Brainbox - Brainbox (1969)

Rock / Blues
Label: Imperial

1. Dark Rose (5:22)
  2. Reason to Believe (2:24)
  3. Baby, What You Want Me to Do (2:37)
  4. Scarborough Fair (6:26)
  5. Summertime (4:23)
  6. Sinner's Prayer (2:32)
  7. Sea of Delight (17:03)
  8. Woman's Gone * (4:11)
  9. Down Man * (2:37)
  10. Amsterdam-The First Days * (3:11)
  11. So Helpless * (2:38)
  12. To You * (3:29)
  13. Cruel Train * (2:32)
  14. Between Alpha And Omega * (2:32)
  15. Doomsday Train * (2:54)
  16. Good Morning Day * (3:12)
  17. The Smile * (3:08)
  18. The Flight * (3:24)
JonnieBrasco
ElMeroMero schreef bij Cheap Thrills van Janis Joplin:
Summertime ... een zware favoriet van mij: al tig keer gecovered door niet de minsten(Nina Simone, Louis Armstrong, Ella en ook de Pixies!) geeft Janis in mijn optiek er toch het meeste zomertijd-schwung aan !

Ik vind dat The Zombies een mooiere "Summertime" maakten, maar dat Brainbox (uit eigen land!) misschien wel de mooiste "Summertime" maakte.

ElMeroMero
Heh, ik kan hier geen oordeel over geven, maar omdat het zo'n mooi weer is, kan het geen kwaad deze covers 's op te snorren. Misschien nieuwe aanwinsten voor zwoele zomeravonden ?

JonnieBrasco
Oké, ik ben benieuwd naar wat je van de Brainbox-versie vind

Moet ik 'm wel eerst vinden, hé ? Maar ik zal mijn best doen

avatar van EmDee
Ik erger me altijd dood aan die jankstem van Kaz Lux.

JonnieBrasco schreef:

Oké, ik ben benieuwd naar wat je van de Brainbox-versie vind

Klinkt erg soepel, Jonnie . Ik moest een beetje aan Iron Butterfly denken met die intro.

Maar het zal je niet verbazen als ik zeg dat ik die cover van Janis toch wel lekkerder vind klinken. Ik vind de stem van Janis krachtiger, wat minder gelikt en wat warmer klinken dat die van Kaz Lux.

Summertime........wat een geniale Jan Akkerman solo zit daar in. Super gewoon. Het is duidelijk dat Jan de band droeg..toen hij weg ging werd het rap minder helaas.

avatar van Oldfart
Bewaar goede herinneringen aan dit album. Was het bestaan er van echter helemaal vergeten, MusicMeter bewijst na drie dagen al haar waarde vanwege het weer uit de vergetelheid rukken van dit album.
Brainbox was destijds ook een heel goede liveband. Vooral in deze samenstelling.
Geen wonder met Akkerman en met name Kaz Lux. De beste rockzanger die nederland ooit heeft gekend?

Kan me hem herinneren in het voorpragramma van Yes in de Ahoy: Kaz op dat mega podium; in z'n eentje met een acoustische gitaar: hij kreeg de zaal stil: muisstil.

avatar van titan57nl
Sea of delight blijft toch een juweeltje binnen de nederlandse popmuziek.

Erg goed, ook nog echte muziek met inhoud en gevoel. Zie je tegenwoordig niet meer. Had ik maar in de jaren 60/70 geleeft haha.

avatar van heicro
Deze band maakte kwaliteit blues rock met een eigen unieke geluid en hitpotentie, getuige het feit dat Dark Rose, Scarborough Fair, Summertime en Down Man dikke hits werden.
"Smile" is nog zo'n schitterend nummer, maar staat niet op dit album.

avatar van Helicon
Wat een mooie muziek. De fanatische combi van de stem van Lux en de gitaar van Akkerman. Een band van wereldniveau van Hollandse bodem.
De uitvoering van Summertime is prachtig (een van de mooiere uitvoeringen die ik ken)
Van het nummer zijn overigens zo'n 10.000 complete versies

avatar van vin13
Prachtig album en live vond ik Brainbox ook zonder Jan Akkerman zeker de moeite waard. De aparte stem van Kaz moet je liggen.
Dark rose is echt een klassieker en Down man een goede rocker die je live moet horen. De jaren '70 heb ik qua Nederpop niet meegemaakt maar nu ontdek ik nog steeds leuke bands uit die tijd en soms zie je ze in Reunie-bezettingen nog spelen. Op die manier zag ik Brainbox en The Outsiders in latere jaren.

Iemand toevallig een digitale copy van dit album....!? WIl er gewoon voor betalen!

wijsneus
riro64 schreef:

Als je To You koopt, heb je alle nummers van deze ook te pakken.
Of is To You niet op CD verkrijgbaar ?

To You is wel op CD verschenen, of hij nog verkrijgbaar is weet ik niet. Deze idem dito. Overigens zijn er versies van deze met bonustracks (een rehearsal etc.) die mis je dan wel op To You.

In ieder geval is er zeker ''The Very Best Brainbox Album.'' Die kost zo'n 7 euro, en is ook makkelijk te bestellen op Internet. Daar staat alles van To You op en nog 2 extra nummers. Maar je mist bij deze en To You wel de lange versie van Sea of Delight.....

avatar van Klumpie
'The Very Best of Brainbox' is in principe hetzelfde album als 'To You' alleen met 2 extra nummers. Er is alleen één verschil met dit album, hier staat een prachtige 17 minuten lange versie van Sea of Delight op. Bij 'The Very Best of Brainbox' is die slechts 3 minuten lang.

avatar van gaucho
'The very best of Brainbox' is het enige album dat nog via de officiële kanalen verkrijgbaar is. Al het andere materiaal - waaronder die klassieke debuutplaat - is vervallen. Voor de lange versie van Sea of delight moet je dus naar de tweedehandsbakken.

Zelf heb ik deze op LP, al is het wel een heruitgave uit eind jaren zeventig, met dat kleurrijke Bovema/Negram label uit die tijd. Niet helemaal 'the real thing' dus, maar ach, het ding verkeert in uitstekende staat en klinkt voortreffelijk.

Een paar jaar geleden werd dit album op CD uitgebracht door Pseudonym, een klein labeltje dit zich specialiseerde in meer en minder bekende Nederpop. Klasse-uitgaven, vaak aangevuld met extra opnamen als losse singles, demo's etc. Maar helaas ging Pseudonym over de kop en daarmee is meteen een flinke brok Nederpop verloren gegaan....

avatar van Helicon
Ik heb inderdaad de uitgave van Pseudonym een aantal jaar geleden gekocht.

Heb ik toch dan mooi maar binnen, Inderdaad enorm jammer dat op deze manier dit album van één van de grootste bands uit Nederlandse muziek geschiedenis niet meer te verkrijgen is en daarmee toch wat verloren gaat

Gaat natuurlijk niet verloren in harten van de mensen die het album reeds hebben, maar voor 'nieuwe' liefhebbers zal het moeilijk worden om nog aan cd te komen.

Ik heb een kopie gemaakt van mijn oom's CD, want ik kon de CD ook al nergens vinden. Nu weet ik de reden daar dus voor. Achja, ik heb nog twee andere CD's en To You op dubbel LP, maar het is wel jammer.

Echt een geweldig goed album. Sea of Delight springt er boven uit. Een band op het absolute hoogtepunt.

avatar van Simon-Hans
Vreselijk goed album. De versie van Summertime is heel verassend, en bevat één van Jans beste solo's. Sea of delight heeft een hele mooie melodielijn.

avatar van gaucho
Het goede nieuws is dat het Engelseplatenlabel Esoteric Recordings schrijnt te werken aan een heruitgave van het eerste Brainbox-album.
Ben benieuwd; ze hebben eerder dit jaar ook oude albums van Supersister en Earth & Fire opnieuw uitgegeven en dat waren prima releases: mooi geluid, bonustracks en een prachtig boekwerkje met gedetailleerde informatie en foto's.

Hoewel ik To you al op CD heb, geloof ik toch dat ik deze dan ga kopen, alleen al voor de lange uitvoering van Sea of delight.

avatar van B.Robertson
Weinig eigen werk op deze Brainbox.Veel covers. Dark rose is vanzelf een uitschieter van formaat. Reason to believe bleef Kaz Lux ook in z'n solosets spelen.De bluesgerichte liedjes Baby,what you want me to do & Sinner's prayer werden door de heropgerichte Brainbox gespeeld, tot ze enige jaren terug weer stopten wegens gehoorproblemen van Kaz Lux. Scarborough fair is zo ongeveer een keer zo lang als het origineel van Simon and Garfunkel. De uitvoering van Summertime kan het opnemen tegen die van Big brother and the holding company. Sea of delight is volgens Kaz Lux een nummer over geslachtsgemeenschap.Op het podium gebruikt hij minder verhullend taalgebruik. Deze versie is me toch wat te langdradig. Dan luister ik liever naar Jan Akkerman/ Fresh air of Focus met Eruption, Anonymus 2 en Hamburger concerto. Naar het schijnt heeft Kaz Lux speciale apparatuur voor z'n gehoor laten ontwikkelen en is Brainbox weer heropgericht. Met Pierre van der Linden en gitaristen Rudy de Queljoe en John Schuursma. Vanavond spelen ze hun derde concert in Sneek. 3,5ster.

B.Robertson schreef:

Dat is een traditional, dus Simon & Garfunkel's versie is niet het origineel. Zeer waarschijnlijk wel de versie die Brainbox heeft geinspireerd.

avatar van B.Robertson
Dank voor de info. Brainbox bestaat dus weer. Kaz Lux heeft nu speciale gehoorbescherming. In het interview in de Leeuwarder courant geeft hij aan het eerst een half jaar aan te zien. Het concert in Sneek was uitverkocht. Voor wie ze graag zien wil is het aan te raden tijdig kaarten te bestellen. Het Bolwerk staat bij mij bekend om de slechte akkoestiek en daar moesten we vanavond weer onder lijden. Achter in de zaal was het geluid beter te harden. Brainbox klonk nog net zo als in 2003. Kees van der Laarsse is de bassist. Bast ook op enige Akkerman platen en heeft met Herman van Veen gewerkt. Van deze Brainbox lp zijn alle nrs. behalve Sinner's prayer gespeeld. Die zal wel switchen met Baby, what you want me to do als openingsnr. Sea of light bevatte de drumsolo. De man van beneden,Down man, doen ze altijd. Verder kwamen de nodige To You songs. Aanrader is de cd The last train van zo'n 6 jaar geleden. Binnenkort komt Thijs van Leer in de buurt.

avatar van B.Robertson
Grote taalfout. In de vijfde regel hoort akoestiek één k te hebben. Jan heb ik nooit Brainbox horen spelen, mischien wel met Lux.

avatar van wowter
gaucho schreef:

Esoteric gaat inderdaad dit album opnieuw uitbrengen, begin 2011.
Meer informatie zodra ik die binnen heb (nu bezig met de sleevenotes en selecteren van foto's/memorabilia).

avatar van wowter
Dit album is overigens niet in 1970 verschenen, maar in de herfst van 1969!