New wave in de VS was aanvankelijk vooral een New Yorkse aangelegenheid. Enige uitzondering in mijn reis door het genre was Devo uit Akron, Ohio. Maar in mei 1978 debuteren The Cars uit Boston.
Hun demo's maakten indruk op platenbazen, die in de gaten kregen dat new wave wel eens meer en meer succesvol zou kunnen worden. De vier groepsleden kozen slim voor het label Elektra, omdat die geen genregenoten onder contract hadden en zich dus zouden inzetten om op deze trein te springen.
De groep zet melodieuze gitaarrock neer, enerzijds fris in de sfeer van new wave, anderzijds vrij gepolijst met sterke melodieën en koortjes. Die groepsvocalen zitten zó goed in elkaar dat je zou kunnen denken dat de heren van Queen ze zongen, zoals in het refrein van de hitsingle
My Best Friend's Girl. Een nummer dat ruim een jaar na verschijnen in Nederland in juli 1979
#40 haalde in de Nationale Hitparade. Verder handklapjes, een sobere toetsenlijn en vooral veel melodie. Alternatief en toch geschikt voor een groot publiek.
Hierboven hele enthousiaste verhalen, ik ben minder euforisch en houd het op een keurige 7 als schoolcijfer. Kant 2 vind ik minder, al is
All Mixed Up een sterk slot. Maar laat u niet door mij afleiden, dadelijk nog wat cijfers die mij keihard weerspreken. Bovendien is hoorbaar hoe helder producer Roy Thomas Baker de groep liet klinken; niet warm-knus zoals de jaren '70 voordien nogal eens klonken, maar helder en strak.
Just What I Needed werd in de Amerikaanse Billboard 100 in september '78
#27,
My Best Friend's Girl #36 in december,
Good Times Roll in mei '79 nog eens
#41. Drie hitsingles van één elpee, een sterke start. Elpee
The Cars stond dan ook 139 weken in de Billboard 200, in maart '79 piekend op
#18. In Nederland overigens geen albumnotering. Vreemd!
Mijn reis door new wave en co kwam vanaf de vierde
Ramones en vervolgt bij het Australische
The Saints, inmiddels vanuit Engeland opererend.