menu

Hier kun je zien welke berichten da dude als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Dutch Steel (2014)

4,5
Potverdikkie wat is dit een mooi boxje! Barstenvol met jeugdhelden en vroege liefdes is dit een feest van herkenning. Een initiatief van Robert Haagsma, die ook de tracklist heeft samengesteld. Bertus Westerhuis, die overigens ook meespeelt hierop, in Frankenstein, heeft de nummers vervolgens stuk voor stuk zeer verdienstelijk opgepoetst. In een enkel geval naar de mogelijkheden die het bronmateriaal toelieten, maar grotendeels is de geluidskwaliteit goed tot zeer goed.

2 CD's, verpakt in een kartonnen doosje, met een zeer uitgebreid boekwerk, waarin een voorwoord van Robert en vervolgens van iedere band een uitgebreide beschrijving met namen van bandleden, uitgebracht werk etc. Tot in de puntjes verzorgd, zelfs over het catalogusnummer (TF666) is nagedacht! Had ik al gezegd dat dit een heel erg mooi boxje is?

Oh, en voor de vinylfetisjisten komt deze box in februari in een oplage van 666 stuks beschikbaar, op 3 LP's in rood, wit en blauw.

Een flink deel van dit materiaal is niet of nauwelijks meer te vinden, en zeker niet in deze kwaliteit. Hoewel ik toch de nodige nummers al ken/heb, op vinyl of in een enkel geval op CD of zelfs de originele demo (Valkyrie) op cassette (jawel), missen er ook een hoop. Bijvoorbeeld Defender. Of, ook mooi, Lady. Het nummer Angels of Beware kende ik al van Frankie Woodhouse's Something in the Air, in een iets afwijkende versie. In feite speelt heel Lady overigens mee op dat album, zo leer ik nu. Wat een geweldig boxje is dit zeg! En dan heb ik het nog helemaal niet over mijn helden Together gehad. En Martyr. En Emerald's kippenvel-ballad.

Toch ook veel nieuwe ontdekkingen, zoals bijvoorbeeld het sterk door Metallica's Kill 'em All beïnvloedde Powertrash van Sad Iron, Savage en Final Heiress.

Mocht er al voorzichtig gedacht worden over een vervolg: ik houd me aanbevolen. Robert, bedankt voor deze trip down memory lane!

Elisa - Steppin' on Water (2012)

4,0
Dit blijkt een verzamelaar te zijn, gericht op de Amerikaanse markt. Er staan 3 nummers op die Elisa heeft geleverd voor de soundtrack van Un giorno questo dolore ti sarà utile (Apologize, Love is Requited en Just as One, in een nieuw opgenomen solo uitvoering).
Verder staan er een vijftal tracks op van Ivy, waaronder de Queens of the Stone Age cover I Never Came en een schitterende versie van Forgiveness.

So Much of Me en One Step Away zijn nieuwe Engelstalige uitvoeringen van eerder opgenomen Gli ostacoli del cuore en Eppure sentire (un senso di te) en de afsluiter Dancing is een magistrale akoestische live uitvoering.

Die zucht aan het eind van mijn vorige bericht blijkt achteraf allerminst terecht, dit is een heel fraaie en gevarieerde verzamelaar, waarop Elisa nog maar eens laat horen waarom ze in thuisland Italië een megaster is.

The Babys - Silver Dreams (2019)

Alternatieve titel: Complete Albums 1975 - 1980

4,5
Schitterende verzameling van de 5 albums van The Babys met John Waite en een 6e CD met daarop de eerder als promo uitgegeven "Live At The Tower Theatre, Philadelphia, April 23, 1977" en "The Official Unofficial Babys Album".
De 5 albums zijn aangevuld met verschillende 7"- en mono-uitvoeringen van de singles, wat mij betreft hadden die beter op een extra disc kunnen staan, want 3x Isn't It Time of Every Time I Think Of You op 1 CD...

Op Union Jacks is verder nog een aantal live nummers toegevoegd, van een show op 9 juli 1979 in de Agora Ballroom in Cleveland die destijds voor radio opgenomen is. De volledige show bestond uit 17 nummers, daarvan zijn er hier helaas maar 5 gebruikt (Intro niet meegerekend). Ook hier was wat mij betreft een extra CD met het volledige concert gerechtvaardigd

De geluidskwaliteit is uitstekend, zo klinkt bv. "The Official Unofficial Babys Album" een stuk voller (de vinylversie klinkt nogal schel). De live nummers op CD 6 zijn fantastisch qua uitvoering en geluid, die op Union Jack klinken ook prima maar zijn in mix en uitvoering naar mijn mening toch iets minder.

De CD's zitten in kartonnen replica's van de oorspronkelijke albumhoezen, waarbij voor de 6e CD is gekozen voor die van de live promo. Het geheel zit in een clamshell kartonnen box, aangevuld met een poster met aan de ene kant een opsomming van nummers, rechthebbende etc. en aan de andere kant afbeeldingen van singlehoesjes. Helaas ontbreekt een boekje met meer info/achtergronden e.d.

Al met al ben ik er erg blij mee: het eerste album ontbrak nog in de verzameling, de live nummers zijn meer dan welkom en de uitstekende geluidskwaliteit schroeft de waardering voor met name "The Official..." ook flink op. Deze gaat toch maar naar 4,5*, voor de liefhebbers: pak je kans nu deze box nog te krijgen is, ik zie her en der al out of stock ...

The Crystals - The Crystals Sing the Greatest Hits Volume 1 (1963)

3,5
Eens met Memphis, in zoverre dat He's a Rebel en ook Twist Uptown wat stabieler van kwaliteit zijn. Hot Pastrami, The Wah Watusi en Mashed Potato Time zijn wat flauwe vullertjes (althans, zo ervaar ik het), maar daar staat wel het fantastische Da Doo Run Run tegenover, alleen op dit album te vinden.
De meeste andere nummers staan ook op (1 of 2 van) de beide andere albums en zijn redelijk tot uitstekend (He's a Rebel, Uptown en There's No Other (Like My Baby) ). Daarom voor deze ook 3,5*.

UFO - On Air (2013)

Alternatieve titel: At the BBC 1974-1985

4,0
Ik zit een beetje tussen de 4 en 4,5* in hier; de opnames met Schenker neigen richting de 5*, maar de latere opnames kunnen me toch zodanig minder bekoren (zowel door het mindere songmateriaal als het ontbreken van MS) dat de eindscore iets omlaag gaat.

Net nog weer eens opnames beluisterd van oude UFO songs uit de MS tijd, maar dan met Vinnie Moore die een poging waagt. Wat mij betreft weer een duidelijk voorbeeld van jammer maar helaas...

Goed, on topic: de geluidskwaliteit van deze opnames is fantastisch. Een flink deel is in het verleden al uitgebracht, maar het mooie is dat die slecht of niet meer verkrijgbare uitgaves nu in een zeer betaalbaar boxje verzameld zijn. Zeer de moeite waard!