Franz Ferdinand - Franz Ferdinand (2004)

Label: Domino

1. Jacqueline (3:49)
  2. Tell Her Tonight (2:18)
  3. Take Me Out (3:57)
  4. The Dark of the Matinée (4:04)
  5. Auf Achse (4:20)
  6. Cheating on You (2:37)
  7. This Fire (4:15)
  8. Darts of Pleasure (3:00)
  9. Michael (3:21)
  10. Come on Home (3:47)
  11. 40' (3:24)
  12. This Fffire * (3:32)
  13. Van Tango * (3:26)
  14. Shopping for Blood * (3:34)
  15. All for You, Sophia * (3:00)
  16. Words So Leisured * (2:18)
  17. Cheating on You [Live] * (2:10)
  18. Jacqueline [Live] * (3:48)
  19. Tell Her Tonight [Live] * (2:47)
  20. Shopping for Blood [Live] * (4:04)
  21. Take Me Out [Live] * (4:48)
  22. Love and Destroy [Live] * (3:55)
  23. Truck Stop [Live] * (3:48)
  24. This Fire [Live] * (4:21)
  25. Michael [Live] * (3:27)
  26. Darts of Pleasure [Live] * (4:14)
was het maar waar.

avatar van Zachary Glass
Toch maar even The Simpsons parafreseren: It feels like there's a party in my ears, and everyone's invited

avatar van Tommeh
Ik heb dit album inmiddels 2 keer verhoogd, en hij staat inmiddels op 5 sterren. Echt een heerlijk album, met geen enkele zwakke punten. Wat ook leuk is, is dat ik bij bijna elke luisterbeurt een andere favoriet krijg. Op dit moment is dat Darts of Pleasure.

goed album 4*

15 november in de HMH, ik ben erbij

Yak
Franz Ferdinand is hartstikke blut.

Het klinkt mij allemaal iets te kinderachtig in de oren. De vergelijking met the strokes had ik wel meteen, maar die leggen imo meer passie in de muziek dan deze band. Slechts een keer geluisterd dus ik stem niet, maar een aanrader wil ik 't zeker niet noemen.

avatar van John Doe
Yak schreef:

Franz Ferdinand is hartstikke blut.
Ze zitten niet bepaald in de problemen, dan zou hun 'wage' gewoon kunnen worden verhoogt. Las laatst dergelijke dingen in een special uit een Engelse krant. Daar vertelden ze hetzelfde op een heel luchtige manier.

wat demootjes van hun nieuwe cd geluisterd, was veel van hetzelfde helaas... beetje vroeg misschien, maar kreeg het zelfde 'sophomore slump' gevoel als bij the strokes...

Ik zie de vergelijking met the Strokes totaal niet, hoewel ik beide albums met de volle punten waardeer. Dit is toch veel engelser ?
Totaal verschillende stemmen, de gitaar deuntjes lijken er niet op... Bovendien vind ik de Strokes meer pure rock, en dit gaat soms richting pop..

Petero schreef:

Bovendien vind ik de Strokes meer pure rock, en dit gaat soms richting pop..

Ríchting pop? Ik vind Franz Ferdinand juist pop pur sang.

en de The Strokes niet lijkt mij...

avatar van starbright boy
Ik vind het ook een vrij manke vergelijking.

Ze waren werkelijk SUPER FANTASTISCH!

Heerlijk opzwepende drums met ondersteunend gitaar werk en lekkere melodieën maken FF voor mij een top band!

Diego schreef:

Ich heisse Superfantastisch!
Ich trinke Schampus und Lachsfisch!
Ich heisse Su! Per! Fan-tas-tisch!!

avatar van rzasa
Diego schreef:

Ze waren werkelijk SUPER FANTASTISCH!

Ook de nummers die ze speelden en niet op het album staan, de nieuwe songs dus, waren goed.

JonnieBrasco
Bonustracks van de Amerikaanse c.d. toegevoegd.

Ziggy007
Zo, hier al is aardig wat volgeluld. En terecht.

Heb ze op Lowlands live gezien, dat is zeker van invloed geweest op mijn stem. Vaak zo natuurlijk, toch denk ik dat als ik K3 live zou zien zou ik nu in het zou gevang zitten Maargoed FF > K3

Geen idee hoe ik op het album kwam eigenlijk, het nummer Take Me Out werd met uitgaan paar keer gedraaid, zo waarschijnlijk.

Maar Lowlands. Mooi om het verschil te zien tussen de bandleden. Alexander (lead vocal en guitar) die tussen de nummers door even aan zijn inhaler zuigt, de energieke Nicolas (guitar en backing vocal) met de befaamde snelle, bijna robotachtige horizontale bewegingen en natuurlijk de onmisbare Robert (bass guitar). Wat kan die Robert spelen zeg! Die kerel stond er bij als een zoutzak en had gedurende het hele optreden een enorme grijns op zijn kop en ging ondertussen met zijn duimpje langs de snaren van de gitaar. Geweldig om te zien, wat een droogkloot lijkt me dat

Hobbes schreef:

Hoevaak luister jij een album dan?

Ok soms heb je dat het meteen klikt met het album, andere keren klinkt het de eerste keer nergens naar, maar een tweede keer luisteren kan geen kwaad toch?

JonnieBrasco
Gek genoeg is juist dit album m'n groeiplaat van het jaar gebleken. Het klikte niet echt in het begin. Maar vooral door Take Me Out in de kroeg, Tell Her Tonight in de auto, This Fire op de X-Box (BurnOut3) is Franz Ferdinand voor mij een echt 2004-fenomeen geworden. Lekkere, strakke, vrolijke muziek. Toch hou ik het gewoon bij 4,0*, want kippenvel heeft de muziek mij nog nooit opgeleverd. Dan luister ik toch liever naar het wat serieuzere, diepzinnigere, ernstigere, abstractere Interpol.

Ziggy007
Dit moet je totaal niet gaan vergelijken met interpol Dan valt er heel veel in het niet, wat mij betreft iig. Nee, beoordeel het opzichzelf. Wat je zegt Take Me Out in de kroeg, maar de laatste tijd betrap ik mezelf er geregeld op dat ik het nummer 40 ft steeds vaker opzet, en vooral dat begin is lekker. FF is wat mij betreft een heerlijke & vrolijke dansplaat.

Take Me Out was de single van het jaar in Nederland (bij 3voor12 dan), Darts Of Pleasure die in Belgie (bij StuBru). Dat zegt toch ook wel wat... Ik vind Interpol lastig te vergelijken. Misschien muzikaal wel, maar ik krijg er een heel ander gevoel bij. Van FF word ik eerder uitgelaten, bij Interpol (de eerste dan) word ik vooral meegesleept. FF is inderdaad meer een 'feelgood'-plaat.

Ik heb een interview van de heren in OOR gelezen. Daarin zeiden ze dat Franz Ferdinand 'gewoon' pop muziek maakt waar je lekker op kan dansen. Zeer geslaagd wat mij betreft .

avatar van Onderhond
Ken op zich maar één clip van deze momenten (soort van robotskeletjes die, wat dacht je, wat staan op te treden). Vind het niet dansbaar, niet poppy en alles behalve feel-good. Mij een raadsel waarom dit zo hoog gewaardeerd wordt.

Onderhond schreef:

Waarschijnlijk, maar dan doe ik echt maar een wilde gok hoor, omdat jij van Avant-Garde en Electronic muziek houdt, en anderen bv van FF

avatar van Onderhond
Speelt uiteraard een (grote) rol, maar dat wil niet zeggen dat ik op gebied van rock m'n voorkeuren niet zou kunnen hebben natuurlijk.

avatar van BoordAppel
Extreem goed dansbaar deze plaat en bovendien heerlijk om mee te blèren. Origineel en een eigen sound, daarom wordt het zo goed gewaardeerd. Door mij in ieder geval maar ik hoor het wel van meer mensen. Altijd een feestje als er een nummer voorbij komt bij het uitgaan.

avatar van Onderhond
Tja, blèren heeft hier (in België dan) meer de betekenis van zagend mekkeren. In dat opzicht ben ik het wel volledig met je eens . Straalt zo'n lusteloosheid vanaf dan dansen het laatste is waar ik aan denk, of heb ik gewoon een verkeerd nummer gehoord ?

avatar van BoordAppel
lusteloosheid

Dat is het allerlaatste woord dat ik in verband zou brengen met Franz Ferdinand, op diepzeekomkommer na dan.

En blèren slaat meer op mij, ik kan niet zingen namelijk .

avatar van Onderhond
Tja, heb ik ook wel snel bij rock (zeker wanneer het over male vocals gaat). Doet mij snel zagerig, zeurderig en nogal deprimerend aan. Aan de meeste clips te zien is het ook niet echt bedoeld om enige vorm van vreugde uit te stralen, dus zo ver zal ik er wel niet naast zitten zeker ?