menu
zoeken in:
avatar van rafke pafke
Dat is toch op het Afterburner gedeelte van Roadburn waar Anathema speelt he? Dat is de enige dag waarvoor dagtickets beschikbaar zijn blijkbaar.

avatar van musicborst
rafke pafke schreef:
Dat is toch op het Afterburner gedeelte van Roadburn waar Anathema speelt he? Dat is de enige dag waarvoor dagtickets beschikbaar zijn blijkbaar.


Inderdaad de "Afterburner"! Een kaartje gekocht voor alleen zondag a 32,50 excl. service via Ticketmaster. Of dit de enige dag is waarvoor een aparte ticket gekocht kan worden weet ik niet. Voor mij is de programmering verder niet interessant. Waarschijnlijk zal ik die zondag dan ook pas aan het begin van de avond binnen wandelen terwijl het programma al om 14:30 begint.

avatar van rafke pafke
Bedankt!

Er spelen nog een aantal geweldige bands zoals Wovenhand, Russian Circles, Enslaved, ... Voor de rest is het meeste mij onbekend, maar ik vermoed dat er wel een paar erg leuke dingen tussen zitten. Maar een volledig weekend zit er voor mij ook niet in. Ik ben dus wel erg blij dat Anathema op zondag speelt en niet op één van de andere dagen, want dan geraak je enkel binnen met een combiticket.

Dus ook alleen de zondag, maar ik ga zeker wel proberen Goblin mee te pikken! Hun optreden gaat gepaard met de intergrale screening van Suspiria (waar zij dus de filmmuziek voor gemaakt hebben en die ze nu live brengen terwijl de film draait).

avatar van musicborst
Ik voelde me echt een nerd toen ik de programmering bekeek... Ik ken er werkelijk géén één!

Ik wilde de kans niet voorbij laten gaan om Anathema wat stukken te horen spelen van de vroegere cd's. Die tijd heb ik nooit meegemaakt. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik de eerste 2 cd's ook niet bepaald hoog heb zitten Ben benieuwd....

avatar van musicborst
***SPOILERALERT***

Ze hebben afgelopen dagen wat meer naar buiten gebracht over de a.s. Roadburn tour. Volgens zeggen is de setlist de langste wat ze ooit gedaan hebben en gaan ze van Distant Satelites terug in de tijd naar Serenades door van elk album 2 (dus minimaal 20) nummertjes te spelen.
Ben en blijf benieuwd!

avatar van crosskip
En nu hopen voor de bezoekers dat ze niet weer met Sleepless aan kunnen zetten =p

avatar van rafke pafke
Ik heb geen ticket. Had eigenlijk niet verwacht dat dit uitverkocht zou geraken. Hopen dat er wat footage terecht komt op de "cathedral" dvd die later verschijnt.

avatar van rafke pafke
En iemand naar Roadburn geweest? Hoe was het?

avatar van musicborst
rafke pafke schreef:
En iemand naar Roadburn geweest? Hoe was het?


Ik voel me aangesproken...

Ben geen recensent, kan niet typen, althans alleen met twee vingers, dus ik dacht: laat ik me maar verschuilen en wachten totdat iemand anders zijn of haar visie uitspreekt. Niemand dus, oké rafke pafke, hierbij mijn ervaring.

Laat ik beginnen met de mededeling dat ik alleen Goblin en Anathema gezien heb. Uiteraard kwam ik voor de laatste maar de eerste kon ik ook wel hebben dacht ik zo. Ik ben namelijk totaal geen liefhebber van het genre waar Roadburn om bekend staat. Doommetal/Deathmetal/trashmetal/speedmetal of hoe het ook allemaal genoemd mag worden, het zal wel. Ik geef mijn portie wel aan Fikkie! Van tevoren even verdiept in die Score van Goblin en dat beviel me wel. Paste helemaal niet in mijn beeld van gestoemp, gerag en geschreeuw waarmee ik eerder genoemde metal-stijlen associeer. Het optreden van Goblin was dan ook een prima vooraf. Een optreden waarin eigenlijk de film de hoofdrol speelt en ongemerkt "vergat" ik soms dat er live muziek gespeeld werd. Deze muziek werd prima gespeeld, dat moet gezegd worden. Mooie stukken waar de spanning merkbaar oploopt met de film. Hoewel naar verloop van tijd het gevoel kwam... "Heb ik dat niet eerder gehoord???" Met andere woorden, een beetje veel van het zelfde.... Hoe anders was dat bij Anathema?!

Anathema speelde op Roadburn in een serie concerten die ze de Resonance-tour noemen. Deze tour begon al een weekje eerder, en nieuwsgierig als ik ben, moest ik even de setlist checken en daaruit bleek dat ze in omgekeerde volgorde van heden tot hun begin en gelijk verdeelde setlist hadden, ongeveer 2 nummertjes per album. In Tilburg hadden ze toch nog heel wat recent werk geschrapt en zwaar ingezet op het oude werk. Gezien de aard van het festival een begrijpelijke zet. Hoewel ik het enigszins bedenkelijk vond om van de laatste 3 platen maar één nummertje te spelen bleek het een goede keuze. Het publiek was behoorlijk lauw zo in het begin terwijl ik toch echt mijn favoriete nummertje hoorde van hun Distant Satellites cd. Maar naarmate de nummertjes ouder werden werd de stemming warmer. Voor mij was echt het middelste gedeelte van de set het beste. De "in potentie" goede platen als Alternative 4 en Eternity werden perfect vertegenwoordigd in deze bezetting met hun huidige kwaliteiten. Echt, ik heb het vaker gelezen en ik deel die mening, ze zouden hun oude werk eens opnieuw moeten opnemen. Sjonge, jonge, wat stonden die nummers als een huis. John op de drums, Daniel met zijn keyboardsausjes en Vincent met zijn volle, warme stem.... Wat jammer dat die eerder genoemde cd's zo schraal klinken. En dan hebben we het nog niet eens over de jaren '93/'95 gehad. Cd's uit die jaren kan ik niets mee, een brei van geluid waar nog iemand probeert bovenuit te grommen dan wel schreeuwen. Ik moest dan ook enigszins grinniken toen dan eindelijk de "verloren zoon" Darren White opkwam. Onbewust keek ik op mijn horloge, ik dacht even 5 minuten aanhoren en dan hup naar de parkeergarage, op tijd thuis, morgen weer een dag. Maar ik val in herhaling.... Geen twijfel mogelijk, Anathema is een wereldband, achterloos gingen ze over in de "doom" modus en ik was sprakeloos. De tent ging uit zijn dak en ik vond het geweldig. Zelfs de screams vond ik prima te pruimen, wat een power, wat een passie. En na de toegift "Sleepless" dacht ik nog, ik ben om, de "Doom-scene" heeft er een liefhebber bij.... De volgende dag MOEST ik toch even "Serenades" opzetten. Helaas... ik kon hem weer niet uitzitten. En toen mijn vrouw 's avonds vroeg hoe mijn concert gisteravond was kon ik even niets anders verzinnen als "bijzonder". Bijzonder, ja, en ik was erbij en zal het nooit vergeten. En misschien stond het geluid niet optimaal en misschien werd er wel een snaar gemist. Het zal mij een worst wezen. Voor mij één van de hoogtepunten in mijn concertervaringen! In een rijtje met Marillion (Hammersmith Odeon) en Queensryche (Jaap Eden hal) Wie ik ben? geen recensent, geen professional, gewoon een muziekliefhebber en die gek is op goede live-muziek.

avatar van rafke pafke
Hei Musicborst! Bedankt voor je verslag!

Ik heb ondertussen al wat youtube filmpjes van op Roadburn bekeken. Dat had ik beter niet gedaan want nu baal ik nog harder omdat ik er niet geweest ben. Ik ken Anathema al van tijdens hun oude werk dus waarschijnlijk zou het voor mij een iets andere beleving geweest zijn. Ik heb ze wel pas voor de eerste keer live gezien ten tijde van Alt. 4. Daarom had ik dit dus eigenlijk heel graag meegemaakt. Want ik denk dat deze kans nooit meer zal terugkomen.

In ieder geval leuk dat je er toch van hebt kunnen genieten! En ik geef je gelijk, zeker Eternity zou enorm gebaat zijn met een heropname. Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat het zal gebeuren. Dat deze Resonance tour er gekomen is kan al een klein wonder genoemd worden.


avatar van HugovdBos


Ik las het inderdaad. Komende zondag ga ik ze nog zien op Bospop en als het weer bevalt misschien nog even dit akoestisch concert meepakken.

avatar van Leptop
Het was een goed optreden vond ik. Ik heb genoten van de sfeer die ze opriepen. Jammer dat de gitaren niet heel lekker in de mix zaten.

avatar van HugovdBos
Leptop schreef:
Het was een goed optreden vond ik. Ik heb genoten van de sfeer die ze opriepen. Jammer dat de gitaren niet heel lekker in de mix zaten.


Geluid in de tent was niet optimaal, bij veel bands kwam het of te hard binnenzetten of ontbrak de afstelling tussen de zang en instrumentatie. Steven Wilson maakte de verwachtingen op het buitenpodium meer dan waar, één van de beste live artiesten die ik me kan bedenken.

avatar van musicborst
HugovdBos schreef:
Geluid in de tent was niet optimaal


Diplomatiek gezegd! Veeeeeeels te hard!!! De zang was in het begin toen ik nog vooraan stond niet te horen, achterin was dat dan beter. Opmerkelijke setlist voor festival begrippen, ik was er positief door verrast en kijk nu al uit naar hun acoustische optreden waar ik een (weer) een hoofdrol verwacht voor Lee!

avatar van Fluvver
Binnenkort komt er weer een DVD genaamd "a sort of homecoming". Acoustisch in een kathadraal en gefilmd door Lasse Hoile. DVD/Bluray zal op 30 October te koop zijn.

avatar van Fluvver
Gisteren bij hun show in de effenaar geweest waar ze nieuw materiaal hebben gespeeld. Album is klein beetje ontstaan rond het idee van de albumhoes van 'a Fine day to exit'. Nieuw werk klonk in de lijn van hun voorgaande werk, maar ook meer mellow. Ben benieuwd!

avatar van stoepkrijt
Als ik op setlist.fm de titels van die nieuwe nummers lees (Bricks, Ghosts, Gotyou To, John Martyn, Springfield, The Optimist) vind ik die eigenlijk helemaal niet bij Anathema passen. Gelukkig gaat het er vooral om hoe het klinkt.

avatar van rafke pafke
Het nieuwe album zou nochtans "The Optimist" gaan heten en zou in mei verschijnen op K-scope.
Een aantal van die nummertitels zijn vermoedelijk nog werktitels. Het is al vaker voorgekomen dat nummers live onder een andere naam gespeeld worden dan de naam waaronder ze uiteindelijk op plaat belanden.

Ik hoop allezins dat er een nieuwe weg in geslagen wordt. Op basis van enkele stukjes van de nieuwe nummers die ik gehoord heb durf ik er alvast wel op hopen.

avatar van Fluvver
Nummers klinken als een kruising tussen a Fine day to exit' en hun laatste werk. Ze hebben 5 tracks gespeeld waarbij ik de track van John het mooist vond. Ik heb ook een nummer gehoord wat denk ik uit de hand van Daniel kwam en dat vond ik veel minder (recht toe recht aan).

avatar van rafke pafke
Fluvver schreef:
Nummers klinken als een kruising tussen a Fine day to exit' en hun laatste werk. Ze hebben 5 tracks gespeeld waarbij ik de track van John het mooist vond. Ik heb ook een nummer gehoord wat denk ik uit de hand van Daniel kwam en dat vond ik veel minder (recht toe recht aan).


AFDTE ligt me nog altijd nauw aan het hart dus ik word hier blij van

avatar van crosskip
Fluvver schreef:
Ik heb ook een nummer gehoord wat denk ik uit de hand van Daniel kwam en dat vond ik veel minder (recht toe recht aan).

Komt 90% van alle Anathema-nummers niet uit de koker van Daniël? Kans is dan ook vrij groot dat dat nummer ook door hem geschreven is =p

avatar van Fluvver
Ik bedoel de drummer die ik liever achter de Keys zie als op de drums. You're not alone kwam ook uit zijn hand(dacht ik) en dat vindt ik ook net niet.

avatar van crosskip
Ah, John Douglas neem ik aan? You're Not Alone was volgens mij meer een groepsproject ofzo. Douglas schrijft meestal maar 1 track per album, maar dan wel gelijk de beste op heel de plaat. Distant Satellites, The Storm Before the Calm, Universal en A Fine Day To Exit staan bij mij bij de betreffende albums in ieder geval allemaal aangevinkt.

avatar van musicborst
Naar aanleiding van de info die ik tijdens het concert in Zoetermeer meekreeg heeft John ten minste 2 van de 5 nieuwe nummers geschreven. Bij de overige 3 werd hier geen melding van gemaakt dus misschien heeft hij daar ook wel iets zinnigs bij gedragen. En verder was ik blij verheugd dat bij alle nieuwe nummers de ontwikkeling (elektronische beats ed) bij Distant Satelites niet werd door gezet. Het klonk inderdaad als een mix van hun albums uit 2001 tm 2012. Een stap terug en dat zou eigenlijk een breuk zijn van reputatie als ieder keer weer vernieuwen.... Maar goed, zoals het toen klonk geeft geen garanties hoe het uiteindelijk gaat klinken natuurlijk. En hoe klinken de nieuwe nummers die niet gespeeld zijn? Ook opvallend was dat de strijd om de vaste man achter de drumkit nog steeds niet beslecht is gezien de constante stoelendans. Ook tijdens de nieuwe nummers. John blijft toch belangrijk ook gezien zijn aandeel in het compositiewerk waarschijnlijk.

avatar van rafke pafke
Hoewel ik AFDTE echt geweldig vind zou ik het jammer vinden als ze het pad van elektronica helemaal zouden verlaten. Distant Satellites vind ik met ruime voorsprong de beste track op het gelijknamige album.

In ieder geval hoop ik dat ze de bombast en hopen strijkers even opbergen. Daar heb ik het nu echt mee gehad.

avatar van rafke pafke
crosskip schreef:
Ah, John Douglas neem ik aan? You're Not Alone was volgens mij meer een groepsproject ofzo. Douglas schrijft meestal maar 1 track per album, maar dan wel gelijk de beste op heel de plaat. Distant Satellites, The Storm Before the Calm, Universal en A Fine Day To Exit staan bij mij bij de betreffende albums in ieder geval allemaal aangevinkt.


Ja, John schrijft schitterende nummers. Ook tekstueel stukken interessanter dan de songs van de hand van Danny. Zeker na het vertrek van Duncan vormt hij toch het belangrijkste tegengewicht van Danny. Al hou ik enorm van het gitaarspel en gevoel voor melodie van deze laatstgenoemde.

avatar van Fluvver
crosskip schreef:
Ah, John Douglas neem ik aan? You're Not Alone was volgens mij meer een groepsproject ofzo.


Ik bedoelde Daniel Cardoso. Volgens mij had hij dat nummer geschreven. Maakt ook niet uit.

De stoelendans op de drums vindt ik ook matig. Daniel is een betere drummer maar op die momenten staat John er als een lulletje bij. Verder vindt ik Daniel te gespannen achter zijn drums zitten en ook te hard slaan waardoor het naar mijn inzien te schil en hard wordt. John is technisch slechter en maakt vaker kleine fouten, maar drumt relaxter en zijn sound vindt ik mooier/voller. Dus ik zie liever John achter de drums en Daniel op de Keys.

avatar van rafke pafke
Ze zitten sinds vorige week in studio!

avatar van rafke pafke
Op 9 juni verschijnt het nieuwe album:
Kscope | Anathema - kscopemusic.com

Het lijkt er op dat ze toch een beetje het pad gaan verlaten dat ze met WHBWH, WS en DS bewandelden.
Zowel het artwork, de wijze waarop het album opgenomen werd, de terugkeer van het AFDTE font en het concept lijken een andere richting in te gaan.

Vermits het album als live-band opgenomen werd verwacht ik dat de sound wat rauwer en minder gepolijst gaat zijn. Daar was ik na de voorbije albums wel aan toe. Ik kijk er zeker naar uit!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:51 uur

geplaatst: vandaag om 14:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.