menu

Pulp - Different Class (1995)

Alternatieve titel: Common People

mijn stem
4,06 (558)
558 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Island

 1. Mis-Shapes (3:46)
 2. Pencil Skirt (3:11)
 3. Common People (5:50)
 4. I Spy (5:55)
 5. Disco 2000 (4:33)
 6. Live Bed Show (3:29)
 7. Something Changed (3:18)
 8. Sorted for E's & Wizz (3:47)
 9. F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.LO.V.E. (6:01)
 10. Underwear (4:06)
 11. Monday Morning (4:16)
 12. Bar Italia (3:42)
 13. Common People [Live at Glastonbury 1995] * (7:38)
 14. Mile End * (4:31)
 15. PTA * (3:18)
 16. Ansaphone * (4:09)
 17. Paula * (3:38)
 18. Catcliffe Shakedown * (6:43)
 19. We Can Dance Again * (3:51)
 20. Don't Lose It * (3:11)
 21. Whiskey in the Jar * (4:49)
 22. Disco 2000 [Nick Cave Pub Rock Version] * (4:22)
 23. Common People [Vocoda Mix] * (6:18)
 24. Live Bed Show [Extended] * (4:10)
 25. Your Sister's Clothes * (4:37)
 26. Seconds * (4:20)
 27. Deep Fried in Kelvin * (9:49)
 28. The Babysitter * (5:01)
 29. Street Lites * (5:57)
 30. Common People [Motiv8 Club Mix] * (7:51)
toon 18 bonustracks
totale tijdsduur: 51:54 (2:26:07)
zoeken in:
bas1966
verhoogd naar max score. tijdloos album en door de humor in de songs misschien wel de beste britpop die er is.

avatar van royals
3,5
Eigenlijk hebben bands als Weezer, The Kinks en Pulp tekstueel een overeenkomst. Alle songschrijvers maken tragi-komische schetsen over hun eigen leven en het leven zelf. Maar qua geluid klinken ze als dag en nacht. Maar alle drie wel goede bands!

avatar van E40
4,0
E40
Hoe goed Jarvis Cocker zijn stem ook bij deze uitstekende songs past , na een 6 of 7-tal nummers begint zijn vibrato en stemtimbre me dikwijls enigszins te enerveren op één of andere manier.

avatar van adri1982
4,5
Vandaag weer dit album aangezet en beluisterd. blijft prachtig! En F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E. is voor mij het allermooiste nummer van het album geworden. Stem blijft 4,5*.

Telamon
Neigde ook naar 4,5* maar ik maak er toch maar 5* van dankzij de kippenvel bij I Spy.
Prachtalbum, met 12 geweldige liedjes, waaronder twee '90's klassiekers.

En veel beter dan Oasis en Blur..

avatar van lennon
4,5
Telamon schreef:


En veel beter dan Oasis en Blur..


Totaal niet te vergelijken met elkaar...

avatar van Wickerman
3,5
lennon schreef:
(quote)


Totaal niet te vergelijken met elkaar...


Inderdaad. Ik zou alleen Blur echt Britpop Britpop willen nemen, waar Oasis veel meer rock n roll Britpop is en Pulp arty Britpop.

avatar van thetinderstick
4,0
Ik was 13 toen Definitely Maybe van Oasis uit kwam. Vanaf dat moment was ik helemaal into britpop. Oasis, Suede en Blur (en als we het begrip britpop breed opvatten, ook bands als Manic Street Preachers, The Verve en Radiohead) natuurlijk, maar Pulp heb ik eigenlijk altijd links laten liggen. Natuurlijk kende ik Common People en Disco 2000 (en de latere singles), en hoewel ik dat briljante nummers vond, heeft Pulp me nooit helemaal kunnen overtuigen. Door het hoge gemiddelde hier op MuMe, heb ik Different Class nu, ruim 20 jaar later, alsnog aangeschaft.

Een vreemde gewaarwording als ik nu naar dit album luister. Alsof je in een tijdcapsule stapt en teruggaat naar 1995. Alle grote britpopplaten uit die periode staan al 20 jaar in mijn platenkast, behalve deze. Ik hoor iets 'nieuws', hoewel de sound meteen al erg vertrouwd klinkt. Als ik het in 1995 had gekocht, hoe was het dan geweest? Was het dan een van die grote jaren '90 platen geworden die ik nu nog onder mijn persoonlijke favorieten had geschaard? Of is goede muziek tijdloos en gaat het nu nog net zoveel indruk maken als het toen gedaan zou hebben?

'Common People' en 'Disco 2000' ken ik woord voor woord. Vooral die laatste was een van mijn favoriete nummers van midden jaren '90. Het jaar 2000 leek toen nog zo ver weg, maar ligt inmiddels 17 jaar achter ons. Het is en blijft een fantastisch nummer en een van m'n all time favorites.

Ik moet zeggen dat de rest van de nummers niet het hoge niveau haalt van deze succesvolle singles, maar er valt nog genoeg te genieten. Met name 'Sorted For E's & Wizz' en 'Something Changed' vind ik prachtig. Ook 'I Spy', 'Underwear' en 'Live Bed Show' zijn sterk, maar de rest blijft toch wel wat achter. De typische tragikomische teksten van Jarvis Cocker over klassenstrijd, uitgaan, drugs, onbeantwoorde liefde, voyeurisme en vreemdgaan zijn natuurlijk een klasse apart, maar als geheel haalt deze het (vooralsnog) niet bij een aantal andere grote klassiekers als Parklife, Dog Man Star en Morning Glory.

Wel een sterke plaat, voorlopig zet ik em op 4*.

avatar van wibro
4,0
Een verder zeer goed album dat ik voor een prikkie op een vinyl/CD markt heb gekocht, maar ... als ik een flop 10 zou moeten samenstellen van de meest afschuwelijke covers ooit dan zou Different Class zeer hoog scoren. Lelijker kan het gewoon niet.

avatar van Fathead
5,0
Fuck it, ik zet hem in m'n top 10. Voor mij als tiener in de 90s de ultieme plaat uit die periode. En verdraaid, hij is nog steeds erg krachtig door de toegankelijkheid en de aansprekende teksten. Jarvis als de verpersoonlijking van de normale man die normale mensenthema's bezingt.

avatar van Manfield
5,0
Tekstueel één van mijn favoriete albums. Introspectief, cynisch, messcherp en een behoorlijke dosis (zwartgallige) humor. Jarvis Jocker zingt gepassioneerd over o.a. seksuele escapades, klassenstrijd, dronkenschap en clubcultuur. Sluit natuurlijk perfect aan bij het tijdsbeeld van Engeland destijds. Een strijdkreet van de “common people”. Zoals zo mooi bezongen in “Mis Shapes”. De muzikale omlijsting is tevens prachtig. Britpop pur sang. Energiek, beetje art en glam en verder vooral niet te versmaden. Een soundtrack voor een mooie zomerdag, maar net zo goed voor een herfstige regendag.

De singles zijn iconisch en al heel mooi, maar het zijn niet mijn favorieten. Die eer gaat uit naar “I Spy”, “Live Bed Show” en “F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E.”, waarbij vooral de eerste en laatste track zorgen voor spanning en een ietwat afwijkend geluid. Qua houdbaarheid is deze plaat nog lang niet over haar datum heen. Sterker, gewoon urgent, ook in deze tijd. Prachtig!

avatar van Ri3n
5,0
Nummer 1 in mijn Top 10. Hoef niet uit te leggen waarom, hebben andere al gedaan.

avatar van MDekens
5,0
Ri3n schreef:
Nummer 1 in mijn Top 10. Hoef niet uit te leggen waarom, hebben andere al gedaan.

Dan heeft je smaak in een jaar tijd dik een omslag gemaakt. Leg uit!

avatar van Hanszel
5,0
Ik wil eigenlijk mijn score hiervoor herzien, ik twijfel tussen een 4,625 en 4,875, oftewel een 4,5* of 5*.... Het is nèt geen meesterwerk, zo één die je te allen tijde keihard kan draaien maar het is wel zó goed.

Misschien is het wel het feit dat juist de bekendste single (common people) voor mij het prijsnummer is. Dus daarmee heb ik geen onontdekte diamant die 'het gewone publiek' (de best-of cd's kopers) niet kent.

Maar allemachtig wat is het een fijne plaat. Ik checkte net ook even de top 250 (waar deze nu op 174 staat) of ik lager geplaatste albums wel een 5* had gegeven en zag meteen op 250 At the drive-in met ROC. Maar ook arcade fire met Neon bible had de volle mep en daar ben ik nu enigszins verbaasd over.

Ik weet het: ik ruil het om. Arcade fire 4,5 en deze 5! Ja, sowieso vandaag is het dit zeker wel waard! Heerlijk!!!

avatar van Ri3n
5,0
MDekens schreef:
(quote)

Dan heeft je smaak in een jaar tijd dik een omslag gemaakt. Leg uit!


Oepps, zie dat ik m inderdaad uit mijn top 10 had gegooid. Fout hersteld. Mooi dat je me er attendeerd.

Thekillers87327
Hoge verwachtingen maar helaas toch een teleurstelling geworden. Naar mijn mening slappe pop die enigzins nog wel slim in elkaar steekt.

avatar van lennon
4,5
Thekillers87327 schreef:
Hoge verwachtingen maar helaas toch een teleurstelling geworden. Slappe pop die enigzins nog wel slim in elkaar steekt.


Grappig. Pulp is volgens mij juist alles behalve slappe pop.

avatar van Cor
4,0
Cor
Tja, klassiekertje dit. Niet een persoonlijke favoriet, maar wel alle liedjes goed en een fijne feel en sfeer. Heerlijk zoals Jarvis Cocker z'n onzekerheden wegzingt met die hilarische observaties van hem. Mooi album dat ik van tijd tot tijd graag luister. 'Common People' is overigens wel een persoonlijke favoriet.

avatar van jordidj1
4,5
Wat een fantastisch album blijft dit toch, wellicht dat ik ooit die halve ster er nog bij plak. Ken de plaat al best lang, maar dit jaar toch alweer twee keer gedraaid.

avatar van Niek
3,0
Leuke deuntjes hoor, beetje veel van hetzelfde wel. Hoe dit hoger scoort dan bijvoorbeeld Blurplaten is mij een groot raadsel. Ik had er echt veel meer van verwacht

avatar van ZERO
5,0
Niek, het is uiteraard altijd moeilijk vergelijken, maar als fan van beide denk ik dat het verschil voor mij voornamelijk in de zang zit. Daarmee bedoel ik niet dat Jarvis Cocker een betere zanger is dan Damon Albarn, want volgens mij scoren ze beiden laag als je het aan muziekacademici zou vragen...

De manier waarop Jarvis Cocker echter fluistert, schreeuwt, piept, ... maakt voor mij de sound van Pulp echt fantastisch. Met eender welke andere zanger zou dit voor mij nooit hetzelfde zijn. Daar zit hem voor mij toch een verschil met Blur. Als je Damon Albarn qua zang zou vervangen, denk ik dat het geheel veel meer overeind blijft dan bij Pulp. Die extra qua zang maakt voor mij dat ik dit album (en bij uitbreiding ook His N Hers en This Is Hardcore) beter vind dan eender welk Bluralbum.

Verder vind ik trouwens ook dat Blur qua stemgemiddelde veel te laag scoort hier op MusicMeter, maar dat is een andere discussie...

avatar van luigifort
5,0
Magnum Opus!
Sterren bij 4, 8 en 9.

avatar van johan de witt
5,0
4, 7 en 8, maar je hebt hier 7 of 8 sterren nodig

avatar van vigil
5,0
johan de witt schreef:
maar je hebt hier 7 of 8 sterren nodig

Niet zo bescheiden, stuk of 10 eerder

avatar van johan de witt
5,0
Sneu voor die laatste twee dan

avatar van Reijersen
2,5
geplaatst:
Ik beluisterde dit album n.a.v. dit topic.

Waarom moet die zanger steeds zo kreunend zingen? Dat ging mij al snel wat tegenstaan bij het beluisteren van dit album. Verder doet het mij heel Brits aan en misschien wel eerder 80’s dan de 90’s. Wat me dan wel weer aan staat in dit album is de in mijn oren verhalende manier van het brengen van de nummers. Heel overtuigend vind ik het allemaal niet, maar heel vervelend ook niet per se. Op die zangwijze na misschien dan. Common People, Disco 2000 en Something Changed bevielen mij dan nog het best.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Nog net een graadje beter dan z'n voorganger, zodat ik automatisch het idee krijg dat het vanaf nu echt niet beter kan worden dan dit. Het geluid is nog net wat "glimmender", de melodieën hebben nog betere buigingen en climaxen, en de teksten, wel... ik loop op MusicMeter nog wel eens tegen mensen aan die nooit teksten lezen en er ook geen boodschap aan hebben, en ik denk ook wel dat je heel veel popmuziek heel goed kunt waarderen wanneer je niet naar de teksten ervan luistert, maar bij sommige tekstschrijvers denk ik toch wel dat je een belangrijke component van het geheel mist wanneer je je niet in hun teksten verdiept, en Jarvis Cocker is daar in ieder geval één van. Om maar een paar "top-2000-voorbeelden" te geven, ik kan me niet voorstellen dat The river en Hotel California en Vincent dezelfde impact hebben op de luisteraar die niet weet waar het nummer over gaat.
        Maar goed, om bij Pulp te blijven, voor mij persoonlijk is Cocker één van de beste tekstschrijvers die ik ken, of beter gezegd er zijn maar weinig tekstschrijvers die me zó weten te raken als hij, en dan niet eens vanwege de onderwerpen waar hij over schrijft maar vooral vanwege de invalshoeken, zoals bijvoorbeeld hoe hij de triestheid van een uitgebluste relatie voelbaar maakt aan de hand van een bed in Live bed show, maar ook hoe hij de zo herkenbare situatie van een onbeantwoorde liefde in Disco 2000 nog extra schrijnend maakt door het laatste zinnetje dat duidelijk maakt hoe ver de verliefde jongen zou willen gaan. Absoluut meesterlijk – ik ken er maar weinig die met zo'n oog voor detail zulke sfeerschetsen kunnen neerzetten.
        Bij de twee genoemde nummers heb ik twee van mijn vinkjes staan, en voor mijn derde vinkje wijk ik af van mijn principe dat ik bonustracks nooit als favoriet aanmerk, want om de prachtige melodie en de wanhoop van de verteller in Ansaphone kan ik echt niet heen, wát een ontroerend nummer is dat. Sowieso is de bonus-disc bij mijn CD (de "German edition") van uitzonderlijke klasse, met naast een overbodige "extended version" van Live bed show (die er uit bestaat dat het nummer een ingelaste 40 seconden lange instrumentale passage bevat) acht nummers die stuk voor stuk niet zouden hebben misstaan op een officieel album. Echt krankzinnig goed – als ik het album niet al 5* had gegeven zou de bonus-disc alleen de aanschaf al rechtvaardigen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:42 uur

geplaatst: vandaag om 07:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.