Adele - 19 (2008)

Soul / Pop
Label: XL

1. Daydreamer (3:41)
  2. Best for Last (4:19)
  3. Chasing Pavements (3:31)
  4. Cold Shoulder (3:12)
  5. Crazy for You (3:28)
  6. Melt My Heart to Stone (3:24)
  7. First Love (3:10)
  8. Right as Rain (3:17)
  9. Make You Feel My Love (3:32)
  10. My Same (3:16)
  11. Tired (4:19)
  12. Hometown Glory (4:31)
  13. Chasing Pavements [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:52)
  14. Melt My Heart to Stone [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:21)
  15. That's It, I Quit, I'm Moving On [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (2:07)
  16. Crazy for You [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:43)
  17. Right as Rain [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:32)
  18. My Same [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:05)
  19. Make You Feel My Love [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:52)
  20. Daydreamer [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:41)
  21. Hometown Glory [Live from the Hotel Cafe, Los Angeles] * (3:48)
  22. Many Shades of Black * (4:30)

met The Raconteurs

avatar van Carolaah
Zo, nu kan ik over de cd oordelen.

Even zien, Adele, prachtige stem hoor.
Echt heel mooi. De lyrics zijn ook fijn!
De liedjes zijn oprecht en mooi verwerkt.

En @ West, ik ben het met die mensen eens, ik vind de plaat ook ietwat saai op langer termijn. Niks 'nou en,' want dat maakt wel degelijk verschil qua rating. Het enige wat die liedjes echt in stand houd is de stem van Adele zelf, daarom kan de rest wel minder zijn en gaat daardoor de rating omlaag, omdat het op den duur slaapverwekkend voor sommige mensen is om er naar te luisteren. Lijkt me niet altijd een goed teken.

Ook voor mij, ik vind het een mooi album, maar er springen voor mij niet echt veel tracks uit. Alles zit op eenzelfde niveau, wat wel goed is opzich, alleen de tracks zijn wel wat eenzijdig en daardoor op den duur wat saai, slaapverwekkend om aan te horen, ondanks de mooie vocals. Er had wel iets meer in mogen zitten wat mij betreft.

Desalniettemin, vind ik het een mooie cd, alleen zou ik de cd niet veel opzetten, omdat hij me dan echt de keel uit begint te hangen.

Een 3,5

Ik draai iedere dag een paar tracks van dit album, kan ik van die mooie stem genieten en gaat het niet gauw vervelen. Je hoeft toch niet steeds de hele cd te draaien?

avatar van Carolaah
We beoordelen deze cd op het geheel, niet op een paar tracks afzonderlijk. Zoals ik eerder zei, bevalt deze cd in z'n geheel voor mij niet en voor meerdere mensen niet.

Je hoeft zeker niet altijd de hele cd te draaien, maar zodra ik een cd goed vind, draai ik hem helemaal, want waarom zou je hem anders af zetten? Precies, omdat het steeds meer van hetzelfde is en eentonig en saai wordt. Dit is mijn mening en het is wel duidelijk dat we van mening verschillen en dat is prima natuurlijk. Fijn dat jij de cd wel hartstikke leuk vindt en er een 4,5 voor uittrekt. Ik wilde alleen even beargumenteren waarom ik en waarschijnlijk sommige anderen deze cd in het geheel niet zo aantrekkelijk vinden of saai. Daarnaast vind ik dat ik nog vrij royaal ben door een 3,5 te geven. Dit omdat ik de stem, de lyrics het geluid mooi vind, maar dus niet aan 1 stuk door.

Geweldigenoten
Gister gezien bij Paul de Leeuw en ik kende natuurlijk wel het nummer Chasing pavements. Sja, eentonig/ saai heb ik al meerdere malen hier gelezen en voor een gedeelte kan ik mij daarin vinden.
Wel heeft ze een eigen stem en is het qua debut een prima start. Ik probeer ook niet te vergelijken (Carolaah), alleen wordt het soms wel erg lastig als het daadwerkelijk op iets lijkt dat je herkent en Adele ook de producer van Amy Winehouse in heeft geschakeld (weliswaar bij 1 nummer, maar toch). Dat herkende ik dus absoluut bij Cold Shoulder die live met en bij Paul werd gezongen.
Toch dit gezegd hebbende geef ik 3,5 ster, aangezien ik het een lekker/ relax/ mooi album vind, maar niet helemaal zal grijsdraaien zoals bijvoorbeeld Duffy...

Geweldigenoten
Het Parool (via Plato.nl)

Ze heeft een zeldzaam mooie stem, en erg goede liedjes, deze 19 jarige Britse die de wel wat doet denken aan Kate Nash en Amy Winehouse.

Traditiegetrouw hield de BBC begin januari een enquête onder muziekjournalisten met de vraag welke nieuwe artiesten in 2008 zouden doorbreken. De jonge, 19 jarige Britse zangeres Adele werd het meest genoemd. En voorlopig wijst alles er op dat ze het bij het rechte eind hebben, want het album kwam op 1 binnen in Engeland, en haar Nederlandse label heeft de release vervroegd door de lawine aan aandacht die ze nu al krijgt. Zo treedt ze a.s. zaterdag op bij Paul de Leeuw. Allemaal tekenen van een hype, maar ze is alle aandacht waard. Ze heeft een zeldzaam mooie stem, en erg goede liedjes. We ontkomen er niet aan haar te vergelijken met twee andere jonge dames, Kate Nash en Amy Winehouse. Adele komt wat volwassener over dan Kate, en minder rauw dan Amy. Of, zoals The Observer haar 5-sterren recensie besluit, "...think Dusty or Aretha. 19 has been on constant repeat for several weeks now and will be, I suspect, for the rest of the year to come."

"Nu wil natuurlijk elke platenmaatschappij een eigen Amy Winehouse. XL, bekend van de White Stripes, lijkt de hoogste ogen te gooien met Adele. De piepjonge Engelse zangeres zonder achternaam kreeg in eigen land de afgelopen tijd bijna evenveel aandacht als Winehouse zelf. En dat om puur muzikale redenen. Op grond van slechts één single won ze een Brit Award en verkoos de BBC haar tot veelbelovendste artiest van 2008. Voor te stellen is dat Adele enige druk voelde tijdens de opnamen van haar debuutalbum. Het valt niet af te horen aan 19 (hoe oud de zangeres is, zal duidelijk zijn), dat heel relaxed klinkt. Vooral bij het nummer Cold shoulder gaan de gedachten uit naar Amy Winehouse. Dat heeft niet alleen te maken met Adeles stem, die ook zo lekker groezelig klinkt, maar vooral met de bemoeienis van Mark Ronson, de vaste producer van Winehouse. Een groot talent, maar gelukkig heeft hij op dat ene nummer na niets te maken met 19 en krijgt Adele de kans te bewijzen dat ze veel meer is dan een Amy Winehousekloon. Heel eigen is bijvoorbeeld dat in haar versie van Britsoul ook plaats is voor akoestische instrumenten, waardoor de muziek soms de kant van folk opkruipt. Een prijsnummer in die categorie is de openingstrack Daydreamer, een op eigen ervaringen gebaseerd nummer over een biseksuele minnaar." - 4 sterren in Het Parool

avatar van Carolaah
nog steeds ben ik van mening dat mensen te snel die vergelijking trekken.
Ben het er wel mee eens dat ze in 'Cold shoulder' dezelfde klanken heeft als Winehouse. Alleen ja, elke artiest heeft wel iets wat op een andere artiest lijkt. Ik vind het zonde dat daardoor een beetje de 'identiteit' van de artiest wordt aangetast..

Vooral omdat Winehouse nu ineens bekend is geworden (tot mijn grote spijt, niet dat ik het haar niet gun, maar ben zo bang dat de commercie zijn tol gaat eisen).

Ahja, ik vind Adele wel een orgineel geluid hebben . Nice.

Goh Carolaah, zie je hierboven dat er meer mensen zijn die mijn mening delen: dat kan natuurlijk ook. In dit geval bijvoorbeeld Het Parool en the Observer. Ik kan mij prima vinden in de recensie van Het Parool. Vandaar mijn 4,5*

De vergelijking met Dusty en Aretha is heel gewaagd, maar voor mij begrijpelijk. Adele heeft echt een bijzonder mooie stem die je niet elke dag tegenkomt. En daarom blijf ik vinden dat ze hier ondergewaardeerd wordt.

avatar van Carolaah
Volgens mij is onze discussie nu een beetje uit zijn verband gerukt.
Nogmaals, het ging mij niet om je 'hoge' stem, ook al gaf je 5 sterren, ik vind het allemaal prima.

Het ging mij even achter de argumentatie, die ik niet sterk genoeg vond, maar je had je argumentatie met wat extra berichten toegelicht/uitgebreid waardoor ik de gedachte achter je stem snap. Ondanks dat ik misschien niet dezelfde gevoelens voor de muziek heb, maar dat blijft een kwestie van smaak.

Vind Duffy trouwens toch beter dan Adele.. Niet zozeer qua stemgeluid, maar wel qua cd/opbouw

avatar van Yeahz
Ik vind 'Cold shoulder' eigenlijk wel erg lekker klinken .. Adele past sowieso goed in de huidige opkomst van popzangeressen met een soul-inslag. Kennelijk zijn we een beetje over de barbiepopjes heen en willen we tegenwoordig wat meer gevoel en bite bij zangeressen. Misschien moet ik deze toch een kans gaan geven, alhoewel ik 'Chasing Pavements' dan weer wat minder vond.

avatar van grovonion
Carolaah schreef:

Exact mee eens!

avatar van jabba
De cd is wat eentonig. Ze heeft een mooie stem, dat staat buiten kijf. Maar de cd verveelt na een aantal draaibeurten. Wat dat betreft vind ik de cd van Duffy stukken beter.

Adele treedt trouwens ook op in Paradiso, op 14 juli. (waar Duffy op 2 juni optreedt)

raffael77
Ze is super. Stoot gewoon ff de toch ook goed zingende Amy van haar troon. Hele mooie stem waar ik wel uren naar kan luisteren.

Kevin Kattouw
ze heeft wel iets apart , maar dat vindt ik maar niks dus jammer genoeg tich maar een 1,5

avatar van RWL
RWL
Heb haar optreden zo'n 2 weken geleden in San Francisco bijgewoond. Was erg, erg mooi, met name omdat de nummers accoustisch uitgevoerd werden. Super!

avatar van lauradance
daar waar ik in het begin helemaal enthousiast over was en niet kon stoppen met luisteren zo snel ben ik er ook weer vanaf. ik luister het nooit meer. dus geen blijvertje deze cd. iets omlaag met mijn punt

avatar van blunnie
Heerlijke cd .hou van deze stem.de nummers zijn stuk voor stuk beauties en de sfeer van de muziek is zeer relaxed te noemen
4 sterren

rodneyVL
Ik denk dat het voor Adele eigenlijk vooral jammer is dat ze in een era samen met Amy, Duffy & Kate haar plaatje uitbrengt. Desalniettemin staan talenten als zij met een mooie plaat niet elke dag op en prijs ik "19". Om de mooie stem van Adele, om de intensiteit van de liedjes (met je lover in je armen luisteren naar een cd was nog nooit zo prachtig mooi) en zelfs om het feit dat Adele nog een leuk riedeltje kan gitaren en bassen.

Bijkomend kan ik geen echt minder liedje verzinnen,
dit alles doet mij een 4,5 uitbrengen.

avatar van *San*
Heb deze tegelijk met Duffy gekocht, maar heb hem 1x geluisterd en weer terug in de kast gelegd. Terwijl Duffy nog steeds bij mij in de speler zit!

Hij is om 1x te beluisteren leuk, maar het word op den duur een beetje saai en eentonig.

avatar van MusicFreak
Ik vind haar ook een erge fijne stem hebben idd, mooie warme stem!
Ook de nieuwe single is erg mooi, vooral in live uitvoering! wauw! live is ze erg sterk.

En de vergelijking met Duffy en Wino is wel te begrijpen maar ze heeft ook wel weer wat unieks.. Duffy haar teksten zijn over het algemeen wat simpeler...

avatar van Mjuman
Toen ik gelijktijdig in de platenzaak Adele (op vinyl) en Duffy op cd kocht, vond daar ook de discussie plaats "wie de beste was". Ik vond dat een kartonnen discussie.

Adele draai ik minder, maar dat komt ook omdat ik Duffy in de auto kan draaien en van Adele geniet ik met name later op de avond. Ze heeft een geweldige stem en het feit dat ze Northsea Jazz dit jaar heeft afgezegd betekende voor mij een fikse teleurstelling. Ik sla haar als songwriter beduidend hoger aan. Mijn favorieten: song 1, 3 en 12.

Duffy: heel draaibaar, maar daar is heel veel aan gesleuteld (luister maar eens naar haar debuut in Gaelic, uit 2004: Aimée Duffy (AWENCD-212), meer gothic/symfo-achtig; hele weg afgelegd denk je dan.

Soms is er te veel 'gesleuteld'; op de laatste track is de productie echt 'over the top'. Duffy vergelijken met Dusty, is nog te begrijpen, Cilla Black waarschijnlijk ook wel. Met Aretha Franklin (The Queen of Soul/R&B): you got to be joking! Luister maar eens naar de power in haar stem in "Knew you were waiting" (duet met George Michael).

Kortom ik geef Adele meer potentie.

mml
Mooi gezegd, Mjuman. Al vind ik dat Duffy meer potentie heeft, ook al hou ik ook van dit album.

Het enige wat ik jammer vind is dat er met verschillende producers is gewerkt. Ik vind dat je dit goed kan horen op dit album.

bv. Tired je kan heel goed horen dat dit anders is dan de nummers die geproduceerd zijn door Jim Abiss

avatar van Carolaah
Ik gooi er toch een halfje bij..
Ik draai deze cd toch best wel heel erg vaak..
En dat terwijl ik met een twijfelachtige 3,5 begon.

Er zitten echt een paar uitstekende nummers op, het slotnummer 'Home town glory' is geweldig gekozen en schitterend, een nummer waarvan ik een glimlach op m'n gezicht krijg vanwege de emotie en herinneringen die zulke nummers met zich mee brengen.. Soms een traantje weg te pinken.

Het grotendeel van de cd is gewoon allemaal prima, niet bijzonder, overweldigend, maar gewoon constant en mooi.. Dat ik deze cd toch ben blijven draaien zonder dat hij saai wordt doet me mijn stem verhogen. De nummers beginnen steeds meer betekenis te krijgen, terwijl als je in eerste instantie de cd luistert de nummers niet in een heel aanstekelijk jasje zijn getrokken en het ietwat saai en langdradig over komt, maar toch zit er een bepaalde schoonheid in de nummers, waardoor het vaker draaien van de plaat het waard is.

Alleen 'Melt my heart to stone' vind ik op langer termijn een afschuwelijk nummer en die skip ik dan ook nog wel eens, het begin is opzich wel lekker, maar later een beetje 'dramatized' beetje over de top..

Goed, ik vind het wel een verdiende 4,0 op dit moment.. wel apart om te lezen dat de meeste mensen deze cd juist op langer termijn vinden vervelen en ik hem juist steeds fijner begin te vinden, omdat je de nummers beter leert kennen, zo saai als ze op het eerste gehoor leken, zo fijn zijn ze nu om te luisteren.. Ondanks dat de cd misschien toch wel wat 'saai' is, maar gewoon wel mooi

mml
de enige track waar ik me echt aan erger is First Love. Waarschijnlijk de slechtste track van '08 die ik al gehoord heb, maar gelukkig maakt de rest dat meer dan goed

avatar van 93.9
Beste nummers: melt my heart to stone, hometown glory.
Is er hier echt bijna niemand die hoort dat deze cd zwaar overgemoduleerd klinkt of komt mijn vrees toch uit dat hier allemaal downloaders zitten die lekker over cd's discussieren maar hun geld aan games en dvd's uitgeven
Want ja dan kan je denken dat het een slecht mp 3tje is

chrismusic
93.9 schreef:
Beste nummers: melt my heart to stone, hometown glory.
Want ja dan kan je denken dat het een slecht mp 3tje is

overgemoduleerd

en jij heb al je 138 beluisterde cd's origineel?

tuktak
ach tegenwoordig is dat zowat normaal/ de standaard, dus is voor dit album niet anders. klinkt 'mooi' vol hè.

avatar van 93.9
Luister maar eens naar bijvoorbeeld Melt My heart to stone.
Dit klinkt echt niet mooi vol meer, maar zwaar over z'n nek gaan.

mathieudc
Na de eerste luisterbeurt had ik enigszins meer verwacht van dit album. Maar enkele luisterbeurten later is mijn vertrouwen in Adele volledig hersteld. Sterke cd, alleen niet evenwichtig genoeg: enkele schitterende nummers die afgewisseld worden met minder goede nummers.

Al bij al een zeer mooie debuutplaat die mij wel benieuwd maakt naar haar toekomstig werk, zeker iemand om in het oog te houden!

Begonnen met een 2,5, ik doe er een vol punt bij!

mathieudc
Ik lees net dat 'Make You Feel My Love' -één van die schitterende nummers- een cover is van Bob Dylan, wist ik niet .

Alle covers die ik van zijn songs gehoord heb zijn schitterend (The Kooks - It Takes A Lot..., Donavon Frankenreiter - Don't Think Twice... en nu dus Adele). Helaas vind ik Dylan's stem zelf niet echt goed, blijkbaar mis ik daardoor wat. Dit terzijde.

avatar van Carolaah
Voor liefhebbers van drum 'n bass probeer de High Contrast remix van Hometown glory eens.. is wel een fijn mixje