U2 - Achtung Baby (1991)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Zoo Station (4:36)
  2. Even Better Than the Real Thing (3:41)
  3. One (4:36)
  4. Until the End of the World (4:39)
  5. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:16)
  6. So Cruel (5:49)
  7. The Fly (4:29)
  8. Mysterious Ways (4:04)
  9. Trying to Throw Your Arms Around the World (3:53)
  10. Ultra Violet (Light My Way) (5:31)
  11. Acrobat (4:30)
  12. Love Is Blindness (4:23)
  13. Lady with the Spinning Head (UV 1) * (3:53)
  14. Blow Your House Down * (3:30)
  15. Salome * (4:31)
  16. Even Better Than the Real Thing [Single] * (3:40)
  17. Satellite of Love * (4:00)
  18. Who's Gonna Ride Your Wild Horses [Temple Bar Remix] * (4:49)
  19. Paint It Black * (3:20)
  20. Even Better Than the Real Thing [Fish Out of Water Remix] * (4:09)
  21. Mysterious Ways [The Perfecto Remix] * (7:06)
  22. Night and Day [Steel String Remix] * (6:58)
  23. The Lounge Fly Mix * (6:27)
  24. Fortunate Son * (2:40)
  25. Alex Descends Into Hell for a Bottle of Milk / Korova 1 * (3:37)
  26. Where Did It All Go Wrong? * (3:56)
*verbetering*

..dilemma
..menig
..veilig

..blijft lastig, dyslexie.

De mooiste versie van One vind ik die waarin Michael Stipe en (ik meen) Bill Berry ook meededen. Verder heb ik erg weinig met dat nummer. Ik vind The Fly, Mysterious Ways en Even Better Than The Real Thing wel erg, erg goed. Misschien wel de beste nummers van U2 voor mij, al hebben Numb, Lemon en sommige nummers van Pop ook wel wat.

JonnieBrasco
herman schreef:

Michael Stipe (zang) en Mike Mills (op een gitaar!) zijn dat, samen met Larry Mullen (bongo's) en Adam Clayton (bas). Juist een hele houterige amateuristische versie vind ik, maar zo'n fusie tussen 2 topbands heeft ook wel weer wat.

Ja, ik vind het origineel wat gladjes, wat steriels hebben. Het klinkt als de perfecte ballad, maar het raakt me totaal niet. Dat gladde wordt wel een beetje doorbroken door die minder perfecte versie, waardoor ik het opeens wel een mooi nummer vind.

Voor mij persoonlijk het beste U2 album. Overtreffen kun je deze cd bijna niet meer.
Erg knap ook dat als je al meer dan 10 jaar bezig bent en zoveel successen hebt gehad, de trap nog meer kan overtreffen. Elk nummer is ijzersterk, en een plaats in de top10 is dan ook zeker terecht.
Mijn favorieten, Zoo station, Until the end of the world, Mysterious ways, en Ultra violet.

Ja, U2 was in de jaren 80 duidelijk de favoriet van mijn broer en niet van mij. Ondanks dat heb ik de albums waar unforgettable fire opstond en the Joshua Tree vaak stiekum gestolen om te beluisteren omdat ik ze toch wel gave muziek vond maken. Jaren later alsnog gekocht. Als band die met de tijd meegaan en zich blijven vernieuwen kan er wel eens een wat mindere periode aanbreken. Die kwamen voor dit album (hoop herrie) en daarom leek dit album waarop uiteraard het nummer"one"als 5 sterren song. Blijft de vraag of het 'niet de euforie was dat ze weer eens wat moois konden maken.

Weer een nieuwe wending in het U2-geluid. En het klinkt echt heel goed. Ik vind dit in het geheel het beste U2-album, want elke song mag er zijn en dat is bij andere albums toch wel heel anders. Vandaar een 4,5! Goed hé. Toppers zijn (natuurlijk) One en The Fly. Cruel is ook zo mooi en breekbaar. De horses-song die hier meermaals wordt afgekraakt, vind ik schitterend.
En toch geen 5 om een aantal redenen:
(1) 5 geef je aan je absolute topalbums, dit is het net niet
(2) Het onschuldige, strijdvaardige, pure van Bono en de band(arme Ieren tegen de wereld) is weg. In de plaats is een Bono met zonnebril en nepleder gekomen. Wat is me dat voor iets? Baksteen op zijn hoofd gevallen? En The Edge met muts? Jongen toch, het is niet heel het jaar door winter, of wil je beginnende kaalheid verbergen? Natuurlijk hoor je dit niet op cd, je ziet het wel in hun clips en live-optredens. Ik houd echt niet van dat nieuwe imago en het zal jammer genoeg tot op vandaag de dag blijven.
Maar om niet nogmaals woorden te hebben met Zacchary: het is en blijft een heel goed album. Ik zou alleen willen dat ze wat normaler doen.

dream555 schreef:

In hoeverre mag het imago bepalen hoe goed je een band vind, kun je jezelf afvragen.
Waar draait het nou eigenlijk om??
Om de zonnebril die de zanger op zijn iet wat kromme neus heeft staan, om de muts die de gitarist over zijn al dan niet kalende hoofd heeft, om de roze glitter string van de manager om zijn 20 kilo te zware achterste heeft gekregen???

Of, nee.. wacht!!! ...zou het ook kunnen gaan om......... de muziek die de heren produceren??

Imago bepaalt in hele grote mate of je een band goed vind. iedereen, bewust of onbewust. waarom denk je dat britney spears zo succesvol is dan? om dat ze zo goed kan zingen? neeh. omdat er in haar videoclips altijd een hoop gebeurt (imago). en ik weet wel dat dat niet veel met de muzikale kwaliteiten van een band of persoon te maken heeft. maar het bepaald wel(voor een beetje) of je er naar luistert of niet. En ik moet zeggen dat ik het wel met dream 555 eens ben.

Ik vind persoonlijk hun muziek heden ten dage minder dan vroeger maar dat is een kwestie van smaak. waar ik minder goed tegen kan is het feit dat , de jongens zich meer bezighouden met imago dan met muziek maken. Kijk nou naar bono met zijn bril die die altijd op heeft en zelfs niet af doet als die hoogwaardigsheidsbekleders ontmoet. nou dat vind ik imago bescherming tot op het asociale af.

Misschien heeft Bono wel snel last van z'n ogen en heeft hij z'n bril wel nodig.
Maar als het aan mij ligt mag hij z'n zonnebril zo langzamerhand ook wel eens afzetten, dit kennen we zo langzamerhand wel.
Vroeger droeg hij ook nooit een zonnebril.
Of zou hij mischien Elton John immiteren.

dream555 schreef:

Als je je maar iets zou verdiepen in U2, door autobiografieen te lezen enzovoorts, zou je wel weten waarom, en het misschien wel, zoals ik, begrijpen

avatar van avdj
Waarom draagt Bono een bril en The Edge een muts dan?

avatar van PsychoBoyJack
Fijn dat je (oprecht ?) intresse toont in u2.
Als je dat soort dingen wilt weten, moet je maar eens een paar boekjes lezen. Er is onlangs een alleraardigst boekje verschenen, dat heet; Bono over Bono, zeker de moeite waard!
Als je verder wilt praten over artiesten en hun imago's, moet je maar eventjes een topic ofzo openen, lijkt me een intressant onderwerp, en als ik er tijd voor heb zal ik beslist even reageren.
Nu weer graag recencies, reakties en discussies over het album zelf a.u.b.

Geef gewoon antwoord, er is vast wel een Mod die wil splicen.

avatar van Paalhaas
PsychoBoyJack schreef:

Laatst een stukje gelezen: kritiekloze masturbeersessie...

avatar van avdj
Nou, daar was ik ook bang voor, nu weet ik dus dat ik het zeker niet hoef lezen. Bedankt

avdj schreef:

Waarom draagt Bono een bril en The Edge een muts dan?

WHO CARES!!?!?!?!?!

avatar van avdj
Gewoon vreemd dat ze dat áltijd op hebben/dragen, zelfs met hoge pieten in de buurt.

avatar van Zachary Glass
avdj schreef:

Ik ga een geheim vertellen: Bono is letterlijk blind. Hij is het altijd geweest .... Maar, meneer ... hij beweegt toch zo levendig over het podium? Allemaal op voorhand ingestudeerde bewegingen ... Bono wordt bestuurd door R/C-bediening ... ja ... het hoge woord is eruit: Bono is blind ... omdat hij een ROBOT is

Zo, en als je dat niet gelooft maak ik je iets anders wijs

avatar van lebowski
Zachary Glass schreef:

avatar van Zachary Glass
lebowski schreef:

En die bediening zit... in de muts van Edge!

Hoe weet jij dat? Dat soort informatie is toch ultra-geheim?. Uiterst gevaarlijk trouwens het openlijk tentoonspreiden van dit soort kennis

lebowski schreef:

sssssssst !
Jongens toch...!
Een beetje meer voorzichtigheid met deze informatie !
Dadelijk vertellen jullie ook nog dat adam en larry afkomstig zijn van planeet Lypton, en hier zijn om de gevoelens en emoties van ons simpele mensen te beinvloeden..........

Allmusic
Goede cd van U2, maar toch heeft dit album me nooit echt kunnen raken, zoals The Joshua Tree, The Unforgettable Fire en Rattle & Hum dat wel kunnen. Er zitten geen zwakke nummers tussen, maar ook geen echte uitschieters... 4*

Voorstel: voortaan Bono met skimuts en The Edge met ruitenwissersbril.
Waarom die zever? Omdat imago wel belangrijk is! En hier doen de heren van U2 echt wel stom in.
Maar nogmaals, de cd is schitterend.

avatar van bloempje24
Eerste en laatste meesterwerk van U2. Nu draait het ze alleen nog maar om imago en whoawhoa refreintjes. Ze hadden wat mij betreft op hun hoogtepunt kunnen stoppen en zich voor 100% kunnen inzetten voor een betere wereld. 4**** voor Achtung Baby.

Bloempje, ik kan me meestal in je beweringen terugvinden, maar ik vind dat U2 na Achtung Baby wel nog mooie dingen gemaakt heeft. Dan heb ik het over enkele nummers op 'All This You Can't Leave Behind' die tot mijn U2-favorieten horen.
Maar dat verschrikkelijke imago hé. Daar zullen ze mee blijven uitpakken, vrees ik.
Nu, een nieuwe zonnebrillen- en mutsendiscussie openen is zinloos.

Naar mijn mening toch wel hun beste album.

dream555 schreef:

Nu, een nieuwe zonnebrillen- en mutsendiscussie openen is zinloos.

ik bedoelde eigenlijk dat U2 sindsdien geen album meer heeft gemaakt dat top is. Ook ik vind enkele latere tracks zeker goed, maar ze zijn, al trap ik hiermee op tenen, wel wat vulling aan het gebruiken. Ook de eens ze sterke teksten van Bono heb ik voor het laatst gehoord op dit album.

Maar de teksten van 'Beautiful day', 'Stuck in a moment' en 'Walk on' vind ik hemels mooi. Zo troostend.

dream555 schreef:

Wat betreft "Walk on" ben ik het met je eens (zo ver ik mij de tekst kan herinneren. Beautiful day doet me weinig, terwijl ik "Stuck in a moment" te cliche vind.

One vind ik niet meteen een geweldige tekst, maar wel een tekst die volkomen past en aansluit op de muziek. Een nummer waar alle stukjes als "vanzelf" in elkaar "lijken" te vallen. Lijken, omdat U2 de kwaliteiten heeft gebruikt om het allemaal passend te maken. Er is veel werk verzet om van een nummer op zo'n manier 1 geheel te maken. Dat mis ik bij latere albums