menu
zoeken in:
avatar van Wandelaar
Volgende maand verschijnt er onder de titel Memories een 10-CD boxset met alle albums van Earth & Fire en een extra CD met bonusmateriaal. Prijs rond de 44 euro. En dat is eigenlijk niet duur omdat sommige albums uit de latere periode al lang niet meer te vinden waren op CD. Bijzonder bij deze set is het fotomateriaal uit het persoonlijke archief van Jerney Kaagman. Tegelijk start er begin februari een tribute-theatertournee onder de naam Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth and Fire.

Mooie terugblik op deze legendarische band. Gebreken zijn er heus wel aan te wijzen. De knieval voor de commercie vanaf eind jaren '70, het wat humorloze esoterische gezwever in de teksten, maar we zullen vergeeflijk zijn. Het gaat met Jerney's gezondheid niet goed. We wensen haar en Bert het beste.

Releasedatum: 3 februari

avatar van teus
Ondanks dat ik het merendeel al lang(soms dubbel) bezit ,ga ik de boxset toch wel aanschaffen
Wat betreft Nederpop uit de '70,s ....is Earth & Fire zwaar favoriet bij mij (hun zwakke '80,s jaren dus niet meegerekend!) dus is dit best kwijlen voor de liefhebber
Wat voegt deze boxset voor mij dan nog toe ...natuurlijk de fraaie replica’s van de Reguliere albums ,waaronder de zgn luciferklaphoes van hun 1e album E&F(1970)
Het fotomateriaalboekje en bonustrack De Tijd Zegt Niets ,afkomstig van Zing Je Moerstaal (1976) (heb wel LP op vinyl)
Wat ik ook nog niet in bezit had.. maar zit eigg ook niet te wachten op de laatste 3 afwijkende teleurstellende albums uit de '80,s,maar ja zo,n box moet wel compleet zijn
Dus totaalplaatje ....natuurlijk toch MustHave!!!

avatar van dynamo d
Earth & Fire is één van mijn favoriete Nederlandse bands. Mooi dus dat de boxset uitkomt. Ik heb tijdje geleden een Greatest Hits of Earth & Fire op MuMe georganiseerd en dat trok meer belangstelling dan ik aanvankelijk had verwacht.

Ook al zijn de jaren '70 van Earth & Fire de beste jaren ik mis in mijn collectie nog wel In A State of Flux en Phoenix. Die zijn zeer zeer moeilijk verkrijgbaar. Daarom alleen al schaf ik de boxset aan. Overigens is het album Andromeda Girl uit 1981 behoorlijk goed met als hoogtepunt het titelnummer.

avatar van teus
Heb inmiddels de 10 delige boxset al poosje in bezit
Geheel ziet er netjes en verzorgd uit ,volgens mij verschilt de kwaliteit van het geluid (mastering oftewel opgepoetst) niet veel met de reeds al eerder uitgegeven albumreleases ,van de laatste 2 albums A State of Flux en Phoenix weet ik geen verschil want die bezit ik d m v deze box dus nu pas voor het eerst ,ook geluidskwaliteit hiervan klinkt goed
Zelfs de hoes achterzijde van de LP replica’s zijn (gelukkig) vrijwel allemaal indentiek ,anders dus wat ik onlangs bij de Earring box las (ook van uitgever Universal) daar zijn alle albums met soort dezelfde saaie boxachterkantjes ontworpen ,daar word je niet blij van, alleen Marching wijkt wat af ,wss omdat de songteksten op het orgineel niet meer te lezen zijn op CD formaat
Ik heb hierover toch wat kritiek ,waarom zo,n mooie box samenstellen en het eerste album in orginele luciferklaphoes en waarom Marching en Atlantis dan ook niet in orginele klaphoes...beetje jammer,maar ja ,je moet wat te zeuren hebben
Wel fijn is ook de Bonus CD waarop de zgn non albumtracks staan,voor mij wel leuk B-side van What A Difference Does It Make ,had ik nog niet ,is dus simpel de instrumentale versie van de A-side maar wel leuk en hoort er wel bij, en hierop ook De Tijd Zegt Niets (op muziek van Dizzy Raptures ) van het album Zing Je Moers Taal had ik niet, dit alles netjes met een boekje met wat leuke foto's en beknopt info over de band en de Discography over elk album
Ondanks dat ik al veel had,ben ik toch erg blij met de aanschaf

avatar van dynamo d
Helaas is deze box al weer niet leverbaar. Er stond nergens bij dat het een beperkte oplage was en nu ben ik te laat. Had nog een exemplaar bij Velvet Music online gevonden maar die hadden uiteindelijk toch niks meer. Waardeloos vind ik dat, wel iets aanbieden maar niks kunnen leveren. Begrijp ook niet waarom na 2 maanden de box al is uitverkocht, dat is wel een zeer beperkte oplage.

avatar van teus
dynamo d schreef:
Helaas is deze box al weer niet leverbaar. Er stond nergens bij dat het een beperkte oplage was en nu ben ik te laat. Had nog een exemplaar bij Velvet Music online gevonden maar die hadden uiteindelijk toch niks meer. Waardeloos vind ik dat, wel iets aanbieden maar niks kunnen leveren. Begrijp ook niet waarom na 2 maanden de box al is uitverkocht, dat is wel een zeer beperkte oplage.

Heb hier en daar ff gekeken en ben ook verbaasd dat na 2 mnd het er idd op lijkt dat het een beperkte oplage was,toch beetje vreemd want meestal word dat vantevoren vermeld en dus voor de verzamelaar te meer reden om overstag te gaan, mss geld dit ook voor de Earring box?
Dus toen nog niet van bewust...heb ik dus nu een collecters item met beperkte oplage in handen

Maar niet getreurd Dynamo ,ik heb al vele malen boxen 2ehands en puntgaaf van het Net geplukt en ook nog voor een gereduceerde prijs!
DiscCogs of bv. Marktplaats in de gaten houden !

avatar van dynamo d
Het geluid van die box schijnt niet zo goed te zijn. Is dat zo, Teus, of valt het mee? Dus ben maar doorgegaan met apart de albums te verzamelen. Geluid is daarop meestal zeer goed.
Ik miste eigenlijk alleen nog Phoenix en In a State of Flux. Phoenix (cd-versie) heb ik via Discogs gekocht, inderdaad een fijne site. In a State of Flux is separaat alleen nog op vinyl verkrijgbaar.

avatar van nlkink
Voor de liefhebbers die de Memories box set nog niet hebben: De CD afdeling van Warenhuis Vanderveen in Assen heeft nog een exemplaar in voorraad.

avatar van nlkink
Het Memories boxje is zeer recent opgehaald. En nu ben ik best wel nieuwsgierig of de koper een MM'er was...

avatar van Blu-ray
Bij Earth & Fire - Earth and Fire:

lennert schreef:
Kaagman's zang intrigeert nog het meeste. Technisch vrij goed, maar in zijn geheel vrij emotieloos, onpersoonlijk en kil. En dat is op zich best een mooie combinatie met de juist vrij warme instrumentatie.
Past ook wel bij personage, cq. geen warme vrouw, zakelijk type (ook kinderloos gebleven), en latere carrière. De band was volgens de drummer op zoek geweest naar een andere zangeres, te weten Patricia Paay, maar dan vanwege Jerney's beperkingen als zangeres. Haar doorgaans sexy outfits zouden als afleider van deze vocale beperkt-heid gediend kunnen hebben. Ook Mariska Veres zou te proberen geweest zijn.
Maar toch zouden de meeste songs zonder Jerney's intrigerende stem minder luisterrijk zijn. Vanaf E & F's "Weekend" heb ik afgehaakt en zou mij wie vertolkt niet uitmaken.

Droombolus schreef:
Niks mis mee inderdaad. Ze kwamen damaals in de studio beter uit de verf dan live. Ik zag ze een paar keer optreden in 1970 ( o.a. in Sarasani op Texel ) en dat was, om het maar netjes te zeggen, niet best .......
Dat laatste lees ik ook geregeld onder de clips op YouTube. In 1 van die clips is een interview met een rokende Jerney te zien trouwens. Amerikaanse actrices rookten vaak om een donkerder stem te krijgen.
Op YouTube staan 2 Live songs, maar op 1 daarvan klinkt Jerney ook ondermaats.

avatar van musician
Ik heb de laatste jaren eigenlijk wel begrepen, dat het in de studio een hele klus is geweest om Jerney Kaagman uiteindelijk te laten klinken zoals het is geworden.

In de basis is er natuurlijk niets mis mee om behoorlijk in een studio te moeten bijschaven.
En liever Kaagman dan Paay of Veres.

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het kwam, dat Earth & Fire internationaal niet heeft weten door te breken. Die eerste albums, ook deze, zijn er goed genoeg voor.

Maar achteraf bekeken, zal het gebrek aan een goede live performance, m.n. door de gebrekkige vocalen van Kaagman, waar live niet meer aan kon worden geschaafd, de band de band voor een belangrijk deel de das om hebben gedaan.
Het is en blijft een combinatie van factoren. Want de broers Koerts, volledig verantwoordelijk voor het geluid en de songs de eerste jaren, zijn zelf ook volledig van het juiste pad afgestapt en hebben daarna ook nooit meer wat zinnigs, serieus gepresteerd. Konden dus ook niet meer leveren.

Terwijl ze, bij die eerste paar albums, net zo goed, zo niet beter, waren dan Hay/Kooijmans bij de Golden Earring, Akkerman/Van Leer bij Focus of Robbie van Leeuwen bij Shocking Blue.
Toch wisten die bands mooi internationaal door te breken. Earth & Fire helaas dus niet.

avatar van Blu-ray
Aanvankelijk heeft de band hun zangeres willen aanpassen aan hun repertoire, maar toen een betere zangeres vinden maar niet lukte, hebben ze dit uiteindelijk maar omgedraaid en kregen we songs als "Weekend", etc. (Eigenlijk had de band toen de naam moeten veranderen.)
Pragmatisch, en financieel aantrekkelijk, maar niet meer uitdagend als band. En de downfall is ingezet... *)
Miss Kaagman verwijt haar bandleden achter haar rug om Patricia Paay benaderd te hebben, maar daar tegenover staat, dat zij een internationale doorbraak van E&F in de weg stond.
Uiteindelijk geeft miss Kaagman ook toe geen goede zangeres geweest, te zijn, maar dan toch verba-zingwekkend, dat een matige zangeres in TV-programma Idols jonge zangtalenten mocht beoordelen.

E&F vielen evenals Golden Earrings en Shocking Blue onder label Red Bullet van de gedreven en zeer com-mercieel ingestelde Joost den Draaijer (Willem van Kooten). Van hem had ik tav E&F een meer sturende inzet verwacht. Hier is hij in 1972 tegenover Duitse WDR team namelijk nog enthousiast over E&F (interview halverwege de clip, met ook nog een rokende Jerney): Link (YouTube).

*) Keuze uit andere zangeresssen was toen beperkt: reeds genoemde Patricia Paay, Mariska Veres, en lees ik elders Ciska Peters en Bonny St. Clair. Den Haagse Bojoera (ook uit 1947) zou mijn 1e keus geweest zijn. Ze was toch ook de muze van George Kooymans en Willem van Kooten. Ze heeft Conservatorium gevolgd, was gekozen tot beste zangeres van NL en heeft volgens mij ook gastoptredens bij de Buffoons gehad en met Thijs van Leer opgetreden.
(Jerney's en Bojoura's overeenkomst is in elk geval, dat beiden relaties hebben met drummers (van resp. Kajak en Focus). )

avatar van bikkel2
Paay had zo in kunnen stappen, maar weigerde omdat Kaagman een goede vriendin van haar was.
Ik herinner mij overigens wel dat E&F ergens eind jaren 70 een openluchtconcert gaf in Zaandam. Ik was er zelf niet bij ( te jong) maar begreep achteraf van meerdere mensen dat Kaagman geen al te beste vocale prestatie leverde.
Het was dus duidelijk een issue

avatar van musician
Blu-ray schreef:
Aanvankelijk heeft de band hun zangeres willen aanpassen aan hun repertoire, maar toen een betere zangeres vinden maar niet lukte, hebben ze dit uiteindelijk maar omgedraaid en kregen we songs als "Weekend", etc. (Eigenlijk had de band toen de naam moeten veranderen.)
Pragmatisch, en financieel aantrekkelijk, maar niet meer uitdagend als band. En de downfall is ingezet... *)

De downfall kan nooit worden ingezet door een zangeres die ze al hadden. Dat is echt een waar gotspe. De downfall kwam door (eerder) vertrek van oorspronkelijke bandleden en gebrek aan goede songs, muziek voort te zetten in het symfonische genre.

Ook buiten de aanwezigheid van Kaagman heeft niet één bandlid van Earth & Fire een fatsoenlijke carriere opgezet. En dan laat ik de aanwezigheid van Ton Scherpenzeel op het laatste album even terzijde.

avatar van Blu-ray
@musician. Ik bedoel ook niet de zangeres, maar het beeindigen van het symphonische repertoire. Vanaf "Weekend" kregen we lichte kost voorgeschoteld, met meer dan ooit de focus op de leadsinger, dat dan weer wel. Haar blauwe outfit plus continuering van veel "cleavage" was dan ook commercieel gezien goed be-keken. Alsnog carrière maken wil ik dit ook niet noemen.
En door gebrek aan goede songs hadden andere zangeressen E&F ook niet kunnen redden.

Live op de Duitse TV: zonder studio overdub valt Jerney's stem hier trouwens nog best mee: Link (Musik-laden, 1972). Maar ja, wat is het effect van de compressie van Internet/Youtube op 't eindresultaat.
(Plus: dit is echter 1 song, hoe vast van stem te blijven tijdens de duur van een concert...)

avatar van musician
Persoonlijk zou ik niet durven komen met wat het uiteindelijk is geworden.

Dat wijkt zo sterk af van het debuut. Het is niet voor niets, dat sommigen het bijltje er bij neer hebben gegooid.
Maar de teloorgang was al ingezet bij Gate to Infinity (1977) en de muziek die toen en daarna werd aangeboden. Dat leidde zelfs tot het opzeggen van het platencontract.
En dan kom ik toch terug op het onvermogen van de band, met name de broers Koerts, er nog iets van te maken.

Weekend heeft niets meer te maken met Seasons maar gaf door het commerciële succes de band nog even lucht.

avatar van Droombolus
Blu-ray schreef:
(Jerney's en Bojoura's overeenkomst is in elk geval, dat beiden relaties hebben met drummers (van resp. Kajak en Focus). )


Bert Ruiter is bassist

avatar van Blu-ray
Klopt; kon bericht niet meer aanpassen.

avatar van Wandelaar
Goed nieuws: de eerste 5 albums (de beste) van Earth & Fire worden opnieuw bij Universal uitgebracht in een boxje voor €24,99.
En daarmee kunnen de liefhebbers die de vorige box moesten missen hun hart ophalen. Let wel op: ook deze editie is in beperkte oplage.

avatar van rolandobabel
Kan iemand mij vertellen waar zou je Earth and Fire plaatsen in het rijtje van beste progrockbands uit Nederland? Ik bedoel als je hun vergelijkt met Kayak, Focus, Supersister, Finch, Alquin, Solution, Ekseption?

avatar van bikkel2
Niemand?

Sowieso één van de meest succesvolste. De thema albums Song For The Marching Children en Atlantis sloegen goed aan en ze hadden ook de nodige hitsingles.
Wellicht wel één van de betere bands, al is het moeilijk in te schatten wie er nu muzikaal van de door jou opgenoemde bands het beste was. Allemaal geweldige muzikanten en een eigen stijl, maar het oog wil ook wat natuurlijk.
Earth & Fire was ook onderscheidend vanwege Jerney Kaagman en dat was een mooie verschijning. Over haar zangstem zijn de meningen altijd verdeeld geweest.
Earth & Fire maakte als eerste progband ook een switch naar een toegankelijkere stijl. Meer popgericht en wat dansbaarder spul, om uiteindelijk als een soort softpop groep te eindigen. Dan helemaal om juf Kaagman gebouwd.

avatar van Breedbek
geplaatst:
In Genres > Rock > Earth & Fire - 3 Originals:

Een (3 albums op 2 cd 's) verzamel)concept ergens in de jaren 90. Je vindt daarop Atlantis, To The World Of The Future en Gate of Infinity.
Dit drietal heeft men vervolgens voor liefhebbers nog aangevuld met 7 b - kanten van oude single hits.
2 verdienstelijke single a - kanten die op minder sterke 33 toeren producten van Earth & Fire te vinden waren staan er dan ook nog als bonus op.
Weet niet of dit dubbel cd boxje nog ergens te koop aangeboden wordt, maar ik was er destijds wel tamelijk mee in m 'n nopjes. Met name de mastering klinkt voortreffelijk.

avatar van Roxy6
geplaatst:
op deze site lees ik diverse malen dat Earth & Fire met ingang van de single Weekend overging op hapklare single pop. Maar nergens lees ik dat er zowel op Reality fills fantasy als ook op het daaropvolgende Andromeda girl een prachtig lang uitgesponnen symfo-rock stuk staat.
Vooral op laatst genoemde album is dat een indrukwekkend nummer.

State of Flux en Phoenix zijn inderdaad van een andere snit, alhoewel daar ook wel wat parels te vinden zijn tussen de nummers.

Jerney Kaagman krijgt hier ook niet een onverdeeld goede pers. Ik heb haar ook in de eerste helft van de 70-er jaren live gezien en dat viel alleszins mee.
Verder heeft zij zich na haar stop bij Earth & Fire op meer dan geweldige wijze ingezet voor de belangen van ALLE Nederlandse musici in haar rol bij Buma Stemra.

Voor mij behoren Earth & Fire en Kayak (de eerste lichting) tot het beste dat de Nederlandse popmuziek als groepen heeft voortgebracht.

avatar van Minneapolis
Zonder Wind vind ik er maar weinig aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:53 uur

geplaatst: vandaag om 01:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.