Dr. Dre - 2001 (1999)

met Snoop Dogg

5. Big Ego's (3:58)

6. Xxplosive (3:35)

met Hittman, Kurupt, Nate Dogg en Six-Two

7. What's the Difference (4:04)

met Xzibit en Eminem

8. Bar One (0:50)

met Traci Nelson, Ms. Roq en Eddie Griffin

9. Light Speed (2:40)

met Hittman

10. Forgot About Dre (3:42)

met Eminem

11. The Next Episode (2:41)

met Snoop Dogg

12. Let's Get High (2:27)

met Hittman, Kurupt en Ms. Roq

15. Murder Ink (2:28)

met Hittman en Ms. Roq

16. Ed-Ucation (1:32)

met Eddie Griffin

17. Some L.A. Niggaz (4:25)

met DeFari, Xzibit, Knoc-Turn'al, Time Bomb, King T, MC Ren en Kokane

met Knoc-Turn'al en Hittman

22. The Message (5:29)

met Mary J. Blige en Rell

Bigup2
Welk album vinden jullie beter The Chronic of 2001 ?

avatar van UmindC
The Chronic, maar dat heb ik al gezegd.

Bigup2
Ik vind The Chronic en 2001 allebei klassiekers.
Hopelijk wordt Dretox dat ook

avatar van niels94
Dat is een vertyping neem ik aan.

avatar van fabblwaps
Zou zomaar kunnen inderdaad.

avatar van UmindC
Nee, dat klopt zo. is een onofficiele mixtape met nummers die voor Detox gemaakt zouden zijn.

avatar van fabblwaps
Niels doelde waarschijnlijk op een vertyping bij Bigup die waarschijnlijk Detox bedoelde.

avatar van UmindC
Ah, excuses. Dat had ik niet gelezen.

eigelijk verdient dit album een 4.5

avatar van Arrie
Eigenlijk niet. Maar waarom geef je het dan een 4,0?

avatar van Timmie
omdat ik in overweging ben om er 4,5 van te maken en dit album al heel lang 4 sterren heeft van mij, dit was trouwens het album waarmee ik hip-hop heb ontdekt, mijn eerste album wat ik echt goed vond.

avatar van Harderwiek
Ben ook deels door dit album in aanraking gekomen met Hip-Hop, maar daarna heb ik het album juist een halve ster minder gegeven!

avatar van UmindC
Ja ik ben ook wel hierdoor meer hiphop gaan luisteren, toen was dit 1 van mijn favoriete albums. Inmiddels weet ik beter, en staat dit niet meer in mijn top-10. dat zou het vroeger wel gestaan hebben.

avatar van Timmie
nou dit was eigelijk toch niet mijn eerste hip-hop, mijn eeste hip-hop was nederlands... lange frans en baas b daarna eminem iemand zei toen op school dat dr. dre heel goed was en toen ben ik gaan downloaden dan kwam je al snel op dit uit en nothing but a G thang. dat was in groep 8 . wanneer zijn jullie begonnen?

avatar van UmindC
Ik ben in groep 7 begonnen. Met dus dit, 50 Cent en Eminem. Door die drie ben ik me meer gaan orienteren binnen de hiphop, en al gauw luisterde ik ook naar Snoop Dogg, het D-12 van Eminem en het G-Unit van 50. Tegenwoordig is mijn hiphop kennis enorm uitgebreid, en luister ik eigenlijk hele andere stijlen. Maar de basis lag voor mij bij dot album, daarom zal ik dit altijd een klassieker blijven vinden.
Ik trek hem nu maar weer eens uit de kast.

avatar van KILLERBEE99
Ik weet niet meer precies wanneer ik begonnen ben met rap te luisteren, maar dit moet voor groep 7 geweest zijn. Mijn eerste rap artiesten waar ik na luisterde waren 50 Cent, Eminem en Def Rhymz. Het eerste Eminem album wat ik luisterde was The Eminem Show, daar zag ik op de achterkant andere artiesten staan zoals D12, Dr. Dre, Obie Trice... Precies hetzelfde met 50 Cent's Get Rich or Die Tryin', daar zag ik Tony Yayo, Lloyd Banks, Young Buck... Toen ik muziek van hun luisterde, vond ik het ook allemaal vet... Zo is het een beetje gegaan...

Waneer ik Dr. Dre's albums voor het eerst gehoort heb... Heb geen idee meer. Maar was volgens mijn best lang nadat ik Dr. Dre op Eminem zijn album hoorde. Ik heb geen idee waarom...

avatar van gweah
Nog zo'n album waar ik nog niet op gestemd had.... hoe is het mogelijk.
Dit album is natuurlijk een absolute hip-hop classic. Toch zijn er wat minpuntjes waardoor ik geen vijf geef.

Terwijl het materiaal zeker 5 sterren is, ik durf zonder veel omhaal te stellen dat er sindsdien niet meer zo'n goed geproduceerde hip-hop plaat uitgekomen is.

Alleen: hoe goed het ook allemaal is, en ondanks de belachelijke hoeveelheid steenkoude klassiekers, vooral op de eerste helft, is het album gewoon te lang en voelen de 'mindere' tracks, vooral op de tweede helft, een beetje aan als filler.

Daarnaast is het natuurlijk inhoudelijk allemaal niet zo hemelbestormend.
Maar wellicht is het goed om in het achterhoofd te houden dat dat ook niet de bedoeling was met dit album. Je moet er niet iets anders van verwachten dan wat het is. Dr. Dre maakt West Coast gangster rap. Hij is de schoenmaker die wijselijk bij zijn leest blijft. Zoals Dre er zelf over zei: het is bedoeld als entertainment, als dark comedy. Hij schiet alleen een beetje door in de hoeveelheid en de (flauwe) skits.

Voor mij werkt de cd het beste als ik de volgende playlist aanhoud op mijn ipod/blackberry/itunes:

The Watcher
Fuck You
Still D.R.E.
Big Ego's
Bitch Please (van Snoop's album uit hetzelfde jaar, Dre beat en featuring Xzibit)
What's The Difference
Xxplosive
Forgot About Dre
The Next Episode
Bitch Niggaz

Dat zijn voor mij alle hoogtepunten bij elkaar en in die vorm vind ik het een cd van ongekende constistentie en kwaliteit.

Dan vind ik zelfs een track als Bang Bang (die ik niet in bovenstaand playlistje heb...) een tikkie minder, hoewel dat natuurlijk toch een knaller van formaat is. Oftewel: Dre had wat mij betreft klinisch mogen snijden totdat hij een korter, Illmatic achtig perfect album had.

Verdere opmerkingen: wat klinken Snoop en Eminem toch geweldig op dit album... wat hebben de ghostwriters (met name Eminem en Jay-Z) toch strakke verses voor Dre geschreven, wat zijn de beats van een ongekende diepte, muzikaliteit en finesse, ondanks hun gangster lompheid, wat weet Dre toch een geweldige sfeer neer te zetten in zijn albums.

De invloed van albums als deze en twee jaar eerder Biggie's Life After Death wordt nog weleens onderschat denk ik, binnen hun (sub)genre hebben deze platen een benchmark gezet die iedereen vervolgens probeerde te kopieren. For better or worse.

Een laatste toevoeging: iemand zei dat de cleane, formulamatige sound van Dre, die sinds Get Rich Or Die Trying en vooral daarna steeds meer ontstond, hier al een beetje te horen was. Dat hoor ik er niet echt in.
Natuurlijk zijn de beats en instrumentatie ongelooflijk helder, 'crisp' en professioneel geproduceerd, maar de variatie en originaliteit is hier wel volop aanwezig. Als ik deze beats vergelijk met pakweg de Dre beats op The Game's Documentary, Raekwon's OB4CL2 of Busta's Big Bang (track 1 uitgezonderd!), dan is dit echt, echt kwaliteit hoor.

"Niggaz trying to be the king but the ace is back." Hoe vet, en hoe waar is het als Dre dat zegt. En hoe grappig dat uitgerekend Jay-Z dat voor hem geschreven heeft.

Hey hey heeeeey............................................... smoke weed everyday!

Berichten verplaatst naar Dr. Dre

Slecht album, duidelijk niet 'been there, done that' met gangsta-rap

avatar van ThingMan
Der Untergang schreef:
Slecht album, duidelijk niet 'been there, done that' met gangsta-rap

Hoe kan je dat nou zeggen. Tuurlijk het is je eigen mening, geen probleem. Maar dit is zeker geen slecht album. Ben geen Dre fan, maar dit klinkt na 11 jaar nog wel relaxt. Still DRE!

avatar van Der Untergang
Tuurlijk kan ik dat zeggen, want het is mijn eigen mening

avatar van niels94
0,5*. Een 1. Helemaal niets goeds aan dit album, dus. De beats zijn waardeloos en zitten niet goed in elkaar. De raps zijn slecht, de flow is slecht, de lyrics zijn slecht. Helemaal niets goeds aan dit album. Oké, als dat jouw mening is...

avatar van faguar
Betwijfel of der untergang het album wel helemaal geluisterd heeft

avatar van Timmie
Ik Ruik een grote haat stem...

avatar van Der Untergang
Waarom een haat stem? Ik heb wel betere dingen te doen, ik zeg gewoon eerlijk dat ik dit een slecht album vind, wat is daar nou erg aan? En daar hoef je helemaal niet aan te twijfelen, faguar, rustig maar, bedenk je ook eens dat niet iedereen dezelfde mening heeft, ik ken dit album al jaaaaren, en vroeger vond ik 'm nog wel aardig, maar heb 'm laatst weer eens gedownload, en ik vond er gewoon helemaal niets meer aan, maar dan ook helemaal niets, en ik vond eminem nog wel leuk op forgot about dre, maar that's it, dus daar een halve punt voor, meer kan ik er niet van maken, helaas, jongens.

avatar van UmindC
Maar wat vind je er dan zo slecht aan?
Ik vind het allemaal erg goed in elkaar steken.

avatar van Der Untergang
Ik vind de beats niet goed, Dre was leuk bezig met N.W.A en Death Row, maar dit is niks vind ik. Dre is daarbij een erg middelmatige rapper die het niet van z'n flow/teksten moet hebben, als hij die al zelf schrijft. Gastrappers vind ik op Eminem na, erg, erg matig tot slecht, vooral Defari en MC Ren. Daarnaast staat de hele sfeer van dit album me geheel tegen, ik vind het gewoon verschrikkelijk, klaar.

Grappig trouwens dat als je dit niet mooi vind je meteen verplicht bent tot onderbouwing

avatar van faguar
Omdat je stem ontzettend afwijkt van het gemiddelde en bovendien hoog staat in de top 250 zijn we benieuwd waarom dat zo is.

Nu is het wat duidelijker, hoewel ik het totaal niet met je eens ben. Dat je de features niet goed vind kan ik mij enigzins nog voorstellen maar dat je de beats niet goed vindt niet

avatar van Der Untergang
Wijkt misschien wel af van het gemiddelde, maar er zijn er meer die een 0,5 geven.