menu

Genres / Overigen / Encyclopaedia Metallum aka The Metal Archives

zoeken in:
avatar van ZAP!
Kom er net achter dat jullie maar wat lullen: Slipknot staat gewoon op MA.

(staat inmiddels in de wacht)

avatar van Onweerwolf
ZAP! schreef:
(quote)
We gaan in cirkeltjes, maar op MA geldt dat dus níet voor deathcore (en mallcore kid is gewoon een 'rank', maar aan je smiley te zien, weet je dat wel). We kunnen nog lang doorgaan, maar volgens mij is alles wel gezegd.


Het geldt voor zowel Deathcore als Metalcore. Ik loop lang genoeg mee in de metalwereld om je met 100% zekerheid te kunnen vertellen dat een significant deel van de mensen die fan is van klassieke metalsubgenres niets heeft met zowel Metalcore als Deathcore. Als je de twee vergelijkt dan zal het voor Metalcore nog iets meer gelden dan voor Deathcore omdat Deathcore in de kern meer metal bevat dan Metalcore en dat zal ook de reden zijn dat eerstgenoemde wel op MA staat en laatstgenoemde niet.

avatar van ZAP!
Onweerwolf schreef:
Ik loop lang genoeg mee in de metalwereld om je met 100% zekerheid te kunnen vertellen dat een significant deel van de mensen die fan is van klassieke metalsubgenres niets heeft met zowel Metalcore als Deathcore.
Wacht even, dus bv. dit wordt ook niet als (een vorm van) metal gezien, of bedoel je dat de meeste liefhebbers van klassieke metalsubgenres er niets mee heeft?

avatar van Onweerwolf
Ik heb nog nooit van die band gehoord. 2 minuten luisteren op YouTube vertelt me dat het deathcore is. Volgens jou zou het daarom wel op MA 'mogen'. Ik persoonlijk heb helemaal niets met deze stijl en ik ben er van overtuigd dat dat voor een significant gedeelte van de fans van klassiekere genres geldt. In mijn oren klinkt het als Suffocation Light en ja, een band als Suffocation wil ik nou eenmaal het liefst zo heavy mogelijk horen. Maar goed, smaken verschillen natuurlijk.

avatar van ZAP!
Bedankt voor de tip. Maar als dit niet onder metal valt, dan kan ik de goegemeente op MA niet helemaal serieus nemen en daar doe ik mijn voordeel maar mee: MA uitsluitend als handige database voor bepaalde soorten metal raadplegen - blijft handig.

avatar van Onweerwolf
ZAP! schreef:
Bedankt voor de tip. Maar als dit niet onder metal valt, dan kan ik de goegemeente op MA niet helemaal serieus nemen en daar doe ik mijn voordeel maar mee: MA uitsluitend als handige database voor bepaalde soorten metal raadplegen - blijft handig.


Dat is je goed recht natuurlijk.

avatar van ZAP!
Onweerwolf schreef:
Ik heb nog nooit van die band gehoord. 2 minuten luisteren op YouTube vertelt me dat het deathcore is. Volgens jou zou het daarom wel op MA 'mogen'.
Nou ja, volgens mij... ik constateer enkel dat er ikweetniethoeveel deathcore acts op MA staan en dat een significant deel daar dat dus kennelijk okay (want het is metal genoeg) vindt...?

Op de bandcamp site van Disfigured Elegance staat overigens dat het een variatie is op metalcore. Ik heb net vorige week deze band als toevoeging ingestuurd op MA (vond het al vreemd dat ie er niet op stond), toen ik nog niets wist van deze spannende controverse... zal mij benieuwen.

-edit-
Onweerwolf schreef:
Ik persoonlijk heb helemaal niets met deze stijl en ik ben er van overtuigd dat dat voor een significant gedeelte van de fans van klassiekere genres geldt.
Er klinkt toch vooral in door dat het jouw smaak niet is en daarom niet op de site hoort, maar het heeft natuurlijk meer dan genoeg metal in zich, ook al is jou niet hard genoeg.

avatar van Lau1986
Goh, dat is wel een probleem van de metal wereld he, het publiek die van de "klassieke" metal houdt en graag bepaald wat wel of niet metal is. Tijden veranderen, genre's ontwikkelen zich. Je hoeft het niks te vinden (en je vrienden ook niet), andere vinden het wel wat. Laat gaan.

O en kunnen ze Opeth er niet af gooien? Die saaie nieuwe platen hebben natuurlijk niks met metal te maken

avatar van Onweerwolf
Ik denk dat als Slipknot een metalplaat zou maken dan ze er dan ook op mogen en dat dan voor de volledigheid ook al hun metalcore platen vernoemd worden.

avatar van Onweerwolf
Overigens staan naast Slipknot, Korn, Disturbed, Linkin Park, Bring Me The Horizon, Parkway Drive, Papa Roach, Deftones en zelfs Tool & Rammstein ook hardrock bands als AC/DC & Guns N' Roses niet op MA.

MA is echt opgezet voor een enge definitie van het begrip metal. Je vindt hoogstens hier en daar een uitzondering zoals Faith No More, Volbeat of het al genoemde Trivium.

avatar van Onweerwolf
ZAP! schreef:
-edit-
(quote)
Er klinkt toch vooral in door dat het jouw smaak niet is en daarom niet op de site hoort, maar het heeft natuurlijk meer dan genoeg metal in zich, ook al is jou niet hard genoeg.


Ik bepaal niet wat wel en niet op MA thuishoort, ik geef alleen slechts aan wat de redenen zijn waarom sommige genres niet als metal worden gezien en dus niet op MA staan.

Ik heb geen verstand van Deathcore omdat ik er niets aan vind en er nauwelijks mee wordt geconfronteerd. Ik vind het ook geen metal net zoals ik bier aangelengd met water geen bier vind ook al smaakt het er wel naar. Of het wel of niet thuishoort op MA maakt mij persoonlijk niet zoveel uit. Als het criterium is dat alleen metal er thuis hoort dan hoor Deathcore er wat mij betreft niet thuis maar klaarblijkelijk vindt MA van wel. Dat is wat mij betreft prima.

Ik vind bijvoorbeeld System of a Down dan wel weer een uitstekende band maar ook dat zie ik niet als metal dus dat dat niet op MA staat vind ik logisch.

Thrash Metal vind ik dan weer helemaal niets (Slayer e.d.) maar dat is onmiskenbaar metal dus ik snap dat dat wél op MA staat.

avatar van Onweerwolf
Overigens wel een leuke anekdote in dit verband:

The site has a tradition of April Fool's Day pranks that are sometimes taken seriously. This started in 2009 with the addition of Korn into the Metal-Archives and several dozen user reviews praising their first self-titled album, with the news article of the day claiming that the first album was metal enough for the site. A series of staged arguments between moderators appeared throughout the day on the site's forum.


(wikipedia)


avatar van Onweerwolf
Ah, de guidelines:

We accept the following non-metal bands in certain cases (these exceptions can be ambiguous and debatable - scroll down for details):

Side-projects of notable metal band members (ex. Pain, Wongraven, Die Verbannten Kinder Evas). We prefer side-projects to be on a label with worldwide distribution and have a full-length release, but do not require it (this is to avoid a flood of bedroom/MySpace bands).
Non-metal projects included arbitrarily as they are seen by the staff to belong as a part of the metal scene. Their inclusion is rare, exceptional, and discretionary of the staff.
Bands that are no longer metal, but are/were still generally recognized as metal bands at some point (ex: Ulver, Katatonia, Def Leppard)

We do NOT accept the following (this is our decision, please don't argue this):

Mallcore, also known as "nu-metal" by some (ex: Papa Roach, Limp Bizkit, Drowning Pool, Slipknot)
Metalcore and Deathcore, unless it's clearly more metal than core (e.g. Shadows Fall, The Red Chord, All Shall Perish are OK: Avenged Sevenfold, Atreyu, Bullet For My Valentine, Between the Buried and Me, Suicide Silence are NOT). If you are uncertain, best avoid metalcore bands altogether.
Glam rock (ex: Poison, Whitesnake, KISS)
Classic rock (ex: Led Zeppelin, Uriah Heep)
Progressive rock (ex: Yes, King Crimson, The Flower Kings, Spock's Beard)
Psychedelic rock, Occult rock (ex: Graveyard, Ancient VVisdom, The Devil's Blood)
Hard rock (ex: Guns 'N Roses, AC/DC, Alice Cooper)
Hardcore (ex: Hatebreed, Earth Crisis, Converge, Black Flag, Minor Threat)
Grindcore (and all its variants; noise, crust, powerviolence, gore, etc) with little to zero metal riffs or influence (ex: Anal Cunt, Libido Airbag, Last Days of Humanity)
Punk (ex: Misfits, Ramones, Sex Pistols)
Gothic rock (ex: Bauhaus, Sisters of Mercy, Fields of Nephilim)
Industrial (ex: Nine Inch Nails, Rammstein, KMFDM, N17)
Alternative/modern hard rock (ex: Evanescence, Audioslave, Tool, Godsmack, HIM)
J-Rock, Visual Kei Rock, Touhou (ex: Malice Mizer, Dir En Grey, MyonMyon, Matenrou Opera)
Djent (ex: Animals as Leaders, Periphery, TesseracT)
Ambient, Drone, Noise (ex: In Slaughter Natives, Liholesie, Merzbow)
Post-rock, Post-punk, Post-hardcore (ex: Killing Joke, Shinedown, Rosetta)
Cover/tribute/gimmick bands (ex: The Iron Maidens, Catch the Rainbow) of contemporary artists (metal versions of traditional folk songs can be OK), unless they start as such and eventually write their own music


Rules & Guidelines - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives - metal-archives.com

avatar van Don Cappuccino
Zo moeilijk doen en wel King Gizzard & The Lizard Wizard toelaten omdat ze één metalachtig album hebben gemaakt.

avatar van bennerd
Onweerwolf schreef:
En dan is er ook nog Deathcore, zeg maar de hardere variant van Nu Metal waar de rap invloeden niet bij aanwezig zijn.

Haha, pestkop.

Overigens is dat "pure" gedoe wel een reden om MA links te laten liggen. Behalve dan voor de pure subgenres.

avatar van Lau1986
nouja het is verder wel een fantastische overzichtelijke site met info. Soms zou je willen dat er voor andere genre's ook zoiets is. (of die ken ik dan niet )

avatar van ZAP!
Onweerwolf schreef:
Ik vind het ook geen metal net zoals ik bier aangelengd met water geen bier vind ook al smaakt het er wel naar.
Daar klinkt toch meer minachting in door dan een verstandige redevoering. Aan de andere kant zal het soms ook best lastig zijn om voor metal de exact guidelines vast te leggen, maar bij metalcore (voor zover ik dat genre ken - ben eigenlijk alleen echt bekend met Disfigured Elegance) is toch vrij makkelijk vast te stellen dat het een vorm van metal is.

avatar van Onweerwolf
ZAP! schreef:
(quote)
Daar klinkt toch meer minachting in door dan een verstandige redevoering. Aan de andere kant zal het soms ook best lastig zijn om voor metal de exact guidelines vast te leggen, maar bij metalcore (voor zover ik dat genre ken - ben eigenlijk alleen echt bekend met Disfigured Elegance) is toch vrij makkelijk vast te stellen dat het een vorm van metal is.


Wat mij betreft dus niet. De core elementen hebben de overhand. Hardcore met blastbeats en breakdowns. Wat deathcore voor heeft op metalcore als het aankomt op 'hoe metal' het is is het gebruik van deathmetal riffs. Ik persoonlijk vind dat niet voldoende. Het is ook een kwestie van gevoel natuurlijk. Voor mij voelt deahcore niet als metal, ik krijg er niet het gevoel van dat ik naar mijn favoriete genre zit te luisteren maar naar een hardcore band die elementen van mijn favoriete genre in hun muziek verwerkt. Maar we gaan zien wat MA er van zegt aangezien je het hebt ingestuurd.

avatar van ZAP!
Okay, daar zit al meer redenering in. De death metal riffs noem je, de blastbeats (ik weet even niet wat breakdowns zijn - zelfde als breaks?) maar ook het spetterende leadgitaarwerk, de brute grunt vind ik metal. Maar eens dat het tevens een gevoelskwestie kan zijn.

Als ik geweten had dat het er zo aan toe ging op MA, had ik 'm denk ik niet ingestuurd. Wist ook niet dat er zo'n grote groep neerkeek op metalcore (laat staan dat ik tot voor kort wist dat het genre bestond - en via B.Robertson verneem ik af en toe over nog meer subgenres) - dan moet ik meteen weer denken aan '31 Flavours' van Sacred Reich. Ik probeer gewoon van alles uit en Dis.El. vind ik een prachtband (die dus helaas al niet meer bestaat).

Suffocation ga ik ook zeker nog een kans geven.

avatar van Onweerwolf
Dit soort dingen zijn wel typisch met0l natuurlijk. Puriteins zijn, maar ook het idee dat bijna alle bands na hun demo periode slechter werden enzo. Hoort er een beetje bij. Luister gewoon naar wat je zelf tof vindt. Dat doe ik ook, of het nou metal is of niet.

Ik ben zelf een groot fan van hokjes qua muziek, hoe uitgebreider hoe beter. Zo vind ik het prettig dat er een verschil zit tussen suicidal black metal en depressive black metal want als ik zulke genre aanduidingen lees over voor mij onbekende bands dan weet ik precies wat ik in de kuip heb. Als ander voorbeeld ben ik een groot fan van Norwegian Black Metal maar vind ik Swedish Black Metal een stuk minder boeiend. Aan iemand die daar ook zo over denkt kan ik dan bijvoorbeeld van harte de Zweedse black metal band Setherial aanraden omdat die namelijk juist een Noorse sound hebben. Dat soort dingen vind ik heel erg fijn en vooral handig en efficiënt. Waar ik echter niet van hou is het idee dat je alleen maar 'mag' luisteren naar genres die 'acceptabel' worden gevonden. Dat maak ik namelijk wel gewoon zelf uit; als ik kutmuziek wil luisteren dan doe ik dat gewoon. Overigens is het groepje dat daadwerkelijk dusdanig puriteins is dat ze jou minachten als je luistert naar iets dat zij niet als 'True' beschouwen in werkelijkheid een stuk kleiner dan wordt gesuggereerd, zeker in Europa.

avatar van ZAP!
Op die manier is het handig idd, ik weet niet of het voor mij zo werkt. Na Disfigured E. wilde ik wel meer metalcore proberen, maar ondertussen ben ik alweer allerlei andere kanten opgeschoten... Via MuMe, bandcamp en YT kom ik meer dan genoeg leuks tegen.

avatar van B.Robertson
ZAP! mijn subgenres zijn in de meeste gevallen aanverwant aan grindcore en daarbij kijk ik eerder wat Discogs, Rate Your Music en de YouTube-uploaders Gore Grinder en Death, Gore & Grindcore er van zeggen, dan dat ik het er zelf aan afhoor. Metal Archives noemt iets al snel death metal/grindcore is mijn ervaring, daar waar eerder genoemden nog wel eens met andere inzichten komen. Voor het toevoegen heeft M.A. nogal eens tracktijden die Discogs niet heeft, maar met hoezen van een eerste uitgave is Discogs betrouwbaarder. Fijn naslagwerk hoor, zo met bandbezettingen, foto's en discografieën. Dat is mijn ervaring.

avatar van ZAP!
Een beetje duiding is natuurlijk wel handig, probeer ik in mijn stukjes bij platen ook te doen. En MA heeft idd nog wel zat te bieden.

avatar van Onweerwolf
ZAP! schreef:
ik weet even niet wat breakdowns zijn - zelfde als breaks?


Breakdown is eigenlijk een containerbegrip voor tussenstukjes in muziek die niet behoren tot het couplet of het refrein (of outro/intro/bridge, etc). Breakdowns in metalcore en deathcore zijn vaak stukken waarin maar 1 noot wordt gespeeld door de gitarist en vaak minstens de helft langzamer dan de rest van het nummer, tevens ook vaak van langzaam naar heel langzaam. Het geheel is vaak heel ritmisch. Zelf zie ik het altijd als een groove die niet vet is. In metalcore en deathcore zijn dit de stukken waar de moshpit losgaat of waar de zanger gaat smeken om een wall of death op een festival. Je zou het ook zo kunnen zien dat een breakdown een stukje is waarin de rest van de muziek wordt gestript en het nummer teruggebracht tot één stukje essentie. Breakdowns zijn extreem populair bij fans van deze genres. Fans van klassiekere genres, je raadt het al, moeten hier vaak niets van hebben. Ik ook niet. Al merk ik de laatste jaren wel dat breakdowns wat origineler worden maar doorgaans staat het voor mij gelijk aan een drumsolo; onnodig.

avatar van bennerd
Breakdowns zijn de momenten waarbij het op zwart gaat bij velen. Jarenlang enorme fan van geweest en nog steeds kan ik een goede breakdown uren op repeat beluisteren. Deathcore is er wel bizar slecht in geworden sinds, euhm, 2009?

avatar van ZAP!
Heb er even wat audio bij gepakt, dat maakt het toch wat duidelijker. Ik geloof dat ik dat vroeger aanduidde als een 'hak'-stukje (hakkende riff)... Lijkt me dat Pantera (Diamond Darrell) daar ooit de blauwdruk voor gemaakt heeft?

avatar van Don Cappuccino
Raining Blood van Slayer heeft ook een "breakdown".

avatar van ZAP!
Dat stukje op ongeveer 2m10s?

avatar van Don Cappuccino
ZAP! schreef:
Dat stukje op ongeveer 2m10s?


Ja.

avatar van ZAP!
Okay, maar toch meer een oervorm, niet? Van mij mogen ze de eer hebben, daar niet van.

avatar van ZAP!
geplaatst:
Even een update:

Sorry FOSSA11, Encyclopaedia Metallum was forced to reject your submission for the band Disfigured Elegance (Canada), for the following reason:

Not a metal band; does not belong on Encyclopaedia Metallum. Please read (or re-read) our rules next time to see what qualifies as metal.

If you want to object to this rejection, please do so in the Band Appeals forum (read the rules thread first). Do not e-mail moderators directly about this. If you need help digging up more information about a band for your submission, you can try posting about it in this thread.

Sincerely,
- Azmodes, Encyclopaedia Metallum


Het zij zo.Gast
geplaatst: vandaag om 20:00 uur

geplaatst: vandaag om 20:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.