The Rolling Stones - The Rolling Stones (1964)

Rock / Blues
Label: Decca

1. Route 66 (2:20)
  2. I Just Want to Make Love to You (2:17)
  3. Honest I Do (2:09)
  4. Mona (I Need You Baby) (3:33)
  5. Now I've Got a Witness (2:29)
  6. Little by Little (2:39)
  7. I'm a King Bee (2:35)
  8. Carol (2:33)
  9. Tell Me (4:05)
  10. Can I Get a Witness (2:55)
  11. You Can Make It If You Try (2:01)
  12. Walking the Dog (3:10)
avatar van marco straaten
de eerste van de stones en direct een topplaat; vrijwel elk nummer is raak.

...en geloof maar dat deze toendertijd een flinke impact had

ik verbaaste laatst een die-hard stones fan dat not fade away een buddy holly cover is

avatar van Thunderball
De eerste Stones plaat sloeg destijds in als een bom en weet nog altijd te overtuigen.

Tell me is een eerste geslaagde Jagger/Richards probeersel.

Mona werd er op de Amerikaanse versie afgegooid om plaats te maken voor de single Not fade away.

5 sterren!

avatar van Toon1
Toch wel een van mijn favoriete debuutalbums aller tijden. Ik denk niet dat er een band was die zo lekker rockte in 1964. Rock and Roll van een hoge kwaliteit!

Dit is de Amerikaanse release van hun eerste album, dus de alernative titel is de titel van het album.

avatar van avdj
Toch niet.
In Engeland kwamen de platen namelijk als eerste uit (onder Decca) en daar heette de plaat gewoon "The Rolling Stones"

Nu heb ik maar Mona als bonustrack genoemd en de Amerikaanse titel als alternatieve naam toegevoegd.

erwku
the dirty mac schreef:

en die is vele malen beter ook!

Harald
Voor mij een van de beste debuutalbums aller tijden. Draaid bij mij tot vandag regelmatig op mijn pick-up maar dan wel de original engelse versie.

Sheplays
Het is vreemd dat op deze eerste LP de eerste single "Come On" niet staat. Dat was mijn eerste plaatje van de Stones! LP's kon ik pas heel veel jaren later betalen.

Harald
Het Chuck Berry nummer Come On staat op de allein in Duitsland 1965 releasde Vinyl plaat Bravo (HÖR ZU), . Net als Around and Around was dit een verzameling van singels (A's & B's) die niet alle op LP hebben gestaan. Net als Around and Around vandag een duur Collectors Item

Bravo (HÖR ZU) was een gemeenschappelijke uitgave van Bravo (duitse teenie krant) en HÖR ZU (duits krant voor radio en televisie programmas)

Als ik mij niet vergis dan was Stoned hun eerste single en niet Come on.

Tracklist Bravo (HÖR ZU)

I want to be loved
Singer not the song

Sheplays
Harald schreef:
Als ik mij niet vergis dan was Stoned hun eerste single en niet Come on.

Come On verscheen een paar maanden eerder, namelijk in juni. Stoned kwam uit in november in het jaar 1963 en was een B kantje van I Wanna Be Your Man, zie ook de Engelse Wiki.

Harald
Niet alles wat in wikpedia staat is juist. maar mischien klopt het, wachten we eventuelle reacties van gebruikers af.

Ik ken alleen de 1963 release van Come on/I wanna be your man (Beatles song trouwens) als tweede release en Stoned als hun eerste single. Maar hoe dan ook..het zijn fantastische liedjes!

avatar van Toon1
Ik heb even gekeken in het boekje van "The Singles Collection" van The Stones. Daarin staat dat Come On/I Want To Be Loved wel degelijk uitkwam in juni 1963, en I Wanna be Your Man/Stoned in november 1963. Duitsland is qua releases trouwens toch sowieso anders dan de UK?

Harald
Okay, dan ga ik na 44 jaaren mijn Rolling Stones 7 " single collection even opnieuw en dan op de juiste manier sorteeren

Ik had trowens echt niet de duitse releases in mijn hoofd maar natuurlijk de original engelse first releases en was echt overtuigt dat Stoned hun eerste 7 " was....ben het trouwens nog stets. Even Keith bellen...

Harald
Ik heb Bill Wyman's Stone Alone geraadplegd en Come On is inderdaad hun eerste 7 "single.

7. 6.63 1st single in UK Come On/I want to be loved

1.11.63 2nd single in UK I wanna be your man/Stoned

marco straaten schreef:
de eerste van de stones en direct een topplaat; vrijwel elk nummer is raak.

Zo is dat!

En wat dachten de heren Stones meteen ?

"Si si, je suis un rock star!"

En Chuck Berry kon gelijk de kassa passeren voor het coveren
van zijn Carol!

Pieter Paal
De Amerikanen brachten dit 1e album in 1964 met de titel 'England's newest hit makers' uit.
Ook stond daar de derde single de Buddy Holly-cover 'Not fade away' op maar 'I need you baby (Mona)' was weer weggelaten.
Een jaar later zou dat nummer op het Amerikaanse album 'The Rolling Stones, now!' terechtkomen.
Op dit album zijn hoofdzakelijk covers te horen, maar ze zijn wel in die rauwe Stones-sound eigen gemaakt. Gene Pitney doet ook op dit album mee en The Rolling Stones schreven voor hem weer het mooie 'That girl belongs to yesterday'.

avatar van George
Mijn eerste Stones lp. Gekocht met mijn zakgeld voor fl .8.90 . Ik dacht bij mijzelf; The Stones bieden mij alvast een groot voordeel boven die andere bekende groep : ze zijn goedkoper !
Hun debuut onderscheidt zich van de meeste groepen in die tijd niet alleen door de opzwepende interpretaties en de opvallende zangerskwaliteit van Mick Jagger , maar mede door de keuze van het materiaal. Een vermogen om echte , duurzame kwaliteit te vinden is niet aan iedereen gegeven !
Mede daarom is hun debuut plaat mij nog altijd zeer dierbaar.

Pieter Paal
Mijn eerste Stones-plaat was de single 'Honky tonk women/You can't always get what you want', maar dit was wel de eerste Stones-elpee die ik voor fl. 10,90 kocht.
Een andere hoes als hierboven afgebeeld is: een zwarte voorkant met zowel de voor- als achterzijde van de hoes-foto van de single 'Jumpin' Jack Flash'. Heel vreemd natuurlijk, want er zit wel 4 jaar tussen die nummers en is niet op dit album te vinden.
Op de achterzijde stonden/staan 8 covers van andere Stones-albums + titels afgebeeld, zodat ik meteen wist wat ik nog meer moest kopen.
Inmiddels heb ik 'The Rolling Stones' in verschillende hoezen in de kast staan, want hij is al vele malen herverpakt.

EVANSHEWSON
Is dit dan werkelijk de allereeste van The Rolling Stones , Want niets is zo ingewikkeld als die eerste releases, met verschillende uitgaven in Engeland en de U.S.

Nou, deze plaat hier is een toppertje, zoveel is zeker. Not Fade Away en Route 66 zijn twee covers, maar ongelooflijk machtig gebracht.
Ook de bluesballad Honest I do is zeer geslaagd. Chuck Berry's Carol weten de heren meteen de hunne te maken...
Tell Me is één van de eerste en geslaagde composities van Jagger-Richards.

Dit is een geslaagde plaat over héél de lijn en laat horen wat deze jongens in hun mars hebben ; a lot!

4 ****

avatar van marco straaten
Waarom dan geen 5 sterren??

avatar van LeRoi
Voornamelijk covers, maar ja beter goed gejat dan...Afijn rest is historie natuurlijk. Voor mij wel 1 van hun beste platen!

Harald
Lead vocal op "Can I Get A Witness" is hun manager Andrew Loog Oldham en niet Mick Jagger. Andrew sings ook lead vocals op "Andrew's Blues", ogenomen tijdens de februarie 1964 sessions maar niet released en alleen op Bootlegs in de handel gekomen.

avatar van marco straaten
bedankt voor het nieuwtje want dat wist ik nog niet.

Harald
Echt niet? En dat met seven Stones platen in jouw top 10?

avatar van marco straaten
ja sorry maar je kan ook niet alles weten.

Maar wel horen

Die plaat of cd heb je toch, toch? Voor mij een van de beste debut platen aller tjiden.

avatar van marco straaten
Ik heb die plaat uiteraard, maar ik heb er nooit zo op gelet wie in dat nummer de leadvocals voor zijn rekening neemt.

marco straaten schreef:
Waarom dan geen 5 sterren??

Gewoon omdat er nog niet voldoende eigen materiaal op stond.
Maar 4 is toch héél goed voor een debuutplaat, dacht ik!