Nightwish - Once (2004)

Finland
Label: Nuclear Blast

1. Dark Chest of Wonders (4:29)
  2. Wish I Had an Angel (4:06)
  3. Nemo (4:36)
  4. Planet Hell (4:39)
  5. Creek Mary's Blood (8:29)
  6. The Siren (4:45)
  7. Dead Gardens (4:28)
  8. Romanticide (4:58)
  9. Ghost Love Score (10:02)
  10. Kuolema Tekee Taiteilijan (3:58)
  11. Higher Than Hope (5:35)
  12. Live to Tell the Tale * (5:02)
  13. White Night Fantasy * (4:04)
  14. Where Were You Last Night * (3:53)
Ayreonfreak schreef:
Zo af en toe spelen ze ook nog een beetje trash metal.

trouwens, het is THrash

avatar van freitzen
@Ayreonfreak: met de nadruk op een béétje... ik kan zo alleen het intro van Master Passion Greed op Dark Passion Play bedenken, en hier een paar stukjes in Dead Gardens en Romanticide (uiteraard zonder Tarja). Wel een fraaie recensie op Progwereld, alleen jammer dat ze min of meer over de eerste twee nummers heen praten die ook zeer de moeite waard zijn.

@Misterfool: ben benieuwd wat je er van vindt... het is natuurlijk geen Dream Theater, maar het klinkt wel erg strak allemaal en als je Tarja's operastem kan trekken moet dit toch wel ergens aanslaan (is het niet bij de hardere tracks, dan altijd nog bij het fantastische Creek Mary's Blood).

avatar van Ayreonfreak
Ik zeg toch ook een beetje

enne; bedankt....

Misterfool
soms is het album iets te hard voor mijn smaak(Dead Gardens) . maar door tarja's stem(die ik zeer zeker goed kan hebben) en een aantal rustige en meer epische nummers(Ghost Love Score ) komt dit album op een ruime voldoende uit.

4* met kans op verhoging

Misterfool
de verhoging is gekomen als een vallende ster op een klare hemel. 4,5 ster

avatar van Tescootje
Een heerlijk album om te beluisteren!
Hierin hoor je Tarja's stem heel mooi en krachtig bij Wish I Had an Angel.
The siren is geweldig met hun gitaar werk.
En Nemo is leuk op de drums.
(Ja ik houd niet alleen van Tarja's stem maar ook echt hun instrumenten werk wat ze ook geweldig doen!)
Dikke respect voor hun!

avatar van guitar's garden
Dit is nog altijd, en ik ken hem al een tijdje, de beste cd die ik ken. Een jaar had ik er amper naar geluisterd, maar toen ik er terug naar luisterde was ik weer helemaal verkocht, voor de zoveeste keer
Dark Chest Of Wonders als hoogtepunt.

avatar van Phoebe318
Dit blijft voor mij het beste album van Nightwish!
Heb alle cd's/dvd's maar deze blijft voor mijn gevoel er toch bovenuit springen!

Akron777
Zeer mooie symphonische partijen. Ghost Love Score is echt een fantastisch nummer, en naar mijn mening komt het nog veel meer tot uitdrukking op End of an Era. Andere sterke nummers zijn Dark Chest of Wonders en The Siren.

4.5*

avatar van Stapler
andnino schreef:

trouwens, het is THrash

thrash - Google zoeken

Kan allebei .

avatar van andnino
Als je het niet goed vind, dan is het trash metal ja.

avatar van Ayreonfreak
Duh.... Vleugjes van T(h)rash metal. Niet compleet het hele album...

avatar van andnino
Waar hoor je dat precies, dan?

avatar van Ayreonfreak
Niet gelijk op dit album, maar wel bijv op Dark Passion Play. Het begin van Master Passion Greed is toch echt wel Trash te noemen....

Ayreonfreak schreef:

Ja op Master Passion greed hoor ik ze inderdaad ook. Maar dat wil toch niet zeggen dat deze plaat zulke invloeden bevat. Tenminste, ik hoor ze nergens.

bennerd
Ayreonfreak schreef:

Alles van Nightwish is trash te noemen...

(Maar wat doe ik hier eigenlijk.)

bennerd schreef:

Alles van Nightwish is trash te noemen...

(Maar wat doe ik hier eigenlijk.)

Hoezo zielig?? Het gaat hier om de stroming.

bennerd
Ah, gaat het om de stroming? Had dat er dan even bij vermeld...

( )

avatar van Mandylion
Net weer eens geluisterd, wat was dat lang geleden zeg! Oké, misschien maar anderhalf jaar, maar in mijn perceptie is dat veel. Het hele album klinkt anders, er vallen me heel andere dingen op dan eerst. Dit album is echt prachtig gedetailleerd en avontuurlijk, was ik helemaal vergeten (of nooit opgemerkt?). En de gitaren en bassen zijn ook zo lekker, en de keys en drums en Tarja... Ik ben echt erg aangenaam verrast. Wat moet het bijzonder zijn om een album 20 jaar niet gehoord te hebben, want dit is al echt zeer apart!

Het is me dan ook duidelijk dat Once nog altijd zijn 5,0 waard is en waarschijnlijk in mijn voorlopig nog even vastgeroeste top 10 blijft na een nog altijd op het plan staande grondige herziening, maar welk (nieuw) plekje het zal krijgen moet ik nog even zien. Century Child waardeer ik ook nog steeds heel erg, maar Once op een andere manier. Eigenlijk is het hele album veel te erg over de top, maar dat pakt me zoals gewoonlijk juist helemaal in. Wel een beetje knullige recensie geschreven twee jaar geleden, maar het was dan ook mijn eerste dag op MusicMeter. Ik zou wel een nieuwe kunnen schrijven, maar over weer twee jaar is dat toch weer veranderd, dus ik ben eigenlijk wel tevreden met wat er staat. Het is en blijft tenslotte een prachtig album!

avatar van jasper1991
aantal lekkere nummers, met name de opener krijg ik niet uit mijn kop.
met het prachtige ghost love score het beste nummer op het album
wat ik wel jammer vind is de elektronische bewerkinkjes in de nummers. duidelijk om de muziek toegankelijk te maken naar een breder publiek.

alsnog klinken de nummers heerlijk en zijn ze goed genoeg voor 4. wat is trouwens het taaltje in creek mary's blood aan het eind? toch geen fins?

avatar van sander.h
Nee dat is de taal van die Indianen waar het nummer over gaat

avatar van jasper1991
ja, ik ben altijd slecht in die teksten te begrijpen.
mooie hoes! ben ik nog vergeten te zetten

avatar van Angelo
Tarja mag blij zijn dat ze er uitgekickt werd destijds omdat ze de kwaliteit van 'Once' waarschijnlijk nooit hadden kunnen overtreffen. Van alle Nightwish albums staat dit ver boven de overige CD's.

Nummers als 'Dark chest of wonders', 'Ghost love score', 'The siren' en 'Wish I had an angel' heb ik altijd super gevonden, maar 'Nemo' overtreft alles. Wat een smaakvol arrangement en het einde, de laatste 30 (?) seconden wanneer het wat sympfonischer begint te worden bezorgt mij nog steeds kippenvel. Dit is absoluut een van de beste albums in z'n soort. Ik geloof dat ik 'Nemo' wel honderden keren heb beluisterd en hij is me nooit gaan vervelen.

Het contrast tussen 'Once' en 'Dark passion play' had dan ook niet groter kunnen zijn...

Angelo schreef:

Nou, daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. Als je puur naar de muziek luistert is DPP niet meteen een achteruitgang.....behalve op vocaal gebied. (En ook daar kan je over discusieren)De muziek is zeker net zo goed op DPP.

avatar van vigil
over de zangeres valt idd te twisten, muzikaal vind ik Passion de beste van Nightwish tot nu toe. Moet ik er wel bij vertellen dat ik niet echt fan bent van de groep.

avatar van Protonos
stuk voor stuk krachtige songs. ik luister dit album nooit in een keer, maar soms een stuk vind ik echt heerlijk!

avatar van jasper1991
ik luister eigenlijk sowieso nauwelijks album in een haal. na een nummertje of 5 vind ik het altijd wel tijd voor een volgende artiest.

avatar van Hårgalåten
Angelo schreef:

Volkomen mee eens ja

Nightwish is zonder de klassieke sopraan van Tarja niet meer wat het geweest is, en zal dat ook nooit meer worden..

avatar van The_CrY
Hmm ik vind Once nou eigenlijk weer een inkak moment van Nightwish. Ze gaan op pad naar een nieuwe stijl, en dat vind ik positief, maar om nou met een nummer als Wish I Had An Angel op de proppen te komen? Als ik een beat wil horen in rockmuziek ga ik wel een willekeurige industrial band opzoeken. Neen, Nightwish siert het niet zo. En dan Nemo... tsja het komt wat goedkoop over.

Maar daar tegenover staan wel Dark Chest of Wonders, Planet Hell, Ghost Love Score en Creek Mary's Blood... een paar van de mooiste nummers die Nightwish ooit gemaakt heeft. Toch wil ik nog wel eens hoofdpijn krijgen tijdens Romanticide... ofschoon die ook best tof is. Het einde is toch weer erg zwak. Nee, hier is het een beetje half half. We willen een album uitbrengen, maar het is nog niet af. Opvolger Dark Passion Play komt dan beter uit de verf.

avatar van vork666
Kuolema Tekee Taiteilijan Geweldig mooi nummer. Overigens is meer op dit album geweldig: daar zijn o.a. Nemo, Higher Than Hope, Ghost Love Score en toch ook wel Wish I Had An Angel.
Had om heel eerlijk te zijn slappe meuk á la Within Temptation verwacht, godzijdank heeft mijn nieuwsgierigheid het gewonnen van mijn uitgebreide assortiment aan vooroordelen.