Dit album was 1 van de keuzemogelijkheden in het Review Album van de week topic.
Ik vond alle mogelijkheden wel leuk dus ik ga ze alle 3 maar doen.
Ik ga toch maar voor een verschillende review vergeleken met de reviews van Deric en Dazzler.
The Stranglers zijn voornamelijk bekend met hunnen wereldwije hit Golden Brown. Een nummer wat aanvoelt als een Middeleeuws liedje.
Dat gevoel heb ik ook een beetje met dit album, het is een beetje een loop door de geschiedenis.
Longships
Zoals al eerder gezegd lijkt dit enorm op een vikingenmars. De keyboards en de opzwepende drums begeleid door een pombende bas en scherpe gitaar voelt echt als een mars. Voor je het weet is het alweer afgelopen.
The Raven
Begint snel goed. Lekker drums, fijne bas. Begeleidende gitaar. De keyboards zijn erg fijn. Sterk en experimenteel tegelijk. Hoor ik hier de punkgroep flirten met progressieve muziek? Voor het eerst hoor ik stemmen. Het klinkt leuk. Precies hoe je hoort te zingen op een nummer als dit. Een beetje kreunend. Wat zijn die keyboards toch fijn. Heerlijk loopje en wat nog het meest opvalt is die bas. heerlijk op de voorgrond gebracht en de bas is misschien wel het aanstekelijkste instrument wat er bestaat als je hier hoort. Ze proberen het nummer makkelijk te laten lijken terwijl het heerlijk complex in elkaar zit. Heerlijke psychedelische keyboards die tot de outro behoren.
Dead Loss Angeles
Wow! Denk ik nu. Het opent heerlijk met weer zo'n typische basloopje. Heerlijk orgelloopje. er wordt fijn gezongen, wat wil je meer. Opnieuw hoor ik die psychedelische keyboards. echt prachtig. Duidelijk zeer progressief in vergelijking met de andere Stranglers albums. Fijne tip dazzler
Ice
Weer een breed uitgespannen intro voor een punkband. Dan na dat intro word je nogal verrast. Een op het gehoor dood simpel keyboard deuntje ondersteund door een pombende bas en wat gitaar akkoorden. Toch zit dit nummer goed in elkaar. Ik krijg er een beetje een ska gevoel van. Waar ik overigens helemaal niet mee zit. Goed nummer met een aanstekelijk deuntje wat nog lang in je hoofd blijft zitten.
Baroque Bordello
Weer zo'n intro waarbij we de toetsen van Dave Greenfield weer horen, en die naamgenoot van mij kan spelen hoor, wat ook geld voor bassist JJ Burnell die zichzelf in de kijker speelt op dit album. Hier horen we al snel weer het Middeleeuws klinkende keyboard spel. er wordt rustig gezongen in een nogal swingend nummer. Zonder het keyboard spel had het instrumentaal gezien ook best een nummer van Japan kunnen zijn, fijn basspel, teksten die in je hoofd blijven hangen, keyboarddeuntjes afgewisseld door psychedelische keyboard solo's.
Zeer knappe muziek voor een voormalig punkbandje.
Nuclear Device
Vreemde opening. Piepende keyboards, voortgezet door een aanstekelijk deuntjebijgestaan door de bas en gitaar. Elk instrument doet goed zijn functie en het klinkt allemaal prima.
Ik heb niet de indruk dat er bands waren voor The Strangers die zo'n keyboard geluid mengden met punkmuziek wat het nog steeds wel een beetje is. Het is al new wave geworden eigenlijk. Toch vallen de keyboards wel een beetje in de herhaling aangezien wederom hier kort een keyboardsolo in zit. Het mag wel iets minder opvallen. Het is natuurlijk ook kenmerkend.
Shah Shah a Go Go
Weer een vreemde opening, een Arabisch sprekende man lijkt het wel. Snel komt er een catchy deuntje. Weer het fijne basgeluid van JJ Burnell bijgestaan door de gitaren die weinig op de voorgrond worden gezet op dit album. Niet een heel interessant nummer maar toch blijft het genoeg boeien. Net als op de voorgaande nummers weer een dominate bas samen met psychedelische toetsen van greenfield die steeds verder omhoog gaan naar een anticlimax waar het catchy begin deuntje weer tot een reprise komt. Heb ik dit niet eerder gehoord?
Don't Bring Harry
Romantiek tot in de put. Zo komt het nummer op mij over vanaf het moment. Onmogelijke liefde misschien? De muziek doet ja voorspellen. Erg mooi nummer. Het lage, zachte zingen, het mooie pianoloopje, het mooie slagwerk, wat doet het hem eigenlijk? Harry Wants to play tonight. Dat zegt genoeg. Hij wil de liefde maar kan het niet krijgen, gelukkig laat hij ons wel dit mooie nummer ons achter. Meer heb ik er niet over te zeggen, ervaar het, en denk aan het meisje wat je altijd zo graag wilde, toen kreeg je de kans en verpestte het.
Duchess
Begint lekker punky. Samen met de hardere gitaren, de dominate bas, de fijne zang en de mooi begeleidende toetsen is het een mooi nummer. Slim nummer maar wat kort zodat het je van begin to eind bij blijft.
10.
Meninblack
Een electronisch intro. Mystiek, hervormd, drums die me doen denken aan The Overload van The Talking Heads. Een buitenaardse ontmoeting, misschien dat buienaards leven toch bestaat? Wat willen The Stranglers ons vertellen? Kijk verder dan je neus lang is?
Buitenaards nummer wat van mij niet nodig was geweest. Duidelijk het zwarte schaap op een tot nu toe sterk album. Wel gedurfd dat wel.
11.
Genetix
Het laatste nummer alweer. Dat intro spoelt gelijk die rare nasmaak van Meninblack weg. Erg catchy nummer. Sterk gedrumd, goed gitaarspel wat het weer aantrekkelijk maakt in samenwerking met de pompende basgitaar die hier iets minder op de voorgrond komt. Dat komt mede door de sterke zangpartijen op dit nummer. Dan komt er een gevecht: bas tegen gitaar, I love it. De toetsen en drums begeleiden het geheel prima. Erg speels maar sterk nummer. Hierna ontpopt het nummer zich ook nog. Er komt een nogmaal drumschema wat de keyboards, gitaren en vooral de heerlijk speelse bas mooi tot het eind ondersteund.
Een heel sterk album kort samengevat. Het is heel verrassend om new wave met psychedelische keyboards te horen.
Mijn favoriete nummer is het sublieme Don't Bring Harry en het minst vind ik Meninblack.
dit was 1 album nog 2 te gaan. En ik geef het album de voordeel van de twijfel en geef het 4*