menu
zoeken in:
Jav-
Heb ze afgelopen jaar gezien in Paradiso, dat was echt verbluffend goed. #8 is inderdaad een afsluiter die z'n weerga niet kent, een echte knaller. Kraakhelder geluid ook.

avatar van staralfur
Ik heb er zin in! Ik ga voor het eerst niet (vooraan) staan, ik hoop dat het achter in de zaal net zo'n beleving is - en dat de mensen om mij heen hun mond houden

avatar van Bardt1980
Blanck Mass doet trouwens het voorprogramma. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Maar als aanloop naar onze hoofdact vind ik het niet verkeerd gekozen.



avatar van herman
Blank Mass

Dat is één van de twee mensen achter Fuck Buttons. Geweldige artiest, maar wel een stuk ontoegankelijker dan Sigur Ros. Hoop dat ie ook nog eigen optredens gaat geven in Nederland, want om daarvoor nou naar SR te gaan (waarschijnlijk snapt het gros van de SR-fans er toch niets van).

avatar van Bardt1980
Fuck Buttons ken ik dan weer wel. Ik wist alleen niet dat hij daar onderdeel van heeft uitgemaakt.
Maar zo ontoegankelijk ivind ik het nou ook weer niet wat ik tot nu toe van hem gehoord heb.
Het bijt elkaar niet in ieder geval.

avatar van nico1616
herman schreef:
Blank Mass

Dat is één van de twee mensen achter Fuck Buttons. Geweldige artiest, maar wel een stuk ontoegankelijker dan Sigur Ros. Hoop dat ie ook nog eigen optredens gaat geven in Nederland, want om daarvoor nou naar SR te gaan (waarschijnlijk snapt het gros van de SR-fans er toch niets van).


Het gros van de SR-fans couldn't care less in Lissabon.
De aandacht van het publiek was er totaal niet tijdens het voorprogramma. De zaal liep vol en bier en popcorn werden nog volop verkocht.
Ik vond de mix van elektronica en ambient niet slecht, maar er was toch net iets te weinig spanningsboog.

Voor de mensen die angst hebben dat ze zullen praten rondom je, je zult het toch niet horen aangezien de klank allesoverheersend is. Enkel te vroeg applaus zorgde dat er stukken niet hoorbaar waren (bv het a capella einde van Varud). Het is bijzonder gemakkelijk op je op zo'n optreden te focussen: al was er een bom ontploft, ik zou het niet gemerkt hebben

Ik zal met plezier hier volgen hoe het de komende weken in Nederland en België zal zijn.
Voor de late belissers: Vorst is nog niet uitverkocht. Wacht niet tot Werchter, want daar zal de setlist waarschijnlijk ingekort zijn.

avatar van herman
Ja, voorprogramma´s krijgen nooit zoveel aandacht. Kan me er ook wel iets bij voorstellen soms, maar ik zou liever Blank Mass een keer zien dan Sigur Ros eigenlijk. Maar da´s ook omdat ik SR wel geloof na al die jaren...

avatar van jassn
Ik ga toch voor Sigur Ros hoor al heeft het wss te maken met het feit dat ik ze nog nooit gezien heb

nog 11 dagen

Blanck Mass kijk ik ook heel erg naar uit. Niet zo bekend bij het grote publiiek, een zijn nummers is nochtans gespeeld op de olympische spelen, in orchestrale versie weliswaar.



De setlists van Porto en Lissabon beloven 4 nieuwe nummers. Brennisteinn is al even bekend van live-opnames, de studio-versie in die extended snippet klinkt echt bruuuuut.

Absoluut prijsbeest in de nieuwe nummers vind ik voorlopig Hrafntinna. Wat een sfeer, wat een gebruik van het instrumentarium, die blazers




Ik kan niet wachten tot het nieuwe album (en eerst de EP!) uitkom. Zelden zo zeer uitgekeken naar een optreden, nochtans al de vierde keer SR . Tot volgende week in Amsterdam!

EP komt in maart, album in het najaar

avatar van IllumSphere
Ik heb net de drie nieuwe nummers gehoord, maar erg enthousiast ben ik niet. Alleen Yfirborð kan me nog bekoren. Misschien ligt het wel omdat het live gespeeld wordt, maar ik vrees er een beetje voor.

sigurros88
Ik ben benieuwd wat ze zonder Kjartan kunnen. Ik hoop niet dat het teveel naar Jonsi zijn kant op gaat. Zijn solo projecten doen mij niet zoveel. Zal wel wat meer electro worden en geen of weinig blokfluiten/paino etc.

Al moet ik zeggen dat kveikur en brennistein toch wel goede hoop geven. laat maar knallen dit album. Ook zeer benieuwd naar de EP. Het zal wel een soort van b-kantje worden van het aankomende album.

avatar van Gloeilamp
Hrafntinna vind ik erg mooi. Verder ben ik benieuwd hoe de setlist er uit gaat zien voor het concert van morgen in de HMH. Festival lijken ze helaas niet te gaan spelen

avatar van Rhythm & Poetry
Mocht iemand voor morgen nog een kaartje hebben: ik houd me aanbevolen.

avatar van Gloeilamp
Gloeilamp was zo onder de indruk van Sigur Rós dat hij op de helft van het concert door zijn beentjes zakte en flauwviel en de tweede helft heeft moeten missen

avatar van RoyDeSmet
Hier is een foto van de setlist van vanavond: klik.

Hier links naar de nieuwe nummers die gespeeld zijn.

yfirbord
Brennisteinn
Kveikur
Hrafntinna

Deze kende ik ook nog niet, maar stond al op het Hvarf/Heim-album: Lagid I Gaer

Gloeilamp schreef:
Gloeilamp was zo onder de indruk van Sigur Rós dat hij op de helft van het concert door zijn beentjes zakte en flauwviel en de tweede helft heeft moeten missen




Fantastisch dat het was

Jav-
Verrassende afsluiter.

avatar van Gloeilamp
bracket schreef:
(quote)




Fantastisch dat het was


Ik baalde er ook vreselijk van, maar vooraan was het vreselijk heet. Na Vaka of E-bow was het gebeurd, maar heb de toegift gelukkig nog van achter het podium mogen zien, samen met zo'n 5 andere mensen die hetzelfde hadden

avatar van JoostBo
Sigur Rós zien voor de vierde maal. De belofte vooraf was dat het een andere show zou worden dan de vorige keer in Paradiso. Deels klopte dit: De band had een groot scherm op de achtergrond, speelde de eerste drie nummers achter een wit doek en er kwamen vier nummers voorbij gedurende de avond.

Nu hoeft zo'n groot scherm van mij niet per se. Goed, het podium wordt daarmee aangekleed, maar ik luister liever gewoon naar de muziek en ik hoop dat de band extra zijn best doet om er iets moois van te maken dankzij de muziek, niet dankzij allerlei visuele extra's.

Ik geloof dat de nieuwe nummers nog een beetje moeten landen. Opener Yfirborð vond ik mooi klinken, het tweede deel van Brennisteinn was ook ok, maar bij Kveikur en Hrafntinna weet ik het nog niet. Het was leuk om te zien dat ze nu zoekende zijn naar een nieuwe vorm nu toetsenist Kjartan is vertrokken, maar over het geheel gezien denk ik dat ze aan de nieuwe nummers nog wel mogen schaven... Of zijn deze vier nieuwelingen de nummers van de EP die volgende maand verschijnt?

Af en toe vond ik de nieuwe nummers iets te veel een grote brei worden: de kracht van Sigur Rós is juist dat hun muziek hard kan zijn, maar de melodie altijd de boventoon blijft voeren. Vergelijk Kveikur en Hrafntinna maar eens met Lagið í gær: Bij het oude í gær geeft de band vol gas maar je blijft horen wat ze spelen. Bij Kveikur en Hrafntinna hoorde ik dat niet gelijk. Misschien is dat de weg die de band inslaat en is het ook gewenning: nieuwe nummers van Sigur Rós hebben vaak bij mij even tijd nodig.

Verder viel me op dat Jónsi niet altijd goed bij stem was, vooral bij Glósóli haalde hij de hoge tonen niet. Hij herstelde zich trouwens goed in de toegift bij het einde van Svefn-g-englar.

Tot slot: leuk om Olsen olsen eens te horen. Die kans was er al tijdens de eerste avond in Paradiso, maar daar was ik niet bij. Toch hoop ik in de toekomst dat de heren de setlist eens wat grondiger gaan wijzigen. Van Ágætis Byrjun komen Ný batterí en Svefn-g-englar altijd voorbij. Van Takk... de singles Sæglópur, Hoppípolla en Glósóli. Helaas kan je het van te voren wel bedenken wat ze gaan spelen. Hopelijk verrassen ze een keer en spelen ze Svo Hljótt of Hjartað Hamast (Bamm Bamm Bamm). Dat is voor hen toch ook leuk?

avatar van chevy93
De eerste keer Sigur Rós voor mij, alles wat ik verwacht had. Alleen of ik daar blij mee ben..

In mijn extase had ik rustig Amsterdam Amstel ingevuld op mijn NS-app. Tot ik me bedacht dat de trein waar ik in zat helemaal niet naar de Arena ging, want dat was Bijlmer Arena. Zodoende was ik iets later (half 9), maar ach.. in dat half uurtje had het voorprogramma niets anders gedaan dan een half uur lang 3 of 4 noten aanslaan. Ik vond het wel mooi. Was visueel wel erg dood.

Paradiso zou al niet te evenaren zijn en de HMH zou niet iets zijn voor Sigur Rós. Fuck die mensen dacht ik, dit wordt een geweldig concert!

Na twee onbekende nummers (I Gaer niet herkend) was daar opeens de eerste klapper. Ik was in de veronderstelling dat het E-Bow was, maar die kwam later dus. Tussendoor steeds oude toppers als Olsen Olsen, Vaka en Glosoli. Niet heel verrassend, maar je moet ze een keer gehoord hebben. Ik kon me echter niet aan de indruk onttrekken dat ik af en toe toch meer gericht was op Ajax (don’t ask) dan op die IJslanders.

Yfirbor∂ was de opening en het eerste nieuwe nummer. Niet heel spectaculair. Brennisteinn werd al beter en bewees dat het volgende album op z’n minst één aardig nummer heeft. Vervolgens wat oude bekenden. Vlak voor de pauze ‘Kveikur’ en dat was een mooie afsluiter. Waarmee ik ook wist dat het nieuwe album ook een geweldig nummer heeft.

Deze avond sprong eruit: Varu∂. Dat is echt een hemeltergend mooi nummer. Dat vrouwenkoortje op het einde, één van de weinige keren dat ik echt kippenvel kreeg.

Svefn-G-Englar is zo’n encore waar je voor komt. Na een weinig imponerend begin, komt op een gegeven moment die omslag en gaat het nummer helemaal los. Die uithalen van Jonsi waren zeker kippenvelmomenten.

Afsluitend dan toch waarvoor ik kwam. Een live-versie van Popplagi∂. En alles wat ik verwachtte van dit nummer kwam uit. En meer. Een weergaloze trip waarbij het op het einde helemaal los gaat. Hoewel het geluid wel wat harder had gemogen soms. Daartussen schijnt nog een nieuw nummer gezeten te hebben, maar door de vooruitzichten naar het slot, de pijn overal in mijn lichaam van het staan en de teleurstelling om een wedstrijd die in Boekarest gespeeld wordt, heb ik eerlijk gezegd geen idee of die nou goed was.

Al met al een mooie 2 uur muziek, maar echt helemaal erin opgaan gebeurde maar zelden. Verwachting voor het nieuwe album: gewoon goed, maar geen meesterwerk. Varud was duidelijk de grootste verrassing. Ik ben geloof ik verliefd.

Gloeilamp schreef:
Gloeilamp was zo onder de indruk van Sigur Rós dat hij op de helft van het concert door zijn beentjes zakte en flauwviel en de tweede helft heeft moeten missen
Ha, was jij dat? Ik zag opeens wel allemaal beveiliging/hulpverleners rennen. Ik dacht nog dat ik toch niet bij een Michael Jackson-concert was?

avatar van Gloeilamp
Ik was niet de enige hoor, ik was al de 9e van de avond

avatar van staralfur
Voor mij was het de 6e keer Sigur Rós en de eerste keer dat ik níet ergens vooraan stond. Door een gebroken enkel moest ik een plekje zoeken op de tribune. Van te voren was ik bang voor kletsende mensen maar dit was helemaal niet het geval! Chapeau. Ik heb genoten van de lichtshow (die schaduwen in het begin, prachtig!) maar de beleving was toch minder intens (je mist de collectieve kippenvelmomenten). Ik sluit me aan bij Joost wat betreft de nieuwe nummers: ik zal ze nog een paar keer moeten horen. Het was geweldig om Olsen Olsen te horen (dat einde!) en ik krijg standaard kippenvel bij Ný Batterí en stukjes van I Gær en Popplagið.

Over een paar maanden zie ik mijn helden weer, op Best Kept Secret. Ik hoop dan weer te staan en dat er een andere setlist is. Een beetje verrassing kan geen kwaad, gooi er maar wat werk van Von tussen!

avatar van Hedser
Eerste keer Sigur Rós voor mij en ik vond het fantastisch. Hoogtepunten voor mij waren Varúð en natuurlijk de afsluiter. De nieuwe nummers waren nog even wennen maar vooral Kveikur belooft echt een heleboel, wat een bruut nummer zeg. Verder was ik ook erg onder de indruk van Jónsi, wat kan die man mooi zingen zeg! Dat hij in sommige nummers (zoals Sæglópur) de hoogste noten niet leek te halen deed daar weinig aan af. Kortom, dit smaakte zeker naar meer.

avatar van RoyDeSmet
Voor mij was het ook de eerste keer Sigur Rós. Ik kwam om kwart over 6 aanlopen en de rij was te overzien. Eenmaal binnen, de jassen opgehangen, wat muntjes gewisseld en nog even naar het toilet en toen ben ik in de zaal op de vloer gaan zitten. Zo rond acht uur begon het voorprogramma.
Waardeloos. Na een minuut of twintig werd het lichtelijk interessant en uiteindelijk heb ik een cumulatieve minuut zoiets gehad van: "Ja,...... ok".
Werkelijk waar: ik vond het gesprek van de mensen naast me interessanter. Hij had Sigur Rós voor het eerst gezien als voorprogramma van Radiohead, en niemand kende ze toen eigenlijk nog. Het was nog steeds zijn beste voorprogramma tot nu toe. En Mark had een belangrijke rol in een videoclip.

Sigur Rós begon met een nieuw nummer. Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik niet alle nummers herkende en alle titels weet bij alle nummers. Daardoor dacht ik dat Lagið Í Gæd ook een nieuw nummer was (Zo, dat was even collectief wakkerschrikken!). Ik kende het nummer echt nog niet!
Ook zou ik zweren dat Dauðalagið gespeeld werd, maar dat zal Ný Batterí geweest zijn. Hier werd ook het doek opgetrokken of laten vallen dat de band eerder van het publiek had weggehouden. Voor het eerst sinds het voorprogramma zagen we helder. Dát gaf al een mooi effect!
Nieuw nummer Brennisteinn vond ik overigens erg goed. Ik had al gelezen dat het nieuwe album de 'anti-Valtari' zou zijn, maar dit was inderdaad wel erg anti-Valtari! Denk Dauðalagið met een vleugje Muse (sorry!).
Sæglópur en Olsen Olsen waren voor mij hele mooie nummers. Olsen Olsen is sowieso het nummer waarmee ik fan ben geworden, geloof ik. Het was overigens in dit nummer dat ik voor het eerst merkte dat Kjartan weg was. De oboe(?) werd nu bespeeld door een engel uit het orkest, maar zij deed dit een stuk minder vloeiend dan Kjartan.
Hoppípollah/Með Bloðnasir en Glósoli vond ik ook weer erg goed. Ik stoorde me er, in tegenstelling tot Chevy, niet zo aan dat Jónsi de hoge noten niet haalde. Ik vond juist dat hij extreem goed zong (over de hele avond genomen). Varuð was voor mij trouwens ook een hoogtepuntje, met de gloeilampen op het podium.

In de toegift werd Svefn-g-englar gespeeld dat weer voor velen een hoogtepunt was. Daarna nog een nieuw nummer, Hrafntinna, waarvan ik vooral het outro prachtig vond!
Als afsluiter Popplagið. "The Pop Song". Wat een misleidende titel!
Sommige mensen begonnen te rocken. Ik verstijfde tijdens dit nummer.
Toen de finale ruis was gedoofd gingen de gloeilampen weer aan en later het zaallicht.
Mijn eerste gedachte was: Með Suð Í Eyrum... "With a buzz in our ears".

Oh, en zou Antoine nog gevonden zijn?

avatar van chevy93
RoyDeSmet schreef:
Ik stoorde me er, in tegenstelling tot Chevy, niet zo aan dat Jónsi de hoge noten niet haalde.
Kan jij gedachten lezen? Ik kan me niet herinneren dat ik dit geschreven heb, maar af en toe was het wel overduidelijk dat hij het niet haalde. Met name bij Glosoli miste hij toch wel een paar keer die hoge noten. Even later probeerde hij het ook nog een keer en toen ging het wel goed.

Dat is dan weer het nadeel van albumgetrouw optreden, men verwacht dan dingen.

avatar van RoyDeSmet
chevy93 schreef:
(quote)
Kan jij gedachten lezen? Ik kan me niet herinneren dat ik dit geschreven heb, maar af en toe was het wel overduidelijk dat hij het niet haalde. Met name bij Glosoli miste hij toch wel een paar keer die hoge noten. Even later probeerde hij het ook nog een keer en toen ging het wel goed.

Dat is dan weer het nadeel van albumgetrouw optreden, men verwacht dan dingen.


Sorry, ik verwarde je met JoostBo

avatar van Bardt1980
Ik kom net terug van een paar daagjes A'dam en ook ik heb uiteraard het concert van Sigur Ros bezocht, mijn eerste Sigur Ros welteverstaan. Aangezien mijn vriendin en ik niet op alle vlakken dezelfde muzieksmaak delen ben ik maar op mijn eentje met de metro richting HMH gegaan.
Eenmaal daar aangekomen was ik net op tijd om het voorprogramma van Blanck Mass mee te pikken. De eerste 15 minuten wist ik nog niet precies wat ik ermee aan moest. Ik ben op zicht niet vies van wat Ambient -achtige muziek, maar een heel voorprogramma... gelukkig had ik het mis en ontpopte de nummers zich langzamerhand naar steeds ritmischere klanken die bijna een bezwerende uitwerking hadden. Ik ga deze artiest toch maar eens wat serieuzer uitchecken. Een mooie opbouw naar het hoofdprogramma.

Dan Sigur Ros. Bij de eerste aantal nummers had ik mezelf een plekje verschaft zo'n 10 meter voor de P.A. Normaliter een plek waar ik wel vaker sta. Alleen deze keer stond er een of andere studentenclub achter mij die het nodig vonden om tijdens de nummers heel hard te praten en te lachen op momenten dat je een speld kon horen vallen. Toen ik omdraaide met de vermelding dat ze waarschijnlijk verdwaald waren 'De Arena is 50 meter die kant op!' werd de sfeer er niet gezelliger op. Ik besloot de verstandigste te zijn en ben toen op een mooi plekje midden op de tribune gaan zitten. Een goede keus kwam ik toen achter.

Vanuit deze positie kwam het geluid en de hele podiumpresentatie perfect over. Het eerste dat me opviel is dat Jonsi goed bij stem was. Iets waar ik toch een beetje voor vreesde voordat de show begon. Ik zie ook dat er hier al veel geschreven is over het optreden. Maar ook bij mij waren Varu∂, Svefn-g-englar en Popplagið de absolute hoogtepunten. Vooral die laatste was alles wat ik er van gehoopt had, ik wilde dat nummers zo graag eens met eigen ogen ervaren en beleven. Goose-bumps all over. Ook bij Varu∂ betrapte ik mezelf erop dat ik op een gegeven moment met open mond stond te kijken. Bij Vaka kreeg ik zelfs een brok in mijn keel, maar dat was mede door de combinatie van de persoonlijke lading met het nummer.

Dan de nieuwe nummers. Bij Brennisteinn sloeg bij mij even de angst in dat ik dubstepelementen verwachtte (vraag me niet waarom) Maar ik vond het achteraf een mooie song evenals Yfirborð welke ik heerlijke opener vond. Toch merk ik dat de nieuwe songs wat gelikter aandoen dan de rest. Dit kan aan mij liggen, maar de klanken klinken mij allemaal net iets te netjes op z'n plek. Wat ik verder tot nu toe niet als een obstakel ervaar. Benieuwd naar de nieuwe EP in ieder geval.
Dessalnietemin, een prachtig concert die me nog lang zal heugen!

P.S. Gingen nog meer mensen zich hier storen aan de soundwaves voorafgaand aan het hoofdprogramma?

avatar van Screenager
Sigur Ros in Vorst Nationaal (ja, werkelijk, Vorst Nationaal!). Dit moet ongeveer het beste zijn dat mijn oren én ogen al hebben mogen aanschouwen. De nieuwe songs zijn iets minder magisch, maar de rest was brutaal goed. Sigur Ros kan je niet genoeg gezien hebben in je leven.

avatar van hallo!
Ik kan me daar enkel bij aansluiten. Wauw. De nieuwe nummers klonken anders ook goed. Steviger dan we gewend zijn van Sigur Ros.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.