David Sylvian - Gone to Earth (1986)

Label: Virgin

1. Taking the Veil (4:40)
  2. Laughter and Forgetting (2:40)
  3. Before the Bullfight (9:55)
  4. Gone to Earth (3:00)
  5. Wave (9:13)
  6. River Man (4:50)
  7. Silver Moon (6:05)
  8. River Man [Remix] * (4:24)
  9. Gone to Earth [Remix] * (1:56)
  10. Camp Fire: Coyote Country [Remix] * (3:46)
  11. The Healing Place (5:30)
  12. Answered Prayers (3:10)
  13. Where the Railroad Meets the Sea (2:55)
  14. The Wooden Cross (5:00)
  15. Silver Moon over Sleeping Steeples (2:25)
  16. Camp Fire: Coyote Country (3:45)
  17. A Bird of Prey Vanishes into a Bright Blue Cloudless Sky (3:20)
  18. Home (4:35)
  19. Sunlight Seen Through Towering Trees (3:00)
  20. Upon This Earth (6:30)
avatar van Wolter
Afwisselend album, met sterke songs en kwalitatief hoge muzikale begeleiding. Niemand minder dan Robert Fripp van King Crimson werkte mee aan dit album en dat is te horen... Ook dit Sylvianalbum bevat, net als The First day, weer een aantal nummers met van die prachtige klanksculpturen...

avatar van ChrisX
Die tracklisting die hier staat is niet het originele album maar de eerste cd versie. Om het op 1 schijfje te krijgen (het was ooit een dubbel-LP met 1 album gevuld met songs en eentje met instrumentale stukken) heeft men maar besloten een paar instrumentale stukken er af te laten

Maar nou ben ik de gelukkige eigenaar van de Weatherbox waar alles van David Sylvian t/m Secrets Of The Beehive in zit en daar zitten dus 2 schijfjes met Gone To Earth in. Alleen daarom al een leuke box want ik meen dat zelfs de recente remaster van Gone To Earth nog niet compleet is.

avatar van VanDeGriend
ChrisX schreef:

Oh ja.. dit is mijn favoriete Sylvian album.

Irritant ja. Die remaster kost dik 27 euro en dan nog niet compleet. Ook die box gaat doublures opleveren. Nou ja, maar wachten tot ie een keer op ebay voor een habbekrats mee te pikken is

Nu ben ik in het gelukkige bezit van een wel erg speciale uitvoering van deze cd. Ik vraag mij af of dit een originele release is? Op internet kan ik er niets over terugvinden.
Ik heb dit (dubbel) album in een DTS 5.1 uitvoering.
Een geluidservaring die de beleving van het origineel nog meer inpact geeft.

avatar van ChrisX
rasimaging schreef:
Ik heb dit (dubbel) album in een DTS 5.1 uitvoering.

Heb je daar meer info over? Staat er label-info om het doosje? Staat er info in het boekje over wie de 5.1 mix heeft gemaakt?

Ik zou hier maar wat graag meer over willen omdat ik hier mee een vriend van me denk ik heel erg blij kan maken.

avatar van IMPULS
Van Sylvian's vocale tracks kan ik meer genieten dan het 2e deel van de CD, de sferische klanken. Is wat hoogsravend, en voor mij teveel van het zweverige goede. Desondanks bevat het eerste deel weer ijzersterke composities.

avatar van Fianosther
Het nummer gone to earth is echt ontzettend goed, jammergenoeg is de rest van de cd van het niveau aardig. 3,5*

avatar van Nightrider
ChrisX schreef:

Oh ja.. dit is mijn favoriete Sylvian album.

Welke extra tracks zijn er dan nog op de originele LP of in the Weatherbox te vinden?

beaster1256
fantastische cd van david , voor mij zijn beste al denken velen van niet , maar de aanschaf is zeker de moeite waard , al is het dan alleen maar voor het nummer before the bullfight , 10/10 krijgt dit nummer van me

De combinatie van Laughter & Forgetting en Before The Bullfight is toch wel magistraal. Ruim 12 minuten prachtmuziek. Tweede deel van het album is wat mij betreft iets teveel van het goede. Na Sliver Moon hou ik het voor gezien.

Nightrider schreef:

Goeie vraag. De index van de dubbel-LP komt overeen met die van de remaster...
Mis ik iets?

avatar van citizen

Euh...Wil je daarmee zeggen: "Geen woorden voor" o.i.d.?

citizen schreef:

Goeie vraag. De index van de dubbel-LP komt overeen met die van de remaster...
Mis ik iets?

4 nrs:

2e lp side 1: Silver Moon over Sleeping Steeples

side 2: Camp Fire Coyote Country; A Bird of Prey Vanishes into a Bright Blue Cloudless Sky; Sunlight Seen Through Towering Trees

Met een beetje zoeken kom je de duubel-lp nog wel tegen (ca. 6 - 12 euri, afhankelijk van de staat) - vaak in het vak bij Japan.

Ik heb 'em een tijd niet gehoord, maar ik zet 'em voorlopig op 3,5

bikkel
Sylvian's solo loopbaan is een logisch vervolg op zijn werk met Japan. Hij was daar zonder twijfel artistiek de belangrijkste man.
Op Gone To Earth is Robert Fripp de sidekick met zijn uit duizenden
herkenbare gitaarsound en effecten(frippertronics)
Het album ademt een relaxte sfeer uit met de neiging naar New-Age
achtig werk.
Het eerste gedeelte van de plaat is zonder meer het sterkste gedeelte.Nummers als Gone To Earth, Riverman en Wave zijn prachtige staaltjes en uitermate knap uitgevoerd.
Naarmate het album vordert, wordt het vooral in de dromerige zweverige sfeer gezocht. Mooi, maar op een bepaald moment wordt het saai en verslapt de aandacht.
Met zijn volgende album Secret Of The Beehive overtuigd hij meer.

Mjuman schreef:

4 nrs:

2e lp side 1: Silver Moon over Sleeping Steeples

Ik heb 'em een tijd niet gehoord, maar ik zet 'em voorlopig op 3,5

Nou ja, zoals hierboven iemand meldt; de dubbelcd - remasterversie van dit album zou verschillen met de originele 2LP. Ik heb beide in de kast staan en de tracklist is hetzelfde. Op de cd staan zelfs nog 3 remixes extra.

avatar van Mjuman
Ach ja, zoals good old Bill (Shakespeare) al schreef: "Much Ado about Nothing".

Hoor je verschillen in geluid weergave tussen cd/lp's? Mij lijkt het trouwens niet het soort muziek om in 5.1 te draaien. En stel dat je 1500 euri aan speakers (alleen) uit zou willen geven ben je met stereo veel beter af.

Op Amazon in een ambient-forum waren er trouwens flink wat lieden die dit album noemden als een favoriet ambient-album. Gisteravond gedraaid - 1lp; mooie klank, goed baswerk - goeie musici.

Mjuman schreef:

Tja, en dat terwijl Sylvian indertijd zelf desgevraagd verklaarde geen ambient te maken. Wat het dan wel is?

Overigens voegen de songs die het album compleet maken weinig tot niets toe aan de eerste (enkele) cd-versie - die van de tracklist van dit topic. Want dat zijn juist de zouteloze stukken.
De vijf sterren die dit album van mij krijgt gelden dus voor die eerste versie op cd.

avatar van Madjack71
David Sylvian is geen liedjesschrijver the old fashioned way. Geen couplet, refrein, slot. Nee, Sylvian schrijft zijn nummers met kleurpotloden, al schetsend komt er een beeld naar voren, zijn stem klinkt vlak en staat in de dienst van het geheel als een instrument.
Al bij het begin van het album, waar ik nog bij Taking the Veil, me afvraag op wat komen gaat, neemt Laughter & Forgetting mij mee op een wel zeer prettige wandeling naar..ja waar naartoe eigenlijk..dat hangt blijkbaar van het gevoel af. In dit geval dan ws. geen wandeling maar als een comfortabele warme deken, met buiten een dik pak sneeuw.
Dit gaat zo door en ik voel dat dit een pracht van een album aan het worden is. David Sylvian verstaat de kunst van minder is meer.
Is Silver Spoon dan nog het dichts bijzijnde als het gaat om een 'song' de rest dipt Sylvian zijn muzikale kwast in zijn brede kleurenpalet wat zijn muze is en maakt dit album een genot om te luisteren. Na The Healing Place zijn het vooral de muzikale soundscapes die de toon voeren en is David vocaal niet meer te horen.
Dat is op een mooi moment ook. Dit album staat als een geheel als een boom met zijn wortels in de grond. Het is een muzikale trip met hier en daar Robert Fripp.
Prachtig werkje, beeldhouwen met muziek.

avatar van Fairy Feller
Mooie plaat van Sylvian (heb m op dubbel LP) in de typische Sylvian sfeer. Mooie smaakvolle gitaarpartijen van Fripp. De instrumentale stukken op kant 3 en 4 zijn wel heeeeel relaxt .
Als totaal vind ik Secret of the Beehive net ff beter.

avatar van musician
Prachtige opvolger van Sylvian van nog iets beter debuut (Brilliant trees). Geheel eens met Madjack71.

Er zijn weer prachtige sferen, betoverende nummers en ook vooral, door samenwerking met Robert Fripp, vrij veel instrumenteel werk.

Nu wilde ik niet kinderachtig zijn, en heb mijn dubbel LP ingeruild voor een geremasterde dubbel cd uit Engeland.

Daar staan nummers op, die ik op bovengenoemde tracklist niet tegenkom, hoor er verder ook niemand over.

CD 1 heeft als tracks: 1 t/m 7 als boven en daarna River man (remix), Gone to earth (remix) en Campfire coyote country (remix)

CD 2 heeft als tracks 8 t/m 11 en dan het nummer Silver moon over sleeping steeples, Campfire coyote country, A bird of prey vanishes into a bright blue cloudless sky, Home, Sunlight seen through towering trees en Upon this earth.

Allemaal even prachtig, uiteraard. En inderdaad, heeeeeeeeel relaxt.

ik vind Secrets of the beehive toch een stuk beter, deze krijgt van mij niet meer dan 3 sterren

avatar van Mjuman
Net gedraaid en halfje opgehoogd; vind ook de tweede lp - ik draai deze van vinyl - met de meer sferische stukken echt de moeite waard - voor mij een raadsel waarom onderstaande vier tracks (in totaal ca 12:30) niet zijn opgenomen op de cd-tracklisting hierboven:

Silver Moon Over Sleeping Steeples
Camp Fire Coyote Country
Bird Of Prey Vanishes Into A Bright Blue Cloudless Sky
Sunlight Seen Through Towering Trees

Album wordt vaak geroemd op het ambient-topic bij Amazon.

---edit--- daar is de in 2003 regemasterde dubbel-cd (twintig tracks, dus ook enkele nummers in andere versie) slechts 5 GBP

avatar van musician
Ik overweeg ook sterk nog met een halfje te verhogen.

Ik heb overigens de dubbel cd met wél de genoemde nummers die je blijkbaar mist. Jammer dat niet elke versie dan hetzelfde is. Ik geef wel toe, dat ik Gone to earth uit Engeland heb laten komen.

Aquila
musician schreef:
Ik geef wel toe, dat ik Gone to earth uit Engeland heb laten komen.

Die was in NL ook gewoon te koop in een uitgave met kartonnen sleeve. Erg prijzig. Maar er is inderdaad een goedkope enkele CD waarin de vier nummes ontbreken. Die moeten hierboven nog wel even worden toegevoegd, dat wel.

Is lang mijn favoriete Sylvian album geweest, maar ik kies inmiddels toch weer voor het debuut. Vanwege de verrassende en afwisselende stukken daarop, zoals het zeer ondergwaardeerde 'Weathered Wall'. Maar goed, dit is ook allemaal topklasse. De lang uitgesponnen stukken 'Before the Bullfight' en met name 'Wave' (die ik overigens pas later ging waarderen) zijn de hoogtepunten.

Het is ook het album waarvan ik Sylvian ken omdat in VARA's verukkelijke vijftien het nummer 'Taking the Veil' nog wel eens werd gedraaid. Het verscheen ook op een maxi single. Verder ben ik niet zo kapot van Sylvian instrumentale sferische albums, maar moet zeggen dat ik deze tweede plaat hiervan wel bijna in zijn geheel van hoog niveau vind.

Ik heb Gone to Earth destijds gekocht voor Taking the Veil: een subliem nummer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk niets begrijp van de muziek van Japan en David Sylvian, en helemáál niet dat deze muziek zo'n impact had in de tijd van o.a. Duran Duran en Spandau Ballet. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik het slecht vind, verre van dat. Ik ga me maar 's een beetje "inlezen" in Sylvian & co. Ik hou van die stijl, mar nogmaals: ik snap het niet. Gek hè?

avatar van freakey
extra nummers maar eens toegevoegd

Aquila
freakey schreef:
extra nummers maar eens toegevoegd

Maar niet allemaal

De remaster van de dubbele versie (in kartonnen hoes) heeft nog een remix van River Man, Gone to Earth én Camp Fire: Coyote Country

avatar van freakey
@Aquila

Oh, die ken ik niet....

Ik heb de lp versie en the Weather Box, en die is als boven....

avatar van perrospicados
Blijft een prachtig album. Ga n.a.v. de posts hierboven maar eens op zoek naar remaster