menu
zoeken in:
avatar van Edgar18
Schitterend verslag cosmic kid!

avatar van west
Ik ben zondagavond naar Bruce Springsteen and the E Street Band in het Olympia Stadion in Berlijn geweest.

Over de plek: ik ben in veel stadions geweest, tot nu toe was de Kuip - qua architectuur, akoestiek en sfeer mijn favoriet. Vlak voor ik 50 word is dit overtroffen door het oh zo mooie Olympia Stadion. Wat een prachtig gebouw is het met de Olympische Poort ervoor en zeer sfeervol verlicht. Als je dan binnen komt, ligt het stadion in een (Duitse) kuil en blijkt het gigantisch groot te zijn. Er zaten meer dan 90.000 mensen, maar door de constructie en uitstekende akoestiek was het juist heel sfeervol en indrukwekkend.

Dat kan je dan ook wel overlaten aan the Boss natuurlijk. Ik heb 'm nog nooit zo op dreef gezien als zondagavond. Het concert duurde 33 (!) nummers lang en 3,5 uur. De energie, de passie en de power van Bruce trok uiteindelijk echt praktisch iedereen mee in zijn enthousiasme.
En dan begon het nog wat mat met een enkel albumnummer van The River en vooral wat modderig geluid. Na 5 nummers was ook dat bijna perfect en ging het echt los bij It's A Saint In The City, wat de band ook subliem speelde. Daarna volgde een setlist om je vingers, in ieder geval die van mij, bij af te likken. Je kunt 'm hier vinden:
Bruce Springsteen Concert Setlist at Olympiastadion, Berlin on June 19, 2016 | setlist.fm

Echt wonderschoon was het trio achter elkaar van My Hometown, één van de mooiste versie ooit van The River & het indringende American Skin (41 Shots). De lange gitaarsolo op Because the Night van Nils Lofgren was indrukwekkend, net als die op The Rising van Bruce. Ik dacht toen de toegift ging komen, als nou ook nog mijn favoriete song eens gespeeld zou worden: Backstreets. En waar beginnen ze mee: een sublieme, weergaloze, fantastisch Backstreets.
Bovenop het stadion ligt een dak in de vorm van een UFO. Die bleek licht te kunnen geven van de zijkant en daar maakte Bruce tijdens de rest van de toegift (nog 6 songs) dankbaar gebruik van. Dat licht ging aan en zo ontstond er als het ware een soort reusachtig Paradiso.
Ach dacht ik, dan maar geen Thunder Road. Oh wacht, het akoestische slotnummer van de tweede toegift was een hele mooie Thunder Road. Iedereen doodstil en kippenvel.
Mijn beste Bruce Springsteen concert ooit en dus één van mijn beste concerten die ik heb meegemaakt. Ik heb nu weer kippenvel.

6 nummers van Born To Run & Born In The USA, 5 van The River (Tour? Ik vond het bepaald niet erg) & 4 van Darkness. Opvallend: gelukkig ook 7 nummers uit deze eeuw (en precies favoriete nummers).

avatar van vielip
En ineens vanuit het complete niets speelt ie My lucky day! Je verwacht van alles bij Bruce maar dát nummer? Neuh niet echt

avatar van west
Van zijn minste album speelt 'ie ook nog één van de nummers die ik nou net wel goed vind, ja: dat My Lucky Day vielip. Het zorgde niet voor veel herkenning in het stadion moet ik zeggen.

avatar van vielip
Nee dat kan ik me voorstellen. Maar de fijnproever weet genoeg

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Heel mooi west


buizen
west schreef:
Ik ben zondagavond naar Bruce Springsteen and the E Street Band in het Olympia Stadion in Berlijn geweest.

Mooi geschreven, west.
Bruce geeft de fans áb-só-lúút waar voor hun geld zeg.

avatar van Dungeon
waar

avatar van Running On Empty

Dat zegt ie toch ... in Berlijn !!


avatar van Bluebird
buizen schreef:
Mooi geschreven, west.
Bruce geeft de fans voor hun geld zeg.

Waar voor hun geld dus.

avatar van west
Waar.... in Berlijn. Waar.... voor hun geld.

avatar van vielip
Gisteren thuis gekomen uit Milaan waar we de eerste van 2 concerten in San Siro hebben bezocht. Na Den Haag wederom een fantastisch concert. Een compleet ánder concert, dat dan weer wel. Als eerste zag de setlist er, zoals we gewend zijn van Bruce, heel anders uit. Veel nummers van The river (14 maar liefst, het meest tot nu toe tijdens de Europese leg) waaronder pareltjes als Independence day, Point blank en Drive all night. Verder was voor mij een absoluut hoogtepunt het spelen van Lucky town. Het titelnummer van een in mijn ogen zeer (onterecht) ondergewaardeerd album. Wat klonkt dat fantastisch zeg! Alsof ze het elke avond spelen, zó strak. Met heerlijk gitaarwerk van Bruce zelf. En m'n tweede Jungleland op rij! Na de ontmaagding in Den Haag speelden ze het in Milaan nóg een keer. Wederom tot tranen toe ontroerd. Het tweede aspect waarom het zo anders was dan Den Haag was de sfeer. De Italianen hebben natuurlijk een reputatie hoog te houden en dat deden ze met verve! Zelden zo horen meezingen, dansen en klappen als afgelopen zondagavond. Wát een feest! Bruce zei vlak voor hij het laatste nummer (solo akoestisch Thunder road) begon; San Siro is a special place for us. You really are the best fans in the world. Wat mij betreft geen woord van gelogen. Oordeel zelf, zo werden Bruce en band ontvangen bij opkomst op het podium, begeleid door de prachtige muziek van Ennio Morricone's Once upon a time in the west:


http://www.greasylake.org/the-circuit/uploads/monthly_2016_07/DSC03607.JPG.38a1650140d69aae05cd5daf407dbea9.JPG

We hadden wederom een plek in de pit weten te bemachtigen. Nummers 836 & 837. Het was wel een hele opgave om te wachten in de zinderende hitte maar gelukkig werd er gratis water uitgedeeld. En viel er genoeg te praten met andere mede fans zodat de tijd wat gedood kon worden. Al met al weer een geweldige ervaring. Nu op naar Zürich. Het laatste concert van deze Europese tournee.

avatar van west
Wat een mooie ervaringen weer vielip. Was de sfeer in Den Haag dus minder? In Berlijn was het ook onvoorstelbaar intens, al zag ik daar wel Italiaanse vlaggen vooraan het veld. Maar daarmee doe ik de Duitsers toch onrecht.

avatar van vielip
Nou ja, minder? Heel anders is een beter woord denk ik. Want ik vond voor Nederlandse begrippen de sfeer in Den Haag ook best goed. Althans, in het voorste vak waar wij stonden was het feest. Maar die Italianen zijn gewoon net wat gekker, intenser, meelevender, uitbundiger of hoe je het ook noemen wilt. Maar dat hebben al die Zuid Europese landen. Soms gaat het ook echt tot het randje hoor. Dan zijn ze in hun enthousiasme zó door het dolle heen dat het wat ongemakkelijk aan kan voelen. Maar gelukkig hebben wij daar zondag niks van gemerkt. Eén groot feest!

avatar van Blokkie
Het wordt tijd voor een nieuwe live dvd die de sfeer van deze tour mooi weergeeft.

avatar van corn1holio1
corn1holio1 schreef:

Ik kan niet wachten tot TW Classic dit jaar. Jammer dat ze daar weer maar 2.5 uur krijgen, net als
3 jaar geleden. Soms vraag ik mij af in welke hoop stront die concertorganisatoren met hun kop zitten als ze dat uurrooster opstellen.


Wat een concert toch weer van Springsteen en the E-street Band! Die 2.5u speeltijd hebben ze omgezet naar 3 uur door 10 minuten vroeger te beginnen en 20 minuten langer te spelen. Beste concert van The Boss tot nog toe voor mij (toch de 5de keer ondertussen).

avatar van vielip
Mansion on the hill en If I should fall behind solo akoestisch!!
Hij flikt het 'm toch elke keer weer die Bruce...

avatar van corn1holio1
vielip schreef:
Mansion on the hill en If I should fall behind solo akoestisch!!
Hij flikt het 'm toch elke keer weer die Bruce...

Ja, maar hét hoogtepunt was voor mij toch 41 Shots, gezien de actualiteit in de VS. Jake Clemons die minutenlang met zijn handen in de hoogte zich lijkt af te vragen waar het naartoe gaat met ons. Magisch.

avatar van west
Ik heb hier links naar twee geweldige vinyl live boxsets geplaatst die nu wel heel betaalbaar zijn:
Bruce Springsteen & The E Street Band - The Agora, Cleveland 1978 (2014)

avatar van Running On Empty
Afgelopen maandag en woensdag via Periscope grote delen gezien van de concerten van Bruce in Parijs.

Goed hoor. Petje af voor deze rocker

avatar van Ataloona
Toch wel jaloers op de mensen die er gisteren bij waren.

Geheel The River live, en Bruce begon gewoon met Iceman

Verdikkeme zeg (al glunder ik nog steeds als ik terugdenk aan oa. Racing in the Street, Jersey Girl, Thunder Road, Land of Hope and Dreams en of course Jungleland)

avatar van west
Ik was juist blij met vijf nummers van The River in Berlijn. Dat waren dan ook vooral erg mooie songs. Het hele dubbelalbum vind ik een overdosis. Dit vond ik een betere verdeling:
Born in the U.S.A. 6
Born to Run 6
The River 5
Darkness on the Edge of Town 4

avatar van vielip
En zo vind iedereen er wel iets of wat van. Het is een cliché maar toch; als je er zelf bij bent dan beleef je het compleet anders dan wanneer je het vanachter je pc volgt. Nummers als Spirit in the night, Hungry heart of Fire doen me niet zoveel. Maar verrek, ben je bij een concert waar hij ze speelt dan ga je zo weer mee in het moment en betrap ik mezelf erop dat ik genoemde nummers vol overgave sta mee te zingen
Ik heb 2 shows van de huidige tour gezien. Beide met compleet verschillende sets. Beide fantastisch! Zou ik het complete The river album nog eens mee willen maken? Jazeker wel. Je weet dan namelijk dat je een aantal obscure, zelden gespeelde pareltjes te horen krijgt. Maar tegelijkertijd haalt het ook voor 90% het onvoorspelbare weg. Toch iets wat een Bruce concert zo bijzonder maakt.

avatar van corn1holio1
Echt ongelooflijk de varieteit in zijn sets. Daar kunnen toch héél véél artiesten een puntje aan zuigen. Maar het maakt het inderdaad een kleine marteling om op elke set weer dingen te ontdekken waarvan je denkt: verdorie daar had ik graag bij geweest.
Volgende keer een zomer vakantie nemen en gewoon wat achterna reizen zal de enige oplossing zijn...

avatar van west
corn1holio1 schreef:
Volgende keer een zomer vakantie nemen en gewoon wat achterna reizen zal de enige oplossing zijn...

Komt die nog? Ik hoop van wel. Maar ze worden allemaal ouder en ouder, hoewel ze nu natuurlijk wel fit ogen, zeker Bruce. Maar binnenkort wordt hij natuurlijk wel 67 (dat zou je echt niet zeggen).

avatar van jerome988
Voor zover ik weet gaat Bruce na deze tour een solo-album uitbrengen. Een album dat al geruime tijd ligt te wachten om uitgebracht te worden. Bruce's eerste gedachte was om dit album na de High Hopes-tour uit te brengen, maar hij wilde graag eerst nog meer shows met zijn band spelen voordat hij solo-optredens ging doen, vandaar dat The River-tour volgde.

Op twitter valt ook al te lezen dat Nils Lofgren en Garry Tallent plannen hebben om na The River-tour eigen shows te gaan spelen (Tallent heeft pasgeleden zijn debuutalbum uitgebracht en hoopt daarmee op pad te gaan) en daarnaast hebben ze verklapt dat Bruce's aankomende tour de naam 'The Book Tour' heeft gekregen.

avatar van vielip
Aha het album heet dus zeer waarschijnlijk 'The book'?

Gisteravond trouwens wederom een adembenemend optreden van The Boss in Rome! Openen met New York Cuty Serenade; je moet maar durven! En wederom bijna 4 uur (!!) gespeeld

avatar van west
New York City Serenade..... wow!

En dan ook nog eens in het Romeinse Circus Maximus: wat was ik daar graag bij geweest zeg.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:34 uur

geplaatst: vandaag om 06:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.