Neil Young - Decade (1977)

Canada
Label: Reprise

1. Buffalo Springfield - Down to the Wire (2:29)
  2. Buffalo Springfield - Burned (2:15)
  3. Buffalo Springfield - Mr. Soul (2:50)
  4. Buffalo Springfield - Broken Arrow (6:14)
  5. Buffalo Springfield - Expecting to Fly (3:46)
  6. Sugar Mountain (5:41)
  7. I Am a Child (2:20)
  8. The Loner (3:50)
  9. The Old Laughing Lady (5:38)
  10. Neil Young & Crazy Horse - Cinnamon Girl (3:00)
  11. Neil Young & Crazy Horse - Down by the River (8:59)
  12. Neil Young & Crazy Horse - Cowgirl in the Sand (10:02)
  13. Neil Young & Crazy Horse - I Believe in You (3:28)
  14. Neil Young & Crazy Horse - After the Gold Rush (3:46)
  15. Neil Young & Crazy Horse - Southern Man (5:30)
  16. Crosby, Stills, Nash & Young - Helpless (3:32)
  17. Crosby, Stills, Nash & Young - Ohio (2:58)
  18. Soldier (2:29)
  19. Old Man (3:22)
  20. A Man Needs a Maid (4:00)
  21. Harvest (3:09)
  22. Heart of Gold (3:07)
  23. Star of Bethlehem (2:43)
  24. The Needle and the Damage Done (2:06)
  25. Neil Young & Crazy Horse - Tonight's the Night (Part 1) (4:42)
  26. Neil Young & Crazy Horse - Tired Eyes (4:33)
  27. Walk On (2:41)
  28. For the Turnstiles (3:01)
  29. Winterlong (3:08)
  30. Deep Forbidden Lake (3:42)
  31. Neil Young & Crazy Horse - Like a Hurricane (8:17)
  32. Neil Young & Crazy Horse - Love Is a Rose (2:17)
  33. Cortez the Killer (7:32)
  34. The Stills-Young Band - Campaigner (3:30)
  35. The Stills-Young Band - Long May You Run (3:47)
avatar van Ducoz
Van welke plaat komt Ohio eigenlijk?

avatar van henk01
staat op geen enkel regulier album.
wel op verzamelaars en live albums

avatar van bertus99
Decade is de allerbeste overzicht van Neil's eerste 15 jaren als muzikant. Heerlijke plaat. Natuurlijk missen bepaalde nummers (Alabama, Tell me Why) maar je kan niet alles op een compilatie kwijt natuurlijk. Misschien had er wat minder of helemaal niks van Buffalo Springfield op moeten staan. Of alleen Sugar Mountain en I am a Child. De eerste nummers vind ik te gedateerd.
Ik geniet er verder met volle teugen van, vooral van cd2. Wat een gitaarsolo's, wat een magnifiek bandgeluid. Dit waren de gloriejaren van Young. Om een compilatie op dit niveau samen te stellen van de jaren na 1978 zal niet meevallen vrees ik.
En ja....Heart of Gold blijft een van de mooiste nummers aller tijden al weet ik dat ik daarmee de verdenking een sjy-radio fan te zijn op me laadt. Nee, ben ik bepaald niet. Maar ook A Man needs a Maid, The needle and the damage done zijn parels van Harvest. Maar ook een epishce song als Like a Hurricane kan me helemaal op sleeptouw nemen. Dat gitaargeluid!. Hij haalt er alles uit terwijl dat orgeltje zo melancholiek op de achtergrond klinkt.
Ook Winterlong vind ik een heel mooi nummer, dat helaas te kort duurt.

Ducoz schreef:
Van welke plaat komt Ohio eigenlijk?

De EP/single met 'Find the Cost of Freedom'. Hij verscheen na de originele release als eerste op So Far, uit 1974.

bertus99 schreef:
Ja, geluidstechnisch is alleen zijn Greatest hits uit 2004 superieur.

Dat is slechts een enkel album en daarom lijkt Decade completer, omdat Decade twee albums beslaat. Decade heeft ook wat meer onbekende en minder gepubliceerde nummers, samenwerkingsverbanden.

Daarentegen gaat het album niet verder dan 1977, natuurlijk.
Geluidstechnisch zouden ze Decade eens moeten aanpassen aan het niveau van de Greatest hits. En vervolgens een Decade 2 dat aan dezelfde eisen voldoet maar dan een album van de 'vergeten' nummers tot 1977 en alle goede werk van Neil Young vanaf 1977.

avatar van Hans Brouwer
bertus99 schreef:
Gedateerd of niet: "Broken Arrow" en "Expecting to Fly" zijn toch wel zo'n beetje de mooiste nummers van "Decade (1977)".

Hans Brouwer schreef:

Vind je die echt mooier dan Cowgirl, Southern Man, Helpless of Hurricane....om er maar een paar willekeurig te noemen?
Ze zouden zeker goed staan op een best of Buffalo Springfield cd.
Waarom eigenlijk de keuze om BS-nummers op te nemen op een overzicht van Neil Young's eerste 15 jaar en niet een paar extra nummers van CSNY?
Een paar nummers die voor mij ook niet hadden gehoeven op het verder uitstekende Decade zijn: Soldier, Star of Bethlehem, Harvest, Tired Eyes en Love is a Rose,
Ik denk dat ik een cd'tje ga maken met Decade als uitgangspunt en de nummers die ik niet zo goed vind vervang door meer van After the Goldrush, Harvest (zeker Alabama en Words), en Zuma

Stijn_Slayer
'Soldier' vind ik juist één van Neils drie allermooiste nummers. En de tekst van 'Harvest' is schitterend.

Stijn_Slayer schreef:

Heb Soldier net gedraaid. Het zit hem in het lege fabriekshal-geluid van deze uitvoering. Het nummer zelf klopt wel.
Harvest draait nu. Ik kan die tekst niet goed plaatsen hoewel ik mooie regels hoor. Ik viel een beetje over het slome tempo van de song, maar de melodie is eigenlijk wel mooi. Vooruit, ik neem hem er toch maar bij. Maar ben je het niet met me eens dat Alabama en Words de eigenlijke toppers van de Harvest-cd zijn?

Stijn_Slayer
Ik heb daar 'Harvest' en 'A Man Needs a Maid' aangevinkt. Neil Young op z'n emotioneelst. 'Words' en 'Alabama' zijn natuurlijk wel klasse rocksongs. Vooral als 'Words' live lekker uitgerekt wordt naar 15 minuten.

Volkomen grijs gedraaid in de jaren 90.Een echte aanrader!

avatar van Hans Brouwer
bertus99 schreef:
Wat is mooier? Wie is beter? Ik ben in ieder geval blij dat "Broken Arrow" en "Expecting to Fly" niet ontbreken op Decade (1977).

avatar van Coen

avatar van Marty McFly

Wat doe je hier dan?

avatar van musician
Inderdaad. En bovendien, 4,45 ***** is voor dit verzameld werk uit de jaren '60 en '70 eigenlijk wel terecht te noemen.

Marty McFly schreef:

Wat doe je hier dan?

Goh, ik wist niet dat je hier niet mocht komen als je een andere mening hebt.... meldpunt oprichten dan maar??

Stijn_Slayer
Niet te hard roepen. Misschien geef ik jouw 4* wel aan, freakey.

Stijn_Slayer schreef:
Niet te hard roepen. Misschien geef ik jouw 4* wel aan, freakey.

Ik ben ook beneden het verwachtte peil ja...

freakey schreef:

Ho even, voor je doorgedraaide berichten de wereld instuurt.

Coen zegt niets over Young's muziek of dat hij er iets van heeft en vervolgens ook niet wat hij er van vind, goed of slecht. Niemand op deze site kan iets met deze kreet, bij welke artiest dan ook:

Jezus hee, Neil Young 4,45 gemiddeld ? Mijn God....en ach. Smaken verschillen.

Dus als je niets te melden hebt, blijf dan inderdaad weg met goedkope kretologiën en site-vervuiling. Iedereen mag uiteraard ergens iets van vinden, zodra op z'n minst de muziek van de artiest bekend is, lijkt mij een logische gedachte.
Op stemmingmakerij waar je nu mee komt m.b.t. dat bespottelijke meldpunt van de PVV zit al helemaal niemand te wachten.

avatar van freakey
Iemand de deur wijzen omdat ie stelt dat smaken verschillen lijkt mij nogal cru... daarbij lees ik niet dat ie de muziek van Young kent, maar ook niet dat ie die niet kent....

avatar van musician
Nee, maar wat is er sowieso het nut van om bij een bepaald album zonder informatie/mening daarover (of over de artiest) te roepen "Poe poe, nou nou. 4,5 sterren gemiddeld. Ik zeg maar zo: smaken verschillen!"

Dan heeft een afwijzende reactie daarop helemaal niets te maken met het wijzen van de deur. Dat is vragen om eerst eens albumkennis op te doen en daarna mag hij/zij met een gerust hart terug komen.

Ik weet niet hoe je er zelf in staat, maar ik reageer eigenlijk nooit op albumpagina's waar ik de cd nog nooit van heb gehoord, laat staan in bezit heb. Wat kan ik aan toegevoegde waarde of interessants aanleveren bij dat album, zelfs niet eens een mening?!

Misschien dat je, als geïnteresseerde, eens kunt peilen of andere mensen een cd aanraden. Maar dan ga je, om te beginnen, niet het gemiddelde aantal sterren op voorhand bekritiseren of constateren dat smaken verschillen.

avatar van Tony
Relax, musician, niet ieder bericht hoeft van het niveau te zijn dat jij voorstaat, van toegevoegde waarde zijn of een mening ventileren. We mogen hier ook best een beetje lol maken. Probeer ik ook regelmatig te doen, dat kan verlichten als je iets dwars zit. Dat of eens goed naar de wc gaan, dat helpt ook wel eens als er iets dwars zit. Dus, goed persen en morgen lekker van de zon genieten, joh!

avatar van musician
O, een geintje omdat hém iets dwars zat. En om te verlichten probeerde hij daarom een beetje lol te maken. Zeg dat dan gelijk! En als liefhebber van punk en aanverwante genres kiest hij vervolgens voor Neil Young als uitlaatklep.
Het is dus pure therapie, de tijd dat hij schrijft kan hij declareren bij zijn zorgverzekeraar. Nee, zo had ik het nog niet bekeken.

Voortaan zal ik eerst pm-en en dan vraag ik: "even voor de goede orde: weet je niet beter, is het een geintje of schrijf je uit therapeutisch oogpunt om aan te sterken?" En al naar gelang de reactie kun je natuurlijk ook je eigen antwoord daar weer op aanpassen.

In al die jaren musicmeter nog nooit aan gedacht, maar bedankt voor de tip!

avatar van ricardo
Jezus hee, Neil Young 4,45 gemiddeld ? Mijn God....en ach. Smaken verschillen.
Bijna een hele pagina vol suggestief geneuzel, enkel en alleen over dit bericht, en verder niemand die eraan denkt om gewoon op een fatsoenlijke manier te vragen wat Coen hier nu precies mee bedoeld.

Laten we nu eerst de reactie van Coen afwachten, voordat er weer een pagina vol met site-vervuiling bijkomt.

avatar van ricardo
Dit is trouwens mijn eerste Neil Young kennismaking geweest. Dit album heeft me nooit echt weten te bekoren, waarom weet ik eigenlijk niet precies, maar zal toch proberen uit te leggen waarom. Waarschijnlijk omdat ik de sfeer gewoon te verschillend vind van de losse nummers onderling, maar zijn reguliere albums vind ik wel allemaal erg goed. De 4* die ik geef is eigenlijk nog aan de hoge kant, maar als individuele nummers is alles natuurlijk super, maar draai hem nooit vanwege de sfeer verschillen wat mij niet echt bevalt.

Mijn tweede Neil Young album kocht ik jaren na deze, Live At Massey Hall, en dat was gelijk raak, en ben op den duur ook regulier werk van hem gaan kopen. Mijn Neil Young teller staat nu inmiddels op 8 albums met De Ja Vu er ook bij, en vind dat wel een mooie verzameling. Ik hoef er zeker niet alles van in huis te hebben, de essentie is wel aardig binnen met 8 albums vind ik zo.

avatar van Tony
Goed dat je zo bezorgd bent over de vervuiling hier, we zullen ermee ophouden.

Wat zijn de andere 5, als ik op een fatsoenlijke manier vragen mag? Decade is een verzamelaar, Massey Hal is een concert, en Deja Vu is met z'n oude band. De essentie zit toch echt ergens anders als je het mij vraagt. Dus, ik ben benieuwd.

ricardo schreef:

Dit standpunt is te verdedigen. Verzamelaars zijn maar zelden mooi op elkaar aangesloten nummers in een zelfde sfeer en situatie. Daardoor ontbreekt het vaak aan samenhang.

Tenzij het gaat om maar een korte periode in het bestaan van artiest en/of band, dan kan er vaak wel een mooie compilatie worden gemaakt, mits smaakvol gedaan.

Relatief gezien wordt er ook maar een korte periode uit de carriere van Neil Young belicht, de verzamelaar is natuurlijk al uit 1977, maar desondanks behelst het wel hele verschillende albums van Young, variërend van Buffalo Springfield tot en met On the Beach en Tonight's the night, niet mijn favoriete albums.

Desondanks zijn de individuele nummers zo sterk en zijn de keuzes van de diverse albums toch zo goed, dat het gebrek aan samenhang eigenlijk niet opvalt en dus geen rol meer spelen, in ieder geval niet meer in mijn beoordeling.

Stiekem heb ik zelf nog een enkele uitbreiding gedaan op de hele compilatie, met o.a. een paar nummers van Rust never sleeps.

musician schreef:
....In principe is Decade, Neils carriëre van eind jaren '60 en in de jaren '70, nog met minimaal een cd uit te breiden, zonder dat er ook maar sprake is van enig kwaliteitsverlies.

Dit is in ieder geval wel een beetje het beeld in mijn Neil Young collectie, die bestaat dus uit de volgende platen:

Neil Young - Harvest (1972)
Neil Young - Decade (1977)
Neil Young - Unplugged (1993)
Neil Young - Freedom (1989)
Neil Young - Mirror Ball (1995)
Neil Young - Are You Passionate? (2002)
Neil Young & Crazy Horse - Ragged Glory (1990)
Neil Young & Crazy Horse - Arc (1991)
Neil Young & Crazy Horse - Sleeps with Angels (1994)
Neil Young & Crazy Horse - Broken Arrow (1996)
Neil Young & Crazy Horse - Weld (1991)

Daarmee ben ik wel een beetje compleet vind ik, Live Rust zou ik nog wel eens voor een zacht prijsje willen aanschaffen....

Ik weiger overigens om het onderscheid te maken tussen Neil Young met- en zonder Crazy Horse... vind ik echt flauwe kul....

Stijn_Slayer
Compleet zijn zonder Everybody Knows, After the Gold Rust, de Ditch Trilogy en Rust?

Al heb je het beste van Everybody Knows al wel op Decade.