Gentle Giant - Free Hand (1975)

Label: Chrysalis

1. Just the Same (5:29)
  2. On Reflection (5:30)
  3. Free Hand (6:16)
  4. Time to Kill (5:10)
  5. His Last Voyage (6:27)
  6. Talybont (2:43)
  7. Mobile (4:47)
  8. Just the Same [Live, July 3rd 1976 at Calderone Theater Hempstead, NY] * (4:50)
avatar van Wolter
Vreemd dat niemand op zo´n meesterwerk reageert: moet dus nagenoeg onbekend zijn... Zonde, want hier staat een partij muzikaal vernuft op. On reflection alleen al maakt dit album zeer de moeite waard.

avatar van ChrisX
Gentle Giant is simpelweg een band voor insiders en ook echt een muzikanten-band ben ik bang. Overigens, het label verdient denk ik correctie want het is nu opnieuw uitgebracht door DRT Entertainment. Dat is het label van zanger Derek Shulman, die overigens in de muziekbusiness veel bekender is als platenbaas / A&R manager. O.a. ook deels verantwoordelijk voor het tekenen van Dream Theater bij East/West heb ik begrepen.

dutch2
Wolter schreef: Vreemd dat niemand op zo´n meesterwerk reageert: moet dus nagenoeg onbekend zijn

Heeft misschien ook iets te maken met de gemiddelde leeftijd op MuMe. Daarnaast was Gentle Giant in de jaren 70 al geen grote naam, dus je kunt denk ik niet verwachten dat een latere generatie deze band kent. Persoonlijk vind ik het een wereldband en de liveuitvoering van On Reflection is jarenlang mijn nummer 1 allertijden geweest!

dutch2
obsessed schreef: Hmm ik was al van plan om me eens in deze band te verdiepen. Welk album kan ik dan het beste mee beginnen?

Misschien de liveplaat 'Playing the Fool'. Dat is een soort alternatieve 'Best of' en tegelijkertijd is die iets minder clean dan de studioplaten.
Goed dat je je in deze band wilt verdiepen, want ze zijn een beetje in de vergetelheid geraakt, terwijl ze toch een van de betere en toegankelijkere symfobands waren.

avatar van ChrisX
dutch2 schreef:

Dat laatste durf ik echt in twijfel te trekken want als dat zo was dan waren ze juist wel veel bekender geweest dan wel toendertijd beter ontvangen. Gentle Giant is juist een van de wat minder toegankelijkere bands omdat ze bijv. best wel veel gebruik maken van dissonantie. Ook waren ze sterk beinvloed door middeleeuwse muziek terwijl de grote namen juist veel meer leunden op muziek van bijv. Mahler, Sibelius, vroege Stravinsky, Rimsky-Korsakov.. zeg maar de grote romantici uit de klassieke muziek.

Daarentegen is GG wel weer een erg goede insteek voor diegene die zich wat meer zou willen verdiepen in het wat moeilijkere progwerk met bands als Henry Cow, Van Der Graaf Generator, 5uus, het vele werk van drummer Dave Kerman enz. enz.

dutch2
ChrisX schreef: Gentle Giant is juist een van de wat minder toegankelijkere bands omdat ze bijv. best wel veel gebruik maken van dissonantie. Ook waren ze sterk beinvloed door middeleeuwse muziek terwijl de grote namen juist veel meer leunden op muziek van bijv. Mahler, Sibelius, vroege Stravinsky, Rimsky-Korsakov..
Dat eerste ben ik zeker met je eens, dissonanten zul je bij de grotere symfobands nauwelijks horen. En dat de grote namen meer beinvloed waren door de romantici dan door middeleeuwse muziek (zoals Gentle Giant) is ook wel waar. Maar de conclusie die je hieruit trekt vind ik wat wonderlijk. Hoewel ik niet veel middeleeuwse muziek ken, klinkt het mij toch veel toegankelijker in de oren dan muziek van de romantici met hun ellenlange meanderende melodielijnen.

Maar goed, ik kan alleen maar voor mezelf spreken en ik vond de muziek van Gentle Giant altijd een stuk toegankelijker dan die van de beroemdere bands. Dat de meeste andere muziekliefhebbers dat anders ervaren kan natuurlijk makkelijk.

avatar van Wolter
Obsessed schreef: Hmm ik was al van plan om me eens in deze band te verdiepen. Welk album kan ik dan het beste mee beginnen?

Wel een vreselijk trage reactie:
Ik zou haast zeggen: het maakt niet zo veel uit. Op de latere albums na, zeg vanaf ´The Missing Piece´, klinkt ieder album typisch als GG, maar heeft het toch weer een heel ander karakter; dat maakt het luisteren naar deze muziek ook zo avontuurlijk.

Overigens voor wie midifiles af kan spelen met bijvoorbeeld WinJammer, Cakewalk of Cubasis: Er zijn geweldige midifiles van GG te downloaden; vaak zit er bij de software de mogelijkheid bij om het notenbeeld weer te geven. Als je de muziek beluistert en meetuurt met het voorbijglijdende notenschrift, dan ervaar je op weer een heel andere manier dat je met GG een uitzonderlijk fenomeen hebt ontdekt!

avatar van thyson
De Middeleeuwen! Ik studeerde ze aan den unief en hoor ze tot groot jolijt eveneens terug in dit album. Luister maar naar het zeemzoete, gregoriaanse On Reflection, naar His Last Voyage en naar de rockversie van de aankondiging van een riddertoernooi in 1437 ergens in Bourgondië: Talybont.
Maar zoals de cover doet vermoeden is dit geen conceptueel Middeleeuws album. Opener Just The Same is zelfs opvallend funky en dansbaar (ik kan niet blijven stilzitten tijdens die outro...). Ten slotte zeker titeltrack Free Hand vermelden: tegelijk catchy en progressief (!)

4,5 * en op naar Octopus...

dutch2 schreef:

Die uitvoering is inderdaad gewoonweg op het geniale af en één van de vetste nummers die ik ooit heb gehoord.

Free Hand is trouwens één van mijn favoriete albums van een band die ik heel hoog heb zitten. 4,5 sterren!!!

avatar van titan57nl
Heb ze 1 keer live mogen aanschouwen in Utrecht.

avatar van vaas
Ik ben ineens ziekelijk jaloers op je...

avatar van schizodeclown
Ik kan zeer genieten van dit prachtig stukje vakmanschap,het geeft je een aangename geluidsmuur wat maar door en doorgaat.
Dit maakt het tegelijkertijd dus ook de 'flaw' in het algemeen bij Gentle Giant bij mij;de noten volgen elkaar zo snel op dat het zichzelf geen ruimte geeft om mij diep te kunnen raken,het doet me niet veel.Daarom zal Free Hand als mijn GG favo nooit een echte favoriet worden.

avatar van Gert P
Gentle Giant draai het wel als ik in de stemming ben maar vind het soms moeilijke muziek maar het zit wel heel goed in elkaar en muzikaal zijn ze ook van wereld klasse.
Denk juist door de moeilijke muziek die ze maken ze zo onbekend zijn gebleven.
Het siert ze dat ze die stijl volgehouden hebben en niet op de commerciele toer zijn gegaan zoals zoveel grote groepen gedaan hebben zoals ElO, U2, Genesis ed.

avatar van vaas
Niet helemaal waar. Vanaf The Missing Piece worden de songs toch minder gecompliceerd en toegankelijk, wat overigens nog steeds geen succes opleverde. Gelukkig maar, ik hou er wel van als een band underground blijft. Maar ze hebben de "commerciële toer" dus zeker wel (tevergeefs) geprobeerd.

Met Free Hand hervindt GG de weg terug omhoog, maar dit is nog niet zo goed als Octopus en In a glass House. Ik hoorde eerst dit album en daarna pas Playing the Fool. De eerste twee composities zijn daarop (er zit ongeveer twee jaar tussen) veel beter uitgewerkt.
Laat ik het veelgeprezen On Reflection nemen voor mijn genadeloze kritiek. Het is driedelig. Het eerste en het derde gedeelte zijn fuga's; het middenstuk is een pseudomiddeleeuws vraag- en antwoordspelletje, waarin verder nauwelijks iets gebeurt. Het derde deel (de tweede fuga dus) volgt een standaardpatroon en voegt niets toe. Waarom zou ik daarnaar luisteren als tientallen klassieke componisten hetzelfde hebben gedaan met meer raffinement? Het eindigt ook nog eens met een ergerlijke fade-out, wellicht om te verbergen hoe weinig er gebeurt. En dat terwijl een fuga meestal ultradynamisch is! Het eerste deel (ook een fuga) is fijn, maar duurt te kort. Daarom prefereer ik de liveversie. Die is geniaal en spannend.

vaas schreef:

Ik weet niet.
Ze experimenteerden op de laatste 3 platen nog steeds.
Al was het dan met punk, pop, rock en disco.
Nioet altijd geslaagd maar zodoende coveren ze wel alle stijlen van muziek

Civilian is trouwens een degelijke standaard-rocker.

Kingsnake
Deze plaat is trouwens op Vertigo uitgebracht.
One Way is een maatschappij die dit soort platen op ceedee her-uitbrengt.

avatar van Leeds
Gentle Giant's laatste genietbare album

Alle nummers zijn de moeite waard. Maar er is geen enkel nummer dat als klassieker of wat dan ook mag beschouwd worden

Kingsnake
Wanstaltig en belachelijk lage score, zonder dat deze dan ook beargumenteerd worden.
Als er lui zijn die zo'n hekel hebben aan dit soort muziek, moeten ze niet gaan stemmen, want schept een vertekend beeld, in de discografie van bijvoorbeeld deze band.

Ik zie dezelfde lage scores opduiken bij bijv. Jethro Tull, Camel en Eloy.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik zie 3 stemmen tussen de 2 en de 3 als laagste, op een totaal van 33... lijkt me niks onredelijks, laat staan wanstaltigs, aan.

Joy
Kingsnake schreef:

Ik zie dezelfde lage scores opduiken bij bijv. Jethro Tull, Camel en Eloy.

nog steeds is de site bedoelt om je stem te geven, van 0,5 tot 5

0,5 in mijn geval, ik vinnut echt niks

Kingsnake
Ik vind het een slechte tendens om te zien dat platen van artistieke seventies bands nauwelijks boven de 4* uitkomen.
Als je als kenner niets hebt met Gentle Giant ben je vrij het af te kraken.
Maar als prog-leek is het raar om standaard dit soort werken slecht te raten.

Ik maak me er soms ook wel schuldig aan (Britney Spears, Radiohead, Justin Timberlake etc. etc.), maar niemand is vrij van zonden.

Ik vind het nochtans jammer, dat deze plaat rond de 3.77 blijft hangen, terwijl het meer verdient.
That's all!

Zover als een 0,5 zou ik nooit kunnen geven, daar heeft deze muziek toch echt teveel kwaliteit voor. Maar dit moet je zeker kunnen líggen. Niet alles spreekt me evenveel aan omdat het hier en daar iets té pastoraal en notenbreierig overkomt. Het eerste nummer vind ik trouwens heerlijk met die ongebruikelijke tonen. Misschien moet ik het toch maar weer eens vaker gaan beluisteren...

Kingsnake
Ik wordt altijd helemaal mee gesleurd door die kerels van Gentle Giant, omdat ze net als Camel, Caravan en Kraan, lekker kunnen rocken en grooven tussen het geneuzel door. Ik vind dat bijvoorbeeld Yes en King Crimson dat helemaal niet kunnen.

Joy schreef:
nog steeds is de site bedoelt om je stem te geven, van 0,5 tot 5

Daar zou je eens aan kunnen denken als ik albums van jouw favoriete bands (Rush, Queensryche) bekritiseer.
Van mij mag je dit album 0,5 ster geven - je krijgt van mij heus geen dom commentaar
verdiep je eens in de muziek

Nog leuker vind ik het als je 0,5 ster geeft en vervolgens uitlegt waarom je dit album helemaal niks vindt.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Je dient nu overigens een gebande user van repliek...

Kingsnake
Ik ben blij dat dat mens geband is, ze haalde het bloed soms onder mn nagels vandaan. Het was Zappa dit en Zappa dat al het andere was slecht.

zaaf
zappa is wel erg goed hoor.... maar eh... het gaat hier om gg?

mooi album, bijna net zo goed als in a glass house. mystieke muziek, muzikantenmuziek, ja prima, maar vooral geniaal. en niet klinisch.

mijn zoontje van zeven raakt nog geen snaar lekker, maar vindt dit erg mooi. geniaal dus.

Casartelli schreef:
Je dient nu overigens een gebande user van repliek...

Dat is nou iets dat ik niet bijhoud. Toch heb ik uit nieuwsgierigheid even op Joy's naam geklinkt met rechtermuisknop en ze (wist ik ook niet) blijkt vandaag 24/7 deze site nog bezocht te hebben.
Dus wie weet legt ze het nog eens uit.