Na een eerste luisterbeurt toch maar proberen om een soort van recensie op te tekenen.
Coil. Voelt meer aan als een lange intro dan een apart nummer, een soort Patterns In The Ivy, Epilogue (met vocals dan), For Absent Friends. Pluspunt is Nathalie Lorichs, die het nummer verrijkt met haar prachtige stem, maar verder niet zo'n heel bijzonder nummer. 4*
Heir Apparent. Toch wel het bruutste nummer van de hele cd, en het eerste nummer dat ik van Watershed hoorde na het optreden van de Melloboat. Het sluit mooi aan op Coil en het knalt er meteen in met een vette solo, dan een prachtig piano-intermezzootje en dan die door merg en been gaande grunts van Akerfeldt. Weergaloos nummer. 5*
The Lotus Eater. Mijn favoriete nummer tot nu toe van Watershed. Grappig begin met het geneurie van Akerfeldt, dan de clean vocals over de blastbeats, de Nintendo-keyboardsolo, dit nummer heeft alles wat een vet Opeth-nummer in huis hoort te hebben, maar toch is het anders dan alles wat ze hiervoor hebben gemaakt, maar dat geldt voor het hele album, dat merk je wel als je het luistert. Uiteraard 5* voor dit nummer.
Burden. Vreemde ballad. Wel een ontzettende gave keyboardsolo. Het einde is helemaal weird. Akerfeldt speelt een akoestische solo die eindigt in een verschrikkelijk vals getokkel, maar dan het lachje erachteraan, maakt het wel weer helemaal cool. Je moet hier geen knallend nummer verwachten. Dit is een sereen nummer. 4,5*
Edit: Tweede keer Burden luisteren en kan nu al de score ophogen naar 5*.
Porcelain Heart. Doet me een beetje denken aan Face of Melinda, een ballad gemengd met een paar vette riffs. Mooie cleane vocals van Akerfeldt weer die op dit album toch de overhand hebben. 4,5*
Hessian Peel. De eerste helft van dit nummer is rustig, maar halverwege het nummer knalt Akerfeldt erin met vette grunts en dit is het langste nummer en kent ook heel veel afwisseling, iets te veel naar mijn smaak, maar er zitten weer zo veel nieuwe dingen in dat het toch zeer zeer boeiend en indrukwekkend blijft. 5*
Hex Omega. De afsluiter van het album is vergelijkbaar met Hessian Peel, maar duurt met 7 minuten iets minder lang dan z'n voorganger. Goede slottrack met wederom een afwisseling tussen grunts en cleane vocals, stevige riffs en akoestisch getokkel om het zo maar even te noemen. Zo veel verstand van muziektermen heb ik niet

Al met al een uniek en vreemd album. De progressieve (en jaren '70 ) invloeden zijn dit keer nog groter. Wat het verschil is dat je voelt dat er met plezier aan het album is gewerkt. Dat vond ik wat minder bij Ghost Reveries.
Kortom, 4+5+5+4,5+4,5+5+4,5 is 4,64, dus UITERAARD 5 sterren.
Werelds album. Zal het nog een paar keer moeten luisteren voordat ik precies weet waar het in mijn top 10 terechtkom, maar het komt er zeker in. Dikke aanrader.