Aphex Twin - Drukqs (2001)

Electronic
Label: Warp

1. Jynweythek Ylow (2:23)
  2. Vordhosbn (4:51)
  3. Kladfvgbung Micshk (2:06)
  4. Omgyjya Switch 7 (4:52)
  5. Strotha Tynhe (2:12)
  6. Gwely Mernans (5:08)
  7. Bbydhyonchord (2:33)
  8. Cock / Ver 10 (5:18)
  9. Avril 14th (2:05)
  10. Mt. Saint Michel Mix + St. Michaels Mount (8:10)
  11. Gwarek 2 (6:46)
  12. Orban Eq Trx 4 (1:35)
  13. Aussois (0:13)
  14. Hy a Scullyas Lyf a Dhagrow (2:14)
  15. Kesson Daslef (1:21)
  16. 54 Cymru Beats (6:06)
  17. Btoum-Roumada (1:58)
  18. Lornaderek (0:31)
  19. Penty Harmonium (1:27)
  20. Meltphace 6 (6:24)
  21. Bit 4 (0:25)
  22. Prep Gwarlek 3B (1:19)
  23. Father (0:57)
  24. Taking Control (7:13)
  25. Petiatil Cx Htdui (2:11)
  26. Ruglen Holon (1:49)
  27. Afx237 V7 (4:23)
  28. Ziggomatic V17 (8:35)
  29. Beskhu3epnm (2:10)
  30. Nanou 2 (3:25)
  31. Avril 14th Half Speed Alternative Version [Re-recorded 2009 Nagra] * (5:07)
  32. Avril 14th Reversed Music Not Audio [Re-recorded 2009 Nagra] * (2:12)
  33. Mangle * (5:55)
avatar van HaanHoen
Er zitten een aantal geniale tracks tussen op deze plaat, maar van mij hadden er niet zoveel nummers op gehoeven. Een flink aantal schiet namelijk toch te kort om een top plaat er van te maken. Daarom een 3,5*

DevendraBan
Zo jammer van die opvulling, want opvulling is het. Want, verdikkeme, hier staan verdomd geniale nummers op.
Mits een selectie van de beste zou ik voor deze plaat een 4.5* en zelfs 5* gegeven hebben, die goede nummers steken fantastisch in elkaar.
Jammer dus van dat geneuzel ertussen.

3.5*

avatar van FunkStarr
Afx237 v7, vordhosbn, 54 cymru beats, cock / ver 10,
meltphace 6, ziggomatic v17...allemaal geweldige tracks.
Alleen die irritante tussenstukjes!!!
Gepingel, geneuzel, gejengel...hoe je het ook wil noemen het levert gewoon niets bij aan dit album, en haalt het totale niveau zelfs omlaag.
jammer want dit had een juweeltje kunnen zijn...

avatar van Tabossi
Vind Avril 14th een nummer van ongekende schoonheid. Echt iets om gigantisch in te verzuipen. Ook Hy a Scullyas Lyf a Dhagrow (mijn god, wat bezielde die gast bij het verzinnen van die namen???) vind ik erg mooi. De rest is me soms net iets te wazig om te begrijpen. Leuke anekdote:

Richard D. James is zich er terdege van bewust dat zijn muziek zó wazig is dat je altijd lui hebt die het hoe dan ook geweldig vinden, ongeacht of het takkeherrie is. Hoorde dan ook dat 'ie tijdens zo'n high society coke-snuif party ergens in New York met een grijns van hier tot Tokyo een stuk schuurpapier op de draaitafel legde. En ja hoor: van die freaks die helemaal loos gingen.

Sietse
maar serieus, het geluid van schuurpapier op een platenspeler is niets nieuws. Dat deden vele artiesten al voor hem.
En ook serieus, als in de juiste setting, kan dat heel erg tof zijn en daar heb ik echt geen coke voor nodig (Richard D. James trouwens ook niet, die gebruikt geen drugs (als ik de schaarse hoeveelheid interviews die de man heeft gegeven moet geloven)).

Was jij in New York....?

Sietse
nope, nog nooit geweest. Wel ben ik groot liefhebber van de meer abstracte electronica en noise dingen.

avatar van Tabossi
Dat geloof ik, als je de schuurpapiersound kunt waarderen Nee, flauw, ieder zijn ding natuurlijk. Maarre, in dat geval: wat vind je van Burial? Ben ik wel van onder de indruk...

Sietse
ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit heb gehoord, maar ik kijk er ook een beetje met argwaan naar uit. Ik ben heel erg bang dat het hele dubstep gebeuren niets voor mij is.

Willemj
Tabossi schreef:

Betekent "Ze heeft mijn bier verspild" in het Cornwall's

avatar van Lexicon Devil
Sommige nummers zijn zo denderend goed dat ik de andere troep/opvul tracks maar slik....

avatar van Djeff-iz-ded
avril 14th behoort tot de top van aphex's ''schattige nummers'' , zo mooi dat het pijn doet.

avatar van aphexfreak
Bbydhyonchord heeft eigenlijk toch iets bijzonders voor mij.
Geen idee hoe het komt, iets in de melodie...kan het nooit helemaal thuisbrengen.

avatar van Memento
Ter volledigheid nog wat vertalingen uit het Cornish:

Jynweythek Ylow = Electronische Machine Muziek
Vordhosbn = Zeilboot
Cymru = Wales

PS1: Lornaderek verwijst naar de namen van de moeder en vader van Richie.
PS2: De track "Father" is zo genoemd, omdat deze Hans Teeuwen-achtige pianomuziek zo gewaardeerd werd door z'n vader.

avatar van John Doe
geinig om te weten

Naar mijn mening het beste album van rdj, met geweldige tracks! het was voor mij moeilijk om 6 favorieten te kiezen. En dat zegt genoeg vind ik. Al komt het album uit 2001 toch klinkt het fris in de oren. En dat er een track word gebruikt in de film Children of men die zich in 2027 afspeelt, betekent dus gewoon dat het voor vele de muziek van de toekomst is

avatar van Nakur
Persoonlijk kan ik ook geen zes favorieten kiezen maar dat heeft een andere rede

En wat betreft Children of Men, die versie in de film is toch echt een abstracte remix.

Het einde van Mt. Saint Michel Mix + St. Michaels Mount is echt funest voor mijn oren zeg; behoorlijk akelig, dat overstuurde pan-effect. Eigenlijk hoor ik nog liever een half uur het piepende Ventolin.

Even een snelle track-by-track review van CD2:
*54 Cymru Beats. Begint bijna als een soort drum 'n' bass track (lijkt wel alsof ik Aphrodite voorbij hoor komen...), inclusief foute "wooohw"-sample, maar het nummer slaat een paar keer om en mondt uiteindelijk in een geweldig beats-festijn. Met name het stuk vanaf 4:37 is briljant (inclusief mini-samples van Stakker Humanoid volgens mij). Fantastische track.
*Btoum-Roumada. Beetje dramatisch tussendoornummer met een in echoos gedrenkt kerkorgelsound. Doet me aan kerstmis denken.
*Lornaderek. Hier zingen Richard's ouders hem "happy birthday" toe voor zijn 28ste verjaardag.
*Penty Harmonium. Net als zoveel andere muziek op dit album is dit ook meer een schets dan een kant-en-klare compositie. We horen een traporgel en tegelijkertijd iets dobberen in het water.
*Meltphase 6 is dan weer een 'echt' nummer. Typische drukke Aphex Twin's beats met dromerige melodieën.
*Bit4 is een langgerekte sample van nog geen halve minuut. Valt weinig over te melden.
*Prep Garlek 3b is dan weer een iets langere ritmische track, die bepaald niet blijft hangen.
*Father is een experimenteel en vreemd aandoend pianonummer, waar verder ook niet veel over te vermelden is. Wel een intrigerend nummer(tje).
*Taking Control is dan weer een lange track, maar helaas niet een van de betere. Beetje lege track eigenlijk wel.
*Petiatil Cx Htdui is dat bepaald niet. Nogal somber pianospel; dit zou zo een tranentrekker kunnen zijn in een betere arthousefilm. Richard mag vaker achter zijn piano gaan zitten.
*Ruglen Holon is ook mooi. Een piano en een mij onbekend instrument vullen elkaar prima aan in dit sfeervolle nummer.
*AFX237 v7 is een weer een drukke track, maar niet al te bijzonder helaas. Beetje leeg wel.
*Ziggomatic v17 is wel een erg mooie track. Ratelt lekker door, maar is qua sfeer opvallend aangenaam. Toch weer een hoogtepunt op CD2...
*Beshku3epnm is weer een pianotrack. Op zich heeft het wel wat, maar je bent het vergeten zodra het slotnummer erin komt.
*Nanou2 is een Satie-achtig piano-nummer. Nogal verstild, maar daarom des te mooier. Je vraagt je af waarom iemand die muziek als dit in zich geeft zulke rotzooi op zijn album zet.

Drukqs in deze vorm zou ik trouwens wel een veel hogere waardering geven:

1. Avril 14th
12. Bbydhyonchord
13. Mt Saint Michel Mix+st Michaels Mount
14. Beshku3epnm
15. Nanou2

(iets meer dan 58 minuten)

avatar van Hendrix4live
Aparte muziek. Ik kan hier zelf niet de hele tijd naar luisteren maar er staan wel heel veel goeie nummers op. Omgyjya Switch 7 vind ik met April 14th en Vordhosbn de beste nummers.

Zoals de meesten heb ik ook een dubbel gevoel. Veel kwaliteit maar ook intermezzo's die licht irritant overkomen.

Desalniettemin staan hier twee van mijn favoriete AT nummers op; Ziggomatic V17 en Meltphace 6.

avatar van surprise
echt geniale tracks staan hier op. echter staan er naar mijn mening ook echt slechte niks zeggende nummers op wat ik echt heel jammer vind. ach ik doe toch maar gewoon 4* aangezien je toch al snel een compilatie maakt van de beste nummers en dan hou je een erg goed album over.

Razor Disk
Ieders voorkeur, als het gaat om piano riedeltjes op dit album, gaat uit naar Avril 15th, terwijl Nanou 2 in mijn ogen veel mooier is.

Razor Disk
Het is niet al te slim geweest van Richard om zijn cd te vullen met die tussentrackjes. Sommige zijn erg mooi (Nannou 2, Avril 14th), maar ze voelen erg aan als opvulling en halen het niveau van het album naar beneden (met uitzondering van de twee bovengenoemde tracks).

Desondanks zijn tracks als Vordhosbn, Ziggomativ V17, 54 Cymru Beats en Meltphace 6 grandioos. Vanwege deze heerlijke muziekjes krijgt Drukqs van mij een krappe voldoende.

Skinny Fists

avatar van Nakur
Dat is ook mijn engige poppetje wat tot nu toe is gedownload. Het APX logo staat nog groot achter op de helm, maar die is niet zichtbaar in het plaatje

avatar van thidjuz
Wat zeuren sommigen hier toch over "opvultracks"? Ik kan alles op deze plaat eigenlijk wel waarderen. Sommige nummers zijn natuurlijk wat boeiender dan andere, maar er is er geeneen die ik echt vreselijk vind. (nouja, misschien lornaderek, maar zelfs dat heeft wel wat in deze context)

avatar van Lexicon Devil
Vreselijk niet, vreselijk oninteressant wel. Althans voor mij dan.

avatar van John Doe
thidjuz schreef:
ik ook, alleen niet altijd zo geweest. heeft wellicht met het relatief aparte gevoel erin te maken.

Eerste helft vind ik heel sterk, vind dat ook een stuk toegankelijker dan zijn Richard D. James-album waarvan overigens de openingstrack wel heel tof is. Tweede helft heb ik nog niet goed kunnen beluisteren maar dat komt zeker nog wel