menu

Hier kun je zien welke berichten Jessensei als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Christian Scott Atunde Adjuah - Ruler Rebel (2017)

3,5
Het eerste deel van een trilogie (delen twee en drie verschijnen respectievelijk in de zomer en in de herfst).

Wat een opluchting natuurlijk, want de gedachte dat ik "maar met 35 minuten" van dit soort fenomenale muziek zou moeten toekomen, is ondraaglijk.

Met het sterke 'Stretch Music' deed Christian Scott al een poging om het begrip jazz op te rekken, maar op 'Ruler Rebel' durft hij nog een stapje verder te gaan. Hij jongleert met Afrikaanse ritmes en moderne hiphopproductie, terwijl zijn eigen, vertrouwd klinkende trompetspel de sinistere rode draad spant. Terwijl Kamasi Washington, die andere grootheid van het moment, kiest voor dichtgepakte composities, laat Christian Scott veel meer ademruimte toe in zijn werk, zonder qua intensiteit te moeten onderdoen. Als de twee andere hoofdstukken van hetzelfde niveau zijn, dan heeft Scott zijn 'The Epic' te pakken.

FKA twigs - M3LL155X (2015)

4,0
Dan denk je dat ze met LP1 haar top heeft bereikt en dat het typische dipje er wel zit aan te komen...
En dan krijg je dit! Een EP met nog gewaagdere songstructuren, rauwere synths en nog meer ontwrichte seksualiteit dan ooit tevoren. Wat me zo aantrekt in haar muziek is hoe die in zijn geheel niet echt catchy is, maar dat er dan wel van die kleine catchy stukjes in te vinden zijn die een ganse dag in je hoofd blijven zitten (ik weet niet of ik me zo verstaanbaar maak). Momenteel is het de sped-up 'Do you have a lighter / Am I dancing sexy yet? uit 'Glass & Patron' die het 'm doen.

En de video's ja, die zijn ook weer erg kunstzinnig.

Moet hem nog een paar keer beluisteren en zal dan beslissen om al dan niet te verhogen met een halfje.

Roberta Flack & Donny Hathaway - Roberta Flack & Donny Hathaway (1972)

4,5
Ongelooflijk mooie plaat. Ik denk niet dat ik al twee stemmen heb gehoord die beter bij elkaar passen. Perfecte harmonieën op 'You've Got a Friend', wat mij betreft de enige versie van het nummer die op gelijke hoogte staat met het origineel van Carole King. Maar mijn absolute favoriet op dit album is 'Be Real Black For Me'. Die geeft me een dikke krop in de keel.