Coldplay - Parachutes (2000)

Label: Parlophone

5. Yellow (4:29)
  6. Trouble (4:31)
  7. Parachutes (0:46)
  8. High Speed (4:14)
  9. We Never Change (4:09)
  10. Everything's Not Lost / Life Is for Living (7:15)
  11. Careful Where You Stand * (4:45)
  12. For You * (5:42)
  13. Yellow [Acoustic Version from Jo Whiley's Lunchtime Social] * (4:16)
  14. See You Soon * (2:48)
avatar van Nicolage Rico
Het is simpel om kaarten te krijgen, via marktplaats. Ik was vroeg uit mijn bed gegaan om kaarten te krijgen voor Coldplay, maar er stonden helaas al wat mensen voor me. Toen ik aan de beurt was, waren de veldkaarten uitverkocht Nu heb ik op marktplaats veldkaarten gehaald! Ze kosten ietsjes duurder, maar dat is het wel waard!

En Coldplayer, dat heb ik ook; als er een nummer van Coldplay begint, dan moet ik hem afluisteren....

Ik vind AROBTTH zelf beter dan "Parachutes"..

"Parachutes" was erg goed, "AROBTTH" was beter, en ik hoop dat "X&Y" het beste album wordt! (wat erg moeilijk te realiseren is).

avatar van Ruudf
['parachutes' of 'a rush of blood to the head']

moeilijk. tenminste dat vind ik wel... en eigenlijk kun je daar geen zinnig woord over zeggen...
'a rush of blood to the head' lijkt hier en daar wat grootser, imposanter qua geluid. Het is misschien net iets gladder gestreken, net iets meer gepolijst. En deze dingen die 'parachutes' niet heeft zijn misschien meteen te pluspunten die je eraan kunt toeschrijven.

Het heeft misschien net iets meer puurheid, is misschien net iets echter dan zijn opvolger.

En misschien is het wel veel origineler...

...maar misschien ook niet.

Het maken van deze keuze laat ik maar aan anderen.

lebowski schreef:

Met een tempo van 1 cd per 1 of 2 jaar zit je op een output van 10 liedjes in 18 maanden, zeg maar 2 minuten muziek per maand creëren. Niet echt gestresst toch ?

En wat dacht je van een jaar lang touren, de cd opnemen, de cd afmixen
komt toch echt meer bij kijken

avatar van Nicolage Rico
En er is wel veel inspiratie voor nodig... Als je het zó druk hebt, dan is de inspiratie er ook niet echt, lijkt mij.

avatar van Dielie
Is het raar dat ik het raar vind dat iedereen hier zo zot van loopt.

avatar van Nicolage Rico
Ja, het is erg raar dat jij het raar vindt dat iedereen hier zo zot van loopt.

Dielie schreef:

Is het raar dat ik het raar vind dat iedereen hier zo zot van loopt.

Ja, omdat deze cd gewoon een van de allerbeste uit m'n (aardig grote) collectie is. 5 sterren album en die geef ik niet vaak. Ik ben niet eens een echte fan van de band, maar deze cd heeft briljante nr.s. Luister nou eens bijv. naar 'high speed'...'trouble' is doodgedraaid maar is op zichzelf ook behoorlijk perfect als nummer hoor...AROBTTH is ook behoorlijk goed overigens.

Ja vrij raar dus, maar raar is prima hoor !

Mooie maar geen gedurfde muziek , weemoedig gezaag kan ook erg mooie liedjes opleveren : dat bewijst Coldplay al te meer ... maar beste cd en band aller tijden : "nope"

Hoe meer nieuw spul ik van Coldplay hoor, hoe meer ik dit ga waarderen eigenlijk. Ik vond die jongen van Coldplay destijds maar een vervelende Buckley-kloon, maar ik kan nu echt wel genieten van dit plaatje.

Ik heb een Parachutes-versie erop staan van 5 minuten. Ik vond al dat de stem van Chris Martin wel erg anders was ineens!

Benninf schreef:

Heb jij die op het album staan? Om eerlijk te zijn vind ik het liedje "Parachutes" het enige nummer dat ik niet goed vind op dit album. Hij zit zelfs tegen het irritante aan, maar misschien is de versie die jij hebt wel mooi.. (???)

Is een nummer van 46 seconden dan wel een nummer te noemen? Ik zal eens opzoeken van welke band het nummer is dat ik heb.

Ik vind het nummer "Trouble"echt behoren tot de 10 mooiste nummers ooit!. Heb dan ook uitgekeken naar het hele album. Vond het wel mooi maar kan er geen 5 sterren voor over hebben. Chris Martin en consorten zijn wel een aanwinst voor de muziekwereld.

avatar van HiLL
Trouble vind ik dan weer wat overdone..ofzo..

avatar van HiLL
Is de kwaliteit van de cd qua opnamen ook zo matig bij de rest hier?

avatar van Ruudf
HiLL schreef:

Is de kwaliteit van de cd qua opnamen ook zo matig bij de rest hier?

Nee, helemaal niet. Perfecte kwaliteit juist!

avatar van Ward
Ik heb daar ook geen last van. Wat is dit trouwens een geweldig album. Hoe vaker ik dit album luister, hoe mooier ik het ga vinden.

avatar van The Scientist
Luister net 'Spies' weer voor het eerst in een tijdje. Wat me in eens opvalt (nooit eerder opgevallen) is dat het aardig wat weg heeft van Exit Music (For A Film) van Radiohead, niet precies hetzelfde, maar toch hoor ik hier een behoorlijke overeenkomst in. Ik bedoel het niet negatief, het zijn allebei goeie bands met genoeg verschillen, maar hier hoor ik wel degelijk een verband

avatar van Music4ever
Ook na 5 jaar blijft dit een album om U tegen te zeggen. Dit verveelt nooit en kun je blijven luisteren. Wat is ´Trouble´ toch een wereldnummer! fantastisch, zoals de hele cd trouwens

avatar van vanh
Bij het opzetten van trouble krijg ik spontaan kippevel, wat een super nummer is dit. De live-versie op de live 2003 dvd is absolute top! De hele dvd trouwens.....ik heb net de nieuwe XY cd gekocht, moet hem nog luisteren...Ben benieuwd!

avatar van Coldplayer
vanh schreef:

Op de live dvd is trouble idd erg mooi. (net als de andere liedjes eigenlijk ) X&Y kan Parachutes niet evenaren maar ik hoop dat je niet teleurgesteld wordt!

avatar van Jordy
berichten verplaatst naar top-lijsten (centraal topic)

avatar van Music4ever
HiLL schreef:

Trouble vind ik dan weer wat overdone..ofzo..

Wat vind je er dan Overdone aan?
Het is toch een prachtige ballad.(misschien wel de mooiste
van Coldplay)

avatar van avdj
Ik vind ik het ook een prachtig nummer, één van m'n favorieten van Coldplay.

High speed is mijn favoriet van dit album

avatar van bloempje24
Een debuutalbum met de positieve blik gemaakt en ingespeeld. Teganvaller is dat Martin zo nu en dan wel erg vals zingt en dat de teksten pseudo zijn. Ze lijken ergens over te gaan maar hebben totaal geen inhoud. Hierdoor 3*** Zeker niet slecht, maar met de minpunten die er wel degelijk zijn is het eigenlijk belachelijk om dit een meesterwerk te noemen.

Gewoon goed debuut, niets meer en niets minder. Voor een meesterlijk debuut moet je bij Damien Rice zijn. Maar die deed dat er ook wel ietsjes langer over voordat hij zijn plaat op de markt bracht...

@Bloempje Vals zingen?

Hoor jij dat niet, dan?

Welke term gebruik jij dan voor een overslaande stem?

Falset is trouwens de "valse stembanden". Erg moeilijk om de tonen stabiel te houden. Martin slaagt daar dan ook zelden in.

avatar van HiLL
Dat is niet vals zingen...net als Thom Yorke van Radiohead dat lijkt vals, dat is het niet.

avatar van bloempje24
Ik ben een enorme fan van Radiohead. En het verschil met Thom Yorke is erg groot. Yorke zingt wat nazaler en donkerder, maar amper vals (ook live niet) (Yorke heeft weer wat meer moeite om de afstand tussen zijn mond en de microfoon gelijk te houden). Martin was op parachutes gewoon nog niet in staat om de falset stabiel te houden. Op latere albums gaat dit wat beter. Live is weer een ander verhaal voor hem...

BTW ik schreef toch ook: Falset worden de valse stembanden genoemd... Je moet alleen falset zingen als je het stabiel kan houden.