Nightwish - Once (2004)

Finland
Label: Nuclear Blast

1. Dark Chest of Wonders (4:29)
  2. Wish I Had an Angel (4:06)
  3. Nemo (4:36)
  4. Planet Hell (4:39)
  5. Creek Mary's Blood (8:29)
  6. The Siren (4:45)
  7. Dead Gardens (4:28)
  8. Romanticide (4:58)
  9. Ghost Love Score (10:02)
  10. Kuolema Tekee Taiteilijan (3:58)
  11. Higher Than Hope (5:35)
  12. Live to Tell the Tale * (5:02)
  13. White Night Fantasy * (4:04)
  14. Where Were You Last Night * (3:53)
avatar van lennert
Ge2rt schreef:
'Ghost Love Score' is een geweldig nummer, vooral in de live-versie van Wacken 2013. Verder heb ik niet zoveel met Nightwish.

Jammer dat Nightwish kokketteert met de Beast, de Bok, de Duivel of hoe je het ook wilt noemen. Met bijvoorbeeld de bokkegroet, en de bok die met toortsen tijdens Wacken zichtbaar is, en ook in de teksten. Ook de tekst van 'Ghost Love Score' is niet 'clean'.
Het Kwaad is volgens mij iets reëels, en niet iets wat je moet onderschatten.

Potverdrie, waarom is deze user nu weer uitgeschreven? Ik leef voor dit soort berichten...

avatar van RuudC
De release van Once staat me nog goed bij. Mijn vrouw was destijds groot fan, dus was Nightwish voor ons een van de trekpleisters op Dynamo Open Air in 2004. Diezelfde middag hield de band een signeersessie in de State Of Art Metalstore. Wij daarheen, want je kon toen ook al net wat eerder dan de rest van de wereld het album kopen. Het gesigneerde exemplaar ligt nu naast me.

Niet alleen is Once het laatste album met Tarja Turunen, maar ook duidelijk het afsluiten van de eerste periode muzikaalgewijs. Het is altijd afvragen of de overstap naar Nuclear Blast daar aan bijgedragen heeft. Het geluid is een stuk moderner en directer geworden. Ineens klinkt Nightwish als alle andere bands. Er is ook hier een orkest toegevoegd. Heel hip in die dagen, maar het past voor geen meter. Ik was juist wel gecharmeerd van het keyboardspel van Tuomas. Het zwierige, kalme geluid dat zo mooi bij de Finse bossen en meren past, is ingeruild voor zwaardere riffs en een eentonig drumgeluid. Kortom, de band is van het platteland naar de stad verhuist.

Dark Chest Of Wonders krijgt nog het voordeel van de twijfel, omdat het goed ingezongen is, maar Wish I Had An Angel zorgt voor nare rillingen. Nemo lijkt dan weer een overblijfsel van Century Child en is daarmee meteen een favoriet op dit album. Planet Hell vind ik dan weer vervelend springerig. Zo kan ik wel even doorgaan. Daar waar de band wat terugkeert naar het oude geluid, wordt het direct wat beter. Daar klinken ze weer als zichzelf. Ze zijn hier hun spontaniteit kwijtgeraakt. Behalve Nemo verdient eigenlijk alleen Creek Mary's Blood complimenten.

Tussenstand:
5. Angels Fall First
6. Once

avatar van andnino
RuudC schreef:
Kortom, de band is van het platteland naar de stad verhuist.

Ineens klinkt Nightwish als alle andere bands.

Ben benieuwd welke bands je bedoelt. Tips zijn welkom!

avatar van RuudC
Trek de catalogus van Nuclear Blast van rond 2004 er maar op na. Zoveel bands die toen ineens net wat anders gingen spelen en/of met een orkest mochten werken. Creatief gezien is de piek van de euro power metal van omstreeks 2000 alweer voorbij in 2003-2004.

Momenteel ben ik behoorlijk aan dit album verslaafd. ja, het is over de top, sprookjes metal, Efteling metal, Gothic metal, symfonische metal... het zal allemaal wel, ik ben er dol op.
Ik snap best wel dat de liefhebbers / kenners binnen dit genre dit maar zo zo vinden. Het is toch een beetje Sarah Brightman met metal gitaren of zo Nee, natuurlijk niet, maar het is toch echt heerlijk uit je dak kunnen gaan met dit album.

Ben ik trouwens de enige die in de bonus track Where Were You Last Night Bon Jovi's You Give Love a Bad Name hoor?

avatar van Mr. Rock
aERodynamIC schreef:

Lijkt me niet, de gelijkenis is nogal groot. Dit nummer is overigens niet van Nightwish zelf maar een cover van de Zweedse Ankie Bagger (what's in a name)