Dr. Dre - The Chronic (1992)

Label: Death Row

1. The Chronic (Intro) (1:57)

met Snoop Doggy Dogg

2. Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin') (4:52)

met Snoop Doggy Dogg, RBX en Jewell

3. Let Me Ride (4:21)

met Ruben en Jewell

4. The Day the Niggaz Took Over (4:33)

met RBX, Snoop Doggy Dogg en Dat Nigga Daz

5. Nuthin' but a "G" Thang (3:58)

6. Deeez Nuuuts (5:06)

met Dat Nigga Daz, Snoop Doggy Dogg, Nate Dogg en Warren G

7. Lil' Ghetto Boy (5:29)

met Snoop Doggy Dogg en Dat Nigga Daz

8. A Nigga Witta Gun (3:52)
  9. Rat-Tat-Tat-Tat (3:48)

met RBX, BJ en Snoop Doggy Dogg

10. The $20 Sack Pyramid (2:53)

met Big Tittie Nickie, The D.O.C., Samara en Snoop Doggy Dogg

11. Lyrical Gangbang (4:04)

met Lady of Rage, Kurupt en RBX

12. High Powered (2:44)

met RBX, Dat Nigga Daz en Lady of Rage

13. The Doctor's Office (1:04)

met Jewell en Lady of Rage

14. Stranded on Death Row (4:47)

met Bushwick Bill, Kurupt, RBX, Lady of Rage en Snoop Doggy Dogg

15. The Roach (4:36)

met RBX, Dat Nigga Daz, Lady of Rage, Emmage, Ruben en Jewell

16. Bitches Ain't Shit (4:47)

met Snoop Doggy Dogg, Dat Nigga Daz en Kurupt

17. Poor Young Dave * (2:54)

met Snoop Doggy Dogg

18. Slippin' in the West * (5:06)

met C.P.O. en Kurupt

19. Smoke Enough Bud * (5:26)

met Jewell en Snoop Doggy Dogg

20. Foo Nay Mic * (4:24)

met C.P.O.

21. Dog Collar * (5:04)

met Snoop Doggy Dogg, Lady "V", KV, Big Pimpin', 6'9°, Twin en Bad Azz

22. Touchdown * (4:26)

met Snoop Doggy Dogg en Threat

23. Would You Ride * (6:29)

met Kurupt, Amber, Tyrone, Daz en Snoop Doggy Dogg

Niek schreef:

Midlifecrisis??
Op muziekvlak ik ben momenteel erg blij met me top10, meer dan ooit, maar 1 ding is jammer, Biggie moet hoger.

eazyfan
De volledige 5*, Wat eerst begon als een tijdelijk vervangCd voor me top10 is nu iets voor me top5 geworden. Thomzi50 bedankt. Ik heb dit al erg lang origineel nog lang voor ik hier zat en ik vond het altijd vet. Maar gisteren nog eens geluistert en elke track echt door mijn boxen laten knallen. Dit is in mijn ogen het 2de beste Westcoastalbum ooit. Dre is op lyrisch- en productievlak erg sterk. Alhoewel hij niet altijd zijn eigen rhymes schrijft deed hij wel zijn eigen beats en die zijn elke keer echt geweldig. Een van de beste G-Funkalbums ooit en in mijn ogen het beste. Ik vind ook geen enkele track slecht ofzo. Snoop en Dre vormen vind ik een van de beste duo's ooit, als je dan daar nog andere vette gastartiesten bij hoort ben je gewoon verkocht aan dit album. Dre rapt op dit album op verschillende manieren en dat vind ik erg nice om te horen: soms is het echt gangsta, anders dist hij wel iemand, op een ander moment Funky en erg dope. Dit album is gewoon voorzien van alles wat een classic nodig heeft: Er zit genoeg variatie in de beats en de tracks.

Het begint al met een erg goede diss: Fuck Wit Dre Day is wel erg sterk: Eazy-E, Tim Dog en Luke worden hard aangepakt, die video is ook classic. Ik vind eerlijk gezegd de andere dissen wel beter dan deze: Real Muthaphukkkin G'z, Fuck Compton/Step To Me, Cowards In Compton (Lipstick On My Dick), die dissen van de artiesten die op deze track gedist worden vind ik veel beter. Maar Fuck Wit Dre Day mag er natuurlijk ook zijn. Ik vind dit wel erg goed maar zeker niet een van de beste tracks op dit album eerlijk gezegd.

Let Me Ride vind ik zelf beter dan Fuck Wit Dre Day, een van de weinige tracks die Dre zelf rapt maar erg goed. Lekker funy, goede tekst en dat refrein is wel leuk.

The Day The Niggaz Took Over is een van me 3 favo's op dit album. Heel die track is gewoon vet: Vette beat, RBX en Daz rappen hier erg goed mee, Dre steelt wel de show in die track vind ik. Snoop zorgt voor een leuk refrein, Het is een soort politieke track vind ik.

Nuthin But A "G" Thang is natuurlijk de parel op dit album, erg relaxte beat, Dre rapt lekker funky en niet echt Gangsta en dat bevalt me hier wel. Alhoewel Snoop heel deze track geschreven heeft blijft Dre erg goed in deze track. Snoop vult hem erg goed aan en die video is een van me favo Dre-vids ooit.

Deeez Nuuuts heeft wel een overbodig skit in het begin maar eens die track begint ben je eraan verslaafd. Een van de beste beats vind je op dit album vind ik. Dre en Daz leveren allebei vette versen en Nate Dogg sluit het geheel erg mooi af vind ik, en die vette beat skip ik echt nooit, tot de laatste sec. Zeker een van de betere tracks op dit album.

Lil Ghetto Boy heeft een erg unieke beat vind ik: Het is een soort mix van G-Funk en een fluit. Ik snap niet hoe Dre het voor elkaar gekregen heeft maar ik ben echt verslaafd aan die beat en het is me favo op dit album. Snoop opent erg sterk, Dre worden in de 2de vers beschoten en Snoop hoor je dan nog een 2de keer waardoor hij een van de beste afsluiters brengt op dit album. Dat refrein is dan wel gesampled maar blijft erg vet.

A Nigga With A Gun en Rat-Tat-Tat-Tat lijken erg op elkaar vind ik. Dre rapt op beide tracks erg gangsta en hij rapt alleen op die tracks. En elke keer brengt Dre wat geweldig.

A Nigga With A Gun was vroeger een van me favo's op dit album. Dre raps ongelooflijk Gangsta en Aggressief op die track en dat bevalt me erg. Dat refrein is ook gesampled maar zo nice!!! Dre levert 3 ongelooflijk goede versen vind ik.

Rat-Tat-Tat vind ik dan net beetje beter omdat Dre A Nigga With A Gun overtreft vind ik qua beat, lyrics en aggressie. Dat refrein zit echt soms in me hoofd, erg mooi, Dat voorstukje vind ik erg grappig. U Know Lucifer?? Well U're About To Meet Him M*therfucker. Dre komt soms af met die punchlines waarvan ik toch versteld sta.

The $20 Sack Pyramid is de enige skit die ik nooit skip op een album, ik vind dat een van de beste skits ooit en zeker de grappigste ooit.

Dre doet zelf de moeite niet eens om op 2 tracks te rappen, vroeger vond ik dat een minpunt, nu niet meer want het zijn allebei erg vette track. Ik had Dre op deze track wel liever wat horen rappen omdat ze zo vet zijn.

Lyrical Gangbang vind ik erg erg vet. Lady Of Rage steelt totaal de show in die track vind ik. Ongelooflijk vette beat, echt een om door je boxen te laten knallen. RBX dropt ook erg erg nice vers, echt een classic vind ik.

Stranded On Death Row is zelf nog beter vind ik. Snoop flowt ongelooflijk dope in die track vind ik, RBX, Daz en Lady Of Rage vullen hem ook erg goed aan vind ik, een van de betere beat op dit album vind je ook terug in die track vind ik.

High Powered, Doctor's Office en de Outro skip ik sowieso altijd, In High Powered word een nog beetje gerapt maar toch eerder een skit vind ik, Doctor's Office vind ik wel grappig en De Outro is redelijk, niks speciaal vind ik.

Bitches Aint Shit vind ik zeker niet slecht, maarja voor wie deze track slecht vind, er bestaat een versie waar deze niet op staat dus die track mag je negeren moest die je irriteren, Dre dist Eazy-E wel hard in die vers, Snoop's vers vind ik daar echt de beste en Lady Of Rage op het laatst vind ik erg nice.

Van dit album krijg ik de laatste tijd niet genoeg, elke track vind ik echt iets hebben, Mijn 3 favo's zijn: The Day The Niggaz Took Over, Nuthin But A "G" Thang en Rat-Tat-Tat-Tat. Ik neem wel aan dat Dre heel dit album geproduced heeft: Enja productie is 3 dingen dacht ik: Beat Maken, Mixen en deel van de tekst schrijven. Ik hoop dus dat Dre op tracks waar hij niks schreef toch iets heeft verbeterd eraan ofzo, maarja dat verandert ook niks aan de kwaliteit aan dit album. Blijft vette classic: 5* en stijgt naar #5 in me top10.

avatar van Ghans
Mijn eerste en enige hiphop album tot nu toe, en nee, niet omdat het tegenvalt, maar er is niets beters dan dit op dit gebied

Dr.Greenthump
Vind het wel tof dat je open staat voor andere muziek stromingen Ghans, maar wel zonde natuurlijk dat je het alleen maar beperkt tot deze plaat. Natuurlijk is dit één van de betere werken, maar er is nog zo veel moois te ontdekken. Zou hetzelfde zijn als ik niet verder keek dan OK Computer.

Cyffix
4,5* geweldig album maar helaas niet perfect. Tot en met de skit The $20 Sack Parymid is alles geweldig. Dan komen Lyrical Gangbang en High Powered die heel anders zijn dan al de vorige tracks. Stranded On Death Row en Bitches Ain't Shit maken dit nog goed. Ook wel jammer van de onnodige skits. Dit is het album waardoor ik naar Hip-Hop ben gaan luisteren en het wordt nog altijd gedraaid.

eazyfan
Bitches Aint Shit staat niet op de orignele uitgave van 1992. Dus is een bonustrack. Die mag je eruit halen moest je die niet leuk vinden want telt toch niet echt.

avatar van RJR
RJR
Prachtig album, ook al zijn de teksten niet zo heel bijzonder, de beats waren hun tijd ver vooruit.
Ik krijg gewoon tranen in mijn ogen bij de gedachte dat dit album niet zo erg gewaardeerd wordt als de overgewaarde opvolger, 2001.... Maar goed, voor The Chronic een verdiende 4, 5*

avatar van J.M.
ik zag al deze positieve reacties op dit album en heb hem maar gekocht, maar het viel met toch wel iets tegen. De beats zijn wel aardig maar ik ben sowieso nie so fan beats dre, snoop komt wel erg rlx over en de stukken die hij rapt zijn erg goed. maar als dre begint te rappen, damn dat is egt slegt, en dat gelul tussendoor elke keer vind ik ook best irritant,
krijgt van mij net een voldoende 3*

Vervang Snoop Dogg door Warren G en het zou een leuk album zijn geweest. Toch een van Dre's betere, 3.5

avatar van Zjapp
Verlaagd naar 3,5 omdat Doggystyle me beter ligt dan deze.

avatar van Conway Twitty
Mokaveli schreef:
Toch een van Dre's betere

Van zijn vele albums

avatar van thomzi50
Misschien bedoelt hij ook de albums die Dre produceerde erbij

avatar van swoon
Ik wil heel graag wat meer naar hip hop beginnen luisteren. Zou ik dan het beste met dit beginnen, of met the Wu-Tang Clan of met Nas, ...?? Iemand die mij kan helpen?

avatar van Gyzzz
Deze is wat toegankelijker dan Enter The Wu-Tang of Illmatic als je weinig hiphop gewend bent, dus hiermee beginnen lijkt me een prima idee.
Ik vind dit bovendien het beste hiphopalbum dat er te vinden is, dus ook op dat punt is het een goed album om mee te beginnen.

eazyfan
Dit album is eigenlijk voor mij ook erg belangrijk geweest, ik weet nog dat ik Still D.R.E op tv zag en gewoon een Dr. Dre-Cd wou kopen. Ik nam deze dan maar omdat ik er veel over had gelezen enzo, had in die tijd geen pc, de eerste keer was ik er niet zo blij mee (kan je me ook niet kwalijk nemen, was nog jong en nog maar net begonnen), maar na een tijdje werd ik gewoon verslaafd aan dit album. Ik luister er nu zelfs naar, staat #5 in mijn top10. Qua productie het beste album ooit vind ik + Dre en zijn crew die erg goed mee doen: Classic . Alleen vind ik Fuck With Dre Day (And Everybody's Celebratin') toch serieus overschat, op 2 tracks rapt Dre zelfs niet eens mee, daarom dat het net geen 5* werd.

KSPR
eazyfan schreef:

daarom dat het geen 5* word.

Ik ga hier helemaal in mee.

eazyfan
Ik ga dit album 5* geven, net herluistert en van begin tot einde topCd. Ik stoorde me aan Fuck With Dre Day maar die track mag er best zijn, goede track maar toch schromelijk overschat, Dre rapt wel op 3 tracks niet mee maar dat stoort me niet meer. Ik zie Dr. Dre toch meer als producer en dit album meer als Dr. Dre & Posse, elke track is goed. Qua productie mijn favoriet album ooit, elke beat klinkt gewoon top, Dre is lyrisch ook niet zo slecht bezig, ook al schreef hij zijn eigen teksten niet ze zijn en blijven sterk, de gastartiesten zijn onmisbaar maar top. Als geheel een erg erg goed album, 5* vanaf nu dus.

avatar van Jorge-E
Prachtig album. Dre day is wel overschat zeggen jullie maar ik vind het wel een zeer goed nummer. Vooral de video versie waar je de nep-Eazy ziet.
Snoop Doggy Dogg is wel goed op dit album.

avatar van Nine
Geweldig album! De oude beats zijn niet om je aan te storen gwoon lekkere flow. Dit album is zeker de moeite waard om in huis te halen. (Downloaden:) 4,5*!!!

Zeker een legendarisch album in de hiphop scene, tegenwoordig zijn er niet meer zulke tracks enzo te vinden, veel tracks zijn top en van mij krijgt dit album 5*

cortez
Ieder nummer is hier echt steengoed ... Samen met
Doggystyle vind ik dit het hoogtepunt van de G-funk.
Misschien moet ik daar, ietwat ironisch, Eazy's 'Real
muthafuckin' G's' ook wel bijnemen.

'Nuthin' But a "G" Thang' vind ik trouwens een van de
beste hiphop nummers gemaakt ...

De enige reden waarom dit eigenlijk geen 5 krijgt, is die kinderachterlijk 'the doctor's office' skit ... Dat is nu het
soort van wansmakelijkheidjes waardoor ik zo'n album niet opleg als er bezoek is ofzo ...
2001 had het ook, hopelijk blijft Detox ervan gespaard.

Enige negatieve punt.

avatar van FunkyMonk
cortez schreef:

Enige negatieve punt.

Wat benje streng zeg

Super mooi album. Eigenlijk alle nummers zijn wel leuk. Het ligt allemaal lekker. Sommige mensen zeggen hier dat de song "Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin')" niet echt leuk is, alleen vind ik dit juist wel een mooi nummer.

Net zoals cortez vind ik die 'tussen stukjes' niet erg leuk. Ze zijn wel eens leuk om te luisteren, en sommige passen er ook wel bij. Maar het zijn niet echte nummers dat vind ik jammer. Bij 2001 heb je bijvoorbeeld "pause for porno". Tsja, wat ik daar over moet zeggen. Zoiets zet je dan niet op, tenminste ik druk dan nummertje verder

Top album, 5 sterren.

avatar van P Jay
Bedankt voor de mededeling...

Social_Mask
Vandaag gehaald en 2 keer beluisterd. Ben niet onder de indruk nog. Momenteel even 3*, geeft het natuurlijk nog wel een kans. Iets te veel over bitches en ho's, wordt op een gegeven moment irritant. Beats zijn wel in orde.

Relax
Valt wel mee Social Mask, Lil' Ghetto Boy, Let Me Ride etc. zijn goede nummers met inhoud.

Social_Mask
Dat zijn dan ook mijn favorieten, maar voor de rest iets te vind ik. En daarnaast vind ik dat Snoop te vaak te horen is. Ben namelijk niet echt weg van hem, en Dr. heeft amper flow, wel een dope stem. Dat telt allemaal ook mee hé.