Adele - 19 (2008)

Soul / Pop
Label: XL

1. Daydreamer (3:41)
  2. Best for Last (4:19)
  3. Chasing Pavements (3:31)
  4. Cold Shoulder (3:12)
  5. Crazy for You (3:28)
  6. Melt My Heart to Stone (3:24)
  7. First Love (3:10)
  8. Right as Rain (3:17)
  9. Make You Feel My Love (3:32)
  10. My Same (3:16)
  11. Tired (4:19)
  12. Hometown Glory (4:31)
  13. Chasing Pavements [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:52)
  14. Melt My Heart to Stone [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:21)
  15. That's It, I Quit, I'm Moving On [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (2:07)
  16. Crazy for You [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:43)
  17. Right as Rain [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:32)
  18. My Same [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:05)
  19. Make You Feel My Love [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:52)
  20. Daydreamer [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:41)
  21. Hometown Glory [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:48)
  22. Many Shades of Black * (4:30)

met The Raconteurs

tuktak
Er is weinig mis mee om dit een goed album te vinden, aangezien het ook best een goed album is. Pakkend voor een groot publiek en toch nog wel kwalitatief genoeg om door critici door de beugel te kunnen. Was er maar meer van zulke popmuziek. Prima luisterbaar voor de radio.

avatar van Nickstbo
Heb al wat geluisterdpaalt al kan ik er echt niets aan doen dat ik denk dat het album van Duffy (dat eraankomt) pakken beter is.

Musicguru
Ik vind dit een heel mooi en ontroerend album. We hebben dit inderdaad al eens gehoord zoals aARo al zei, wat absoluut niet weg neemt dat dit een mooi debuut is. Ooit zei wijlen Elliott Smith over het feit dat een interviewer zijn muziek wat weg had van het latere Beatles werk: "Ik ben natuurlijk helemaal niet origineel. Maar ik geef dan ook meer om een goede melodie dan om een of andere geintelectualiseerde vorm van originaliteit." . Ik vind deze plaat een 4 waard. Hometown Glory is het hoogtepunt en bezorde mij kippevel.

avatar van FunkStar
Wordt óók al de nieuwe Amy Winehouse genoemd. *zucht*
Maar heerlijke plaat! De single 'Chasing Pavements' is prachtig!

avatar van gherdt
Mooi rauw stemgeluid dat jammer genoeg is ingepakt in behoorlijk saaie, soms sentimentele en plakkerige liedjes. Laat deze dame eens lekker uit de bocht scheuren! En van die liedjes zijn er weinig memorabel of opvallend, de langzamere nummers zijn zelfs inwisselbaar. Niet overtuigd dus na een eerste, aandachtige luisterbeurt.

avatar van Peter88
Die vergelijkingen toch met Amy Winehouse? Ik snap dat niet. Want zo erg lijkt het nou ook weer niet op Amy Winehouse.

Whatever, 19 is een pracht album. Het enige mindere nummer vind ik persoonlijk Tired. Voor de rest zijn het stuk voor stuk goede nummers. Hoogtepunten vind ik persoonlijk Cold Shoulder, Melt My Heart To Stone, Right As Rain en Hometown Glory (wat mij betreft het mooiste nummer van het album). De Bob Dylan cover Make You Feel Me Love is ook erg mooi gedaan.

avatar van Arrie
Peter88 schreef:

Ik vind haar stem soms best wel op die van Amy lijken, luister bijvoorbeeld eens naar Cold Shouldeer, een van je favorieten. Daar vind ik haar stem echt wel op Amy's stem lijken. Maar over het algemeen valt het inderdaad best mee.

avatar van StuF
het is moeilijk om dit niet te waarderen. adele's rauwe stemgeluid, dat snerpende (wat Amy W. ook heeft), wat ze elke moment kan laten rusten op een krachtige vlakke toon, vaak aan het einde van haal. dat is mooi. dat is indrukwekkend. en voor zo'n jonge meid.
zoals de Johan Cruijff van MM, aERo, het zo treffend weet te omschrijven:

aERodynamIC schreef:
Het is een gelikte deun die toch niet echt overkomt als gelikt (snapt u hem?!)

behalve haar stem vind ik het echter nog niet helemaal volwassen. een beetje van Amy's vocale stijl hier en een beetje aan Kate Nash ontleende stijl van liedjes maken daar ('Tired'). dat vind ik op zich geen probleem, wat dat betreft ben ik het eens met Elliott Smith (iets tegen intelectualistisch geknutselde orginaliteit), maar ik bespeur hierdoor nog wat gebrek aan karakter achter die schone stem van haar. het mist een eigen stijl, tekstueel vind ik het daarbij ook 10x niets (ze had net zo goed in het Babyloons kunnen zingen) en de timing is volledig willekeurig (ze is speels met haar stem, maar speelt ermee om het spelen zelf, ipv dat het haar nummers of teksten kracht bij zet).

bij nader oor is het gelikte deuntje, toch niet veel meer dan een gelikt deuntje. vooralsnog blijf ik dit niet luisteren, want ik schat dat het weinig replay waarde heeft, maar bij een volgend album zal ik het wel opnieuw proberen, want potentie heeft ze zeker.

avatar van blur8
Na herbeluistering blijven wat mij betreft maar 3 geweldige songs over: 3. Chasing Pavements, 4. Cold Shoulder en 6. Melt My Heart to Stone. De andere nummers zijn nauwelijks de moeite waard, door een te kale instrumentatie of gekunsteld tegen de maat in zingen. Mijn kwalificatie daalt.

avatar van gherdt
Deze maar van m´n computer afgegooid. Het blijven helaas futloze en inwisselbare plaknummers. M´n beoordeling gaat nog een half puntje omlaag. Maar die stem is goed en mevrouw is nog jong, dus er is misschien nog hoop voor de toekomst.

avatar van Ceasar
Ik heb dit album een keer vluchtig beluisterd en vind vooral haar stem niet echt fijn om naar te luisteren. Haar stem klinkt mij te hees.
En daarbij vind ik de liedjes ook vrij saai, er gebeurt weinig.
Omdat ik 'm nog maar 1 keer gehoord heb zal ik niet stemmen. En ik zal 'm ook geen tweede keer beluisteren.

avatar van grovonion
sluit me aan bij Ceasar en gherdt, dit is niet mijn type muziek, geef me dan liever Kate Nash of Amy MacDonald die ik een vergelijkbare stem vind hebben, maar heel ander type muziek.

Ik hoorde laatst in een winkel Hometown Glory (blijkt nu) en ik dacht door die piano echt dat het Breathe Me van Sia was.

Ontzettend mooie stem en mooie nummers.

avatar van sooff
Ik vind dat ze echt een geweldige stem heeft, en ook na een paar keer luisteren vind ik de meeste nummers van het album nog erg mooi.
Wel denk ik dat je niet té vaak het hele album achter elkaar moet horen, omdat je er dan snel genoeg van krijgt. Maar voor nu nog zeker 3.5 *!

Harald
Goede plaat. Minder Blues en Jazz zoals van Amy Winehouse gewennt maar toch dicht in de buurt van Amy. Haar stem laat me ook een beetje aan de jaaren 60 "Ikone" Melanie denken.

avatar van reptile71
Uiteraard kan deze dame behoorlijk zingen, maar helaas viel deze cd bij mij in de categorie downloaden/luisteren/deleten. Het verveelt me gewoon te snel.

Gsus
Ben het eens met reptile71, alleen vind ik het afsluitnummer, Hometown Glory, wel heel erg goed. Vandaar dat ik 'm niet delete

Iedereen heeft het dan wel over Amy Winehouse,
maar haar stem laat mij meer denken aan Chrisette Michele..

avatar van FunkStar
Mijn favorieten van het album zijn 'My Same' en 'Right As Rain'. Heerlijk..

avatar van Reijersen
Ten eerste: Wat heeft Chasing Pavements een geweldig originele clip, fantastisch gedaan. Nou vind het ook één van de betere nummers op het album.
Het album op zich was wel een groeiertje voor mij, mijn stem stond namelijk eerst nog op een kleine 3 sterren en nu is het een dikke 3,5.
Adele heeft een mooie stem die voor het merendeel voor de mooie sfeer van het album zorgt. Tekstueel zit het allemaal goed in elkaar en ook muzikaal is het dik in orde.

avatar van Nickstbo
Matig maar genietbaar. Ik denk dat deze gemaakt is voor de comerce , ik kan daar echt niets aan doen. Duffy - haar concurrente- is je €15 meer waard dan Adele.

Lost Highway
We need more angry young men in this town.

Toegegeven: de liedjes op dit album zijn niet verrassend en bij tijd en wijlen zelfs saai. Maar de stem van Adele maakt een hele hoop goed.
Het is heel goed te horen dat dit een debuutalbum is -- de potentie straalt ervanaf, maar de technische verfijning is nog ver te zoeken. Als Adele leert hoe ze moet uithalen zonder mijn oren daarbij te verknallen, weet ik zeker dat het volgende album een 4 tot 5 sterren-album wordt. Nu blijf ik steken bij 3,5: veel potentie, zeker geen slechte plaat, maar wat betreft de techniek en verrassing schiet het nog tekort.

avatar van Nickstbo
Sluit me aan bij de mening hierboven.
Ik denk dat haar volgende cd - en ik ben bijna zeker dat die er gaat komen - beter zal zijn.

avatar van Nickstbo
De piano bij Glory doet me juist denken aan Amelie Pouilan.
Stem trouwens 0,5 +

avatar van heicro
Redelijk goed debuut, maar gaat na een aantal keren beluisteren al snel vervelen.

avatar van robindaniel
Eerste paar keren luisteren was leuk, werd steeds minder. Eerste luisterbeurt had van mij een 4 gehad. Nu word het toch echt een 3 .

mooi album mooie nummers, hometown glory springt er echt tussenuit net als chasing pavements en make you feel my love. maar na een aantal keren luisteren begint het weel een beetje te vervelen toch wel een 3,5

avatar van Carolaah
Hm ben ik de enige die het echt heel erg irritant vind dat iedereen de muziek vergelijkt met dat van een andere artiest?
En dan is het grotendeels nog oppervlakkig ook.

Kijk gewoon naar die artiest zelf, wat je van de muziek vind en niet naar wat beter of slechter is volgens jou.
Het gaat toch om de muziek van de artiest zelf in feite, lekker boeiend of het lijkt op iemand anders, ja bij recommendations is het makkelijk om te zeggen "Dit vind je vast leuk, lijkt een beetje op dit en dat," maar hier vind ik het vaak niet op z'n plaats.

Goed, terug naar de cd. Die moet ik nog eens helemaal beluisteren voordat ik er over kan oordelen. Ben benieuwd. 'Chasing pavements' vind ik in ieder geval een schitterend nummer.

Volgens mij wordt hier iets teveel met elkaar mee geluld. De liedjes zijn een beetje saai....
Nou en! Met zo'n stem maakt het niet eens echt uit wat je zingt. Adele heeft echt een bijzonder mooie stem. Haar zelfgeschreven (!) liedjes varieren van aardig tot mooi. Een prachtig debuut.

Vanwege de opmerkingen hier heb ik het album eerst laten liggen. Vanwege het grote enthousiasme in the UK toch maar geprobeerd: gelukkig.