menu
zoeken in:
avatar van bloempje24
In Muziek > Artiesten > Het grote Radiohead ophemel en afzeik topic:

Gezien vele lijstjes van muziekkenners en luisteraars is radiohead gewoon de nummer 1 band van de laatste 20 jaar.

U2, Coldplay, Oasis, Keane zijn niet meer dan de Minardi's in de hoogste klasse van de muziek. Daarboven staat een band eenzaam als winnaar zonder op de rest neer te kijken. Ook voor de volgende race is de uitslag al weer bekend. Radiohead 1, 2 en 3. De kannibaal voor dit decennium.

Waarom zouden andere bands beter zijn? En wat heeft radiohead wel wat de rest niet heeft. Is het dan toch het Charisma van Thom Yorke?

avatar van gemaster
Volgens mij is het de drang om steeds weer te vernieuwen.

En wat Keane in je lijstje doet snap ik niet.

avatar van bonothecat
Je kunt alles van Radiohead zeggen......maar het charisma van Thom Yorke als pluspunt noemen....wat mij betreft zouden ze dan echt een middenmoter zijn. Dan zou misschien Rage Against the Machine wel op 1 staan!

avatar van bloempje24
gemaster schreef:

Volgens mij is het de drang om steeds weer te vernieuwen.

En wat Keane in je lijstje doet snap ik niet.


Keane vinden veel mensen leuk, Coldplay = Radiohead light, Keane = Coldplay light.

Wat betreft het charisma van Yorke, dat was natuurlijk een grapje!

avatar van Aurum
Ik vind ze muzikaal veel sterker, een nummer als Pyramid Song zit muzikaal zo goed in elkaar. Daarnaast varieren ze veel meer (zowel de stijl van de albums als de onderlinge nummers op de albums) en experimenteren ze met succes (met electronische muziek). Buiten dat zit er naar mijn mening meer emotie in hun muziek dan in de muziek van de andere genoemde bands en weet Thom Yorke het met meer overtuiging te brengen dan anderen.

Sietse
ik sluit mij geheel aan bij Aurum...

het is gewoon puur muzikale kracht en de kracht om te vernieuwen. Iets wat bij de andere bands gewoon echt onbreekt.

Pff, Radiohead is een geweldige band, en zeker één van de beste bands van de afgelopen 20 jaar, maar om nou te beweren dat het gewoon zo is dat ze de beste zijn alsof er geen discussie over mogelijk is, daarvoor is muziek toch teveel een smaakkwestie denk ik.

avatar van Aurum
Tuurlijk is muziek een smaakkwestie,

daarom zeg ik ook dingen als "Ik vind.." en "..naar mijn mening.."

avatar van Onderhond
Tja, dat experimenteren met electronische muziek ... enkel Kid A volledig gehoord, maar dat stukje ambient daar komt mij eigenlijk eerder redelijk goedkoop dan experimenteel over.

Verder vind ik het absolute zeikmuziek, letterlijk. Gezeur van de bovenste plank.

avatar van Zavo
Ik vind Radiohead ook enigzins overgewaardeerd. Ik vind ze goed, maar zeker niet de beste band. En ik ben ook meer een liefhebber van het oudere werk, met name The Bends en OK Computer. Wat ze daarna hebben gemaakt vind ik een stuk minder.

avatar van Aurum
Mijn interesse wekten ze pas met Amnesiac. Ik ben daarna het oudere werk (m.u.v. Pablo Honey en de ongeveer helft van The Bends) gaan waarderen.
Kid A en HTTT vind ik ook geweldig, maar Amnesiac blijft favoriet.

Ik heb ze één keer live mogen zien en was erg onder de indruk.

avatar van bloempje24
Aurum schreef:

Mijn interesse wekten ze pas met Amnesiac. Ik ben daarna het oudere werk (m.u.v. Pablo Honey en de ongeveer helft van The Bends) gaan waarderen.
Kid A en HTTT vind ik ook geweldig, maar Amnesiac blijft favoriet.

Ik heb ze één keer live mogen zien en was erg onder de indruk.


Mazzelaar, ik wacht nog op mijn eerste live concert. Vaak zijn ze ook niet in Nederland. Had ze een paar jar geleden wel willen zien in Nijmegen, dat was echt een top concert (volgens de bootleg dan).

Ik denk dat de kracht achter Radiohead het vernuft van Thom Yorke is. Hij heeft een talent om te experimenteren in samenwerking met zijn hoge compositorische kwaliteiten. Zoals je schreef Pyramid song, zit goed in elkaar (al had deze bij mij wel wat luisterbeurten nodig) en vooral het einde is zooo mooi! Bovendien gaan de teksten ook nog eens ergens over in tegenstelling tot de huidige U2 en bovengenoemde (dus niet de oude U2). Pyramid song is ook een vrij positief nummer, al zullen velen dat niet met mij eens zijn.

Waarom wordt radiohead eigenlijk "depressief" genoemd? Het is geen feestmuziek, maar het gaat nou ook weer niet over zelfmoord etc. Ik noem het liever donkere of zware muziek.

avatar van herman
Ik denk dat de rol van Jonny Greenwood ook niet onderschat moet worden. Volgens mij is hij een katalysator voor Yorke's genie en bovendien zelf ook hypermuzikaal.

Ik heb Radiohead nu 4 keer gezien en elke keer was bijzonder. De eerste keer was op Torhout '97, net nadat OK Computer uit was. Dat was niet eens zo'n goed concert (latere keren waren veel beter), maar het was bijzonder om te zien hoe bandleden meezongen met de nummers, of er nu een microfoon bij stond of niet. Ze hadden het duidelijk naar hun zin. Ik heb er destijds nog een stuk over geschreven voor de schoolkrant, misschien dat ik dat nog wel ergens digitaal heb (in WordPerfect ).

Overigens hebben ze in 2000 of 2001 ook nog op Pinkpop gestaan. Daar was ik wel verguld mee, want door vervelende omstandigheden moest ik het optreden in Nijmegen aan me voorbij laten gaan. En dat moet inderdaad wel heel erg goed geweest zijn als ik de bootleg zo hoor. Gaaf ook die flarden van het 8 uur journaal in de intro van The National Anthem.

avatar van bloempje24
Johny Greenwood ontwikkelt zich inderdaad vrij goed. Ze zeggen zelf dat Yorke een vetorecht heeft, maar de positieve muzikale kennis van Greenwood heeft zeker veel vernuftige elektronica opgeleverd.

hou ervan of haat het ... wat je echter niet kan ontkennen is dat er weinig groepen zijn die zich elke cd weer heruitvinden en toch een herkenbare sound blijven houden .

avatar van John Doe
Onderhond schreef:
Tja, dat experimenteren met electronische muziek ... enkel Kid A volledig gehoord, maar dat stukje ambient daar komt mij eigenlijk eerder redelijk goedkoop dan experimenteel over.
Voor bandjes is het vooral experimenteel denk ik. Ze halen dingen uit in hun muziek die anderen niet doen en de kleine experimentjes werken vaak leuk en zijn harmonieus verpakt. Ze gebruiken een rijk assortiment aan instrumenten en maken hun nummers echt onderscheidbaar van elkaar en de rest van de muziek. De nummers zijn niet ontstaan uit kleine variaties van standaard dingen. Erg positief is dat. ''Radiohead'' hoort bij de minst lompe bands en dat mag ik wel.

Verder vind ik het absolute zeikmuziek, letterlijk. Gezeur van de bovenste plank.
Dat zie ik er ook wel in, maar ik kan toch tot ver meegaan in dat zeurderige. ''Tom Yorke'' is nogal depressief geweest en misschien nog steeds, zijn ervaren pijn en onvrede met de wereld hoor je terug in z'n zang. Z'n vocalen zijn ook erg goed in het opzicht dat hij een soort hoop subtiel door de neerslachtigheid heen kan laten schijnen. Veel diepgang erin imo en de zeurstem houdt hij trouwens ook best vaak mooi in (althans in bepaalde mate).

avatar van bloempje24
Radiohead is een van de weinige bands die zang, tekst en muziek echt een geheel kan laten worden.

Onderhond: experimenten goedkoop? het blijven inderdaad wel kopstaart nummers, he. Maar Radiohead heeft ook nog een verhaal te vertellen. Om dit alles te verpakken in liedjes die op het randje tussen mainstream en alternatief inzitten is moeilijker dan het lijkt. Gezien je smaak moeten nummers als The Gloaming je toch aanspreken...

Wat bedoel je trouwens met gezeur van Radiohead. Er is geen klaagzang aanwezig. Het gaat meer over menselijke emoties, conditionering, invloed van media, krachten die de werkelijke macht hebben etc.

avatar van Onderhond
Ik heb geen flauw idee waarover Radiohead zoal zingt. Het is misschien inhoudelijk geen klaagzang, maar het klinkt wel als een klaagzang. Die zeurderige, slepende sfeer die in de Radiohead nummers hangt ... alsof je naar een uur naar een kind moet luisteren dat z'n chocolade ijsje niet krijgt.

Vind het allemaal erg dramatisch en opgeblazen klinken. Het verhaal dat Yorke te vertellen heeft interesseert mij niet.

avatar van Zachary Glass
Onderhond schreef:
... alsof je naar een uur naar een kind moet luisteren dat z'n chocolade ijsje niet krijgt.


Vind het allemaal erg dramatisch en opgeblazen klinken. Het verhaal dat Yorke te vertellen heeft interesseert mij niet.


Er valt ook geen letterlijk verhaal bij Radiohead te halen, Thom Yorke heeft toch ooit min of meer toegegeven dat het "cut & paste"-teksten betreft (een archetypisch voorbeeld: 2+2=5).

Daardoor vind ik net zo grappig overkomen, bijvoorbeeld "The National Anthem", er lijkt daar zo'n flard stadsgeluiden doorheen gemixt, waardoor het iets kolderesk krijgt

Maar nog 'ns: ik heb ontzettend veel luisterplezier beleefd aan het werk van Radiohead

avatar van Goodfella
Radiohead.. muzikaal erg sterk, maar ik kan die Yorke meestal écht niet uitstaan.

Hun videoclips zijn echter wel erg mooi. Heeft iemand daar geen mooi downloadbaar overzichtje van?

avatar van gemaster
Ik heb hier de DVD van Radiohead liggen: 7 commercials. Dat zijn de 7 videoclips van de singles van The Bends en OK Computer. Leuk om te hebben. Het zijn inderdaad vaak prachtige clips.

Onderhond
alsof je naar een uur naar een kind moet luisteren dat z'n chocolade ijsje niet krijgt.

Als ik een stok zou moeten zoeken om Radiohead mee te slaan, dan had ik hier ook voor gekozen. Ik kan me erg goed voorstellen dat iemand zich kapot ergert aan de nasale zeurstem van Yorke. Gelukkig doe ik dat zelf niet.

Overigens word ik zelf ook totaal niet depressief van Radiohead muziek. Ik raak meer overwelmd van de grootse klanken die deze band produceert.
En of het de beste band van de laatste 20 jaar is, tsja ik vind van wel.

avatar van bloempje24
Yorke heeft toch ooit min of meer toegegeven dat het "cut &
paste"-teksten betreft (een archetypisch voorbeeld: 2+2=5).
--------------------------------------------------------------------------

Yorke zegt wel meer over zijn eigen werk wat kant noch wal raakt. De teksten van Kid A zijn echt niet uit een grote hoed gehaald, zoals hij zelf weleens aangaf. Uitzondering Morning Bell, hier zit niet echt een lijn in. Vooral het nummer Kid A heeft een geweldig sterke tekst gezien het thema van het album.

avatar van bloempje24
Onderhond schreef:

Ik heb geen flauw idee waarover Radiohead zoal zingt. Het is misschien inhoudelijk geen klaagzang, maar het klinkt wel als een klaagzang. Die zeurderige, slepende sfeer die in de Radiohead nummers hangt ... alsof je naar een uur naar een kind moet luisteren dat z'n chocolade ijsje niet krijgt.

Vind het allemaal erg dramatisch en opgeblazen klinken. Het verhaal dat Yorke te vertellen heeft interesseert mij niet.


Misschien ben je allergisch voor dit soort muziek, Onderhond. Gezien je smaak lijkt het er op dat je wel de moeite neemt om iets de kans te geven om te groeien. Jammer genoeg kun je je hier niet toe zetten bij radiohead.

Kan het er ook aan liggen dat Radiohead op het randje staat tussen experimenteel en mainstream en jij de voorkeur geeft aan experiment voor een kleinere doelgroep? M.a.w. is er muziek van een bekende en ook commercieel succesvolle groep die je wel goed waardeerd?

avatar van HammerHead
Tja, Radiohead, het doet me niet echt veel. Aardig bandje, maar krijgt duidelijk teveel eer hier op MuMe.

Het is een van de weinige bands waar ik dankzij MuMe een (grotere) hekel heb gekregen, samen met Toto.

Ik ga me wel weer met andere muziek bezighouden, de groeten.

avatar van Jordy
persoonlijk geflame verwijderd

avatar van Onderhond
Misschien ben je allergisch voor dit soort muziek, Onderhond.

Dat weet ik wel zeker . Radiohead is echt het prototype van muziek waar ik allergisch aan ben.

Ik word er kregelig van, het gezeur werkt me op m'n zenuwen, dat slepende, dat dralende ... deprimerend en sfeerverpestend. Ik kan er echt niks aan doen, ik krijg er de "wubbes" (kriebels voor onze Nederlandse vrienden) van.

Qua commercieel gebeuren dat mij kan bekoren ... Lamb, Björk en hier en daar wat popnummertjes. Eén constante, er is een vrouw die zingt, nooit een man . Meer richting electronic kom ik uit bij Push, Airwave en over het kanaal Orbital, Autechre en Aphex Twin. Vooral die laatste twee zijn wel het electronisch equivalent van een Radiohead denk ik.

avatar van bloempje24
Onderhond schreef:

Meer richting electronic kom ik uit bij Push, Airwave en over het kanaal Orbital, Autechre en Aphex Twin. Vooral die laatste twee zijn wel het electronisch equivalent van een Radiohead denk ik.


Kun je mij eens een tip geven voor een geweldig electronic album, ken zelf eigenlijk alleen Aphex twin en Four Tet in dit genre.

avatar van avdj
Ik ken Radiohead niet echt goed, maar op www.acclaimedmusic.net staan ze op plaats 19 van de beste bands aller tijden. Drie plaatsen boven Pink Floyd, waardoor ze beïnvloed zijn. Is dat niet teveel van het goede?

avatar van Nubis
Misschien. Misschien niet.

Radiohead heeft toch wel heel originele dingen gedaan. Zelf ken ik Pink Floyd niet geweldig goed, dus veel kan ik er ook weer niet over zeggen.


Verder: de 'experimentele' Radiohead vind ik geweldig. En zal ik altijd geweldig blijven vinden.
'Pablo Honey' ken ik niet zo goed, maar lijkt me niet erg geweldig en 'The Bends' vind ik ook stukken minder dan de rest. En 'OK Computer' is voor mij in ieder geval ook niet het beste album wat ze hebben gemaakt.

avatar van herman
Misschien wordt Pink Floyd wel schromelijk overschat? Ik zie hun invloed ook niet direct terug, zelfs al vind ik een paar van hun albums geweldig.

Maar dan nog, hoe serieus wil je die website nemen?

Gast
geplaatst: vandaag om 04:03 uur

geplaatst: vandaag om 04:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.