menu

10cc - Sheet Music (1974)

mijn stem
3,68 (143)
143 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Pop
Label: UK

 1. The Wall Street Shuffle (3:52)
 2. The Worst Band in the World (2:46)
 3. Hotel (4:54)
 4. Old Wild Men (3:17)
 5. Clockwork Creep (2:42)
 6. Silly Love (3:58)
 7. Somewhere in Hollywood (6:36)
 8. Baron Samedi (3:42)
 9. The Sacro-Iliac (2:30)
 10. Oh Effendi (2:48)
 11. Waterfall * (3:43)
 12. Bee in My Bonnet * (2:01)
 13. Gismo My Way * (3:44)
 14. 18 Carat Man of Means * (3:28)
 15. The Worst Band in the World [Radio Version] * (2:49)
toon 5 bonustracks
totale tijdsduur: 37:05 (52:50)
zoeken in:
avatar van tomthumb
4,5
Wereldplaat. De cd ligt al heel lang in de budgetbakken wat de suggestie zou kunnen wekken dat dit een mindere plaat is. Wat een gave, gefreakte nummers staan hierop. Openingstrack 'Wallstreet shuffle' is het meest toegankelijke nummer daarna worden verschillende stijlen onder de loep genomen. Ook soms binnen een nummer. "Clockwork creep" bijvoorbeeld. En de teksten zijn soms ook erg humoristisch "Hotel"

avatar van vaas
4,5
Inderdaad een meesterwerk dit. Ben al jaren lang een groot fan van de boys maar ontdekte dit album gek genoeg pas twee maanden geleden. Wat tomthumb zegt is waar; de verschillende muziekstijlen die de band op dit album hanteert lopen van hot naar haar. Heerlijk hoe bijvoorbeeld zo'n nummer als "Baron Samedi" klinkt als Santana met wat te veel pina coladas op. Of hoe de lyrics van "Clockwork Creep" de draak steken met een serieus onderwerp als een vliegtuigbom. En het geweldige "Somewhere in Hollywood" waarin Kevin Godley's leadzang (ook op dit album wisselen alle vier de bandleden de leadvocalen voortreffelijk af) je meeneemt op een reis door de wereld van zijn andere passie naast muziek (film; Godley en Creme waren naast muzikanten ook regisseurs van videoclips). Ook weer een dikke thumbs up voor Eric Stewart's albumproductie, iets waarvoor ie naar mijn idee te weinig credit voor krijgt.

Eén van 10cc beste albums. Staat compleet onterecht in de budgetbak...maar dan weer wel lekker goedkoop dit topalbum scoren dus!

avatar van divart
4,0
Volgens mij ligt zo'n beetje alles van 10cc al minstens 25 jaar in de budgetbakken. Dit album heeft toendertijd erg goed verkocht, en is zeker één van de beste (zo niet de beste) van 10cc.

avatar van indana
4,0
Zeker geen mainstream muziek van een wel zeer aparte band. Wie denkt hierop muziek aan te treffen in de trant van The Wall Street Shuffle komt wel zeer bedrogen uit. Is dat erg kan je je afvragen. ik vind van niet. De muziek is verrassend, grappig en stijlvol maar je wordt continu op het verkeerde been gezet. Ik zou het geen meesterwerk durven noemen maar een goed album is het zeker.

avatar van Droombolus
5,0
Geweldige humor op goede melodieën. Ik heb mijn LP destijds geprobeert kapot te draaien maar het bleek van uitstekende kwaliteit en klinkt ( o wonder ) nog steeds beter dan de 2 remastered CDs die ik van deze plaat geprobeert heb. Na Sheet Music gingen de heren zichzelf veel te serieus nemen en haalden voor mij nooit meer dit niveau . Uit de afdeling popmuziek is dit zeker een klassieker voor mij !

avatar van beaster1256
4,5
veel betere plaat dan hun latere , totaal niet gedateerd , en mooie nummers , flink veel cynisme , en prachtige melodieen en vocals ,
we're the worst band in the world , en dan op de achtergrond , ' play me '
fantastisch

avatar van LucM
4,5
Ingenieuze en fris klinkende muziek van één van de Britse topbands in de jaren '70. Veel stijlen die ze in hun muziek verwerken met verrassende wendingen, sterke melodieën, humoristische teksten en prachtige vocalen.
"The Wall Street Shuffle" en in mindere mate "Silly Love" werden grote hits, maar de andere nummers zoals "The Worst Band in the World" en "Hotel" zijn even sterk.

avatar van bikkel
5,0
Wellicht hun sterkste meest inventieve plaat.De originaliteit en eigenzinnigheid straalt er vanaf.
De band is hier ook nog echt een samengebalde vuist.Op het moment dat Godley & Creme en aan de andere kant Steward & Gouldman steeds meer apart van elkaar gaan werken,wordt het toch iets minder, al zijn The original Soundtrack en How Dare You in mijn optiek toch sterke platen.
Sheet Music is lekker freakerig en afwisselend.Totaal onberekenbare muziek.De muzikaliteit is verbluffend en de produktie voorbeeldig.
Blijft toch jammer dat de groep uiteindelijk zo is afgezakt naar een mainstream groepje.

avatar van LucM
4,5
Vanaf begin jaren '80 zakte 10CC inderdaad naar de mainstream, maar hun succes taande echter doordat hun oude fans afhaakten. Het is lang niet altijd zo dat wanneer bands voor de mainstream kiezen dan automatisch meer gaan verkopen.

avatar van musician
4,5
Ik heb The Original soundtrack tot beste cd van 10cc gebombardeerd, maar Sheet music komt toch wel heel erg dicht in de buurt. Ik zie alleen maar lovende kritieken en terecht. Geweldige samenzang, mooie songs en grappige teksten. Onvergelijkbare rock, ongrijpbaar maar ook onweerstaanbaar.

Vier heren, op het hoogtepunt van hun kunnen. In 1975 volgde dan nog The Original soundtrack. Wat dan daarna nog komt bij 10cc? Het lijkt dat 10cc in 1974 en 1975 zo'n beetje al hun kruit hebben verschoten. Voor deze hoogtepunten is dat leuk, maar voor de band is het toch akelig de wetenschap, dat het daarna alleen nog maar minder is geworden.

stuart
3 sterren voor de muzikaliteit en het stijlpalet; verder zijn de meeste composities creatief bedacht.

RedLightCityBoy
The Worst Band in the World, wejoo! wat is dat voor instrument die daarin voorkomt, daar wil ik meer van horen!?

avatar van bikkel2
5,0
Met name in de nummers waar Godley & Creme bij betrokken zijn hoor ik op 1 of andere manier de absurditeit van Zappa terug .
The Worst Band In The World , Clockwork Creep bijvoorbeeld .
Old Wild Man vind ik het mooiste nummer van 10 CC ooit gemaakt .
Prachtig klein nummer .

avatar van Osiris Apis
RedLightCityBoy schreef:
The Worst Band in the World, wejoo! wat is dat voor instrument die daarin voorkomt, daar wil ik meer van horen!?

Hé J Dilla heeft dat nummer gesampled voor Donuts. Het is gewoon een gitaar, denk ik.

RedLightCityBoy
Haha ja, dacht ik al. Alleen wel een hele speciale gitaar.

avatar van platedraaier
4,0
De allerbeste plaat die 10cc ooit gemaakt heeft. Het begint al direct geweldig met hitnummer "Wall Street Shuffle".
Nummer 2 en 3 zijn eigenlijk net zo goed. Wat een entree dit zeg.
Elk nummer heeft een twist, de teksten zijn brilliant en de muziek is op z`n zachtst gezegd gedurft binnen de pop.
Een ieder die 10cc alleen kent van de, in vergelijking met deze plaat, wat saaie hitsingles raad ik aan om deze eens op te snorren.

Father McKenzie
Saaie hitsingles? Deze band bracht geen halve saaie hitsingle uit, my dear!

Prima album, inderdaad, maar ik verkies toch Deceptive Bends en The Original Soundtrack boven dit album.

Desalniettemin bevat dit album hun allerbeste single ever; The Wall Street Shuffle, het moest op iedere jukebox standaard staan!

avatar van Oldfart
5,0
Waar is toch de humor in de muziek gebleven, neem nou " The Worst Band in the World" :

It`s one thing to know it but another to admit
We`re the worst band in the world
But we don`t give a....
If Garbo played guitar with Valentino on the drums
Then we`d be nothing more than a bunch of darma bums
So tune up, tune up
Well we`ve never done a days work in our life
And our records sell in zillions
It irrigates my heart with greed
To know that you adore me
Up yours, up mine
But up everybody`s that takes time -
But we`re working on it
Working on it (Ooh)
We never seen the van - leave it to the roadies -
Never met the roadies - leave them in the van
All because of circumstances way beyond control
We became the darlings of this thing called rock and roll, ooh
Here I am a record on a jukebox
A little piece of plastic with a hole, ooh
Play me
Buy me and you play me then my plastic turns to gold
Here we are together on your hi fi
A little piece of plastic with a hole, oh
Fade me, fade me, fade me, fade me

avatar van principal2000
3,5
Deze jongens maakten muziek met een knipoog. Dat kan ik wel erg waarderen. Toch ben ik meer van hun melodieuze nummers. Zal deze nog een paar keer luisteren voordat ik een waardering geef.

avatar van musician
4,5
principal2000 schreef:
Deze jongens maakten muziek met een knipoog. Dat kan ik wel erg waarderen. Toch ben ik meer van hun melodieuze nummers (...).

Ik weet niet goed hoe ik dit allemaal moet lezen. Muziek met een knipoog? Maar je bent toch "meer van hun melodieuze nummers"? Wat is op Sheet music de muziek met een knipoog en wat is er wél of niet melodieus?
Raadsels........

avatar van principal2000
3,5
Ik heb het niet per definitie over dit album die ik dus nog goed moet beluisteren. Als je hun clips ziet en de teksten hoort, vind ik dat ze vaak muziek met een knipoog maken. Dat er af en toe (vooral dankzij Godley en Creme begrijp ik) experimentele of wazige muzikale uitjes gemaakt worden, zou je ook als knipoog kunnen interpreteren. Maar ik vind al bij de melodieuze nummer dat 10cc zich niet zo serieus neemt als vele andere bandjes. Ook de keuze van bandnaam vind ik een goed voorbeeld.

avatar van bikkel2
5,0
10CC had dat typische Britse in zich en hier op Sheet Music is genoeg humor te vinden . Met name in The Worst Band In The World , Hotel en het werkelijk hilarische Clock Work Creep .

Ik hoor overigens In ''Worst Band '' een tikkie Zappa terug , in ieder geval qua benadering . Op een geniale wijze van de hak op de tak springend .

Na het vertrek van G&C werd het wel allemaal wat serieuzer , melodieuzer en poppyer .

avatar van principal2000
3,5
Heb het album nu een aantal keer geluisterd en vind het wel redelijk goed, maar geen topper. The Wall Street Shuffle, Somewhere In Hollywood, Oh Effendi behoren tot mijn favorieten. Het album groeit wel per beluistering en 10cc zorgt voor muzikale afwisseling. Over het algemeen vind ik kant B (iets) leuker dan kant A.

avatar van Hendrix4live
4,0
Schitterende plaat van 10cc. Luistert erg snel weg. Dat is een goed teken maar het duurt wel erg kort. The Wall Street Shuffle is een geniaal nummer. Dat refrein.

4.0*.

avatar van Droombolus
5,0
Hendrix4live schreef:
maar het duurt wel erg kort.


Voor een LP was dat een normale speelduur ........ Je zou ook kunnen zeggen dat de muziek dusdanig goed in elkaar steekt en afwisselend is dat het wel erg kort lijkt ......

avatar van Hendrix4live
4,0
Ja, ik vind het meestal ook zeker géén slecht teken als een cd kort duurt.

avatar van Droombolus
5,0
Uit pure frustratie omdat ook de laatst aangeschafte remaster op CD niet echt lekker klinkt en ik daardoor deze fave nooit meer draaide, heb ik m'n oude vinyltje maar gedigitaliseerd ..........

Ik heb een EMI release gehad uit de 90s en heb nu de Complete UK Recordings op Varese Sarabande. Beiden lijden aan het quick-fix syndroom ( we draaien er een bak hoog bij in de mix, noemen het een remaster en verdienen weer een bak geld ) waardoor het evenwicht uit de nummers verdwijnt.

Ben ik de enige met die bedenkingen offehhhhhhhhhh ............ Zo niet: is er hier iemand in het bezit van de Repertoire release en zo ja: lijdt die aan hetzelfde euvel ?

avatar van platedraaier
4,0
Ik heb hem op "Snapper Music" uit 2000. Wat overigens geen geremasterde versie is en ook zonder bonustracks ofzo.
Naar aanleiding van je berichtje heb ik hem nog even op gezet.
Bij mij zit er in ieder geval geen naar hoog in gemixed. Echt heel erg goed is de opname ook niet. Beetje weinig diepte, maar verder heb ik er geen enkel probleem mee. De muziek is erg goed en de opname kwaliteit ruim voldoende.

Ton Willekes
Het mooiste nummer is altijd een moeilijke keuze maar ik ben het met Bikkel2 eens dat Old Wild Men een goede kandidaat is het mooiste nummer van 10CC te zijn.

Als we toch teksten uitwisselen:
Please draai het nummer erbij terwijl je het leest want met muziek is het 10x mooier:

Old Wild Men

Where are my boys?
They are in deepest water
Where are they now?
They are over the hill and far away
But they are broken men who lie low
Waiting for miracles

Old men of rock and roll
Came bearing music
Where are they now?
They are over the hill and far away
But they're still gonna play guitars
On dead strings, and old drums
They'll play and play to pass the time

The old wild men
Old wild men
Old wild men, waiting for miracles

Lord have mercy upon the many
Lord have mercy upon the few
Lord have mercy upon the many
Lord have mercy on me and on you


Ondanks het feit dat het zeer mooi is weet je nooit 100% zeker of het ook 100% serieus is.
Die spanning in hun muziek is toch wel uniek.

Samen met How Dare You 10CC's beste plaat voor mij. Onvoorstelbare opeenvolging van allemaal sterke nummers.
Het gemak waarmee de 4 talenten in deze band de nummers presenteren is ongekend.

avatar van bikkel2
5,0
Verbazend laag stemgemiddelde. Ik vraag me toch af waar dat aan ligt.
Heeft de latere 10CC dit op z'n geweten?
Het is wel eens geschreven: 10CC- NET NIET EEN LEGENDARISCHE BAND.

In feite klopt het ook wel. De groep boerde heel goed van pakweg 1973 t/m 1978.
Na Dreadlock Holliday en het ernstige auto-ongeluk van Eric Stewart, donderde de groep(of eigenlijk duo met gastmusici) als een kaarthuis om.
Alle goede bedoelingen ten spijt met come-backs, erg routineuze concerten en een aardige plaat ( Windows In The Jungle- 1983) kwam het uiteindelijk niet meer goed met het ooit zo eigenzinnige en kundige 10CC.
Te kort gepiekt om uiteindelijk tot een legendarische band gebombardeert te worden.
10CC bestaat natuurlijk nog wel; Graham Gouldman en z'n vrienden touren er lustig op los, maar het is vooral in het kader van Pa tegen puberende zoon: '' leuk he, al die ouwe moppies, op dit nummer zoenden je moeder en ik voor het eerst '' . Een beetje onder dat motto.
Kevin Godley schijnt af en toe 2 liedjes mee te spelen, maar voor de rest is 10CC vooral iets uit het verleden.

Maar met z'n vieren begin jaren 70 was 10CC fenomenaal. Ok. Typisch jaren 70, maar wat was en is daar mis mee. Sheet Music verbaasd nog altijd. Slimme popmuziek, altijd lekker in het gehoor liggend, arty, soms absurd, maar altijd goed in verhouding. 4 musici, goede zangers, goede componisten en goede producers. Kortom alles klopte.
Maar waarom zo kort gepiekt. Ik snap het nog steeds niet. Godley & Creme gingen weg omdat hun lievelingsspeeltje (Gizmo) door de anderen 2 niet langer geaccepteerd werd?..... zo simpel lag het ook niet helemaal. G&C voelden zich wat afgeremd, en vonden maar dat ze hun eigen weg moesten gaan bewandelen. Tja jammer, want als snel bleek dat juist met z'n vieren de magie geweldig was. Stewart en Gouldman werden saai en veilig en wat Godley en Creme gingen doen, daar snappen de meesten nu nog niets van.

Het had zou mooi kunnen zijn. 10CC NET NIET !! Maar Sheet Music is een klasse plaat en dat stemgemiddelde mag echt omhoog mensen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:44 uur

geplaatst: vandaag om 11:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.