menu
zoeken in:
avatar van musicfriek
Bij Kayak - Starlight Dancer (1977):

Nog een groep in de categorie symphorock, pfff, ik moet nog hoop ontdekken merk ik al. Heerlijk...

avatar van vigil
Sowieso moet je nog ontdekken dat het symfo (dus zonder ph waarde) is

avatar van Bluebird
Bij Kayak - Starlight Dancer (1977):

EVANSHEWSON schreef:
Ja, Kayak was best groots, toen!

Ze bestaan nog steeds hoor, grootser dan ooit, net als Led Zeppelin, Deep Purple, Genesis, The Eagles en The Police.................

avatar van vigil
qua personeelsbezetting zou het natuurlijk wel eens kunnen kloppen hoor

avatar van Bluebird
Precies Er komt overigens binnenkort weer een nieuwe CD aan die een wat afgeslanktere bezetting zal kennen. Dat wordt weer een album met los van elkaar staande nummers en geen conceptplaat. Reekers als zanger dus dat belooft weer genoeg.

avatar van vigil
Hopelijk in de stijl van Close To The Fire want van die andere losse nummers plaat Night Vision is niet veel.

avatar van jorro
Zonder de band Kayak zou mijn leven er wellicht heel anders hebben uitgezien. Het was tijdens hun toer eind jaren '70 dat ik haar vroeg mee te gaan naar een optreden in Emmen. Het was onze eerste date en van het concert kan ik me niet zo heel veel meer herinneren. Nu zijn we al bijna 25 jaar getrouwd.
Kayak bedankt !!!

avatar van vigil
Dat zal Ton Scherpenzeel goed doen

avatar van Damrak
Kayak is zo'n band van het niveau Beatles waarvan je gewoon alles moet hebben. Zal er een enkel zwak nummer tussen zitten. Obladi oblada was ook niet om aan te horen.

Heb nog een paar mooie live uitvoeringen van nummers van Starlight Dancer, waarschijnlijk van PinkPop eind jaren '70, minstens zo goed als in de studio.

Hun debuutsingle "Lyrics" stond meteen als een huis. Maar Nederland was er nog niet klaar voor in 1973. "See see the sun" heeft zelfs nooit in de Top 40 gestaan, je gelooft het niet.

Kayak, beste Nederlandse groep ooit.

avatar van ricardo
Bij Kayak - Merlin - Bard of the Unseen (2003):

Kayak.Ik heb geloof ik nog nooit een nummer van deze band gehoord,maar waar is het mee te vergelijken dan?

avatar van Bluebird
Genesis, Marillion, Camel, Supertramp, een beetje Yes maar dan wat toegankelijker. Symforock dus.

avatar van ricardo
En nog van Nederlandse bodem ook nog zie ik.Of ongeveer zoiets als Rush?Ik zal eens wat youtuben en eens zien of het voor mij de moeite waard is.Deze band bestaat ook nog steeds zeker want boven in de pagina staat alleen waneer ze begonnen zijn als band,opgericht in 1972.

avatar van Bluebird
Ja hoor, Rush is wat meer metal maar ook daar zijn er wel invloeden van in te bespeuren. Check it out, het zal je wel bevallen ricardo Om te beginnen zou ik Royal Bed Bouncer (1975) eens gaan beluisteren.

avatar van ricardo
Hebben ze ook goede bonusnummers.

Nee hoor geintje.

Wat zijn de beste nummers van Kayak die ik het beste even kan gaan in huis halen?

Ik brand dat vaak op een cdtje kan ik het in de auto ook lekker gaan draaien,en vooral wat harder omdat ik in een tussenwoning woon.Ik moet geen problemen met de buren krijgen.

avatar van Bluebird
Bonustracks hebben ze te over beste vriend! Probeer eens de nummers Chance For A Lifetime, If This Is Your Welcome, Starlight Dancer of Merlin te pakken te krijgen, dan heb je wel een aardige eerste indruk.

avatar van ricardo
Thanks Hans ik zal eens zien of het mij ook bevalt.Ik houd wel enorm van progrock/metal dus dat wordt wel wat denk ik.

avatar van Casartelli
Bluebird schreef:
Genesis, Marillion, Camel, Supertramp, een beetje Yes maar dan wat toegankelijker. Symforock dus.

Lastig om echt een goede vergelijking voor Kayak te vinden. Deze namen snijden allemaal wel een beetje hout denk ik, maar ik vind ze ook stuk voor stuk minstens drie treden beter dan deze landgenoten.

Kayak was vrij groot in de jaren '70, maar vanaf 2000 zijn ze 'terug' met omstebeurt popplaten met licht symfonische invloeden en echte conceptalbums (zoals deze). Volgens velen zou dit dan het meesterwerk moeten zijn; ik ben er persoonlijk na de eerste paar nummers wel weer klaar mee.

avatar van Bluebird
@ricardo: Het is niet echt progmetal hoor, de laatste cd is redelijk stevig maar het klinkt allemaal toch meer mainstream. De eerste platen kun je het best in de Genesis/Yessfeer plaatsen. Suc6!

@Casartelli: kan ik in grote lijnen wel onderschrijven maar laten we toch maar trots zijn op dit bandje die zeker in de jaren 70 toch beslist niet onverdienstelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de symforock/pop op eigen bodem. Weinig bands in Nederland hebben in dit genre zoveel zorg besteed aan de composities, arrangementen en afwerking als Kayak. Ik ben er dan ook mee opgegroeid en het is niet meer dan mijn eigen bescheiden mening.

avatar van vigil
Bluebird schreef:
@ricardo: Het is niet echt progmetal hoor

Niet echt? Echt niet!


avatar van Casartelli
Bluebird schreef:
@Casartelli: kan ik in grote lijnen wel onderschrijven maar laten we toch maar trots zijn op dit bandje die zeker in de jaren 70 toch beslist niet onverdienstelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de symforock/pop op eigen bodem. Weinig bands in Nederland hebben in dit genre zoveel zorg besteed aan de composities, arrangementen en afwerking als Kayak. Ik ben er dan ook mee opgegroeid en het is niet meer dan mijn eigen bescheiden mening.

Tja, we hadden in Nederland in de jaren '70 sowieso best een levendige progscene (nouja, "we", ík was er toen dus nog niet...), maar daarin was Kayak waarschijnlijk wel de meest onvervalste 'pure' symfoband (zo'n Supersister is toch nogal andere koek).

Dus inderdaad best een band waar we een beetje trots op mogen zijn... in elk geval trotser dan mijn magere twee sterren suggereren, deze plaat doet me als geheel gewoon weinig.

avatar van bikkel2
Pim Koopman medeoprichter , componist en drummer van Kayak is Maandag 23 November j.l aan een hartstilstand overleden .

Koopman werd slechts 56 jaar .

avatar van uffing
DE NIEUWE KAYAK

De laatste weken zijn de toekomstplannen van Kayak in een onverwachte stroomversnelling gekomen. In september 2011 zal het nieuwe album “Anywhere But Here” verschijnen. De opnames zijn inmiddels begonnen. Aansluitend, van begin oktober tot medio december zal de band een clubtour gaan doen. Daartoe heeft Kayak een nieuw boekingskantoor in de arm genomen: Principle Agency te Sneek.De foto boven toont Kayak voor het eerst in de nieuwe bezetting met links de nieuwe drummer Hans Eijkenaar. De foto stamt van 27 februari jongstleden na de besloten eerste vertoning van de Pim Koopman Tribute DVD, die op 6 maart verscheen.

Om de aanloopkosten van het nieuwe album enigszins te kunnen dekken, kan Kayak de hulp van iedereen die de cd toch al had willen aanschaffen, goed gebruiken. Vanaf 3 maart kan “Anywhere But Here” voorbesteld worden in de Kayak webshop.

bron: www.progwereld.org

avatar van musician
Gisteravond in Amstelveen, tijdens één van de concerten in het kader van het 40 jarige bestaan, werd uiteraard ook nog even stilgestaan bij het overlijden van Pim Koopman.

Er werd een beetje een statig lied, een ballad (Nobody wins) gezongen door Edward Reekers, ter nagedachtenis gespeeld. Op zich mooi gedaan.

Het haalde een beetje het venijn uit het verder prima concert, ik kan niet anders zeggen. Je kunt niet zitten in P60, en ik was van de podiumvloer naar 1 etage daarboven gegaan. Bij de jongens van het licht, een paar andere mensen die een goed uitzicht op het podium wilden hebben en een fysiek wat licht gehandicapte man (hij had een haak als arm) van een jaar of 60 die een eigen stoeltje had meegenomen omdat hij niet de hele tijd kon staan.

Prima gesprekken mee gevoerd, zo'n man blijkt goed ingevoerd, geïnteresseerd. Elke dag draait hij thuis muziek van Kayak. Dat zijn de echte diehards. Overigens viel mij op, hoeveel jongeren er waren. Ik was (want te vroeg aanwezig) in het etablissement naast P60 begonnen en was (bleek later) naast een jongen van 17 gaan zitten die zat te wachten op zijn vrienden. Hij leek mij wat ouder in verband met een baardje.

Maar hij wist er ook al veel van af. Alles is natuurlijk tegenwoordig op de pc en youtube te vinden: veel verrassingen waren er voor hem niet meer te verzinnen. Geweldig. Uiteindelijk bleken er zelfs ook nog kinderen rond te lopen in kleine Kayak t-shirtjes van de leeftijd dat zij zich óók nog konden vermaken met verstoppertje spelen op en rond het podium.

Zo is een avondje Kayak (heel erg veel concerten geven ze overigens niet eens) een waar familie-uitje en zo hoort het ook.

De band probeerde in chronologische volgorde nummers van alle ooit uitgebrachte cd's te spelen, op behoorlijk stevige wijze met af en toe iets balladachtigs.

De vocalen werden op verdienstelijke wijze verzorgd door Cindy Oudshoorn, Edward Reekers (klinkt nog steeds hetzelfde, heeft inmiddels wel een enorme 'klankkast' gekregen, hij was natuurlijk nooit al erg mager) en Rob Vunderink.

De band oogt overigens nog behoorlijk fris en jong. Scherpenzeel en Reekers zijn dan de "oudjes" maar de bassist, gitaristen, piepjonge maar ijzersterk drummende Hans Eijkenaar, kunnen voor mijn gevoel nog jaren mee.

Vunderink speelde zeer verdienstelijk gitaar, samen met Joost Vergoossen. Ton Scherpenzeel is natuurlijk de belangrijke man, als componist/toetsenist de enige die nog deel uit maakt van de band als oprichter.

Hij wil maar heel weinig delen in de feestvreugde, wil liever niet langdurig worden toegejuicht en volgens mij gaat het hem alleen maar om de spelvreugde. Veel verdienen doe je volgens mij niet, aan een avondje met 250 mensen publiek. Dus dan gaat het voor iedereen om het plezier van het spelen, misschien wat interactie met de fans.

Hij reageert stoïcijns op goed bedoelende glimlachjes van de rondhobbelende Cindy Oudshoorn op hoge hakken. Edward Reekers gaat bij iedereen even staan om te 'dollen' bij de nummers die hij zingt; niet bij Ton Scherpenzeel. Iedereen was allang geïntroduceerd en aangekondigd gedurende het concert. Scherpenzeel pas in de laatste vijf minuten. De bescheidenheid zelf.

Dat deed allemaal niets af aan de spelvreugde en de kwaliteit van het gebodene. De keuze van veel albums waren wel verrassend af en toe. Ik was bijvoorbeeld blij met een prachtige versie van They get to know me van de Kayak cd maar veel hits ontbraken vanwege aanvankelijke keuzes voor andere nummers. Zo werd Ruthless queen van Phantom of the Night opzij gezet voor Daphne.

Later, na het "tijdproject" ontkwam Kayak uiteraard niet aan Ruthless Queen, Starlight dancer en Chance for a lifetime. Verder heb ik nog Anne voorbij horen komen, Phantom of the night en het mij veels te opgefokte en oninteressante Total Loss.

Maar qua bezieling was het een meer dan uitstekend concert. Hier uiteraard aan iedereen van harte aan te bevelen.
Kayak heeft als één van de weinige Nederlandse bands waar ik recent ben toegeweest, al hun cd's bij zich om te kopen (en ook op voorraad) en ook t-shirts (ik zag zelfs nog een poster).

De hele setlist:

Hope for a Life
They Get to Know Me
If This Is Your Welcome
Nothingness
Sweet Revenge
Daphne
Phantom of the Night
Anne
Merlin
Total Loss
Frozen Flame
Life Without Parole
Avalon
Pagan's Paradise
Alienation
Nobody Wins
Hunter and Prey
Passing Cloud
Cleopatra
Starlight Dancer
Chance For a Lifetime
Before the Angels Fell
Ruthless Queen

avatar van The_CrY
Mooie recensie, musician! Doet me bijna weer het concert in Uden van drie weken terug herleven. Natuurlijk moet je meneer Vunderink ook liever bij de oudjes scharen, hij is de oudste van de band

avatar van musician
Ja, je hebt helemaal gelijk!

Ik had hem helemaal nog niet zo oud ingeschat eigenlijk, vooral omdat hij pas sinds 2001 of zoiets bij Kayak speelt. En hij vrijdag op mij ook niet eens zo'n oude indruk maakte.
Hij is 62, Ton Scherpenzeel 60 en Edward Reekers nog slechts 55.

Kunnen nog jááááren mee....

avatar van The_CrY
Voor de geïnteresseerden, het volgende album van Kayak, te weten Cleopatra - The Crown of Isis, wordt uitgebracht op basis van een crowdfunding campaign. Dus wie het project wil steunen kan dat hier doen:

CLEOPATRA- THE CROWN OF ISIS | Indiegogo

Fedde
Na het lezen van de crowdfunding-site bekruipt me een wat ongemakkelijk gevoel. Band For Sale. Men wil een groot project neerzetten, een dubbel-CD nog wel, met strijkorkest en al, en nu lijkt niets meer gek genoeg om dat te realiseren. Het genoemde streefbedrag lijkt me helemaal niks te veel, daar gaat het niet om. Het dubbele lijkt me realistischer, wil je niet onverantwoord bezuinigen op kwaliteit. Maar ik bedoel dit: als je toch vertrouwen hebt in wat je uit gaat brengen, dan laat je toch niet je fans de voorfinanciering doen?

Persoonlijk zou ik zeggen: beste Kayakjongens en -meisjes: zoek de tien beste nummers die je nu geschreven hebt voor het dubbelalbum eruit, kijk er eens heel kritisch naar en maak er dan een album van op CD en vinyl van 45 minuten. Een steengoed album verkoopt zichzelf.

Stap twee is dan: zet een inklapbare pyramide in elkaar, oefen een paar pasjes (walk like an egyptian) en ga het theater in als de tijd rijp is. Je zou toch niet willen dat een zaal fans na het horen van een onbekend nieuw werk na de pauze gaat roepen om Mammoth of Ruthless Queen (was Cleopatra dat ook niet?) Maak het de fans niet te moeilijk.

avatar van musician
Ha ha!

Voor slechts € 250,00 komen ze persoonlijk de nieuwe cd bij je thuis afleveren.
Voor € 3.500,00 krijg je een klein huisconcert, bij je thuis dus.
Voor € 2.000,00 schrijft Ton speciaal een nummer voor je. Lijkt mij ook heel bijzonder.

Ik heb overigens al die cd single, die duurt ook 10 minuten. Beregoed, niets van te zeggen.
Dus eigenlijk hoef ik nog maar 40 minuten aan nieuwe muziek daar bij.

Want als ik heel eerlijk ben, hoor ik liever een enkel album van Kayak dan dat ik een hele dubbelaar ga uitzitten. Dan heb ik bij veel artiesten, dat ligt niet aan Kayak.

Ik neem trouwens toch aan, dat als je 50 euro betaald hebt, dat je dan toch ook zeker het album krijgt? (ik lees daar verder niets over)

avatar van The_CrY
Bij de bovenste optie wel, wat ik begreep. Maar het bedrag is handmatig aan te passen zag ik. Ik wil bijvoorbeeld 20 euro geven, maar ik vraag me af of ik dan nog wel in aanmerking kom voor het album?

Persoonlijk heb ik ook de voorkeur voor een enkele CD en dat hele concepten gedoe trekt me niet zo bijzonder erg, maar deze gaat qua aanpak meer richting Merlin 2003 dan richting Nostradamus, dus dat stemt me alvast goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:06 uur

geplaatst: vandaag om 08:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.