over laten weten. Hij had een paar maanden geleden wel een 1e single uitgebracht maar die was geflopt omdat het label het niet had gepromoot, erg jammer. Daardoor was het album terugschoven naar volgend jaar. Beter had Lupe gewoon Jay-Z's label gegaan ofzo ipv Atlantic Records.

o0.
ben behoorlijk gek van dit album geworden zo langzamerhand..

mixtapeje

Geweldig album.
Wie na zo'n nummer als Little Weapon nog durf te ontkennen dat hij niet 1 van de beste lyricale rappers is, is gewoon raar.

avatar van Rhythm & Poetry
Wie beweert op basis van één nummer dat iemand bij de beste lyricale rappers hoort, die spoort niet helemaal. Bovendien een weinig bijzondere tekst dacht ik zo...

Rhythm & Poetry schreef:

Nouja hij zegt ook "na zo'n nummer als". Dat houdt al in dat hij vind dat er ook vergelijkbare (goede) nummers op staan. Maar het is wel een beetje een loze kreet, onderbouw het dan tenminste.

avatar van MJ_DA_MAN
ramboo26 schreef:
Hahahahaha.

avatar van Game
Wel een bijzondere tekst, Lupe legt perfect de kern bloot over gewelddadige probleem jongeren. Hij laat je erover nadenken. Conceptuele track, zoals velen op dit album.

avatar van RestLove
Game schreef:
. Conceptuele track, zoals velen op dit album.

Inderdaad, als je het concept snapt krijgen alle liedjes ook een dubbele laag en dan pas kun je zien dat Lupe zeker wel goede lyrics heeft. Ik zou niet zomaar naar losse tracks refereren, het is als een boek of film en daar staan hoofdstukken en scenes ook nooit op zich.

avatar van Phat Weasel
Die dude is inderdaad lyrisch geniaal maar 'k snap niet dat net hij dan een feature van snoop op z'n album wil? Naar mijn mening toch één van de grootste sellouts in de scene, en ondanks z'n meesterlijke debuutalbum zijn z'n lyrics toch ook al een tijdje niet meer wat ze geweest zijn. "Loopie hit the lotto, snoopie hit the lotto." "Listen, puttin cali-green in the kitchen" "Blam blam with the blammer, smile nephew you on candid camera, real nine-eleven" :s

avatar van Raul
goh nog nooit gereageerd/gestemd bij/op dit album zie ik.
bij dezen dan.
laat ik beginnen met een vergelijking (ik kan het niet laten), ik vind deze iets minder dan Food & Liquor.
het jammere van Lupe is dat hij een geweldige rapper is met een onvoorstelbare flow maar dat hij er tot nu toe nog niet in geslaagd is zijn af en toe zeer hoge niveau een album lang vast te houden.
van Food & Liquor en The Food samen kun je een klassieker samenstellen maar zo apart bezien hebben beide albums heel duidelijk hun pieken en dalen.
absoluut geen classic dus in mijn ogen maar wel sterk album want er staan wat juweeltjes op waar je u tegen zegt

favoriete tracks zijn Superstar, Go Go Gadget Flow, Paris/Tokyo, Streets Are on Fire en Put You On Game

3.5 sterren

avatar van ThingMan
Zal deze weer eens uit de kast trekken. Zie hem nu zo voorbij komen in de lijst. Ik vind Superstar nog altijd een geweldig nummer.

avatar van He$$el_01
Raul schreef:
The Food

The Cool??

IJzersterke opvolger, net iets minder als FnL.

Tekstueel is het soms geniaal. Alleen vind ik het jammer dat het album niet echt als 1 geheel klinkt, maar meer als een collage van erg goede nummers.

Dumb It Down, Hello/Goodbye (Uncool), The Die, Put You On Game, Streets On Fire en Gold Watch

avatar van Game
Geen geheel? Ik vind dit als geheel juist erg goed, vooral me die personages The Game, The Streets en The Cool. De thema's angst, geweld en fantasie komen vaak terug in dit album.