menu

Hier kun je zien welke berichten HANSZIMMER als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

John Williams - The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)

5,0
Ik moet men mening over deze score zwaar herzien. Oorspronkelijk stoorde mij het gebrek aan originaliteit omdat veel dingen op het eerste zicht terug te brengen leken naar eerdere werken (snowys theme doet bvb denken aan cornish pixies uit HPII). Maar wanneer je dieper in de score gaat kijken zie je de absolute genialiteit van het werk. Om te beginnen hebben we de voor een animatiefilm toch wel atypische jazzie opening die de thema's van kuifje maar met mondjesmaat bloot geeft. Vervolgens vinden we in het eerste deel vooral de leidmotieven voor kuifje, haddock, de janssens, de unicorn, de karaboudjan en sir francis terug. Deze werken een voor een perfect voor hetgeen ze moeten voorstellen. Daarnaast krijgen we enkele actie sequenties die niet spetteren van bombast maar fris en speels klinken. Hoewel deze allemaal sterk op elkaar lijken zal de aandachtige luisteraar toch opmerken dat elke track wel iets origineel met zich meedraagt. Vooral de nummers uit de flashbacks zijn werkelijk fenomenaal.
Uiteindelijk na de typische JW-finale denk je dat de rit er op zit maar dan beslist de composer nog een bonusnummertje te spelen. Hier verwacht je normaal gezien een herhaling van de reeds bekende hoofdthemas maar nee, John Williams geeft ons een orkestrale uitwerking van een onbenullig actiemotiefje uit nr 9. Dat laatste is zo goed gedaan dat men zich op het einde afvraagt of hij eigenlijk dat niet beter als hoofdthema had gebruikt.
Origineel kan je het werk niet noemen maar oerdegelijk wel. Een echt pareltje geschreven volgens de meest klassieke regels der filmmuziek.

Nicholas Hooper - Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

5,0
Ik heb juist alle Harry Potter soundtracks beluisterd.

Er zitten heel veel mooie dingen tussen maar globaal gezien vind ik dat de eerste twee albums zeer eentonig zijn. Ja ze bevatten goede themas maar tis heel de tijd hetzelfde. Ook da magische (lees overmelige) steekt na een tijd een beetje tegen.

De prisoner of Azkaban brengt veel nieuwe dingen met zich mee (zoals Bluckbeacks flight en Double Trouble) wat het voor mij de beste van JW 3 albums maakt.

De Goblet of Fire brengt nog meer nieuws met zich mee maar dat is persoonlijk niet echt zo mijn stijl want vele stukken bevatten nogal zagerige violen.

De order of the phoenix daarentegen is voor mij de beste van alle potter albums. Eindelijk es de broodnodige vernieuwing met machtige melodien zoals the room of requirement, dumbeldores army, professor umbridge, flight to the order of the phoenix en sirius death. Deze melodien zijn misschien niet zo magisch als die van JW maar ze komen tenminste niet in elk nummer terug. dit album bevat wat ze noemen afwisseling met mooie themas;

Bravo Nicholas Hooper