Autechre - Tri Repetae (1995)

Alternatieve titel: Tri Repetae ++

7. C / Pach (4:39)
  8. Gnit (5:49)
  9. Overand (7:33)
  10. Rsdio (10:08)
  11. Second Bad Vilbel * (9:47)
  12. Second Scepe * (7:45)
  13. Second Scout * (7:23)
  14. Second Peng * (10:54)
  15. Garbagemx36 * (14:10)
  16. Piobmx19 * (7:37)
  17. Bronchusevenmx24 * (9:44)
  18. Vletrmx21 * (8:27)
Fantastische plaat van Autechre, dat hier goed de tijd neemt om de nummers prachtig op te bouwen. Leterel en Rotar zijn mijn favoriete tracks, evenals C/Pach, dat verder een beetje afwijkt van de rest, maar zeker geen vreemde eend in de bijt is.

Heeft iemand (van de 16 stemmers) trouwens een exemplaar met deze hoes? Hij lijkt in de verste verte niet op de mijne...

avatar van Koekebakker
herman schreef:

Ik heb dit album zelf niet, maar de CD-Uitleen waarvoor ik werk wel, met dezelfde hoes. Al wordt de CD door onze leners geregeld teruggebracht met het 'echte' achterkantje van het boekje voorop. Het boekje is namelijk niet erg eenduidig: de summiere hoeveelheid tekst binnenin is over dwars gedrukt, zodat het voorkantje op zich ook als achterkantje kan dienen. Als je begrijpt wat ik bedoel...

Misschien is dat bij jou ook het geval?

avatar van titan
titan (crew)
Bij mijn exemplaar is dit de achterkant.

avatar van Koekebakker
titan schreef:

Bij mijn exemplaar is dit de achterkant.

En volgens mij is dat dus eigenlijk bedoeld als de voorkant , kijk ook maar bij Warp zelf. Dan past-ie ook beter bij de rest van het artwork.

Maar goed, veel maakt het natuurlijk niet uit. Behalve dat volgens mij de juiste hoes op de site is geplaatst..

Ik begrijp wat je bedoelt, Koekebakker.

Ik heb 3 losse velletjes in mijn CD, waarvan een het plaatje hierboven is. Op de andere kant van dat velletje staat een apparaat-achtig iets met CD-informatie (songtitels, jaar van release ed.).

De achterkant van de CD is bij mij ook een groengrijzig vlak met barcode en andere CD-info.

avatar van Jordy
Vind helaas de laatste 3 tracks wat minder, maar heel erg fijn verder inderdaad.

avatar van Goodfella
Hoe hebben jullie deze cd beoordeeld? Op basis van de eerste 10 tracks? (4,5*) Inclusief de bonustrack "Medrey"? (still 4,5*) Of met de Anvil Vapre en Garbage EP's erbij, de ++ van Tri Ripetae? (dikke 5*)

Op basis van de eerste 10. Ik heb die bonustracks er sowieso niet bij op mijn exemplaar. Ik heb die EPs wel los (en daar op gestemd).

avatar van Jordy
Ook alleen de eerste 10 tracks..

avatar van Goodfella
Nah maak er toch maar 5* van, die "++" staat er hier niet voor niets achter. Prachtige collectie tracks die ondanks hun hier en daar ambient-achtige speelduur voortdurend blijft boeien. IDM zoals IDM hoort te zijn. Zal wel 's wat meer tikken als ik tijd heb.

Enne.. "Second Bad Vilbel"

avatar van Jordy
Toch maar besteld, benieuwd naar de bonustracks. Clipper is de afgelopen weken uitgegroeid tot één van m'n favoriete electronische tracks ooit.

Second Bad Vilbel zal je vast wel bevallen...

Clipper is ook mijn favoriet. Zo subtiel! Die fadeout lijkt ook wel 2 minuten te duren.

avatar van Goodfella
Denk dat Amber je ook wel bevalt Jordy.

avatar van Onderhond
Hadden we hier geen topic voor ?

avatar van Jordy
de tracklisting op play.com klopte niet, nou heb ik dus tóch nog de normale

avatar van tovenaar
Anvil Vapre is voor 6 euro in de platenzaken te koop hier in Nederland. 3 bier minder en je hebt hem .

avatar van Onderhond
Toch vreemd, zo'n ++. Wat velen bij In Sides van Orbital hebben, heb ik bij deze. Leuk hoor, maar zo'n Anvil Vapre doet mij toch meer op zichzelf staand dan gecombineerd. En Garbage vond ik wat minder Autechre werk. Voor de afzonderlijke releases heb ik respectievelijk 4.5* en 3.5* staan. Tri Repetae zelf dan maar.

Aardige Autechre plaat, die degelijk maar redelijk ongeïnspireerd opent met "Dael". Duurt te lang voor de track openbreekt, of ten minste aanstalte maakt, want echt openbreken komt er niet van. Verder is het ritmisch te flauw om echt te kunnen overtuigen. Doorsnee IDM. Clipper is iets beter, wat meer sfeer, maar weet ook nergens echt uit te breken, mooi te worden of uniek te zijn. Tracks als deze heb ik intussen met honderden liggen. Met "Leterel" gaat het weer een stapje in de goeie richting. Begint wat beter te vloeien, heeft wel weer iets te lang nodig om echt uit te breken, maar verder een zeer mooi nummertje. Tijdelijk hoogtepunt, want Rotar is weer wat matiger. Doet me denken aan een ongeïnspireerde Quench track (welke dan wel 8 jaar later uitgebracht zou zijn, maar muziek hoort tijdloos te zijn). "Stud" is dan weer wat aardiger, vooral die glitchy klanken. Brengt wat variatie in het iets-te-saai-geratel met aardig-tot-mooi-melodietje-achter gedoe.

"Eutow" is een geweldige sprong voorwaarts. Hier komt plots wel Autechre's talent piepen. Erg mooie, volle klanken en een erg lekker melodietje. Zacht geroffel in de achtergrond, wat wavegeklooi en het zit wel goed. Ook "C/Pach" klinkt wel lekker, al treedt ook hier weer een beetje IDM moeheid op. Met de overdosis die er beschikbaar is, is dit gewoon niet goed genoeg meer. Gelukkig brengen de laatste 3 tracks nog wat variatie, of ten minste minder conventioneel geratel. "Gnit" als eerste, met wat duisterder gepiep en gekraak. Minimalistisch melodietje, erg subtiele waves en zeer mooi geratel. Topper. "Overand" is te saai om echt te bekoren. Puur melodieuze track, maar verre van het betoverende resultaat dat een Gridlock of Proem daarmee boventoveren. Aardig rustpuntje (wel een beetje vreemd, zo ver naar het einde), meer niet. "Rsdio" sluit aardig af, al kan het soms wat droog klinken.

Overgewaardeerd album als je het mij vraagt. Vooral Tri Repetae zelf is nogal een droge brok met te weinig hoogtepunten, en veel tracks die hopeloos verouderd zijn. De extras maken nog wel wat goed, vooral zo'n Anvil Vapre dan. 3* en 4* maken 3.5*

avatar van brooklyn
Met de bovenstaande poster eens. Ik snap de ophef over de eerste CD niet, een paar goede tracks maar overal had het veel sprankelender en avontuurlijker gekund. Het wil niet echt loskomen. Niet zoals het bij het magnifieke incunabula wel loskwam. CD2 heeft dat weer wel, nu is de Garbage EP waaruit het laatste deel van CD 2 bestaat zowieso een van mijn favoriete EP's ooit. Zou mooi zijn om die nog eens op vinyl te scoren. CD 2 is zoals gezegd veel beter en sprankelender met het magnifieke Vletrmx 32 als afsluiter: zo'n emotionele plaat werkelijk... mede hierdoor krijgt CD 2 ook 4,5 ster.

3+4,5 = 7,5 gedeeld door 2= 3,75, we ronden het naar boven af op dit moment. 4*

avatar van John Doe
De meeste nummers worden systematisch opgebouwd. Dat droge, niet loskomende, klinische, machinale gevoel wat je erbij krijgt is wel bewust gecreeërd of je ervan houdt of niet. De gekozen melodieën en geluiden beelden dingen uit voor mij. De titels van de nummers passen veelal bij de onderscheidende elementen van de nummers (Duidelijke voorbeelden zijn ''Clipper'' met het doorclippende gedistorte geluid, bij Rotar is m'n visualisatie een draaiende en halthoudende mechanische schijf/rad (titel viel pas op na de visualisatie), dus ik denk dat Sean Booth en Rob Brown hun titels ook kiezen naar dit soort dingen. De emoties die worden gemaakt zijn speciaal en de muziek voelt voor mij aan als echte kunst. Side A van de platenhoezen en het eerste stuk artwork in de binnenkant van de CD is ook bij het mooiste stuk kunst dat ik heb gezien (door Cunningham gemaakt). Het is nergens in redelijke kwaliteit op internet te vinden. Bij ''Incunabula'' zijn de melodieën wat luchtiger. Lichten uit en aandachtig luisteren naar de ontwikkelingen en de beelden die de muziek oproept de vrije loop geven, doet het voor mij. Mensen zijn natuurlijk naar verschillende dingen op zoek in muziek, echter ik heb geen betere ritmiek in een album gevonden dan hier. Ik heb het dan ook maar aangeraden aan een experimenteel onderzoeker van voornamelijk ritme. Hier kun je meedoen aan een online onderzoek.

één van mijn favoriete (en in die tijd eerste, misschien vandaar) electronika platen ooit

Kos
Lichtjes geweldig. Voorlopig dikke 4 sterren, met Clipper als subliem hoogtepunt voorlopig. Extra's zijn trouwens ook erg fijn.

avatar van John Doe
Clipper is één van mijn favoriete nummers allertijden. Naarmate ik het vaker opzette, bleef het maar groeien. De meest vette beat ijkt het hele nummer, waartussendoor bijgeluiden zitten die er geweldig invallen. Een zeer diep emotionele ijle synth komt zachtjes inhuilen. Deze begon me na vaker draaien al vanaf inkomst bij de keel te grijpen. In het begin was het vooral de bassline die het meeste indruk maakte, maar nu is m'n aandacht totaal verspreid over elk geluid. De snelle melodie na het midden begon ik na een tijdje ook zwaar te waarderen. Nu is de laatste halve minuut voor de fade-out, het beste stuk voor mij geworden. Al met al, een emotioneel en cool klinkend nummer dat heerlijk serieus gemaakt is.

Moet de titel trouwens niet veranderd worden in 'Tri Repetae'? Die plusjes staan niet op mijn CD, volgens mij.

De ++ versie is die waar Anvil Vapre EP en Garbage EP bijin zitten (de nummers van deze extra EP's zijn boven met een * aangegeven).
De 'gewone' Tri Repetae (zonder ++) heeft alleen de eerste 10 nummers.

avatar van John Doe
Het is wel zo dat de ''++'' alleen op Amerikaanse labels is uitgekomen en niet op Warp.

Onderhond schreef:
En Garbage vond ik wat minder Autechre werk.
Bedoel je de Garbagemx die hier op staat?

avatar van Onderhond
Nopes, ik bedoel Autechre - Garbage. Zoals Aurum hier 2 posts boven zo mooi uitlegt, zijn de extra tracks eigenlijk twee bestaande EPs die bij deze release zaten.

Kos
Ah, oke, maar daar staat diezelfde remix op zo te zien.

Ik vind die track eigenlijk precies wat ik zoek op het moment in die electronichoek.

avatar van Onderhond
Teveel funky en groovy invloeden voor mij. Lijkt alsof Daft Punk er met hun poten aan liggen klooien hebben . Ik kan mij duidelijk veel beter vinden in Anvil Vapre (de vier eerste bonustracks).

En uiteraard staat er dezelfde mix op, de laatste vier nummers zijn gewoon die Garbage EP