Coldplay - Parachutes (2000)

Label: Parlophone

5. Yellow (4:29)
  6. Trouble (4:31)
  7. Parachutes (0:46)
  8. High Speed (4:14)
  9. We Never Change (4:09)
  10. Everything's Not Lost / Life Is for Living (7:15)
  11. Careful Where You Stand * (4:45)
  12. For You * (5:42)
  13. Yellow [Acoustic Version from Jo Whiley's Lunchtime Social] * (4:16)
  14. See You Soon * (2:48)
avatar van c-moon
Het gaat mij nog altijd om de kwaliteit hoor.

Als een goedverkopende plaat rotzooi blijkt. Nu ja dan zit je daar met die plaat. Als een prachtplaat helaas commercieel flopt. Jammer: maar het blijft een prachtplaat

avatar van bloempje24
Dat lijkt me onzin. De eerste twee albums zijn dusdanig veel verkocht dat je argument (dat wat jij meer akoestisch noemt niet aan zou kunnen slaan) daardoor meteen wordt weerlegd.

Radiohead verkoopt per plaat zo'n 5 miljoen stuks
Coldplay tussen de 4 en 7 miljoen
U2 minimaal 15 miljoen

Coldplay wil U2 evenaren. En er is dus nog wat markt...

bloempje24 schreef:

Radiohead verkoopt per plaat zo'n 5 miljoen stuks
Coldplay tussen de 4 en 7 miljoen
U2 minimaal 15 miljoen

Coldplay wil U2 evenaren. En er is dus nog wat markt...

De U2 generatie (voor zover die bestaat) gaat de plaat makkelijker kopen dan die bv. te kopiëren. Een logische verklaring waarom het eerdere U2 werk veel meer verkocht werd...

avatar van Nicolage Rico
JJ_D schreef:

Inderdaad. Verkoopcijfers vergelijken van het heden en het verleden is niet reëel....

Toch, als je fan bent, koop je de originele cd. Maar liefhebbers zullen bijv. "X&Y" snel kopieëren...

Hoewel ik "A rush of blood to the head" nog beter vind, heb ik ook voor dit album eindeloos respect, zeker omdat het Coldplay's debuut betekende. Wat ik vooral knap vind aan Coldplay is dat ik op hun albums geen slechte nummers ontdek. Natuurlijk vind ik "Yellow" bijvoorbeeld beter dan "Sparks", maar "Yellow" is dan ook een wereldnummer en "Sparks" gewoon een mooi nummer.

sunzoo manley schreef:

Inderdaad valt geen enkel nummer te verwaarlozen, gewoon pure klasse.

Shiver heeft zo'n (herkenbare ) loser-tekst, vindt ik echt zAlig!

Inderdaad, hun beste album. En ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat dat zo gaat blijven.

Deze plaat is ook mijn favoriet van Coldplay. Gekocht in de ijskoude winter, de wegen dicht besneeuwd, buiten pikkedonker, en deze in de cd-lader van de auto. Dat is ook de sfeer die ik bij deze plaat totaal vind passen. Koud en donker buiten, lekker knus en warm in de auto met dit pareltje als enige metgezel.

Ik kan me hier totaal bij aansluiten. Briljant (door zijn eenvoud). Mooiste debuutalbum van de laatste 20 jaar, samen met Turn on the bright lights.

Misschien worden mensen nu boos, maar ik zag ze gister weer live op MTV en dan vallen ze toch een beetje tegen. Albums super hoor (ook X&Y), maar de stem van Chris vind ik vaak niet al te best live. Toch jammer.

avatar van Nicolage Rico
Benninf schreef:

Chris heeft inderdaad zijn dagen dat hij minder presteert. Persoonlijk vond ik dat concert op MTV ook niet goed. Zijn zang viel behoorlijk tegen. Maar hij heeft genoeg topdagen, zoals ik gezien en gehoord heb! Ben 2x naar een concert geweest van Coldplay en zjin zang was 2x goed.

Ik heb dit album jaren geleden aangeschaft. Na een paar keer draaien vond ik het te saai voor woorden. Jammer... Ik hoor deze klacht overigens meer. Je houdt ervan of niet blijkbaar....

Net als Muse overigens. Ook zeer uitgebreid bejubeld hier. Sommige nummers heel goed. Maar een hele CD? Ik heb er de kracht niet voor (naar G. Joling).

avatar van HiLL
He dat hoor ik nu pas, dat in het nummer High Speed de baslijn verdomde veel lijkt op die van Come Together van jawel de Beatles.

HiLL schreef:

Dat moet ik horen! Ik ga ook eens checken.

Ik hoor de gelijkenis niet echt, of ben ik nu gek?

avatar van HiLL
Ja echt wel, luister goed. Het is hem echt!

Ik luister nu High Speed.
Ik snap wel een beetje wat je bedoelt, maar ik kan nou niet zeggen dat het echt 'opzettelijk gejat' is ofzo.
Meer 'onbedoelt gebaseerd op'

avatar van HiLL
Nee bedoeld geinspireerd door de Fab 4.

HiLL schreef:
Nee bedoel geinspireerd door de Fab 4.

Oke dan weer wel.
Maar zo'n beetje alle pop/rock muziek na circa 1970 is geinspireerd door de Fab 4

Toine Rorije
Hij zit er vrij duidelijk in ja. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat zelf niet door hebben gehad.
En eigenlijk is het ook best een knap liedje, daar kwam ik net tenminste achter.

avatar van HiLL
Ja dat bedoel ik, dat is echt bewust gedaan. Hulde!

avatar van avdj
The Sceintist is letterlijk "Getting Tune" van The Who.
Als we allemaal dingen gaan opnoemen wat ergens op lijkt...

avatar van HiLL
Nou nou avdj dat vind ik helemaal niet zo raar. Ik kom er toevallig net pas achter en dacht dat wel even te kunnen delen met mijn muziekvrienden. Niet dus..

avatar van Paalhaas
HiLL schreef:
Ja dat bedoel ik, dat is echt bewust gedaan. Hulde!

Waarom vind je dat zo prijzenswaardig?

avatar van avdj
HiLL schreef:

Het is ook niet raar, als het maar in het forum gebeurd.

avatar van Music4ever
Paalhaas schreef:

Waarom vind je dat zo prijzenswaardig?

Ik denk omdat The Beatles er mee te maken hebben.

avatar van Paalhaas
O ja, natuurlijk!

avatar van bloempje24

avdj schreef:
Het is ook niet raar, als het maar in het forum gebeurd.

Nee hoor, het gaat gewoon over een nummer van het album en het mag toch wel gezegd worden wanneer een basslijn, sample, loop of rif verdacht veel lijkt op iets wat iemand al eerder heeft gehoord?