menu

Hier kun je zien welke berichten dvdschaaf als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Pearl Jam - Ten (1991)

5,0
Waar jullie (lezers) misschien helemaal niet op zitten te wachten is een recensie van mijn hand. Ervaring heb ik er niet mee en zo mooi als Eric zal het wel niet worden, maar ik wil toch op deze manier mijn oordeel geven over dit album. Natuurlijk betreft het mijn mening en zal een ieder op zijn eigen manier dit album 'beleven'.
Once Het openingsnummer van het album met een intro die je meteen ´pakt´. Rustig, zweverig in opbouw om daarna doorkruist te worden door prachtige gitaarklanken gevolgd door drums & bass. Waarna Eddie zijn majesteuze stem laat klinken. Het nummer wordt steeds opzwepender, waardoor je maar amper stil kan blijven zitten. Lekker, het album is begonnen!
Even Flow Eén van die nummers die zo heerlijk meezingen. Eddie op zijn best, stagediven en crowdsurfen maar!
Alive het nummer waar het voor velen van ons allemaal mee begon, diep onder de indruk was ik. Catchy intro gevolgd door een zanger die ik altijd in mijn hart zal sluiten. Tekstueel erg hoog niveau. Echter misschien wat te vaak gehoord, momenteel vind ik m het minst geweldig (over zwak of matig kun je natuurlijk niet spreken)
Why Go? drum & bass opening, dan gevolgd door een melodie die op dit album zeker niet misstaat.
Black voor mij het beste nummer aller tijden, door jullie ook bestempeld als beste Pearl Jam nummer (volgens KO), naar een andere wereld neemt dit nummer me, veel emotioneler kan een nummer naar mijn idee niet worden. Tot tranen ben ik geroerd elke keer als ik dit nummer weer hoor! Het slot is onbeschrijflijk goed
Jeremy het nummer (wat iedereen ongetwijfeld zal weten) gebaseerd op een jongen die zelfmoord pleegt voor zijn eigen klasgenoten, die hem altijd pesten. Niet alleen het nummer is schitterend ook de bijbehorende clip heeft vele prijzen in de wacht gesleept. Eddie Vedder leidt je rond door een wereld die deze jongen waarschijnlijk gevoeld moet hebben, ook hier spat de emotie af!
Oceans jammer genoeg het kortste nummer van dit album. Je wordt meegenomen op een trip, waarbij het lijkt of je zelf net Auntie Pearl's jam hebt genuttigd (daar zat namelijk een hallucinerend goedje in) Je golft letterlijk mee op de oceaangolven...
En dan het temperamentvolle Porch, veel dichter bij de hemelpoort kun je in het leven amper komen denk ik.
Garden een nummer dat je weleens neigt te vergeten, maar o zo mooi. Na Black de beste(?) Wat voor krachttermen kun je hier nog voor bedenken.
Deep ook deze briljant opgebouwde song raakt mij/je diep.
Als afsluiter (tenminste op mijn schijfje) Release. Menig concert bezocht van Pearl Jam, maar als dit nummer als opener wordt gebruikt, kan je avond al niet meer stuk. Release kan mij niet lang genoeg duren. De aanklacht van Eddie tegen zijn vader op ontzettend emotionele manier gebracht.
Latere CD's hadden bijvoorbeeld ook nog het nummer Dirty Frank over Jeffrey Dahmer, de cannibalistische seriemoordenaar, die de VS lang in haar greep hield. "Where's Mike McCready, my God he's been ate!" Grappige tekst over een serieuze zaak...

Al met al een album die bij mij waarschijnlijk voor altijd in mijn Top 3 zal blijven staan. Het tijdsbeeld, mijn leeftijd en een heleboel andere facetten spelen hierbij een rol.

Ik hoop dat dit geen Waste of time voor jullie was, zo ja excuses...