menu

Hier kun je zien welke berichten dilladawg als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

J Dilla - Donuts (2006)

4,0
Gyzzz schreef:
(quote)




Madlib is verre van ingewikkeld, gebruikt geen al te complexe patronen - wel ongebruikelijke en uitdagende daarentegen. Madlib's producties staan naar mijn mening vooral voor een grootse vrijheid. Geen gevoel???

Ik vind zelf dan weer dat Dilla met zijn producties veel makkelijker op het sentiment speelt, terwijl Madlib de emotie meer onderin zijn tracks legt, en die er dan met behulp van contrasten laat uitkomen. Hij gaat meer uit van geluidscollages dan van emotievolle samples, maar dat resultaat in minstens zoveel gevoel vind ik.

Het is waar wat je zegt: Dilla samplede liefde en verdriet. Geluiden die direct terugkomen in zijn beats, en ook op de bron van de sample als zodanig gebruikt werden. Madlib samplet uit de meest uiteenlopende, verrassende geluidsbronnen en bereikt daarmee uiteindelijk gelijke resultaten op het emotionele vlak (voor mij dan), maar op een veel veelzijdiger manier, omdat hij veel meer kanten op kan. Voor Madlib is de weg van sample naar beat veel minder voor de hand liggend.

En bovenstaande is precies de reden waarom Madlib inderdaad wat cratiever is. Dilla is op die manier misschien een net zo goede 'crate-digger', maar geeft er minder een eigen draai aan.

edit: ik lees nu DJ2Jelle's bericht, en daarmee ben ik het dus ook eens: Dilla samplet wel degelijk veel letterlijker, omdat hij minder bezig met de collage is, maar meer gewoon met het gevoel overplaatsen. Het is vaak genoeg erg mooi, en laat duidelijk zijn dat ik J Dilla een goede producer vind, maar hij is toch ontegenzeggelijk minder creatief.


Ik vind het juist andersom Dilla gaf ook zijn eigen draai aan drums, hij liet ze "Swingen" als je begrijpt wat ik bedoel.
Madlib vind ik ook enorm geniaal en misschien wel iets veelzijdiger (YNQ, Shades of bleu) maar toch maakt hij soms verschrikkelijke missers zoals "Ratrace".
Madlib heeft minder techniek denk ik, bij Madlib zul je nooit zulke mooie afgestelde Snare's horen.