Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
avatar van Jazper
voltazy schreef:

sorry, maar ik reageer meteen fel als het pearl jam aangaat
ik zie ook niet het nut waarom iedereen dit zou moeten luisteren, maar dit album gaat wel verder dan grunge.
daarom zou je dit los kunnen zien van de hele "grungehysterie" en is dit gewoon een geweldig goed album met schitterende nummers.

Waarom gaat dit album verder dan grunge? Het is toch gewoon een grunge-plaat? Destijds behoorlijk onderdeel van de grunge-hype. En blijkbaar voor velen een geweldig goed album met schitterende nummers

'Grunge' is maar een naam. Dit is helemaal geen Grunge, want Grunge bestaat niet. Grunge is verzonnen door de media om de hernieuwde interesse voor rockmuziek ergens mee te bestempelen. Als dit Grunge is was Sonic Youth in de jaren '80 ook Grunge. Soundgarden en Nirvana waren er ook al in de jaren '80. Speelden die ook Grunge? Nee, die speelden gewoon rockmuziek beïnvloed door de rockbands uit de jaren '60 en '70. Grunge staat nergens voor en ik vind dat die naam verbannen moet worden.

avatar van orbit
Ach, het geeft wel aan wat het is.. opgewarmde 70s rock uit de 90s. Dat klinkt stukken minder vriendelijk

avatar van Paalhaas
kaztor schreef:
'Grunge' is maar een naam.

Joh!

Waar doe je nou eigenlijk moeilijk over?

Als dit Grunge is was Sonic Youth in de jaren '80 ook Grunge.

Kwats, die lui waren in 1982 al bezig en klonken bovendien flink anders dan de grunge-bands.

Ja.

Juist, grunge dus.

Grunge staat nergens voor en ik vind dat die naam verbannen moet worden.

Paalhaas schreef:

Joh!

Waar doe je nou eigenlijk moeilijk over?

Ja.

Juist, grunge dus.

je hebt wel een punt

Mad Dog
voltazy schreef:

sorry, maar ik reageer meteen fel als het pearl jam aangaat

Deze plaat WAS de grungehysterie.

avatar van Ghans
Was dat maar waar Mad Dog, Nirvana met Nevermind was de grungehysterie .... dit is gewoon een BLIJVEND goed album, niets geen grunge of wat dan ook, tijdloos boeiend en helaas voor Pearl Jam, nooit meer geevenaard

Ghans schreef:

nooit meer geevenaard ? Ik hoop dat je hier commercieel bedoelt... anders moet je de berichten bij de diverse andere PJ albums eens lezen.

De band heeft niet stilgestaan Qua geluid en persoonlijke ontwikkeling...Sommige fans van Ten hebben het daar wat moeilijk mee schijnbaar.

Dit is echter wel het meest toegankelijke en geaccepteerde album van PJ, en doordat de liedjes regelmatig op radio etc te horen zijn pikt ook de "nieuwe luisteraar"dit album het snelste op.

En laten we nu eens ophouden over wel of geen Grunge. die vraag is eigenlijk nooit echt belangrijk geweest, hooguit ten tijde van het fenomeen zelf...net zoiets als punk of flower power..alleen grijpbaar als je het fenomeen beleeft. (nu klink ik vast als oudelul..so what?)

avatar van Ghans
voor mij persoonlijk dan, dat mag toch?

Ghans schreef:
voor mij persoonlijk dan, dat mag toch?

vraag je toestemming ?

nou..vooruit dan, als je belooft de andere albums van PJ ook eens te beluisteren

avatar van Ghans
weet je, ik heb ze echt allemaal al gehoord, meerdere keren en het raakt me niet, niet zoals Ten, geen fan van PJ, maar van Ten, net zoals ik een 407 rij, en geen Peugeot.

Ghans schreef:

Kan en mag...mijn berichtje bevat ook smilies, en ik zie de overige albums van PJ niet bij je stemmen staan..
Ik rij overigens een 307 en ben daar heel tevreden over,maar mijn liefde voor het merk is bij een 205GTI (lang geleden) begonnen...dus ik snap heel goed waarom veel mensen Ten als ultieme PJ album zien..Net zoals ik nog soppig wordt als ik een mooie originele 205 gti zie..

Maar dat is verder meer klets voor een autoforum

avatar van Ghans
ik geef geen stem aan iets wat ik minder goed vind, ik stem alleen op iets wat ik goed vind, of nog beter ....

en dan nog heb ik de helft nog niet gehad merk ik tot mijn schrik

ik heb er nog wel 1 voor een boekenforum
een goed album is als een boek, je kan er geen hoofdstuk tussen uitlaten, dan klopt het niet meer...

ach, laat mij maar lekker dromen, daar heb ik muziek voor

van dat soort mensen lopen er hier te weinig rond op Musicmeter

avatar van Nicolage Rico
frankvankesteren schreef:

van dat soort mensen lopen er hier te weinig rond op Musicmeter

Dat slaat alleen nergens op. Als ik iets minder goed vind, kan ik toch gewoon stemmen? Als ik alle cd van Pearl Jam heb en ik vind er 3 niet goed, waarom zou ik dan niet op die 3 cd's stemmen?

voltazy
Nicolage Rico schreef:

tevens voegt ghans ook niet de daad bij het woord door wel op 2 albums een stem van 2,5 uittebrengen en die albums die ik 2,5 ster geef vind ik niet bepaald fantastisch

Nicolage Rico schreef:

oh, dat mag je best doen, dat bedoel ik ook niet, ik doel meer op mensen die voor een hiphopalbum of wat dan ook(ik weet de vergelijking met die topic gaat niet op) een 0,5 geven omdat jij hem teovallig niet leuk vinden is iets wat ik teveel vind gebeuren.. een album verdient het in mijn ogen sowieso niet om een 0,5 te krijgen, tenzij er echt heel erg iets mis mee is. Maar ik vind het flauw om een beetje te gaan stemmen op een album waar ik toevallig niet kan inzien wat er goed aan is, terwijl ik daarmee het verpest voor anderen die het een geweldig album vinden.

Overigens: dit album is echt top!

voltazy
frankvankesteren schreef:

Overigens: dit album is echt top!

ja ik stem ook niet op muziek die ik bij voorbaad als niks vind

juist

avatar van dvdschaaf
Waar jullie (lezers) misschien helemaal niet op zitten te wachten is een recensie van mijn hand. Ervaring heb ik er niet mee en zo mooi als Eric zal het wel niet worden, maar ik wil toch op deze manier mijn oordeel geven over dit album. Natuurlijk betreft het mijn mening en zal een ieder op zijn eigen manier dit album 'beleven'.
Once Het openingsnummer van het album met een intro die je meteen ´pakt´. Rustig, zweverig in opbouw om daarna doorkruist te worden door prachtige gitaarklanken gevolgd door drums & bass. Waarna Eddie zijn majesteuze stem laat klinken. Het nummer wordt steeds opzwepender, waardoor je maar amper stil kan blijven zitten. Lekker, het album is begonnen!
Even Flow Eén van die nummers die zo heerlijk meezingen. Eddie op zijn best, stagediven en crowdsurfen maar!
Alive het nummer waar het voor velen van ons allemaal mee begon, diep onder de indruk was ik. Catchy intro gevolgd door een zanger die ik altijd in mijn hart zal sluiten. Tekstueel erg hoog niveau. Echter misschien wat te vaak gehoord, momenteel vind ik m het minst geweldig (over zwak of matig kun je natuurlijk niet spreken)
Why Go? drum & bass opening, dan gevolgd door een melodie die op dit album zeker niet misstaat.
Black voor mij het beste nummer aller tijden, door jullie ook bestempeld als beste Pearl Jam nummer (volgens KO), naar een andere wereld neemt dit nummer me, veel emotioneler kan een nummer naar mijn idee niet worden. Tot tranen ben ik geroerd elke keer als ik dit nummer weer hoor! Het slot is onbeschrijflijk goed
Jeremy het nummer (wat iedereen ongetwijfeld zal weten) gebaseerd op een jongen die zelfmoord pleegt voor zijn eigen klasgenoten, die hem altijd pesten. Niet alleen het nummer is schitterend ook de bijbehorende clip heeft vele prijzen in de wacht gesleept. Eddie Vedder leidt je rond door een wereld die deze jongen waarschijnlijk gevoeld moet hebben, ook hier spat de emotie af!
Oceans jammer genoeg het kortste nummer van dit album. Je wordt meegenomen op een trip, waarbij het lijkt of je zelf net Auntie Pearl's jam hebt genuttigd (daar zat namelijk een hallucinerend goedje in) Je golft letterlijk mee op de oceaangolven...
En dan het temperamentvolle Porch, veel dichter bij de hemelpoort kun je in het leven amper komen denk ik.
Garden een nummer dat je weleens neigt te vergeten, maar o zo mooi. Na Black de beste(?) Wat voor krachttermen kun je hier nog voor bedenken.
Deep ook deze briljant opgebouwde song raakt mij/je diep.
Als afsluiter (tenminste op mijn schijfje) Release. Menig concert bezocht van Pearl Jam, maar als dit nummer als opener wordt gebruikt, kan je avond al niet meer stuk. Release kan mij niet lang genoeg duren. De aanklacht van Eddie tegen zijn vader op ontzettend emotionele manier gebracht.
Latere CD's hadden bijvoorbeeld ook nog het nummer Dirty Frank over Jeffrey Dahmer, de cannibalistische seriemoordenaar, die de VS lang in haar greep hield. "Where's Mike McCready, my God he's been ate!" Grappige tekst over een serieuze zaak...

Al met al een album die bij mij waarschijnlijk voor altijd in mijn Top 3 zal blijven staan. Het tijdsbeeld, mijn leeftijd en een heleboel andere facetten spelen hierbij een rol.

Ik hoop dat dit geen Waste of time voor jullie was, zo ja excuses...

dvdschaaf schreef:

Ik hoop dat dit geen Waste of time voor jullie was, zo ja excuses...

Vanwaar je onzekerheid.. je schreef zojuist een superstuk

Nou jaaaaaaaa dvdschaaf: wil ik aan een stuk beginnen ben jij me net voor (echt waar). Twee van die lange eerbetonen achter elkaar? Ja natuurlijk, want dat verdient deze topper dubbel en dwars!!!
Maar ik laat er nu maar even wat tijd overheen gaan om de mensen een scroll-vinger te besparen
Uitstekend stuk waar ik zelf niet veel boeiends meer aan toe kan voegen (ik probeer dat later nog wel eens ).
Onterechte bescheidenheid en voor mij plezierig te zien dat anderen er blijkbaar ook zin in krijgen hun liefde voor een album uitvoerig te delen met mede-users

Misplaatste bescheidenheid dvdschaaf.
Een prima stuk.

avatar van Arno
En als ik dat alles lees over mijn nummer 1, krijg ik veel zin om Mer de Noms van A Perfect Circle te gaan luisteren (want die is volgens jou nog een klein stukje beter)

avatar van dvdschaaf
Begin dan met Orestes, als je dan uitvindt wat "Umbilical residue that's keeping me from killing you" betekent ben je meteen in een heel aparte sfeer!

Bedankt trouwens voor jullie complimenten, wellicht schrijf ik binnenkort nog een stuk over Mer de Noms...

Mijn eerste stem op deze site en meteen voor een van de beste albums ooit gemaakt. Dit album was eigenlijk de eerste kennismaking met rock/grunge muziek waar ik nog steeds fan van ben. Als ik al nu weer het intro van bv once of even flow hoort geniet ik weer geweldig. De rauwe stem en teksten van Vedder en het onvoorspelbaar gitaarspel maakt deze plaat meschien wel een van de beste platen uit de jaren 90.

yoeridedeygere
ik vind de nummers op zich sterker dan welk ander album ook, maar daar houd het ook mee op, allemaal liedjes die op single kunnen maar het album zelf in één ruk uitluisteren daar heb ik moeite mee

yoeridedeygere schreef:

Daar kan ik me tot nog toe redelijk in vinden...

yoeridedeygere schreef:

Ik vind het album als geheel juist een meerwaarde geven aan de liedjes. Dus luister ik het album meestal in één ruk uit

avatar van KampF
ik ga jullie een geheimpje vertellen en dat is dat de tranen mij in de ogen kunnen springen bij het nummer Black. Maar volgensmij ben ik niet de enige. Al jaren kan ik dit nummer ongemoeid luisteren, keer op keer, en verliest geen pracht. Hemels.