Dr. Dre - The Chronic (1992)

Label: Death Row

1. The Chronic (Intro) (1:57)

met Snoop Doggy Dogg

2. Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin') (4:52)

met Snoop Doggy Dogg, RBX en Jewell

3. Let Me Ride (4:21)

met Ruben en Jewell

4. The Day the Niggaz Took Over (4:33)

met RBX, Snoop Doggy Dogg en Dat Nigga Daz

5. Nuthin' but a "G" Thang (3:58)

6. Deeez Nuuuts (5:06)

met Dat Nigga Daz, Snoop Doggy Dogg, Nate Dogg en Warren G

7. Lil' Ghetto Boy (5:29)

met Snoop Doggy Dogg en Dat Nigga Daz

8. A Nigga Witta Gun (3:52)
  9. Rat-Tat-Tat-Tat (3:48)

met RBX, BJ en Snoop Doggy Dogg

10. The $20 Sack Pyramid (2:53)

met Big Tittie Nickie, The D.O.C., Samara en Snoop Doggy Dogg

11. Lyrical Gangbang (4:04)

met Lady of Rage, Kurupt en RBX

12. High Powered (2:44)

met RBX, Dat Nigga Daz en Lady of Rage

13. The Doctor's Office (1:04)

met Jewell en Lady of Rage

14. Stranded on Death Row (4:47)

met Bushwick Bill, Kurupt, RBX, Lady of Rage en Snoop Doggy Dogg

15. The Roach (4:36)

met RBX, Dat Nigga Daz, Lady of Rage, Emmage, Ruben en Jewell

16. Bitches Ain't Shit (4:47)

met Snoop Doggy Dogg, Dat Nigga Daz en Kurupt

17. Poor Young Dave * (2:54)

met Snoop Doggy Dogg

18. Slippin' in the West * (5:06)

met C.P.O. en Kurupt

19. Smoke Enough Bud * (5:26)

met Jewell en Snoop Doggy Dogg

20. Foo Nay Mic * (4:24)

met C.P.O.

21. Dog Collar * (5:04)

met Snoop Doggy Dogg, Lady "V", KV, Big Pimpin', 6'9°, Twin en Bad Azz

22. Touchdown * (4:26)

met Snoop Doggy Dogg en Threat

23. Would You Ride * (6:29)

met Kurupt, Amber, Tyrone, Daz en Snoop Doggy Dogg

Relax
Ah oke goed punt voor jou smaak, ik vind Snoop Dogg zijn aanwezigheid wel gezellig hier, de flow van Dr. Dre stoort me ook totaal niet, beats zijn goed, enige nadeel wat ik vind is dat dit/deze ( )album veelste lang duurt.

avatar van Niek
Een uur is toch niet zo lang. Misschien zegt dat wel iets over de kwaliteit dat je het na een uur al niet interessant meer vind. Heb ik ook namelijk een beetje.

avatar van FunkyMonk
Social_Mask schreef:
Dat zijn dan ook mijn favorieten, maar voor de rest iets te vind ik. En daarnaast vind ik dat Snoop te vaak te horen is.

Vind Snoop hier héérlijk. Op en top.

Social_Mask
Zo nu en dan klinkt hij inderdaad goed, maar ik heb gewoon wat tegen hem. En jah, het is na een uurtje niet echt interessant nee.

avatar van Weirdo Wizzy
Heel vet album dit. Echte G-Funk dikke gangstarap teksten en de beats knallen uit je boxen. Jammer dat het album na nummer 9 een beetje inzakt door er ineens allemaal skits in te gooien. Daarom geef ik het album 4,5 ster en geen 5 ster.

avatar van P Jay
Inzakken? bwa...Stranded On Deathrow is écht top en Lyrical Gangbang ook!

avatar van Weirdo Wizzy
Ja oke het zijn wel goede nummers maar ineens na nummer 9 een aantal skits er doorheen gooien vind ik een beetje zonde. Nummer 10, 13 en 15 zijn skits en en nummer 12 kan ik ook niet echt als volwaardig nummer rekeknen.

avatar van waxs
Ik trek deze CD heel slecht. Vind het intro nummer en een paar andere tracks wel "redelijk" maar ik kan er gewoon niet (meer) naar luisteren.

avatar van thomzi50
Snap je wel enigszins wat "men" er zo goed aan vindt?

Social_Mask
Ik denk de G-Funk, de geweldige chemie tussen Dre en Snoop en waarschijnlijk omdat dit zo veel impact heeft gehad op de Hiphop scene. Enuh Gangsta gangsta!

thomzi50 schreef:
Snap je wel enigszins wat "men" er zo goed aan vindt?

Ja en Nee... Enerzijds impact op de Hip-Hop scene, anderzijds vind ik die impact tamelijk overdreven, maar dat is meer een mening.

avatar van XtReM3 SkILLz
Lil ghetto boy

avatar van Zjapp
De intro vind ik opvallend goed, veel beter dan de gemiddelde intro. Voegt zeker iets toe aan het album, kortom een leuke opwarmer. Heb hem naar 4* verhoogd.

Zjapp schreef:

Haha, toen ik die CD voor het eerst draaide heb ik die intro wel 10x opnieuw aangezet.

Social_Mask
Intro is idd wel vet jah.

waxs schreef:

Word Up 1 van de beste intro's.

EPMD
de interlude : the $20 sack pyramid vind ik ook echt vet...

EPMD schreef:
de interlude : the $20 sack pyramid vind ik ook echt vet...

Ja das vet, de winnaar van die quiz krijgt een bon voor de Compton Swap Meet + 20$ sack of Indo

eazyfan
CaliLove schreef:

Grappigste skit ooit, dit is het vetste westcoastalbum naar mijn mening.

avatar van FunkyMonk

- OK, OK, uhh, euh, I know Doc!
Dre gonna do my music and shit, uhh, uhh
Snoop and me, we go to the swap meet

* Oh! oh, I know, I know!
Things that niggaz be sayin to get the pussy!

FunkyMonk schreef:

- OK, OK, uhh, euh, I know Doc!
Dre gonna do my music and shit, uhh, uhh
Snoop and me, we go to the swap meet

* Oh! oh, I know, I know!
Things that niggaz be sayin to get the pussy!

Of : -Step to me and lemme suck ya dick

* Things that Tim Dog would say

avatar van Zjapp
The Chronic vind ik nu gewoon beter dan Doggystyle. Er heerst een leukere sfeer. Hij heeft ook een plaatsje in m'n top 10 gekregen.

Ik krijg echt kippenvel wanneer:
"This is dedicated ta da n*ggaz dat been down from day one
Welcome to Death Row" door m'n boxen knalt. En vooral die "klak" na die eerste zin zet dat zo vet in de verf. Weet iemand trouwens wie dit stukje voor z'n rekening neemt:
"Like we always do about this time"? Dat heb ik nog ergens gehoord als ik me niet vergis.

Raekwon the chef
Ja, op Doggystyle hoor je dat ook. In Bathtub

Ik krijg echt kippenvel wanneer:
"This is dedicated ta da n*ggaz dat been down from day one

Die "klak" is het geluid wanneer een cel in de gevangissen van Amerika opent/sluit.

Ow toch wel.

avatar van Backslap
Dope album alleen , komt dre als mc niet echt overtuigend over bij mij

eazyfan
Dit album is gewoon met 1 reden mijn #1 niet, dat is gewoon omdat Dre niet op 3 tracks niet mee rapt. Ik bedoel het is je album, rap dan gewoon mee. Vooral op Lyrical Gangbang mis ik Dre, die beat vind ik veruit een van de vetste ooit, Dre daarop zou vet geweest zijn, Stranded On Death Row is héél Death Rown die erop rapt behalve Dre (Hoe dat??!?) en op High Powered had hij best een duet mogen gedaan hebben met RBX, 3 tracks waarop je niet rapt vind ik toch wat teveel van het negatieve, daarom me 2de favo hiphopalbum. Dre is gewoon mijn hiphopheld die #1 zou voor altijd geweest zijn met gelijk welke genres erbij. The Chronic is gewoon een meesterwerk op alle vlakken vind ik, tekstueel grappig en leuk met goede/vette onderwerpen bij momenten en van alle kwaliteiten voorzien, vetste beats ooit vind, Death Row-gangsfeer ownt gewoon alle mafiasferen of wa dan ook die ik ooit gehoord heb, dit album is het voor mij, alleen jammer van doe 3 tracks (die alsnog zo ongelooflijk vet zijn maar beter konden zijn).

avatar van Sjoerd_
Zjapp schreef:
Weet iemand trouwens wie dit stukje voor z'n rekening neemt:
"Like we always do about this time"?

Zou ik ook wel willen weten.

Lil Bizzy Bone
CaliLove schreef:

Word Up 1 van de beste intro's.

????
Da Introduction (van BTNH's E. 1999 Eternal) >>> The Chronic Intro
Exxxtra Special Thanks (van Eazy's It's On) >>> " "
G-Funk Intro (van Snoop's Doggystyle) >>> " "

zo zijn er wel meerdere

maar toch een erg strak album, een van de beste hip hop albums ooit