Styx - The Grand Illusion (1977)

Label: A&M

1. The Grand Illusion (4:36)
  2. Fooling Yourself (The Angry Young Man) (5:29)
  3. Superstars (3:59)
  4. Come Sail Away (6:07)
  5. Miss America (5:01)
  6. Man in the Wilderness (5:49)
  7. Castle Walls (6:00)
  8. The Grand Finale (1:58)
knight3
Dit vind ik het mooiste album met Tommy Shaw! Hoogtepunt: Come Sail Away...

Casartelli (moderator)
Dit vind ik überhaupt het beste Styx-album, vooral omdat het, naar mijn bescheiden mening, hun meest consistente plaat is. Ander hoogtepunt: Castle walls. Een ruime 4*

beaster1256
schitterend album , dit downen en er babe aan toevoegen , en je hebt alles wat je moet hebben van dit prachtig jaren 70 groepje kruising tussen symphonische muziek met kleine injecties van hardrock , één van mijn favorieten toen ik 18 jaar was

Casartelli schreef:
En het album "Pieces of Eight dan . Volgens mijn zeer bescheiden mening is dat album nog beter, maar ja.... who am I .

beaster1256 schreef:
Ik zou het nummer "Sing for the day" van het album "Pieces of Eight" anders toch ook niet willen missen .

Casartelli (moderator)
Pieces of eight is nog wel een goed album, maar dat haalt het voor mij toch beslist niet bij deze. Het aangehaalde Sing for the day zou ik trouwens sowieso graag missen, ik vind het een erg melig nummer. Verder somt Blue collar man dat album wel aardig op: opgestroopte hemdsmouwenrock. Niks mis mee, maar deze plaat heeft toch net dat beetje extra. Of mystiek, symfonische aspecten en een albumconcept in het geval van Styx nou vaak als mislukte pretenties gezien worden of niet... (toegegeven: de combinatie Styx en conceptalbum zou later nog vreemde uitwassen opleveren)

De energie van het titelnummer, de instrumentale break in Castle walls, dat soort dingen mis ik op Pieces of eight, daar kunnen de eigen kwaliteiten van die plaat toch niet tegenop.

Daarom 4* voor deze en 3 of 3½ voor de opvolger.

avatar van Rinus
Tesamen met "Pieces of eight" de 1 van de twee beste albums uit de A&M periode. Het songwriting talent is hier top, en dat geeft ons een killer album. Aanrader !!!

beaster1256 schreef:

Ik kan mij werkelijk niet voorstellen, dat Babe toevoegen aan The Grand Illusion een serieus voorstel is. Ik ben ze beter van je gewend, Beaster.

Babe is juist één van de allerslapste nummers van Styx ooit, dat zo naar de Evergeen top 1000 van Radio 5 kan verhuizen.

The Grand illusion is inderdaad een heel stevige symfo-rock cd, met kleine trekjes richting hardrock, zoals boven ook al staat.

Het is, samen met Pieces of Eight, zo'n beetje het beste wat Styx op dit vlak heeft gemaakt, waarbij extra hulde voor Come sail away en Man in the wilderness.

avatar van musicfreak1960
Een heerlijk rock plaat, met symfo trekjes
topnummers toch wel Fooling yourself , en vooral Come sail away

Casartelli schreef:
Casartelli, je maakt mij nieuwsgierig. Opvolger "Pieces of Eight" ken ik al 31 jaar. "The Grand Illusion (1977)" is in al die jaren aan mijn aandacht ontsnapt. Daar komt verandering in. Mijn verwachtingen t.a.v. "The Grand Illusion (1977)" zijn hoog gespannen. Als het meezit heb ik 'm vrijdag 11 september in huis.

Hans Brouwer schreef:
Als het meezit heb ik 'm vrijdag 11 september in huis.

Bij The Grand illusion heb je nog geluk. Ik probeer al jaren om op 'normale' wijze Styx, Styx II, Man of Miracles en The Serpent is rising te kopen. Tegen een normale prijs, dus tot een euro of 15.

Ik zit al jaren met zo'n stomme Best of

Als iemand nog enig idee heeft.

Pas vanaf Equinox (ook zeker aan te raden) kun je gemakkelijk aan Styx cd's komen.

Begrijp nooit waarom daar zo enorm moeilijk en raadselachtig over wordt gedaan. Ik zou zeggen tegen de platenmaatschappij, gelijk geremasterd, dan hebben de jongens nog een aardig pensioentje. Het is al jaren sappelen voor ze.

Hans Brouwer schreef:
Vandaag heb ik "The Grand Illusion (1977)" in de auto een stuk of vijf, zes keer gedraaid. En inderdaad het is eveneens een fantastisch album van Styx. Ik ben blij dat ik na ruim 30 jaar alsnog kennis heb gemaakt met "The Grand Illusion (1977)". Ik plaats 'm op mijn rotatielijst.

musician schreef:

Ik zit al jaren met zo'n stomme Best of

Als iemand nog enig idee heeft.

Ik weet niet wat je met "zo'n stomme Best of" bedoelt, maar volgens mij zijn die eerste vier samen op één dubbel cd verschenen, "The Wooden Nickel Recordings" of iets dergelijks. Minder mooi dan de originelen natuurlijk, maar ze staan er wel integraal op. Als dat precies is wat je bedoelde, soit...

Overigens viste ik Styx II een paar jaar geleden voor vijf euro uit de tweedehands bak van de Concerto. Met een beetje snuffelen kom je ook nog wel eens wat tegen.
musician schreef:

Ach, "Babe made sure they can eat steak every day" (copyright: iemand op ProgArchives), m.a.w. om díe reden zal het zeker niet hoeven, denk ik.

Casartelli schreef:

Je hebt helemaal gelijk. Ik wist niet van het bestaan van The Wooden Nickel recordings af, eerlijk gezegd. Hij is ook nog niet zo heel erg lang uit, naar verhouding. Maar sinds kort wel en ik heb hem inmiddels ook gekocht. Ik heb gevraagd aan de toevoeghulp of hij kan worden toegevoegd, want op musicmeter staat hij ook niet.

Maar al die tijd was ik op zoek naar de losse, eerste 4 cd's, die alleen tegen erg hoge prijzen werden aangeboden.

Wooden Nickel heeft van de eerste 4 cd's inderdaad een prachtige, zelfs geremasterde dubbel cd gemaakt, mooier dan een losse cd afzonderlijk. Met in het boekje ook nog de originele cd hoesjes van de afzonderlijke platen. Binnenkort moet ik ze wel alle 4 bespreken, maar The Wooden Nickel recordings is zeker alvast aan te bevelen.

Bij The Best of heb ik het over de 'blauwe' Best of uit 1977.

avatar van Raymond S
Belgie is een van mijn favouriete landen, waar het altijd goed vertoeven is. Je hebt zee en bergen, maar ook een heerlijk keuken met vriendelijke oprechte mensen.
Belgie is ook de bakermat geweest van vele kunstvormen, denk o.a. aan Breughel en Rene Magritte. En daar is dan precies de connectie tussen deze cd/lp en Belgie.
De hoes is geinspireerd naar een doek van deze schilder, geheten: Carte Blanche (1965) (zoek maar eens op Google).
Nog een leuke anekdote is dat de elpee op 7-7-1977 is uitgekomen.
Het betrof de 7e elpee van Styx en de elpee duurde precies de helft van 77 minuten (38:40 minuten).
Uiteindelijk bestaat de cd/lp uit zeven nummers (op de grand finale na).

Bij de elpee zat een poster met de bandleden.

En dan nu naar de muziek.
Alle 8 nummers zijn juwelen van het hoogste niveau. Met als hoogtepunt Castle Walls (1 jaar later gebruikt in de film Haloween) en man in the wilderness.
Come sail away is in de 90's gedaan in een comic-version door Eric Cartman in de film van South Park. Tip: Nooit luisteren, want dan zit deze versie volledig in je geheugen gespijkerd.

Een perfecte plaat met een perfecte combinatie van spanning, pop, rock en heerlijke harmonieen.

1977 zal niet 1977 zijn geweest zonder Grand Illusion.

VERPLICHTE KOST VOOR IEDEREEN!!!

avatar van lebowski
Raymond S schreef:

Fooling Yourself
Wiskundig een gammele verhandeling, maar een leuk verhaal .

Try again.
Misschien om 7 uur 7 uitgebracht????

avatar van Lonesome Crow
Ook al heb ik iets meer met "Crystal Ball" toch deze plaat 5 sterren gegeven.
Kan eigenlijk geen minpunten ontdekken, wat een fantastische symfonische hardrockplaat is dit toch....

so if you think your life is complete confusion
'cause your neighbor's got it made
just remember that it's a grand illusion
and deep inside we're all the same

avatar van Protonos
klink echt super tof! het eerste nummer bevalt mij al vast zeer

avatar van ChrisX
Protonos schreef:
klink echt super tof! het eerste nummer bevalt mij al vast zeer

Dan check voor al Come Sail Away wat ik toch echt wel 1 van de mooiste Styx nummers vind... het heeft dezelfde positieve energie als bijv. Journey's Don't Stop Believin'.

avatar van Protonos
echt een geweldig album dit
er zit ook nog een mooie positieve boodschap in!

de symfonische stukken zijn echt een genot voor het oor

avatar van Red Rooster
Mijn eerste kennismaking met Styx was met het nummer "Miss America" bij Alfred Lagardes betonuurtje destijds. Ik vond het toen een geweldige elpee. Na Pieces of eight (1978) werd het mij echter wat te gelikt en verloor ik het contact, maar deze cd ga ik toch maar eens aanschaffen.

avatar van bikkel2
Styx in topvorm op deze zeer sterke plaat .

De groep levert tot dan toe haar sterkste album af . Smaakvol gemusiceerd , stemmen die voor elkaar gemaakt zijn en bijzonder origineel songmateriaal .
Tuurlijk is Styx een band van het grote gebaar . Mooie ballads ( Come Sail Away ... prachtig ) worden afgewisseld met kien symfoachtig materiaal , die wel eens bombastisch is , maar structueel prima te volgen is .
Miss America , de titelsong en Fooling Yourself zijn nummers met eeuwigheidswaarde . Met het eveneens geroemde Pieces Of Eight gaat de band een jaar later verder waar zij zijn gebeleven .
Als de jaren 80 zich aandienen , gaat ook Styx mee in een minder avontuurlijke stijl en vaart dan een beduidend veiligere koers .

avatar van musicboy2602
Raymond S schreef:
Nog een leuke anekdote is dat de elpee op 7-7-1977 is uitgekomen.
Uiteindelijk bestaat de cd/lp uit zeven nummers (op de grand finale na).

Oké en nu iedereen helpen om het gemiddelde weer op 3,77 ipv 3,76 te krijgen!

avatar van musician
Zag ik het goed dat er een hele nieuwe, prachtig mooi digitaal geremasterde versie enz. is uitgebracht? Ik vond eerlijk gezegd een euro of 30 wat aan de straffe kant maar blij dat er inmiddels enige ontwikkeling in zit, in betere geluidskwaliteit dan.

avatar van Lonesome Crow
Ja, er is weer een superdeluxe uitgave van verschenen.
Maar wat kopen we hiervoor ?
Ik ben tevreden met mijn normale CD-versie.

Waar blijven die extra tracks, voor mijn part live-opnames uit de jaren 70 ?
Van Styx is volgens mij nog geen seconde live-werk uit de jaren 70 verschenen, ook niet op DVD.

Hoe kan dat ?
Styx was mega-groot in the States toendertijd, totale desintresse van A & M records om wat speciaals uit te brengen.
Er moet genoeg zijn, TV-optredens opnames van concerten e.d....

Waarom komen er de mooiste boxen met extraatjes uit van artiesten waar ik niks mee heb, ik kan wel janken.

avatar van musician
Ach, wat in het vat zit......

Maar ik kan me je vraag wel indenken. Zouden DeYoung aan de ene kant en Shaw/Young aan de andere kant elkaar misschien nog steeds de hersens inslaan wellicht? En dat het daarom niet van een leien dakje gaat?

avatar van Lonesome Crow
Die ruzie tussen de voormalige Styx leden lijkt me niet relevant.
Gaat mij om live-opnames uit pakweg de periode 1972-1980 en het lijkt mij dat die rechten bij de platenmaatschappij ligt.

Kijk eens op deze link, film-opnames van Styx op een festival in 1972 !

YouTube - Styx - The Best Thing live 1972 Milwaukee

avatar van Raymond S
Caught in the act is een dubbel live elpee/cd uit 1984.
Helaas wordt er geen Wooden Nickelnummer gespeeld. Dus er zijn wel "vroegere" live schijfjes te vinden, maar niet van eerder genoemde periode.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Mooi album van Styx wat samen met Pieces Of Eight tot mijn favorieten gerekend kan worden.
Daarna ( na 1978 ) met Cornerstone verflauwde mijn aandacht voor de band.
Het titelnummer, Foolin Yourself, Come Sail Away & Castle Walls zijn van een grote schoonheid.
Ik struinde afgelopen weekend diverse platenzaken in Amsterdam af om dit album & Pieces Of Eight op CD te vinden
Met Pieces Of Eight is dat gelukt met The Grand IIlusion nog niet.