menu
zoeken in:
Fedde
Die laatste opmerking stelt weer een beetje gerust. Een tweede Nostredamus, daar zie ik tegenop.

Een historisch gegeven conceptueel uitwerken is prima wat mij betreft, maar dan graag in de aandragende, associatieve sfeer en niet narratief. Ik bedoel: ik hoor graag nummers die opgehangen worden aan een beeld of persoon uit de geschiedenis en waar je meerdere kanten mee op kunt. Geen verhaal dat verteld moet worden. Ik denk heel even aan Pyramid van The Alan Parsons Project of het werk van Al Stewart.

Cleopatra is een sterk beeld. Je kunt daar lijntjes mee trekken naar relaties man-vrouw of de hardheid van de prestatiemaatschappij nu. Dan wordt het inhoudelijk spannend.

avatar van The_CrY
Een zekere Martin van der Starre gaat Marcus Antonius spelen. Ik zit eigenlijk helemaal niet zo te wachten op gastartiesten enzo. Geef mij maar gewoon Kayak.

Fedde
Hij kan wel wat die Martin van der Starre: goede zanger en musicalacteur. Daarmee halen ze wel een sterke troef in huis.

Trouwens: je kunt je afvragen wat 'gewoon Kayak' is. Voor mij zijn dat Ton en Edward en -oké- ook Rob en Joost, maar ik moet nog steeds aan Cindy wennen en ja, ik mis Pim. Zo is dat. De musicalband die Kayak nu graag wil zijn, is niet helemaal mijn ding. De muziek staat voor mij voorop. Ik heb dan fantasie genoeg om daar zelf beelden en verhaaltjes bij te bedenken. Ik bedoel het niet onaardig hoor, maar van mij mogen ze ook weer een ouderwets album maken. Die koop ik dan gewoon. Beloofd.

avatar van The_CrY
Helemaal mee eens, al zal ik eerlijk zijn dat ik al goed met Cindy's stem overweg kan. Maar dat bedoel ik. Al die gastzangers, zo wordt het inderdaad een groot circus. Daarmee vlogen ze bij Nostradamus ook wat uit de bocht, hoewel die live shows wel weer interessant waren. Je zou denken dat ze met vier zangers aan boord toch zelf de lading zouden kunnen dekken.

avatar van Bluebird
Na alle ontwikkelingen met argusogen te hebben gevolgd heb ik me maar eens een tijdje afzijdig gehouden van het Kayakgebeuren. Ik laat me wel weer verrassen. Trek ie het of trekt ie het niet. Zo niet dan ligt ie net als Nostradamus na een paar keer draaien voor de rest van zn bestaan wel weer stof te verzamelen ben ik bang. En daarmee sluit ik me geheel bij de vorige sprekers aan.

avatar van musician
Toch is dit singletje/EP uiteindelijk buitengewoon de moeite waard (en veelbelovend)

http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/9/8/8/1000004013028897.jpg

Cleopatra is een zeer geslaagde combi van theater, symfo en het Kayak van 40 jaar terug.

Het is ook niet voor niets dat Symmetry het tweede nummer is dat er op staat. Van Scherpenzeel en Koopman uit 1971 maar officieel nooit opgenomen. De ware Kayak liefhebber kan bij dit nummer werkelijk een klein traantje plengen want het vrij recent opgenomen nummer (ter nagendachtenis aan Koopman) doet het verleden schaamteloos herleven (en doet verlangen naar oude tijden). Ik geloof zelfs dat ik af en toe Werner hoor zingen, hoewel het grotendeels instrumentaal is en de aanwezigheid van Werner uitgesloten zal zijn.

Het nummer mag van mij ook zo op Cleopatra. Dan hebben we alvast 18 prachtige minuten volgemaakt.

Zou Scherpenzeel al voldoende "gefundraised" hebben om de cd uit te kunnen brengen?

avatar van The_CrY
Wat ik begrijp van zijn facebook zijn de drums, bas en vocalen al opgenomen.

avatar van Bluebird
Die EP heb ik na afloop van een concert gesigneerd en wel ook in bezit gekregen en dan ging het me vooral om het Yesachtige Symmetry. Ik heb dat ook nog op een mp3 van een concert uit '75 in de Haagse Marathon waar Werner dus wel op te horen is. Met Cleopatra zal het weinig te maken hebben ben ik bang. Scherpenzeel kan overigens aardig het Wernergeluid benaderen. Hij zou eens wat vaker de vocalen voor zijn rekening moeten nemen.

avatar van musician
The_CrY schreef:
Wat ik begrijp van zijn facebook zijn de drums, bas en vocalen al opgenomen.

Als ik het goed heb gelezen, is er ongeveer € 13.000 van de benodigde € 17.500 opgehaald. Ik weet niet waar dat geld in gaat zitten, maar met een band van zes man kun je daar volgens mij m.b.t. de salariskosten nauwelijks een maand van rondkomen.

De vraag is dan vervolgens: staat het project stil, bij gebrek aan financiële middelen? Wat een armoede.
Hoeveel Kayak cd's zouden er in Nederland (het buitenland zal te verwaarlozen zijn) officieel nog worden verkocht, bij een goed album?

Als ze alleen zichzelf als verkoopkanaal aanhouden (kostprijs 0,75), ben ik bereid 20 of 25 euro te betalen voor een cd. Dat is dan muziek en een extra betaling voor het in stand houden van het voortbestaan van de band. Bij 25.000 exemplaren (dat is toch niet veel), levert dat € 625.000 euro op. De rest wordt verdiend met het geven van concerten. Daar ga ik dan ook minimaal 1 x per jaar naar toe.

Dan moeten ze het redden. Een "contract" voor 5 jaar stel ik voor, met drie albums

avatar van The_CrY
Nee, het ligt niet stil. Het nieuws dat de vocalen waren opgenomen was ergens deze week verteld. Alles komt goed.


Fedde
Deze week heb ik weer eens de tijd genomen om het gehele repertoire van de band te draaien. Dat wil zeggen: alle albums van 1973 tot 2011. Het kostte me wat nachtrust, maar dat had ik er graag voor over. Want, echt vervelende albums zitten daar niet bij. Kayak staat voor topkwaliteit. Ingenieuze melodieën, teksten van hoog niveau. Soms moet ik echt hard werken om het te kunnen bijhouden.
Duidelijk zijn de 3 periodes te onderscheiden. In grote lijnen komt het hier op neer:
1973-1976; zwaar, prog
1977-1981: licht, pop
2000 tot heden: rock(musicals)
Ja, heden. Is er nog en heden voor Kayak?
Concerten zijn er het afgelopen jaar niet meer geweest, dacht ik en op de website zie ik het laatste bericht bij april 2015.
In het blog van Ton Scherpenzeel krijgen we dit nog mee:

Hoe de toekomst van Kayak zelf er uit zal zien, en vooral met wie, valt op dit moment moeilijk precies te zeggen. Hoewel het nog altijd een band is, en beslist geen theaterproject, hebben we tot nu toe wel een drietal heel theatrale producties kunnen neerzetten, waar we bijzonder trots op zijn: Merlin, Nostradamus en nu dan Cleopatra. Dat was niet altijd de makkelijkste weg, maar wij kunnen niet anders dan ons hart achterna gaan. En dat niet iedereen daarbij kan of wil volgen, is soms onvermijdelijk en vaak jammer. We zijn echter wel eens eerder mensen onderweg kwijtgeraakt, en voor hen zijn toch altijd weer anderen in de plaats gekomen, die graag het stokje overnamen.

Daarom is het niet onmogelijk, dat Kayak ergens in 2016 'gewoon' weer met een nieuw album komt. Iets maken wat er hiervoor niet was, is immers altijd mijn ultieme drijfveer geweest. Daarom bestaat Kayak nog altijd. En ach- liedjes, gewone albums, rock opera's, band, project…wat maakt het uit?

Tsja, voor Cindy Oudshoorn en Edward Reekers was de Cleopatra-productie kennelijk een brug te ver. Zij haakten af op een ongelukkig moment. Pijnlijk. Kayak strandde op Texel, zo lijkt het.
Maar, aldus de altijd optimistische Ton Scherpenzeel, onmogelijk is het niet dat er weer een gewoon album komt. Dat zou dan goed nieuws voor mij zijn, want ik ben vooral liefhebber van die 'gewone' liedjesalbums van de groep. De stlte zou dus ook uitgelegd kunnen worden als broeden op iets nieuws. Maar een klein levensteken zou prettig zijn.

Intussen heb ik 2 favoriete albums. Close to the Fire en Night Vision. Een fantastische come-back, en wat was die Bert Heerink op het tweede album eigenlijk een goede zanger. Ik zou hem nog eens vragen, als ik Kayak was. Doet nu Roger Waters in The Pink Floyd Project. Leuk, maar zanger van Kayak, the most underrated band in the world, dat is toch veel mooier?

avatar van The_CrY
De split met Bert Heerink na Nostradamus was geen prettige, begreep ik uit de biografie van Kayak en uit meerdere reacties op het Kayakfans forum dat volgens mij nu uit de lucht is. Ik zal er dus maar niet op rekenen. Daarnaast vond ik dat hij een prima zanger was, maar niet echt bij het Kayak materiaal paste. Martin van der Starre, die op Cleopatra de rol van Marcus Antonius vertolkte, zou wat mij betreft een goede aanwinst zijn voor de band.

Trouwens: ik zie dat je de platen tot 2011 hebt beluisterd. Cleopatra bewust vermeden? Wat mij betreft het beste album in de post-Werner bezetting.

avatar van vigil
Fedde schreef:
. Ik zou hem nog eens vragen, als ik Kayak was. Doet nu Roger Waters in The Pink Floyd Project. Leuk, maar zanger van Kayak, the most underrated band in the world, dat is toch veel mooier?

Nou dat vond Bert niet en bovendien betaalde die andere klussen (de coverband) vele malen beter en ook Bert die enkel eet van de muziek heeft wel eens iets lekkers op een boterham nodig.

Close to the Fire is ook wel mijn favoriet en ook de Merlin plaat. In die periode de band best vaak gezien. Nightvision vind ik dan weer matig.

Fedde
Bert Heerink was misschien meer een prof die voor Kayak een paar klussen deed, maar verder te weinig met de band had. Dat is mogelijk. Martin van der Starre heb ik ook gehoord en ook dat is een prima leadzanger. Zonder zanger geen nieuw album, lijkt me.

Nostredamus en Cleopatra kan ik ook best waarderen, maar draai ik minder omdat het een hele zit is. Sommige stukken op Cleopatra horen bij het beste dat Kayak in huis heeft. En dan heb ik ook minder met de verhalen die op deze opera-albums verteld worden. Het lukt me niet om me daar mee te identificeren.

Night Vision vind ik nog steeds een onderschat album. Tekstueel is het erg sterk en Heerink kan dit uitstekend vertolken, vind ik.

avatar van Brunniepoo
Fedde schreef:

Tsja, voor Cindy Oudshoorn en Edward Reekers was de Cleopatra-productie kennelijk een brug te ver. Zij haakten af op een ongelukkig moment. Pijnlijk. Kayak strandde op Texel, zo lijkt het.?


Wat ik me meen te herinneren uit een interview met Ton Scherpenzeel is dat het eigenlijk toch vooral ook om het aantal optredens en daaraan gekoppeld de inkomsten ging, en minder om de muzikale koers.

Verder sluit ik me eigenlijk wel aan bij de meesten hier: Close to the Fire de beste sinds de comeback, de rockopera's hebben hun momenten maar duren wel erg lang. Nightvision en ook de overige albums hebben wel hun momenten, maar over de gehele linie vind ik het niet echt fantastisch.

Fedde
Van de oudere albums vind ik vooral Kayak II en Royal Bed Bouncer erg goed. Vanaf 1977 sloeg de sandwich-formule toe. Een paar goed gekruide rocksongs opgedist met een botersausje van lovesongs. Voor elck wat wilsch.
Ook Merlin (1981) ontkwam niet aan die halfslachtigheid.

Op dit moment hoop ik alleen maar dat Ton en Irene het goed maken en fut genoeg over hebben om samen met de overige bandleden en een eventuele nieuwe leadzanger(es), een nieuw album in elkaar te zetten. Ton is 62 en dat is echt te vroeg voor pensioen, vandaag de dag. Hans Eijkenaar kan best de productie voor zijn rekening nemen, als er bij de eindmixage nog even kritisch meegeluisterd wordt. Op de laatste albums klopt de balans van drums en bas niet helemaal met het totaalbeeld, als je het mij vraagt.

avatar van Bluebird
Het is inderdaad een beetje windstil rond de band geworden. Ook op het altijd zo bedrijvige fanforum is al geruime tijd geen woord meer gewisseld. Laten we idd hopen dat het doek nog niet gevallen is en de tijd die is verstreken nog voor aangename verrassingen gaat zorgen.....

avatar van Bluebird
Het fanforum is momenteel uit de lucht maar de officiële website heeft een facelift gekregen. Met heugelijk nieuws:

kayak - kayakonline.info

Fedde
Ook hier:
De tranen springen me in de ogen. Echt, dit is heel goed nieuws!!
Ik voel me gewoon weer even ... 17.

avatar van The_CrY
Het einde is nog niet nabij!

avatar van Wandelaar
The_CrY schreef:
Het einde is nog niet nabij!

Via de website kayakonline.info kun je alvast het nieuwe album, nummer 17, bestellen
Een meer bescheiden vorm van crowdfunding dan bij het vorige project Cleopatra. De besteller moet dan wel even geduld hebben. Naar verwachting komt het album pas in oktober uit. Na bestelling krijg je via de mail voorproefjes toegestuurd van ruwe mix tot eindresultaat. Misschien wel een beetje interactief. Als ik drie albums bestel, zet dan daar even een lekker gitaarsolootje neer. Dank u.
Dat zou leuk zijn. Intussen oefen ik in geduldig wachten.

avatar van The_CrY
Ik zag het, ja. Heb m uiteraard meteen besteld. De uiteindelijke titel, 'Seventeen', vind ik dan wel weer echt fantasieloos. Hopelijk zijn de nummers en het artwork wel gewoon van niveau.

avatar van Wandelaar
Ik weet niet of 17 alleen de werktitel of ook de definitieve titel wordt. De hoesjes moeten nog gedrukt worden, dus we zullen zien. Ik meen het natuurlijk niet, van dat interactieve. Beter is het dat de band (Ton) het creatieve proces helemaal in eigen hand houdt. Echt benieuwd ben ik naar de nieuwe vocalisten die Edward en Cindy gaan vervangen. Daar hangt veel vanaf. En verder ... een 'gewoon' liedjesalbum graag van rond de 45 minuten.

avatar van The_CrY
Het is al bevestigd dat 'Seventeen' de uiteindelijke titel wordt en dat het inderdaad een gewoon liedjesalbum gaat worden. Ton lijkt me inderdaad niet het type om ons om 'advies' of iets dergelijks te vragen.

kayak - kayakonline.info

avatar van Bluebird
De nieuwe gitarist is inmiddels bekendgemaakt....

Marcel Singor - Futureproof (Live) - YouTube

avatar van Wandelaar
... en hij kan ook zingen!

avatar van The_CrY
In ieder geval wel weer iemand die kan spelen, maar wat hij doet op de demo van 'Cracks' (te beluisteren als je al ge-pre-ordered hebt) is gewoon van Ton voor m uitgeschreven heeft, wat ik zo snel kan horen.

avatar van Bluebird
En de nieuwe zingerd heeft zich aangekondigd. Voor wie het nog niet wist.

Bart Schwertmann is de nieuwe zanger van Kayak - RTV Noord - rtvnoord.nl

avatar van Wandelaar
Het is vandaag de zeventiende van de maand. Een dag waarop de geoliede promotiemachine van Kayak de afgelopen maanden ons informeerde omtrent het nieuwe album Seventeen. En misschien komen we vandaag ook weer wat te weet.

Wat weten we nu allemaal al:
- Het album heet 17 of Seventeen en komt in oktober uit.
- Opgenomen in een echte studio: de Lakeside Studios van DJ Chiel van Praag (zoon van Max en broer van Marga) in Loosdrecht.
- Het management voor de komende optredens is in handen van Glassville Music.
- Nieuwe gitarist heet Marcel Singor. Marcel zingt ook en schrijft liedjes, geboren in 1972.
- Uit het Groningse Finsterwolde komt de nieuwe leadzanger: Bart Schwertmann. Bart zingt al 30 jaar en won in 2000 de Soundmixshow.
- Lean Robbemont, geboren 1986, wordt de nieuwe drummer.

Onduidelijk is of er nog een rol weggelegd is voor bassist Jan van Olffen en producer/drummer/percussionist Hans Eijkenaar.

Beetje overdreven om te spreken van het zeventiende album van de band. Het is vooral Ton Scherpenzeel die hier met ingehuurde krachten een plaat maakt. Natuurlijk mag dat best Kayak heten, maar het gemis van Pim, Max, Edward en Cindy is wel een beetje pijnlijk bij zo'n numerieke mijlpaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:14 uur

geplaatst: vandaag om 18:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.