Dr. Dre - 2001 (1999)

met Snoop Dogg

5. Big Ego's (3:58)

6. Xxplosive (3:35)

met Hittman, Kurupt, Nate Dogg en Six-Two

7. What's the Difference (4:04)

met Xzibit en Eminem

8. Bar One (0:50)

met Traci Nelson, Ms. Roq en Eddie Griffin

9. Light Speed (2:40)

met Hittman

10. Forgot About Dre (3:42)

met Eminem

11. The Next Episode (2:41)

met Snoop Dogg

12. Let's Get High (2:27)

met Hittman, Kurupt en Ms. Roq

15. Murder Ink (2:28)

met Hittman en Ms. Roq

16. Ed-Ucation (1:32)

met Eddie Griffin

17. Some L.A. Niggaz (4:25)

met DeFari, Xzibit, Knoc-Turn'al, Time Bomb, King T, MC Ren en Kokane

met Knoc-Turn'al en Hittman

22. The Message (5:29)

met Mary J. Blige en Rell

FightForMore
Ik vind dit één van de beste platen van Dre, The Cronic is ook vet, maar toch verkies ik deze boven The Cronic. Still Dre word nog dagelijks afgespeeld ten huize FightForMore.

avatar van Kill_illuminati
The Chronic vind ik organischer klinken. Het is ook meer muziek om op te chillen. Dit vind ik meer muziek die mij in de partysfeer zet. Maar dat je dit album beter vind laat ik helemaal aan jouw over. Dit is gewoon een heel goed album, maar niet voor mij. Ik vind trouwens wel dat Eminem de show steelt.

Joy
tussen al het andere rap/hiphopgezeik is dit ene enorme verademing

de man weet iig behoorlijk te boeien, commercieeel of niet, mij ene biet

lekkere plaat, een van de weinigen in dit genre die ik kan waarderen

avatar van Kill_illuminati
Ken je het eerste album ook Joy? Tevens het eerste album op MuMe.

Joy
nee alleen deze

vind 1 plaat in dit genre wel genoeg

avatar van Arrie
Groot gelijk. Ik denk alleen dat je net iets beter het eerste album had kunnen kiezen, die hele G-Funk-sound daarvan is heel erg fijn. Ik luister deze eigenlijk bijna nooit omdat ik altijd de eerste luister. Dus ik heb blijkbaar ook genoeg aan een album.

Social_Mask
Hij heeft het over 1 plaat in dit genre - wat niet geheel serieus is natuurlijk - en volgens mij niet van Dr. Dre. Nou is Dr. Dre van groot belang geweest voor de ontwikkeling van hiphop, maar om hem tot synoniem voor de genoemde muziekstroming te benoemen lijkt mij een tikkeltje overdreven.

Heb de berichten voorlopig verplaatst naar Genres > R&B en Hip-Hop > Hip-Hop; haat of liefde?

Misschien is het ook wel goed een soort algemeen topic te maken met daarin links naar 10 zeer uitéénlopende hiphopnummers, zodat je daar heen kunt verwijzen als er weer eens iemand met de welbekende vooroordelen om de hoek kunt zetten. Maar dat is niet aan mij, denk ik.

avatar van Cinemaniak
Classic! De lengte en kwaliteit van de nummers maken dit echt een speciaal plaatje van André Romell Young. (Dre)

avatar van xXNew-EraXx
De classic en een geweldige cd,

PS:Nu luisterd hij minder lekker als vroeger mischien komt dat door alle luister beurten:P

avatar van KILLERBEE99
Staan echt hele vette beats op, de raps en flows zijn ook heel vet

avatar van Hurrdurr
Beetje overschatte CD vind ik. Begint heel sterk, maar zakt nogal af na Tha Next Episode en Let's Get High. Eerste helft zit echt prima in elkaar, maar daarna vind ik dat de tracks toch minder worden, hoewel The Message toch wel een goed einde is.

De producties zijn allemaal natuurlijk geweldig, alleen op de tweede helft is het allemaal iets te "soft" en lijkt het voor mijn gevoel nogal op elkaar. De eerste 11 tracks hebben allemaal en eigen identiteit, daarna is het meer van hetzelfde. Ook gaat het te lang door, Dre had met zijn perfectionisme toch wel wat meer nummers weg mogen laten, en de skits hadden zeker weg mogen blijven (Pause 4 Porno voegt gewoon totaal niks toe).

Had liever wat meer Eminem en Xzibit gezien, want vind dat beide de beste verses op de CD, vandaar dat Whats The Difference mijn favoriet is, daar komt zelfs Dre nog best hard. Vind hem live trouwens ook echt geweldig.

3.5*

avatar van Plons
Still doing his thing

Goed album om op the chillen, alleen bezit het toch een tik meer pit dan andere hiphop albums.

SSS
Hurrdurr schreef:
3.5*

Op track 13 krijg je antwoord... Bitch Niggaz ''they don't know what the fuck is going on''

Ik vind Murder Ink echt vet en ook Some L.A. Niggaz en Ackrite zijn goede tracks.

avatar van UmindC
Vroeger vond ik dit een classic. Maar als ik nu zo nadenk, luister ik het album vrijwel nooit meer. Natuurlijk, tracks als Still Dre, The Watcher, The Next Episode en Xxplosive, staan nog steeds op mijn iPod, en worden nog regelmatig afgespeeld. Maar het album in zijn geheel doet mij gewoon vrij weinig meer.
Jammer, maar ik ga toch echt een puntje naar beneden.
Maar weer een The Chronic opzetten

avatar van Snoeperd
Deze plaat is toch wel een recensie waard.
Dr. Dre is natuurlijk het beste als producent maar ik vind zijn raps ook heel fijn om naar te luisteren. Zijn albums behoren dan ook zeker tot mijn favoriete plaatjes. Maar goed, waarom is dit album zo goed.

Het begint eigenlijk al met de intro die zich mooi opbouwt tot heel hard. Daarna het echte begin, The watcher, beter kan je niet beginnen, de intro loopt mooi over in The watcher, de fijne beat, de lekkere raps en het uitmuntende refrein maken dit nummer meteen al tot één van mijn favorieten. Fuck you is een lekker catchy nummer. Maar het nummer staat een beetje in de schaduw tussen de nummers die ervoor en erna komen. Want... Still D.R.E., een hiphopklassieker en voor mijzelf een grote klassieker. Big ego's start ook weer met een heerlijke beat en is weer een goed nummer, met een mooi refrein. XXplosive is geniaal en behoort ook tot het grote rijtje topnummer op dit album.
Daarna de klassieker What's the difference. Kende het refrein van Puberruil en vond het super en tot aan een jaar geleden ( toen ging ik me in muziek verdiepen) kwam ik erachter dat hij van Dr. Dre was en zo heb ik dit album ook leren kennen. Het nummer is dan ook op alle fronten perfect. De mooie beat met de zware bas ( vooral op mijn stereo), het leuke refrein, de raps van wereldklasse door Dr. Dre Xzibit ( Hij is echt goed!) en Eminem.( ff citeren: What's the difference between me and you, let's start with the penis).
Met Bar one sluit het ijzersterke deel van dit album want van The Watcher tot What's the difference zijn het gewoon buitengewoon goede nummers.

Light speed begint het "nieuwe deel" en is een goed nummer maar kan aan geen enkel nummer van het vorige rijtje tippen.
Forgot about dre trekt het niveau omhoog, goed nummer waar de beat en de raps beter zijn dan het refrein, het duurde lang voor dit nummer me echt pakte. Vond het in het begin maar een zo zo nummer.
Op the next episode mag Snoop Dogg de show stelen en dat doet hij ook groots, een supernummer die terecht tot single is verkozen.
Let's get high is echt een chill nummer, lekker refrein lekkere raps, gewoon een topnummertje.
Bitch Niggaz is één van de iets mindere nummers op het album maar is ook nog van goede kwaliteit.

Dan... The car bomb. Leuke skit met die ontploffing op het eind met daarna het begin van Murder ink, die moet je ook wel achter elkaar luisteren. Murder Ink is een hard nummer die eigenlijk te kort nummer.
Ed-ucation is een gesproken tekst en is lekker vrouwonvriendelijk, wel grappig eigenlijk die tekst.
Some L.A. Niggaz is een afwisselend nummer waar veel rappers aan bod komen, lekker refrein, hij valt niet op, maar eigenlijk is het gewoon een topnummer. Pause 4 Porno is echt een nummer dat overbodig is, echt irritant dat hij er op staat, als ik mn stereo hard heb staan en dat nummer op komt grijp ik snel naar mijn afstandsbediening. Jammer.
Housewife is een goed nummer maar niet speciaal, wel een mooie beat.
Ackrite is wel weer heel goed. Ideaal nummer tijdens het blowen net als Let's get high, dan voel je de Chronic in zn muziek.
Bang Bang komt dan hard uit je speakers. Topnummertje.
In het laatste nummer zingt Mary J. Blige het album naar het einde. Ben geen fan van haar maar hier doet ze het wel goed.

Een album die alles heeft wat hiphop moet hebben, samen met The Eminem show en Doggystyle mijn favoriete hiphop albums denk ik.
Dit album krijgt in zn geheel veel draaibeurten en ook mijn favo's zet ik vaak los op en still D.R.E. zet ik gewoon veel te vaak op maar dat maakt niet uit omdat ik die toch niet kapot kan draaien.

avatar van Timmie
moet je toch ook is the chronic van Dr. Dre luisteren is nog beter .

avatar van UmindC
Een stuk beter inderdaad.

avatar van Snoeperd
Die heb ik ook geluisterd en vind ik ook steengoed, maar persoonlijk vind ik deze net iets beter. Hier staan voor mij meer klassiekers op.

Snoeperd schreef:

Oei

avatar van Snoeperd
Maar daar staat dan ook wel weer tegenover dat ik deze vaker heb geluisterd dan the chronic, zal zn eerste komende tijd meer op zetten.

avatar van Timmie
UmindC schreef:

Oei

Inderdaad!

avatar van Mr. Motchok
maar wanneer is onze vriend nou van plan om zijn nieuwe album te droppen, daar wacht ik al een aantal jaren op

avatar van UmindC
Ja, daar hebben we het hier al jaren over.

avatar van niels94
Ik vind 2001 persoonlijk ook wat beter dan the Chronic.
Eén van de best geproduceerde hip-hop platen aller tijde.

avatar van UmindC
Daar ben ik het niet mee eens, ik vind de beats op 2001 nogal simpel. en in 1992 had Dre veel minder materiaal om muziek te maken. En The Chronic is gewoon een classic

avatar van niels94
En dat hij minder materiaal had om de beats mee te maken, vind ik dan ook nogal goed te horen. Niet dat The Chronic niet één van de beste hip-hop platen ooit is, maar vind de sound van deze toch wat mooier...

Muzikaal gezien vind ik de beats juist geniaal, veel details (opbouw in The Watcher, gitaartje in Forgot About Dre, etc.)

avatar van UmindC
Ik vind The Chronic veel rauwer en veel meer dat echte Old Skool sfeertje. Dit komt bij mij iets ongeinspireerder over.

Smaken verschillen hè

avatar van fabblwaps
Ik vind deze ook een stuk beter dan The Chronic, al zijn ze eigenlijk te verschillend om met elkaar te vergelijken.