menu

Hier kun je zien welke berichten da dude als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dutch Steel (2014)

4,5
Potverdikkie wat is dit een mooi boxje! Barstenvol met jeugdhelden en vroege liefdes is dit een feest van herkenning. Een initiatief van Robert Haagsma, die ook de tracklist heeft samengesteld. Bertus Westerhuis, die overigens ook meespeelt hierop, in Frankenstein, heeft de nummers vervolgens stuk voor stuk zeer verdienstelijk opgepoetst. In een enkel geval naar de mogelijkheden die het bronmateriaal toelieten, maar grotendeels is de geluidskwaliteit goed tot zeer goed.

2 CD's, verpakt in een kartonnen doosje, met een zeer uitgebreid boekwerk, waarin een voorwoord van Robert en vervolgens van iedere band een uitgebreide beschrijving met namen van bandleden, uitgebracht werk etc. Tot in de puntjes verzorgd, zelfs over het catalogusnummer (TF666) is nagedacht! Had ik al gezegd dat dit een heel erg mooi boxje is?

Oh, en voor de vinylfetisjisten komt deze box in februari in een oplage van 666 stuks beschikbaar, op 3 LP's in rood, wit en blauw.

Een flink deel van dit materiaal is niet of nauwelijks meer te vinden, en zeker niet in deze kwaliteit. Hoewel ik toch de nodige nummers al ken/heb, op vinyl of in een enkel geval op CD of zelfs de originele demo (Valkyrie) op cassette (jawel), missen er ook een hoop. Bijvoorbeeld Defender. Of, ook mooi, Lady. Het nummer Angels of Beware kende ik al van Frankie Woodhouse's Something in the Air, in een iets afwijkende versie. In feite speelt heel Lady overigens mee op dat album, zo leer ik nu. Wat een geweldig boxje is dit zeg! En dan heb ik het nog helemaal niet over mijn helden Together gehad. En Martyr. En Emerald's kippenvel-ballad.

Toch ook veel nieuwe ontdekkingen, zoals bijvoorbeeld het sterk door Metallica's Kill 'em All beïnvloedde Powertrash van Sad Iron, Savage en Final Heiress.

Mocht er al voorzichtig gedacht worden over een vervolg: ik houd me aanbevolen. Robert, bedankt voor deze trip down memory lane!

The Crystals - The Crystals Sing the Greatest Hits Volume 1 (1963)

3,5
Eens met Memphis, in zoverre dat He's a Rebel en ook Twist Uptown wat stabieler van kwaliteit zijn. Hot Pastrami, The Wah Watusi en Mashed Potato Time zijn wat flauwe vullertjes (althans, zo ervaar ik het), maar daar staat wel het fantastische Da Doo Run Run tegenover, alleen op dit album te vinden.
De meeste andere nummers staan ook op (1 of 2 van) de beide andere albums en zijn redelijk tot uitstekend (He's a Rebel, Uptown en There's No Other (Like My Baby) ). Daarom voor deze ook 3,5*.

UFO - On Air (2013)

Alternatieve titel: At the BBC 1974-1985

4,0
Ik zit een beetje tussen de 4 en 4,5* in hier; de opnames met Schenker neigen richting de 5*, maar de latere opnames kunnen me toch zodanig minder bekoren (zowel door het mindere songmateriaal als het ontbreken van MS) dat de eindscore iets omlaag gaat.

Net nog weer eens opnames beluisterd van oude UFO songs uit de MS tijd, maar dan met Vinnie Moore die een poging waagt. Wat mij betreft weer een duidelijk voorbeeld van jammer maar helaas...

Goed, on topic: de geluidskwaliteit van deze opnames is fantastisch. Een flink deel is in het verleden al uitgebracht, maar het mooie is dat die slecht of niet meer verkrijgbare uitgaves nu in een zeer betaalbaar boxje verzameld zijn. Zeer de moeite waard!