Dr. Dre - 2001 (1999)

met Snoop Dogg

5. Big Ego's (3:58)

6. Xxplosive (3:35)

met Hittman, Kurupt, Nate Dogg en Six-Two

7. What's the Difference (4:04)

met Xzibit en Eminem

8. Bar One (0:50)

met Traci Nelson, Ms. Roq en Eddie Griffin

9. Light Speed (2:40)

met Hittman

10. Forgot About Dre (3:42)

met Eminem

11. The Next Episode (2:41)

met Snoop Dogg

12. Let's Get High (2:27)

met Hittman, Kurupt en Ms. Roq

15. Murder Ink (2:28)

met Hittman en Ms. Roq

16. Ed-Ucation (1:32)

met Eddie Griffin

17. Some L.A. Niggaz (4:25)

met DeFari, Xzibit, Knoc-Turn'al, Time Bomb, King T, MC Ren en Kokane

met Knoc-Turn'al en Hittman

22. The Message (5:29)

met Mary J. Blige en Rell

Bij Goldie Loc - Loc'd Out (2005):

Inderdaad. Thomzi verwoord denk ik de gedachten die veel anderen hebben bij 2001. De hele producitestijl, de verscheidenheid qua sferen en raps bieden daar gewoon veel meer dan alleen de "gangsta-rap"-teksten.

Daar komt bij dat op 2001 de beste rappers van dat moment op zitten, en daar rekent niemand Goldie Loc bij, neem ik aan.

avatar van MJ_DA_MAN
Meen je dat echt? Verder dan Eminem kom ik namelijk niet (en Devin The Dude, maar dat is echt een persoonlijk favorietje van mij).

Mezelf
Vind je Goldie Loc beter dan Hittman, Snoop Dogg, Kurupt of Xzibit dan?

avatar van MJ_DA_MAN
Ik heb het toch helemaal niet over Goldie Loc (?). Je beweert dat op 2001 de beste rappers van dat moment zitten. Dat vind ik een hoogst opmerkelijke uitspraak gezien ik alleen Eminem daar onder kan rekenen. Snoop Dogg was rond die tijd niet interessant meer, Xzibit vind ik een rapper die altijd tegen de middelmaat aan zit, Kurupt vind ik als rapper ook niet zoveel voorstellen en moest het vooral hebben van de beats van Daz, en Hittman is echt zo een typisch figuur waarvan je nooit gehoord zou hebben als ie niet met Dre samen had gewerkt.

Maar nogmaals, vind je die namen echt tot de besten horen van dat moment?

Mezelf
Van die kant van de USA zeker, maarja, de Eastcoast was toen meer in de spotlights met o.a. Jay-Z, Nas, Diddy enz. enz. dus uiteraard zitten daar ok de betere rapperts bij van die tijd.

Maargoed ieder zijn mening, dat jij Snoop Dogg rond die tijd "niet interessant" van is puur persoonlijk en staat los van de kwaliteit van zijn muziek. Ik persoonlijk vind Top Dogg en Tha Last Meal een van zijn betere werken, en die zijn rond die tijd uitgekomen.

avatar van thomzi50
Het wordt wel erg offtopic, maar ik vind een rapper als Hittman erg goed op de cd 2001. Hij past gewoon subliem bij de instrumentaties, en eist niet teveel de aandacht op waardoor die juist gevestigd kan worden op de beats. Snoop Dogg had hier weliswaar niet zijn beste periode, maar ook zeker niet slechtste. Tha Last Meal (1 jaar later) vind ik een toffe plaat, en Snoop samen met Dre werkt eigenlijk altijd. Eminem is op het album ook erg goed, en als Kurupt en Xzibit dan nog een paar keer langskomen en met oerdegelijke coupletten voor variatie zorgen, is het feest voor mij compleet

avatar van wouter-d
Ik vindt Hitman inderdaad ook erg sterk vooral op Some L.A. Niggaz

avatar van VforVictor
Fantastisch album dit, pure nostalgie, hoe vaker ik em luister des te beter word ie. Dre heeft echt achteruit gezete en alles heel fijn uitgewerkt een nummer als bijv. The Watcher is van ongekende hoogte, de boodschap blaast uit je speakers. Plus de toon en de sfeer op het album is prachtig, er zit echt bloed, zweet en tranen in deze 2 schijf van de doctor. Bijna stuk voor stuk geweldige nummers om toch een paar favorieten aan te wijzen: Forgot about dre (met een super bijdrage van Eminem, Bang Bang, Bitch Niggaz, Still D.R.E. (DE banger van het album) Xxplosive, met wederom een goeie boodschap en een hele relaxte Nate Dogg die weer meet dan prima werk afleverd in het refrein, What's the difference, heerlijke beat, vet refrein, goeie boodschap. Bijna iedereen (ik geef ook maar weer wat ik hoor) vind dit album over niets anders gaan als niggaz, bitches, cash en ho's maar als je beter luisterd hoor je toch echt dat het over het leven zelf gaat, dingen die je zelf meemaakt, der zitte echt een paar levenslessen in verstopt, dit is zeker 1 van mijn klassiekers en daarom een dikke 4,5 voor 2001

Chille beats.. Hoewel het toch gewone simpele beats zijn maar hij weet het tog meer mooi te plaatsen. De teksten zijn ook wel goedd.. vond bijna heel het album goedd op paar nummertjes aan maarja niemand kan het perfect maken he * 4.5

Het is heel simpel, deze plaat kwam precies op tijd en heeft inderdaad misschien wel een beetje de toon gezet voor de scene en wat er de afgelopen jaren in gebeurde (daarom zien velen em als commercieel). De commercie rukte op, hip hop kwam in een lift, het sprak een breder publiek aan overal kwamen ineens invloedden uit de hip hop in terug, en waarom?
Tsja, omdat iedereen er een graantje van mee wou pikken voor het te laat was. Tegenwoordig zie je Snoop Dogg en Pussycat Dolls een nummer maken. Elthon John word achter de piano gezet om Tupac bij te staan met wat Gospel etc.
en nu? NU is de markt verzadigd, het is niet de schuld van de artiesten, maar van de platenmaatschappijen, die hebben hip hoppers groot gemaakt die amper skills hadden en hen met flink wat promotie aan de straat weten te slijten.

Maar Dr.Dre deed gewoon waar hij goed in was, een plaat maken die vet werd gevonden door zovelen omdat het ook gewoon een klassieker was, het was de bom, en dat is het nog steeds.
Enige minpuntje is dat de markt zijn plaat als voorbeeld heeft genomen, zijn plaat omdat die goed verkocht moest voorbeeld staan om de grote dollars binnen te halen met Hip Hop. Dat is wat er gebeurd is.
En Nu in 2008 gaat hij gewoon weer hetzelfde doen. Hij maakt een plaat die zo goed is dat iedereen hem weer de bom zal vinden, maar het zal ook een plaat worden die ervoor zorgt dat we dit ``commerciele`` tijdperk in de hip hop achter ons laten. Detox zal laten zien dat eht ook anders kan, en de markt, tsja die zullen op hun beurt weer braaf erachteraan hollen.

avatar van Jorge-E
Ik hoop maar dat het waar is wat je zegt over Detox (als er maar geen 50 cent op komt ofzo), persoonlijk betwijfel ik het wel.

Mezelf
Het commerciele tijdperk zal binnen nu en pakweg 5 jaar helemaal niet ophouden te bestaan. Wat je zegt over Detox is waar, als het er komt zal Dr. Dre iets nieuws en innovatiefs op de wereld zetten maar helaas zal het weer snel een blueprint worden voor de mindere artiesten, waardoor het slechts een marketingtool zal worden voor de marketingmannetjes van de platenmaatschappijen.

Tegenwoordig kopieren ze namelijk nog sneller en nog "beter" dan ze in 1999 konden/wilden.

De commercie zal pas stoppen op het moment dat er geen geld meer uit hiphop te halen valt. Want ook al vallen de verkopen van albums steeds meer tegen, dan nog zijn ringtones, sponsordeals, reclames en dergelijke jaarlijks goed voor miljoenen dollars (als het geen miljarden zijn).

Mezelf schreef:

En dan hebben ze weer een nieuw genre gevonden wat tot de bodem uitgemolken gaat worden.

Mezelf schreef:

Ben ik het daar nou met je eens ?

Mezelf
Haha, hier moeten we op proosen

Gisteren dit album gekocht en een aantal keer beluisterd.
Tjaa, wat zal ik ervan zeggen. Ik weet het niet zo goed met dit album. De teksten staan me echt heel erg tegen. Een nummer met onzin lyrics is nog wel ok, maar een heel album vol onzin lyrics gaat me toch een beetje te ver. De beats daarentegen zijn heel relaxt. Simpel, maar goed. Favo tracks zijn: The watcher, Still D.R.E, Xxplosive, What's the difference, Forgot about Dre en The next episode. De mc's zijn mwaah. Eminem vind ik nice op dit album. Snoop kan me niet zo boeien, ondanks het feit dat hij op twee gave tracks zijn bijdrage levert. Hij is een mc die past bij de sfeer van het album, maar echt goed vind ik hem niet.
Ik zit te twijfelen tussen een 3.5 en 4. Voor nu houd ik het op een 4.

Ik dacht, waar ken ik de beat van What's the difference van? Oja, van Blue Cantrell met Hit em up style.. Het moet natuurlijk andersom zijn...Of heeft Dre die sample op What's the difference ook gejat?

Sean Paul heeft 'm geloof ik ook eens gebruikt

Sean Paul deed toch ook mee op dat nummertje van Blu Cantrell? Hit 'em up style...

Blu Cantrell ft. Sean Paul - Breathe

Goeie plaat van Dr Dre met erg sterke producties. Minpunt vind ik dat op elke track wel een gastartiets meedoet. Het wordt onderhand wel eens tijd dat hij Detox gaat droppen.

avatar van The SS
heb net het album beluisterd. ik vind het echt een hele goede album dit.
ik vind het alleen een beetje veel skits hebben zoals, pause 4 porno etc. maar het blijft een hele sterke album. producties zijn echt goed. mijn favorieten:
- still D.R.E.
- The next episode
- forgot about dre
- bang bang.

het album krijgt van mij een 4.5

avatar van The SS
verhoogd naar 5*. vind het echt een goed album dit.

avatar van The SS
Ik snap niet dat sommige mensen een 0,5 voor dit album hebben gegeven:S.

Eternal Thug 08
Murder Ink is zo strak, jammer dat Dre niet rapt.

Superbeertje
Inzpired schreef:

Dre heeft hem gejat, maar Blu Cantrell heeft hem ook niet van zich zelf. Weet alleen niet van wie ze deze sample hebben gejat...

Superbeertje
Ik denk trouwens dat er teveel van Detox wordt verwacht. Is er al een releasedatum?

Superbeertje schreef:

Na de laatste jaren niet echt meer..

The SS schreef:
Ik snap niet dat sommige mensen een 0,5 voor dit album hebben gegeven:S.

Dat zijn veelal mensen die buiten hiphop staan, een paar leuke clips op tv zien van dit album, dan de hele cd gaan luisteren en het eigenlijk maar niks vinden. Echt objectief kun je dat niet noemen maargoed.

G-Funker
Superbeertje schreef:

ik zal je de agenda van Dr.Dre ff uitlegen...

Hij was de laatste anderhalf jaar bezig met een album voor een nieuwe rapper in the aftermath opleiding: Bishpop Lamont. Dat album kan eind juni of begin juli uitkomen. Daarnaast gaat Eminem weer eens aan de slag met zijn 5e solo album waarop Dr.Dre weer eens de hele productie op zich neemt. Daarna pas is er tijd voor de release van de Detox. Wel is Dr.Dre al bezig met tracks voor dat album. Het album wordt denk ik wel heel erg legendarisch. Hij heeft nu al 9 jaar aan de beats gewerkt en je weet dat Dr.Dre een perfectionist is. voor andere rappers is hij eerder klaar maar is het voor zijn eigen album dan is hij een legende!
De release van Eminem's 5e (king Mathers) en natuurlijk Detox komen in het laatste kwart van 2008...dus van september tot en met December dit jaar. Maar ga er maar van uit dat dit een geweldig album wordt. Waarschijnlijk het beste hip-hop album ooit.
En Bishop Lamonte (aftermath rapper) heeft agelopen zaterdag in een interview laten weten dat er hoogst waarschijnlijk ter release van Detox een Up-in smoke tour 2 gaat komen =). Dat zou de afsluiting worden voor Dr.Dre als rapper, maar producen blijft hij altijd doen tot hij dood gaat zegt hij. Ik hoop dat ik je zo genoeg heb geinformeert anders moet je het ff checken bij de engelse wikipedia bij detox

avatar van andnino
Alhoewel hij best eens zou kunnen tegenvallen als je het beste hip hop album ooit verwacht...

Mezelf
Wie gelooft er nou wikipedia...

En wie gelooft er nou dat Detox er ooit nog komt....