Duffy - Rockferry (2008)

2. Warwick Avenue (3:46)
  3. Serious (4:10)
  4. Stepping Stone (3:28)
  5. Syrup & Honey (3:18)
  6. Hanging on Too Long (3:56)
  7. Mercy (3:42)
  8. Delayed Devotion (2:57)
  9. I'm Scared (3:08)
  10. Distant Dreamer (5:05)
  11. Rain on Your Parade * (3:29)
  12. Fool for You * (3:47)
  13. Stop * (4:10)
  14. Oh Boy * (2:31)
  15. Please Stay * (3:27)
  16. Breaking My Own Heart * (3:58)
  17. Enough Love * (3:19)
avatar van psychonaatje
Omdat het helemaal de vraag is of en wanneer La Winehouse met een nieuw album komt, is het niet raar om te kijken naar artiesten die vergelijkende muziek maken en hun kans krijgen nu de muziek van Amy het vorige jaar zo'n groot publiek heeft gevonden. Duffy is zo'n artiest (net als Adele). Het nummer 'Rockferry' is naar mijn smaak wat aan de saaie kant en komt wat laat op gang, maar beluister op haar MySpace ook eens naar het fragment van 'Mercy' en 'Warwick Avenue'. 'Mercy' lijkt rechtstreeks van de jaren '60 Motown-stal geplukt. Fijn!

avatar van J.Bell
Het voelt heel anders dan Amy Winehouse, zachter op 1 of andere manier.. Op "mercy" hoor ik een beetje een "Doors" orgeltje.. Heerlijk.
"Rockferry" komt op mij totaal niet saai over, ik vindt het juist een heel relaxte plaat, zonder slaapverwekkend over te komen. De clipjes zijn ook best mooi, haar style van kleding, haar en make-up doet ook echt denken aan de jaren 60. Heel "classy", iets wat ik van Amy's junkie-look echt niet kan zeggen..
Een goede kandidate voor de nieuwe J.Bond theme. Wat een fijne muziek! Wat een mooie stem!

last.fm
Ik ben wel benieuwd naar dit album.
Rockferry klinkt best aardig. Groot Brittanie levert aardig wat goede nieuwkomers! Fijn.

avatar van predator
Ik kijk hier erg naar uit. Schijnt in de lijn te liggen van Dusty Spingfield en Amy.

avatar van djarend
slecht nieuws, is een maand in Nederland, komt pas in begin april hier uit, in engeland alleen op 3 maart., vreemde policy. Gek is ook dat ook Adele, die in 1 adem genoemd wordt met Amy en Duffy ook een maand is uitgesteld voor Europa, in UK nu al uit. Wel een andere platenmij, vreemd vreemd.

avatar van psychonaatje
Volgens mij komt het wel vaker voor dat een album in Groot-Brittannië op een ander tijdstip uitkomt dan op het vasteland van Europa. Het blijft toch een apart volk, die Britten. Gelukkig zijn de cd's online ook prima te krijgen (in dit geval is www.cd-wow.nl[/url] een goede tip, ook qua prijs), dus er is geen reden om langer te wachten dan de Britten.

avatar van djarend
hij is weer iets vervroegd voor NL , nu komt hij 14 maart, 1,5 week na UK dus valt weer mee, gisteren de hele plaat gehoord, erg okay, wordt een grote hit denk ik
Bij ons gratis 4 track maxi cd bij de cd met 3 non album tracks. Sorry ik blijf maar reclame maken voor ons, maar is ook leuk om dit soort kleine extra's bekend te maken, leuk om weg te geven ook

avatar van Reijersen
En wederom een Engelse dame waarnaar ik eens op zoek moet. Gaat goed daar overzee's met Adele, Duffy, Amy MacDonald, Lene Marling etc.

avatar van Kos
Kos
Veel leuker dan Adele.

Want?

avatar van Kos
Kos
Want zowel haar stijl, stem en uitstraling zijn frisser.

avatar van Reijersen
Zo te horen is dit ook meer soul en Adele wat meer easylistening/jazzy. Bevalt nochtans erg, ben benieuwd naar de rest

avatar van Nickstbo
Ik kan egt hier niet op wachten!!
Op de meeste sites (allemaal eingelijk) staat tog 3 maart.?

Ik hoop het echt want hier kijk ik naar uit !!
Trouwens een tip : op haar officiele site kun je gratis een non-ablum track downloaden !

tuktak
Leuke single, maar denk niet dat deze dame het echt gaat maken. De plaat van adele is leuk en fris, ik ben bang dat duffy juist meer een album met 13 in een dozijnliedjes uit zal gaan brengen. Hopelijk komen mijn verwachtingen niet uit en wordt dit toch een goede plaat, Duffy heeft namelijk wel een fijn geluid om naar te luisteren.

avatar van Nickstbo
djarend schreef:

Komt hij egt niet uit op 3 maart? Op de sites geen veranderingen?

avatar van FunkStar
Vergelijkingen met Amy Winehouse lijken me oprecht en qua stemgeluid ook zeker niet onterecht. Daarnaast ook hier een Dolly Parton-snik en daar nog een snufje Dusty Springfield. Legende in wording! Mijn favoriet is 'Mercy'

avatar van RvL
RvL
Hoe kan er al gestemt zijn? Album is nog niet gelekt toch?

avatar van GrafGantz
Er zweven 5 nummers van dit album rond op het wereldwijde web. Blijkbaar voldoende voor sommigen om op het album als geheel te stemmen.

Bij mijn weten is er alleen nog een sampler 'uit', maar DJarend werkt geloof ik bij een platenzaak, dus misschien dat hij een promo heeft oid?

tondeman
Dacht ik ook. Klinkt trouwens best goed die sampler, beter dan ik vantevoren had gedacht. Leuke retro/modern stijltje.

avatar van Peter88
De single Mercy vind ik al vanaf de eerste keer dat ik hem hoorde erg goed. De andere songs die ik tot nu toe van haar gehoord heb klinken ook erg goed. Dus ik ben ook erg benieuwd naar de rest van dit album.

avatar van Ceasar
Mercy doet me een beetje denken aan More, more, more van Carmel, vooral haar stem. Als de rest van het album net zo goed is als die twee clips dan zal ik mijn spaarvarken weer moeten openbreken...

Duffy is momenteel 'hot' net zoals Adele dat is. Beide dames brengen muziek die we al lang en breed kennen en eerder gehoord hebben. Het doet me een beetje denken aan de hype rondom Joss Stone een paar jaar terug.
Ach, zolang het allemaal goed gemaakt is vind ik het helemaal niet erg om 'de nieuwe Dusty Springfield' te horen, ook al horen we zoiets blijkbaar eens in de zoveel jaar.
Rockferry is een ongelooflijk sterke opener en ja toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik gelijk aan La Springfield. De soul druipt er van af en het is net alsof je een of andere zangeres uit lang vervlogen tijden ontdekt hebt. Niet dus. Duffy is heel erg nu en je merkt dat toch ook een heel klein beetje aan de sound. Het mag allemaal heel retro klinken, de productie is toch best modern.
Om op de vergelijkingen met Adele in te gaan: dit is totaal andere koek. Waar Adele wat jazzy is hier en daar, daar is dit gloedvolle soul. Beiden kan ik goed waarderen. En om dan gelijk ook maar op Amy Winehouse in te gaan: bij Adele vind ik dat terechter dan bij Duffy, alhoewel hier en daar ook Duffy in het zelfde vijvertje vist en haar stem er soms wat van weg heeft maar dat is meer het gevolg van het genre denk ik.
Zo, dat waren de vergelijkingen, op naar Warwick Avenue, een nummer waar de zon spontaan van gaat schijnen. Dit is gewoon een fijn nummertje en daar moet je verder niet moeilijk over gaan doen.
De wat meer hedendaagse aanpak is terug te horen in Serious: oude soul vermengd met wat moderen snufjes. Hierdoor blijft het allemaal fris en heb ik niet het gevoel dat ik beter op zoek kan gaan naar het echte werk uit lang vervlogen tijd. Natuurlijk moet je dat van tijd tot tijd zeker ook doen, maar nieuwkomers als Duffy verdienen ook een kans want zij zijn toch de artiesten van nu die een goede ingang kunnen vormen voor jongeren die totaal niet bekend zijn met dit soort werk.
Sleeping Stone is een aardig nummer maar kabbelt iets te veel voort naar mijn smaak.
Syrup & Honey doet zijn naam eer aan: het is een stroperige song dat langzaam voortsleept. Vocaal gezien dik in orde.
Hanging on Too Long start wat zoetig en krijgt later een vollere klank. De strijkers zijn hier verantwoordelijk voor. Op de een of andere manier krijg ik Marvin Gaye's 'I Heard It Through the Grapevine' maar niet uit mijn hoofd na het horen van dit nummer.
Mercy zwerft al wat langer over het net en zit inmiddels gebeiteld in mijn geheugen. Absoluut één van de betere nummers op dit album. Het weet zeer snel te pakken en al snel swing je de kamer door en kan alles al dienen als microfoon om eens lekker mee te playbacken. Ziet u mij al staan met de afstandsbediening van de t.v., de stofzuigerslang of mijn mobieltje? Typisch weer een nummer waar oud goed vermengd is met heden.
Delayed Devotion is wat romantischer dus de nep-microfoons kunnen opgeborgen worden. Het is een 'even-bijkomen-moment' na zo'n lekker nummer als daarnet. Hierdoor ook wel wat minder opvallend.
Scared gaat rustig verder waar Delayed Devotion gebleven is. Warme zang, glijdende strijkers, koortjes en een beetje dromerig.
Over dromerig gesproken: Distant Dreamer is de afsluiter van dit album. Oude tijden herleven goed en het is een prima uitsmijter van dit opmerkelijke debuut.
Dat de tijd rijp is voor dit soort dames mag wel duidelijk zijn. Het is dan ook een lekker album. Als je me dan toch vraagt te kiezen voor deze of die van Adele dan neig ik voorlopig naar de laatste, wat niet wegneemt dat ik Rockferry ook graag mag horen en eenzelfde beoordeling geef (een kleine 4 voor 'Rockferry' tegenover een dikke 4 voor '19'...... en ik zal beloven nu niet meer te vergelijken want echt terecht is dat natuurlijk niet ).

Ceasar schreef:

Inderdaad ja, ik snap je helemaal, vond dat ook al een beetje. Carmel, wie kent ze nog? ik wel heb er zelfs nog 5 of 6 cd's van, oeps, zoveel....

avatar van Dystopia
Fantastisch album, al hebben de nostalgische (soul)klanken iets minder impact dan die op de albums (met name de tweede) van Amy Winehouse. Wat dat betreft neig ik zelf ook net iets meer naar dat andere talentvolle Britse meisje van '19', dat zich m.i. beter staande houdt in de huidige Amy-hype omdat ze een uitgesprokener eigen geluid heeft.
(Overigens vind ik die bestempelingen als "De nieuwe ...!" die je nu m.b.t. Adele / Duffy en Amy Winehouse overal in de media tegenkomt altijd maar vervelend, alsof "De oude ..." inmiddels is afgeschreven en er niet meer toe doet.)

wotjek
Och och, wat een heerlijke plaat zeg! Ik denk dat deze CD wel in mn top-10 lijstje van het jaar komt. En ik denk dat deze CD ook erg in de smaak gaat vallen bij de Amerikanen.

tuktak
best leuke cd hoor, maar vind het toch wel iets teveel gehyped. ik denk dat mensen deze cd na een maandje luisteren wel zat zijn, voor mij pakt het net niet genoeg eigenlijk. iets waar ik al een beetje 'bang' voor was.

chrismusic
als ik naar je top10 kijk dan vind ik het niet vreemd dat je dit een matige cd vind. Wie van soul houd zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook heel erg goed vinden.

tondeman
Hmm... het zijn voor mij vooral de 2 singles die er echt uitspringen, 2 fantastische nummers. Daaromheen staat eigenlijk alleen vulling. Soms erg leuke vulling (Warwick Avenue, Distant Dreamer) maar de rest is toch een beetje inhoudsloos en zonder scherpe randjes.
Eigenlijk wel zoals het hoort bij een klassiek soul album hehe. Maar iets meer pit mag wel. Misschien gaat ze pas echt vlammen op haar 2e album, net als Amy

Relax
psychonaatje schreef:
'Mercy' lijkt rechtstreeks van de jaren '60 Motown-stal geplukt. Fijn!

Haha en in een interview vond ze van haarzelf dat ze een goede talent voor schrijven had.