Green Day - Dookie (1994)

Punk / Rock
Label: Reprise

1. Burnout (2:23)
  2. Having a Blast (2:44)
  3. Chump (2:48)
  4. Longview (3:55)
  5. Welcome to Paradise (2:30)
  6. Pulling Teeth (2:30)
  7. Basket Case (3:05)
  8. She (2:13)
  9. Sassafras Roots (2:37)
  10. When I Come Around (3:07)
  11. Coming Clean (1:35)
  12. Emenius Sleepus (1:43)
  13. In the End (1:46)
  14. F.O.D. (2:52)
  15. All by Myself (1:37)
  16. Burnout [4-track Demo] * (2:06)
  17. Chump [4-track Demo] * (2:14)
  18. Pulling Teeth [4-track Demo] * (2:18)
  19. Basket Case [4-track Demo] * (3:07)
  20. She [4-track Demo] * (2:15)
  21. Sassafras Roots [4-track Demo] * (2:32)
  22. When I Come Around [4-track Demo] * (2:01)
  23. In the End [4-track Demo] * (1:53)
  24. F.O.D. [4-track Demo] * (2:55)
  25. When It's Time [4-track Demo] * (2:34)
  26. When I Come Around [Cassette Demo] * (2:59)
  27. Basket Case [Cassette Demo] * (2:56)
  28. Longview [Cassette Demo] * (3:53)
  29. Burnout [Cassette Demo] * (2:06)
  30. Haushinka [Cassette Demo] * (3:32)
  31. J.A.R. [Jason Andrew Relva) (Cassette Demo] * (3:00)
  32. Having a Blast [Cassette Demo] * (2:48)
  33. Christie Rd. * (3:44)
  34. 409 in Your Coffeemaker * (2:49)
  35. J.A.R. (Jason Andrew Relva) * (2:51)
  36. On the Wagon * (2:47)
  37. Tired of Waiting for You * (2:32)
  38. Walking the Dog [Demo] * (2:49)
  39. Welcome to Paradise [Live at Woodstock 1994] * (5:14)
  40. One of My Lies [Live at Woodstock 1994] * (3:05)
  41. Chump [Live at Woodstock 1994] * (2:34)
  42. Longview [Live at Woodstock 1994] * (3:37)
  43. Basket Case [Live at Woodstock 1994] * (3:16)
  44. When I Come Around [Live at Woodstock 1994] * (2:45)
  45. Burnout [Live at Woodstock 1994] * (2:29)
  46. F.O.D. [Live at Woodstock 1994] * (2:34)
  47. Paper Lanterns [Live at Woodstock 1994] * (8:15)
  48. Shit Show [Live at Woodstock 1994] * (5:52)
  49. Welcome to Paradise [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (4:17)
  50. One of My Lies [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:38)
  51. Chump [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:35)
  52. Longview [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:21)
  53. Burnout [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:04)
  54. Only of You [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:10)
  55. When I Come Around [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:49)
  56. 2000 Light Years Away [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:05)
  57. Going to Pasalacqua [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:39)
  58. Knowledge [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:11)
  59. Basket Case [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:47)
  60. Paper Lanterns [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (8:24)
  61. Dominated Love Slave [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (1:55)
  62. F.O.D. [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (2:30)
  63. Road to Acceptance [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (6:39)
  64. Christie Rd. [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:26)
  65. Disappearing Boy [Live at Garatge Club, Barcelona 1994] * (3:46)
AC/DC
Toen waren ze nog goed vond ik, niet te comercieel maar nu

Ik heb 2 hoezen van deze cd. 1 normale waar ik de cd van kwijt ben geraakt en 1 groene die later is uitgebracht om meer op te vallen in de cd rekken volgens mij. Punk heeft mij op een 1 of andere manier altijd getrokken. Terwijl ik in die tijd ook erg veel naar hardcore luisterde (wie niet) de hardcore is er een beetje af gegaan, hoewel ik het nog steeds wel prettig vind om op sommige momenten 220+ BPM te horen, maar punk blijft gewoon erg lekker. Niet pretentieus, maar gewoon feesten. Greenday, NOFX en Offspring waren mijn eerste kennismakingen. Dit album luistert gewoon nog steeds lekker weg en nee een punkband zal natuurlijk nooit een 5 sterren album maken (hoewel bijvoorbeeld de misfits er wel de capaciteiten voor hebben), maar dat neemt niemand ze kwalijk op het moment dat er weer fijn een pit ontstaat bij de optredens.

Ook Longview, welcome to paradise en Basket case horen tot mijn favorieten. Alleen is het zo verschrikkelijk jammer dat Greenday na het succes van When I come around en Time of my life meent op elk album een nummer zoals dit te moeten zetten wat helaas heeft geleid tot het hel op aarde nummer Boulevard of broken dreams.

Eigenlijk krijg ik bij het schrijven van dit bericht wel zin om de cd weer eens hard in mijn auto te draaien, lijkt me fijn, fijn het woord wat deze cd prima samenvat.

3.5*

avatar van otherfool
(willie) schreef:
Terwijl ik in die tijd ook erg veel naar hardcore luisterde (wie niet)

Tjsa, ik dus niet...

Laten we het er dan maar op houden dat ik een vrij brede interesse heb van Bonnie Prince Billy tot The Dillinger escape plan en van Prince weer terug naar Mad Caddies zullen we maar zeggen.

avatar van berwt
(willie) schreef:

En waarom zou een punkband nooit een 5 sterren album kunnen maken??? Omdat 2-minuten-songs niet passen in eindejaarslijstjes rond kerstmis?

Ja inderdaad ik heb deze plaat toch maar met een halfje verhoogd. het luistert gewoon lekker, met veel humor en topsongs.

avatar van Tijn79
Persoonlijk blijf ik dit album nog het beste album vinden van Green Day.
Ik vind het een album waarbij de tracks goed op elkaar aansluiten, al vind ik 'Pulling teeth' er persoonlijk wat minder uit komen.

Gewoon lekkere '2nd generation'-snotneus-punk noem ik het maar.
Iets wat ik bij hun latere albums toch mis.

Ik geef het 4,5 sterren.

berwt schreef:

Nee, want dat doen de 8 minuten songs van Tool ook niet en de songs van Bonnie Prince billy ook niet, maar die hebben wel degelijk een 5 sterren album.

Punk is gewoon een net wat te makkelijk genre en een genre waarin je het toch ook een beetje van je podiumpresentatie moet hebben (zoals de Heideroosjes op Lowlands weer eens hebben bewezen; echt goed is het allemaal niet, maar het klinkt oh zo lekker.) Ik vind punk heerlijke muziek, ook juist vanwege de eenvoud, maar het is toch echt niet het meest experimentele of strak gespeelde genre.

En zoals ik al aangaf zouden bijvoorbeeld de Misfits het wel kunnen, maar dan val je toch buiten de poppunk die de meeste mensen voor ogen hebben als je het over punk hebt.

Sammael
Ik had American Idiot van Green Day geluisterd en vond daar helemaal niets aan. Toen maar gekeken of het oudere werk van deze band me beter ligt. Helaas niet. Het raakt me gewoon nergens, ik vind de zang zeikerig en bij vlagen zéér irritant, en ik zit eigenlijk gewoon veertig minuten te wachten tot de plaat voorbij is. Dit zal dan ook het laatste Green Day album zijn dat ik heb geluisterd. Spijtig, maar helaas.

Ik kan nu wel een heel betoog gaan houden waarom dit dan wel zo'n goed album is. Maar Green Day moet je eigenlijk gewoon live ervaren, dan valt het kwartje wel.

Dat klopt. Al is dit gewoon een vet album. Ik heb echter de pech gehad ze te zien op de American Idiot tour in de HMH en dat was toch meer een cabaretshow dan echt een goeie rockperformance, al was het alsnog wel een vet optreden met genoeg oude nummers.

ik lees hier:" nu zijn ze te commercieel", echt zever in pakskes e, iedereen maakt platen om te verkopen, american idiot is een geweldige plaat die (gelukkig voor hun) zeer goed verkoopt.

clutch
Gelukkig voor hun, maar ik word er niet zo blij van. American Idiot is echt een boutplaat vergeleken dit album. Meesterwerkje in het punkgenre dit, American Idiot is verreweg van een meesterwerk en alleen boeiend voor top 40 liefhebbers.
Of zoals onze Belgische vriend EVANSHEWSON het zou zeggen:

plastieken grootwarenhuismuzak

avatar van Lexicon Devil
AC/DC schreef:
Toen waren ze nog goed vond ik, niet te comercieel maar nu

Inderdaad....helaas

leuke bullshit punk uit the 90's ! met toppers "basket case" en "When i come around". Lekker in de jeugdsoos blowen,zuipen en pogoën als je nog 15/ 16 bent en in 1996 leeft!

avatar van thetinderstick
Beste Green Day album.. Natuurlijk zou je kunnen discussieren over of een punkalbum al dan niet 5 sterren kan geven. De muziek mag dan simpel zijn, maar een album als 'Dookie', met klassiekers als 'Welcome To Paradise', 'Longview', 'Basket Case', 'She' en 'When I Come Around', is gewoon een fantastische plaat. Heerlijk opzwepende pretpunk. In 1995 vond ik dit fantastisch, maar nog steeds kan ik hier goed naar luisteren. 4,5*

avatar van Tijn79
een classic

avatar van Reijersen
Album van Green Day dat me erg bevallen is. Wat me muzikaal vooral opviel is dat de drummer erg vaak de crash gebruikt. De lengte (kort) van dit album komt ook ten bate aan de sterke over de gehele linie.

MCR
Yeah Green Day, geweldig

Kadafi
Leg deze naast Smash van 'The Offspring' en je kiest voor Smash, komop, serieus, hier is werkelijk geen drol aan. Basket Case is een lichtpuntje, maar verder...

Sammael verwoord prima wat ik denk bij het luisteren van dit album.

avatar van Carolaah
klassieker is dit album zeker,
maar eerlijk gezegd zal ik er nooit 4 sterren voor uitkeren.
Hmm.. zo bijzonder is de muziek ook weer niet,
je moet er echt van houden, mijn punktijd of hoe we het ook mogen noemen is helaas voorbij.

vind het lastig dit album te beoordelen, aangezien ik gewoon niet meer van deze muziek houdt, moeilijk uit te leggen, maar als je bijvoorbeeld Green Day naast Dream Theater legt, dan snap je misschien wat ik bedoel.. Ik mis een beetje de diepgang, kwaliteit, het bijzondere geluid van de muziek,.. maar dat is denk ik meer genre-afhankelijk dan dat het aan Green day ligt.

Dookie is gewoon een leuke plaat, Green day is een leuke band, denk dat ik er 3sterren voor geef. (Live-concert 2005 Ahoy was trouwens wel echt superieur, ja live bevalt me dit wel)

avatar van berwt
Green Day naast Dream Theater leggen is zoals de intrigerend schattige brunette van achter de hoek naast een blonde superbabe leggen. Je wil over beide heen gaan, maar vraag niet welke het mooist is.

avatar van Carolaah
Hahaha, helaas vind ik die vergelijking niet goed getrokken..
Het gaat er immers niet om dat ze beide mooi/goed zijn en waar ze vandaan komen.
Het gaat om het niveau van de muziek, de kwaliteit, en die is bij Green day gewoon minder, niet dat dat wat uitmaakt, ieder z'n eigen.
Alleen ja, voor mij is dat een reden waarom ik de cd's niet hoog waardeer.. Het klinkt leuk, maar 't is niet mijn ding, de diepgang vind ik niet..

Vind het eerder vergelijkbaar met een mooi model met mooi karakter en eentje zonder mooi karakter.. Naja moeilijk uitlegbaar.. misschien snap je hem.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Geinig dat deze plaat ook in opgenomen in de Rolling Stone top 500 best albums aller tijden. Heb hier persoonlijk niet zoveel mee.

In dit album zit meer diepgang dan in om het even welk album van dream theater.
Zoiets behoeft een uitleg, maar die ga ik niet geven. Denk er maar eens over na.

avatar van LucM
Soms heb ik behoefte aan simpele en opwindende rockmuziek en dan komt deze schijf wel eens in mijn CD-speler terecht. Green Day brengt met deze "Dookie" prima stevige en vrolijke rock'n roll oftewel punkpop, hoe ze dat ook mogen noemen. Het geluid deed mij indertijd denken aan the Jam, maar Green Day kan wel prima songs brengen zoals "Welcome to Paradise", "Basket Case" en "Coming Clean", het verveelt geen moment en daar is het mij eerst en vooral om te doen.
En voor mij gaat het ook niet op om dat als kinder- of puberpunk te bestempelen, want in de teksten zit inderdaad meer diepgang dan je in eerste instantie zou denken.

schopenhauer schreef:
In dit album zit meer diepgang dan in om het even welk album van dream theater.

*Denkt na.

Nee, Images and Words is nog steeds 100x beter.

ik zie niet in wat deze qua diepgang moet onderdoen voor smash of bleed american
ik heb dookie pas na een paar jaar ten volle weten te appreciëren, en dat zou je bij zo'n schijnbaar puberaal album niet verwachten, dus mss kom je nog tot inzicht
en dream theater: ze kunnen goed overweg met hun instrumenten, maar hun hele imago, hun teksten enz..., toch wat potsierlijk
(zeg ik terwijl ik hun muziek nog geen jaar ken, welteverstaan)

Kadafi
Punk luister ik niet om diepgang . Het moet gewoon leuk/gaaf klinken, en enigszins variatie op een album zou leuk zijn. Dat mis ik op Dookie. En daarom vind ik die andere die je noemt wel leuk.

de variatie vormt zich pas na een aantal luisterbeurten, echt waar hoor