Nas - Untitled (2008)

Alternatieve titel: Nas

Label: Def Jam

1. Queens Get the Money (2:16)
  2. You Can't Stop Us Now (3:09)

met Eban Thomas en The Last Poets

3. Breathe (3:39)
  4. Make the World Go Round (3:49)

met Chris Brown en The Game

5. Hero (4:04)

met Keri Hilson

6. America (3:56)
  7. Sly Fox (4:03)
  8. Testify (2:50)
  9. N.I.G.G.E.R. (The Slave & the Master) (4:36)
  10. Untitled (2:51)
  11. Fried Chicken (2:50)

met Busta Rhymes

12. Project Roach (1:48)

met The Last Poets

13. Ya'll My Niggas (4:15)
  14. We're Not Alone (5:44)

met Mykel

15. Black President (4:55)

met Johnny Polygon

16. Like Me * (3:47)
  17. Proclamation * (0:59)
Mezelf
Inderdaad. Ik luisterde het gister toevallig en het was wel minder dan eerst. Het is echt een oude zeur geworden. Zo komt het een beetje over, tegenover zijn vroegere muziek.

avatar van J.M.
Niek schreef:
Tsja, we zijn weer terug bij niveau Nastradamus. .

idd

avatar van Rhythm & Poetry
Zojuist opgezet en het valt me nu allemaal opeens erg tegen, vond ik het eerst een ruime voldoende waard nu blijft er niks anders achter dan een matige beoordeling. Nas kan simpelweg niet meer boeien met zijn lyrics, daarnaast is het productioneel niet goed genoeg om de gastheer te ondersteunen. Voeg daar de vaak te zoete refreintjes aan toe en er blijft een zeer matig album over. Toch zijn er wat lichtpunten te ontdekken; Fried Chicken blijf ik een gaaf nummer vinden en ook Black President doet het nog voor mij.

avatar van Pooiertje
Wat vinden de mensen hier zo goed aan Hero?

avatar van Game
Voor mij voornamelijk de teksten, en voornamelijk de beat.

Mayne
Haha.

Game schreef:
Voor mij voornamelijk de teksten, en voornamelijk de beat.

Oh oke , ik kan die beat namelijk niet uitstaan

RedLightCityBoy
N.I.G.G.E.R. (The Slave & the Master) vind ik de beste track.
Het blijft positief in je hoofd zitten (kleine klassier voor mij).

rommelige, ongeinspireerde zeikzooi

83Utreg! schreef:
rommelige, ongeinspireerde zeikzooi

Soms, iig niet erger dan I Am (imo)

avatar van Kill_illuminati
Pooiertje schreef:

Oh oke , ik kan die beat namelijk niet uitstaan

Ik vind het anders een tof nummer. Dat nummer geeft mij een Rush!

avatar van jelmer19
ik blijf America een heerlijk nummertje vinden!

Relax
jelmer19 schreef:
ik blijf America een heerlijk nummertje vinden!

Same.

avatar van Jurrien
Toch weer een goed album van Nas.

Uitschieters zijn: Black President, America en Untitled.

jelmer19 schreef:
Ik snap ook niet dat mensen dit niet kunnen appreciëren.
Nas heeft op dit album zoveel te bieden. Je hoeft het niet eens met zijn teksten eens te zijn het blijft ontzettend boeiend!
Om enkele nummers te noemen:
America Het land waarin alles mogelijk is en toch weer eigenlijk niet. Nas rapt over hoe de zwarte bevolking in achterstand leeft en op hier en daar meesterlijke manier. Neem een stuk als:
We in chronic need of a second look of the law books
And the whole race dichotomy
Too many rappers, athletes, and actors
But not enough niggas in NASA
Who give you the latest dances, trends, and fashion?
But when it comes to residuals, they look past us
Woven into the fabric, they can't stand us
Even in white tee's, blue jeans, and red bandannas

Doe daar een heerlijke meeslepende productie bij en je bet gelijk het sterkste nummer van het album

Maar dat is nog lang niet alles. Een nummer als slyfox is ook een genot.
Hierin rapt Nas over Fox News en beschuldigd ze onder andere van het manipuleren van de menen. Maakt Fox uit voor visuele kanker en digitale satan.
De verses die hij dropt zijn gewoon ontzettend goed. Alles past perfect in elkaar en hierin laat Nas zien nog steeds 1 van de beteren in dit wereldje te zijn. Nas zijn flow kwijt??? Droom lekker verder!

Dan N.I.G.G.E.R.
Het voorproefje van dit album. Ook weer een nummer met een beladen tekst. Het refrein zegt al genoeg.
They say we N - I - Double G - E - R
We - are - much more,
Still we choose to ignore,
The obvious.
Man this history don't acknowledge us,
We was scholars long before colleges.

Louis Farrakhan is ook weer top. Hierin spit nas over de gevaren die het mee brengt als je openlijk je mening vertelt. Als je jezelf als voorbeeld stelt voor anderen. Hoelang duurt het voordat iemand denkt nu is het genoeg. Nas vergelijkt zich met Louis Farrakhan en stelt hem als voorbeeld voor zichzelf.

Fried Chicken is dan weer iets minder serieus. Hierin laat Nas weten verliefd te zijn op de kippen en ze zo lekker vind dat ie dag en nacht aan ze denkt. Een leuk nummertje die grappig is en even afleid tussen al die diepzinnige teksten door. Staat deze daarom aangekruisd als favo track van alle mume luisteraars?

Met dit album heeft Nas mij in ieder geval weer weten te overtuigen dat hij het nog steeds kan. Naar het mindere ''HipHop is Dead'' is hij weer ijzersterk terug met Untitled of beter gezegd Nigger.

Wat hij zegt! dan hoef ik niet zoveel te typen en het klopt ook wat er staat

zeer goede NaS CD, zou de grammy voor beste hip hop gewonnen moeten hebben.

avatar van 'State Of Mind'
Deze krijgt van mij gewoon een definitieve 5.0. Want in mijn 25 meest afgespeelde tracks bij iTunes staat vrijwel elke track van Nas - Untitled. Met aan kop ''Untitled'' met 75 luisterbeurten.

avatar van deceptik
Sly fox vind ik extreem vette track. voor de rest vind ik het een sterk album

avatar van Will u.be
Queens Get The Money
You Can't Stop Us Now
America
Untitled

beste nummer naar mijn mening

Echt een geweldig album! Ik snap niet waarom hier zoveel kritiek op is. Textueel komt Nas na mijn mening nog steeds ijzer sterk. Met uitschieters als Sly fox, America en black president. Ook zijn de beats op veel nummers dik in orde.. Verder is er ook ruimte voor 'vrolijke' nummers als make the world go round. Een ruime voldoende van mij voor dit album dus

avatar van Kill_illuminati
De flow van The Game op Make the World Go Round

avatar van Jurrien
Heb het album net weer beluisterd en ik blijft gewoon een erg goed album vinden. Nummers als America, Sly Fox en Fried Chicken hebben naar mijn mening heel veel sfeer.

avatar van lowieke
Wel leuk, mis wel de oude nas

X-man
J.M. schreef:

idd

Vind ik juist niet. Er zit wat mij betreft één track op, die net zo commerciëel (geflopt) is als het hele Nastradamus album. En dit is Make The World Go Round. Past ook totaal niet in het totaalplaatje van dit album.

De rest vind ik juist vrij sterk. Beter dan Hip Hop Is Dead in ieder geval. De producties zijn van hetzelfde niveau (en net zo afwisselend ook) maar het zijn vooral de teksten die het hier doen. Ik vind hem gewoon beter komen omdat hij hier gefocust is en hier op onderwerpen ingaat die wél interessant zijn.

Zijn teksten zijn eindelijk weer eens écht goed, sinds It Was Written. Met uitzondering van een handvol nummers van Street's Disciple, God's Son en Stillmatic.

Make The World Go Round en Breathe vind ik niet zoveel aan. Die Breathe begint meteen heel vervelend ook.

Jammer dat de track Film nog niet af was toen, had zeker op het album gemogen.

YouTube - Nas - Film + Lyrics [NEW 2009]

het gevoel wat in dit nummer en in America zit hoor ik graag van Nas.

X-man
Ik vond op de website van HipHop DX een review die erg aansloot op mijn mening. Met name het onderstaande stuk ben ik het 100% mee eens:

"What Untitled does is bring Nas to the masses minus the big budget cameos, the glossy camera tricks and any other far reaching method to claim crossover success. Nas is beyond that for the most part. Untitled finds Nas doing Nas with absolutely no concerns about how the critics or fans will take to this project. It's damn near Illmatic all over again - but this time with a message."

The Opinionated
Ik had dit album onlangs nog eens opgezet en het viel me op dat ik toch een heleboel tracks skipte wegens te saai en vaak te voorspelbaar (cliché refreintjes zoals op We're Not Alone).
You Can't Stop Us Now, Sly Fox en Black President vind ik wel nog leuke tracks. Het geheel is allesbehalve boeiend.

avatar van Flipm0de
jelmer19 schreef:
Ik snap ook niet dat mensen dit niet kunnen appreciëren.
Om enkele nummers te noemen:
We in chronic need of a second look of the law books
And the whole race dichotomy
Too many rappers, athletes, and actors
But not enough niggas in NASA
Who give you the latest dances, trends, and fashion?
But when it comes to residuals, they look past us
Woven into the fabric, they can't stand us
Even in white tee's, blue jeans, and red bandannas

Maar dat is nog lang niet alles. Een nummer als slyfox is ook een genot.

Dan N.I.G.G.E.R.
They say we N - I - Double G - E - R
We - are - much more,
Still we choose to ignore,
The obvious.
Man this history don't acknowledge us,
We was scholars long before colleges.

Dit

Tyn
X-man schreef:

"Untitled finds Nas doing Nas with absolutely no concerns about how the critics or fans will take to this project. It's damn near Illmatic all over again - but this time with a message."

Als hij werkelijk geen concerns heeft over hoe de fans en critics dit project beoordelen waarom kiest hij dan opeens voor zulke radio vriendelijke beats?

Damn near Illmatic.. laten we zeggen dat de beats op die plaat wel ietsje beter zijn!!

avatar van Gniuz
De mensen die dit album afkraken begrijp ik eigenlijk niet echt, ik respecteer ieders mening uiteraard maar ik kan me in sommige meningen hier toch echt niet in vinden. Bijvoorbeeld de mening van 83utreg!..Hoe kan je dit nu ongeïnspireerde zeikzooi noemen zonder het degelijk te onderbouwen? Ik vind dat als je een extreme uitspraak doet dat je dan ook moet zeggen waarom.
Ik zal in ieder geval vertellen waarom ik dit album zo goed vind. In deze tijd, gezien de staat van hiphop, is dit een van de uitschieters. Dit is weer waar hiphop eigenlijk over gaat. Je vindt een duidelijke vorm van zelfexpressie, recht voor z'n raap je gedachten verspreiden. Hiphop is vrijheid. Op hero na bevat dit album geen zwaar aangezette beats of overdreven gedoe maar gewoon lekkere en in veel gevallen simplistische beats met een duidelijke boodschap in de vorm van een goede flow eroverheen. Het album heeft natuurlijk duidelijk een eenduidig onderwerp maar het is toch niet eentonig. Elk nummer geeft weer een andere invalshoek en subtopic binnen het overkoepelende topic van racisme en de positie van de zwarten binnen Amerika. You can't stop us now is een duidelijke en krachtige boodschap dat de emancipatie van de zwarten niet te stoppen is. Nas is naar mijn mening op tekstueel vlak zeer sterk in dit nummer ("I know your hunger kid, I know they hung your dad, burned your momma crip, I know that hurt you bad"). Sly Fox is een open brief aan de republikeinse propagandazender Fox waar Nas de nodige spijkers op z'n kop slaat en op scherpe wijze de hypocrisie van Fox blootlegt ("They say I'm all about murder-murder and kill-kill. But what about Grindhouse and Kill Bill? What about Cheney and Halliburton? The backdoor deals on oil fields, how's Nas the most violent person?"). Fried Chicken is een mooie metafoor voor de staat van de staat waarin de zwarte gemeenschap verkeert. In testify vraagt Nas zich af of de mensen die hem zogenaamd steunen ook echt achter hem zouden staan als het eens echt goed losloopt. Be a nigger too geeft een mooie visie op de ontwikkelingen van tegenwoordig waarin met name jeugdige mensen van blanke of aziatische etniciteit graag zwart zouden willen zijn maar dat het nog steeds niet altijd even makkelijk is voor een zwarte in wit amerika (they like to strangle niggers, blaming niggers, shooting niggers, hanging niggers, still you wanna be a nigger too?). N.I.G.G.E.R. sprong mij meteen in het oog (of liever gezegd oor). Geweldige boodschap over het achterhouden van de geschiedenis van de afrikaans amerikaanse mensen. Ik vind eigenlijk elk nummer op zijn eigen manier goed. Hierboven heb ik een aantal voorbeelden genoemd maar ik zou een heel boek kunnen schrijven over waarom ik dit album nog steeds bijna dagelijks draai. Deze heeft een mooi plekje in m'n collectie. Het is voor mij een absolute oase van goede hiphopmuziek in de woestijn die hiphop tegenwoordig is.