Metallica - Death Magnetic (2008)

Label: Warner Bros.

1. That Was Just Your Life (7:08)
  2. The End of the Line (7:52)
  3. Broken, Beat & Scarred (6:25)
  4. The Day That Never Comes (7:56)
  5. All Nightmare Long (7:57)
  6. Cyanide (6:39)
  7. The Unforgiven III (7:46)
  8. The Judas Kiss (8:00)
  9. Suicide & Redemption (9:57)
  10. My Apocalypse (5:01)
  11. Hi Guy * (7:10)
  12. Neinteen * (7:34)
  13. Black Squirrel * (6:12)
  14. Casper * (8:14)
  15. Flamingo * (7:58)
  16. German Soup * (6:31)
  17. UN3 * (7:50)
  18. Gymbag * (7:55)
  19. K2LU * (9:30)
  20. Ten * (5:18)
0,5
Nou hij valt me tegen en heb hem ook weer de kast in gedonderd kan er niet echt vrolijk van worde.

Guardian of Isis
Dus hij is direct één van de slechtste platen die je kent? Wat kunnen de mensen hier hun mening toch zo mooi nuanceren.

Joy
dat zegtie niet

hij zegt dat het hem tegenvalt en de plaat weer in de kast gedonderd is

das niet hetzelfde als beweren dat het een slechte plaat is

Guardian of Isis
Hint: kijk naar de rating die hij het album geeft.

avatar van paradoxical
Ook al klonk de CD versie slecht, er is ook een Guiter Hero versie te vinden op het internet. Deze klinkt stukken aangename op je dure apparatuur.

Mooi album, ik heb het met plezier 2 luisterbeurten gegeven, en dat zullen zeker niet te laatste zijn.

avatar van Nicholas123
Ik zit nu ook de Guitar Hero versies te luisteren en die zijn inderdaad echt veel beter. Onbegrijpelijk dat de cd niet ook zo klinkt. Het gekraak is weg, de bas is veel beter hoorbaar en de drums klinken veel beter. Vooral de beter hoorbare bas is een grote verbetering, die Trujillo heeft hier toch best wat aardige baslijntjes in zitten. De slaggitaren zijn nu helaas wel een stuk zachter geworden.

Verder hoor ik nu opeens allerlei nieuwe details die voorheen begraven waren onder al het lawaai. Het lachje van James in The Judas Kiss rond 6:26 en de daaropvolgende praatstem-overdub over zijn zang die daarop volgt bijvoorbeeld.

avatar van paradoxical
Nicholas123 schreef:
Ik zit nu ook de Guitar Hero versies te luisteren en die zijn inderdaad echt veel beter. Onbegrijpelijk dat de cd niet ook zo klinkt. Het gekraak is weg en de bas is veel beter hoorbaar en de drums klinken veel beter. Vooral de beter hoorbare bas is een grote verbetering, die Trujillo heeft hier toch best wat aardige baslijntjes in zitten. De zijn nu alleen ietsjes te zacht geworden.

Verder hoor ik nu opeens allerlei nieuwe details die voorheen begraven waren onder al het lawaai. Het lachje van James in The Judas Kiss rond 6:26 en de daaropvolgende praatstem overdub over zijn zang die daarop volgt bijvoorbeeld.

Zoek eens op Loudness War. Dit album is helaas een van de meest recente slachtoffers geworden.

Jammer voor een band welke live juist een perfecte show voor hun fans wil. Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe het meerdendeel van de posters hier dit niet opmerkt.

avatar van ricardo
door 2 0.5* stemmen is hij onder de 3,80* gekomen nu, 2 proteststemmen volgens mij, dwars willen zijn om wat te provoceren, en niet op basis van de muziek die hier opstaat, want ze houden beiden wel van Metallica. een 0.5* hiervoor geven is complete onzin als je wel van platen als Kill Em All en Ride The Lightning houdt, zoiets neem ik niet serieus, maakt niet uit, want deze plaat zal ook bij rond de 5 a 600 stemmen nog rond de 3.80 blijven scoren denk ik. dat issie ook waard. eindelijk weer eens een topper van deze heren in dezelfde oude lijn als de eerste 5 albums.

DonDijk
Op zich vind ik het wel handig als mensen 0,5 geven. Zo kan je gelijk zien welke user je serieus kan nemen en wie niet. Bij een 0,5 stem weet je dat oppervlakkigheid troef is bij deze of gene.

Joy
oneens

sommige platen zijn je ding niet

je hebt ze beluisterd en komt tot 0,5

avatar van ricardo
eerst komt er een user (DJ_J.B) met een 0.5* stem die zegt dat hij wel van de eerste 2 albums houdt van Metallica en vervolgens nog een meeloper (aiM^) die hem de kast in donderd en hem ook een 0.5* geeft. puur provoceren is dat, en niet op basis van wat hier opstaat. complete onzin isut. Een 2* of een 2.5* kan ik mij nog indenken, maar een 0.5* zeker niet.

Joy schreef:
oneens

sommige platen zijn je ding niet

je hebt ze beluisterd en komt tot 0,5

Een 0,5 is , hoe dan ook. Tunnelvisie.

stuart
Ik moet Death Magnetic nog steeds beluisteren; is dat ook een schande

DonDijk
Nee, je mist niet veel bijzonders,stuart. Wat aardige riffs, maar tis geen 8e wereldwonder.

avatar van ricardo
@stuart: Nee hoor zeker niet, jij hebt een erg goede muzieksmaak, en voor alles is een tijd, ook voor deze. als je van Metallica houdt zou ik hem zeker een kans geven. ben benieuwd wat je ervan vind.

stuart
Geef me nog even de tijd, want dit moet ik even rustig gaan beluisteren en ook vaker dan 1 keer.

avatar van laboomzaa
Toch...heb ik steeds meer de behoeften om de cd op te zetten (hard) en inmiddels mee te brullen!!! De nummers beginnen nu echt door te dringen en het is lijkt wel een sluip moordenaar...het grijot je bij de strot en laat je niet meer los!!

Misschien toch nog een halfje omhoog...???

avatar van ricardo
Hard op de achtergrond draaien mag dat ook?

avatar van laboomzaa
Opzeker...als het maar hard is!!!

avatar van vin13
paradoxical schreef:
Deze CD begint leuk maar gaat snel tegenstaan, en dan bedoel ik niet de muziek. Wat een belabberde productie is dit zeg.

Wederom een slachtoffer van de Loudness War helaas.

Ik heb de productie vergeleken met ...And jusitice for all en vind ...And justice for all juist zacht en vlakker klinken dan Death Magnetic die misschien anders klinkt maar toch ook wel helder.
Vooral de zang komt bij Death Magnetic goed naar voren.
Wat vind je dan van de productie en vooral qua zang op ...And justice for all?

avatar van JacoBaco
Sowieso klinken de meeste CD's van 20 jaar geleden zacht en karig.
De apparatuur is zoals iedereen wel weet veel beter geworden. Maar ik geloof best dat ze er bewust voor gekozen hebben om het een beetje als 20 jaar geleden te laten klinken. Death Magnetic bevat de nodige rauwe momenten qua geluid. De laatste paar seconde van The Day That Never Comes bijvoorbeeld. Voor sommige klinkt dat wellicht rommelig, slecht, vals of wat dan ook.
Ik vind het zoals ik al zei (positief) rauw klinken.

avatar van Lexicon Devil
Ze denken dat ze nog wild zijn maar ze zijn niks nieuws meer....
Stoppen met die handel!

Als je power wil van ouwe rockers luister dan naar A Senile Animal van de Melvins....jaja daar zijn die volgevreten "ik wil 5000 blauwe mm's" slappehap "we doen het voor de fans" zuigers he-le-maal niks nada noppes bij!

They think the're wild but they're nothing new!

En zo is het maar net....

avatar van Jakke0071
Eindelijk nog eens échte metallica zoals we die kennen.
Het vorige album St.Anger viel wat tegen maar deze met : Cyanide , The day that never come , My Apoclypse , the judas kiss ... is wel van hoog niveau

Lexicon Devil schreef:
Ze denken dat ze nog wild zijn maar ze zijn niks nieuws meer....
Stoppen met die handel!

They think the're wild but they're nothing new!

En zo is het maar net....
Please. Ze hebben het geld al lang niet meer nodig, vorig jaar verkochten hun albums samen nog eens 1,5 miljoen exemplaren. Hetgene dat al lang niet meer nieuw is, is al dat gezeik over wat voor geldwolven ze wel zijn en hoe ze niet denken aan de fans etc etc etc.

Waarom zou Metallica hun stijl moeten aanpassen? Je vraagt AC/DC toch ook niet om een drastische nieuwe richting in te draaien. Als je zo denkt, zouden Load/ReLoad dus haast je favo platen moeten zijn, want daar deden ze toch ook iets nieuws met hun sound? Ze doen hier wat ze best kunnen en moeten zich daarvoor mijns inziens allerminst schamen.

avatar van axel33
JacoBaco schreef:
Sowieso klinken de meeste CD's van 20 jaar geleden zacht en karig.
De apparatuur is zoals iedereen wel weet veel beter geworden.

Het vervelende is dat het eigenlijk andersom is. De huidige CD's klinken hard en overdadig in vergelijking met 20 jaar geleden. Destijds werden CD's met een lager basisvolume opgenomen en hadden daardoor meer ruimte voor harder klinkende uitschieters. 't Enige wat je bij die CD's moet doen is ze inderdaad harder te zetten, maar dan kunnen ze in wezen krachtiger klinken dan de huidige CD's. Dat veel CD's uit die tijd NIET zo krachtig klinken heeft dan ook veel meer te maken met de opname-esthetiek van die tijd (erg veel galm en synthetisch klinkende percussie maakten de sound vaak veel te dun).

De al eerder genoemde Guitar Hero-versie van Death Magnetic heeft bijvoorbeeld ongeveer hetzelfde gemiddelde geluidsvolume als een CD uit 1988, maar als je 't volume simpelweg wat verder openzet is duidelijk dat de muziek wel degelijk de speakers uitspat; heus, de muziek KNALT gewoon! Alleen is er in vergelijking met de officiële CD godzijdank geen vervorming, veel meer dynamiek en ademruimte en kun je daardoor veel beter volgen wat de losse instrumenten allemaal doen. En dit alles omdat het basisvolume op een niveau ligt dat nog contrasten toelaat.

Door de invoer in de jaren '90 van moderne digitale compressors is er echter om geheel buitenmuzikale redenen een verontrustende trend ingeslopen. De reden was dat door het gebruik van die compressors bij voorspeelsessies bij platenlabels de CD's die door die compressors harder waren meer de aandacht trokken en dus de andere CD's zwakker deden overkomen. De niet technisch onderlegde platenlabel-personen kwamen echter niet op het idee om de CD's simpelweg wat harder te zetten en trokken bovendien nog eens de foutieve conclusie dat de zachtere CD's dan ook op de radio minder de aandacht zouden trekken. Dit is echter onzin aangezien radio al sinds jaar en dag met compressors werkt om alles op 'n min of meer gelijk volume te krijgen. Sindsdien is er een verontrustende trend ontstaan waarbij platenmaatschappijen mekaar aftroeven in wie de hardste CD's produceert, ENKEL uit angst om niet op te vallen! De artiest zelf heeft hierbij domweg geen inbreng meer. Zelfs degene die de opdracht voor de eindmastering van DM kreeg zegt zich ervoor te schamen hierbij betrokken te zijn geweest; hij kreeg het ruwe materiaal al met overcompressie aangeleverd en had geen keuze meer...

Dat dit alles iets is wat al jaren speelt en nu met Metallica pas meer in de aandacht komt vanwege het grote verkoopsucces van het album kan worden nagelezen op de website http://www.turnmeup.org en hoeft er alleen maar het al eerder door mij en anderen genoemde Loudness Wars op na te googlen. Daar wordt haarfijn uit de doeken gedaan wat er aan de hand is en kan via de daar genoemde links alles worden geverifieerd wat ik hierboven heb beschreven. Ik raad daarom aan daar eerst GOED te checken voor je hier een bericht achterlaat in de trant van "Metallica hoort hard te zijn, YEEEAAAHH!!!", want daar heeft de OPNAMETECHNISCHE hardheid waar 't hier om gaat geen fluit mee te maken.

avatar van AGE-411
Ik vind het gitaargeluid de laatste 15 jaar zeer verneukt en belabberd klinken.

avatar van Zombywoof
iets omlaag gegaan met score. Hoewel Metallica het kunstje nog niet is verleerd, zijn er toch een paar nummers die ik nu wel gehoord heb.

Maar geniet nog steeds van All Nightmare Long (instant klassieker) en van Broke Beat and Scarred.

Heb de stiekeme hoop dat hun volgende NOG beter,complexer en strakker in elkaar zit.

avatar van Nicholas123
Wie weet: Robert Trujillo heeft in verschillende interviews gezegd dat hij denkt dat het alleen nog maar beter zal worden. Ze raken weer vertrouwd met de stijl, ze raken beter op elkaar ingespeeld met Rob erbij etc.

Guardian of Isis
Wat ik stiekem hoop voor de volgende plaat t.o.v. DM:

- Zelfde complexe structuurtjes en even scheurende riffs en ritmes.
- Hopelijk nog wat creatiever drumgebruik van Lars.
- Wat stillere productie terug; ik heb nog steeds geen gekraak gehoord, maar het mag toch een beetje stiller.
- Mogelijk nog wat experimenteren met strijkers, blazers etc. want ik vond dat alleszins zeer geslaagd in The Unforgiven III.
- Als het kan, geen lyrics meer als "what don't kill ya, make ya more strong".

Hopelijk kunnen ze het niveau van de eerste 4 (niet 5) platen dan weer halen.

Ik vind het echt een geslaagde plaat
Veel beter dan ik verwacht had van de opvolger van St-Anger