Brainbox - Brainbox (1969)

Rock / Blues
Label: Imperial

1. Dark Rose (5:22)
  2. Reason to Believe (2:24)
  3. Baby, What You Want Me to Do (2:37)
  4. Scarborough Fair (6:26)
  5. Summertime (4:23)
  6. Sinner's Prayer (2:32)
  7. Sea of Delight (17:03)
  8. Woman's Gone * (4:11)
  9. Down Man * (2:37)
  10. Amsterdam-The First Days * (3:11)
  11. So Helpless * (2:38)
  12. To You * (3:29)
  13. Cruel Train * (2:32)
  14. Between Alpha And Omega * (2:32)
  15. Doomsday Train * (2:54)
  16. Good Morning Day * (3:12)
  17. The Smile * (3:08)
  18. The Flight * (3:24)
avatar van wowter

Ja, die fout wordt veel gemaakt.

Ik ben in het bezit van presssheets van EMI Bovema (Heemstede) uit die tijd en die melden voor deze plaat keurig een releasedatum van 28 september 1969.

Stijn_Slayer
Ik heb op de site van Jan Akkerman gekeken, en er staat inderdaad 1969.

Vreemd dat de grote meerderheid van de bronnen dan 1970 vermeld.

Stijn_Slayer schreef:
Ik heb op de site van Jan Akkerman gekeken, en er staat inderdaad 1969.

Vreemd dat de grote meerderheid van de bronnen dan 1970 vermeld.

Nog een betrouwbare bron die 1969 meldt:
Muziekencyclopedie - Brainbox (1968 - 1972)

avatar van gaucho
wowter schreef:
Esoteric gaat inderdaad dit album opnieuw uitbrengen, begin 2011.
Meer informatie zodra ik die binnen heb (nu bezig met de sleevenotes en selecteren van foto's/memorabilia).

Hij staat nu op hun website. Verschijningsdatum 31 januari.

Er zijn veel bonustracks aan toegevoegd, voornamelijk van singles die we al kennen. De tracklist gaat zo wel erg op de 'To you'-verzamelaar lijken, maar deze CD heeft in elk geval de plaatkant-lange versie van Sea of delight. Ben wel nieuwsgierig naar het eindresultaat, met name de geluidskwaliteit.

Wowter, begrijp ik uit je opmerking dat je betrokken bent bij het project? Kun je er al wat meer over vertellen?

avatar van Oldfart
Afgaand op eerdere Esoteric releases zou dit wel eens de Brainbox heruitgave kunnen worden die je moet hebben. Die van Supersister in ogenschouw nemend.
Aangezien ik op een handvol 7" jes na niets meer van Brainbox heb gaat mijn bestelling aanstonds de deur uit.

Oldfart schreef:

Qua tracklisting is de cd zorgvuldig samengesteld, maar het is niet -zoals de heruitgave van Pseudonym uit 1996- een soort 'Brainbox - the complete Akkerman year- geworden.

Op de nieuwe Esoteric zijn de outtakes van Sea of Delight weggelaten en er is gekozen voor de eerste singles met Schuursma en De Queljoe. Zo bevat deze heruitgave dus de Brainbox van twee verschillende tijdperken, waarbij de focus is gelegd op de internationale koper, die nooit To You heeft kunnen kopen en ook de 'hits' wil hebben van Brainbox zonder Akkerman. Daar is dus goed over nagedacht, maar ja, de bonus tracks hebben natuurlijk weinig met de eerste Brainbox lp te maken...

gaucho schreef:

Ja, ik ben betrokken bij dit project (evenals bij andere titels in de stal van Esoteric die binnenkort worden aangekondigd/uitgebracht... waaronder meer heruitgaven van lp's van NL groepen).

De informatie die op de website van Esoteric staat, kan ik aanvullen met de volgende weetjes:

- boekje bevat exclusieve foto's uit mijn archief, plus een nieuw essay van mijn hand (met quotes van Akkerman en Van der Linden uit interviews met ondergetekende)

- mastering wordt nóg beter dan de Pseudoyum uitgave! (...voor wie dat wil weten....)

- de bonustracks vormen de eerste vier singles na het vertrek van Jan Akkerman; zo is deze ook als wereldwijde nieuwe uitgave representatief (voor degenen die buiten NL nooit een Brainbox cd hebben kunnen kopen)

- verschijningsdatum is 31 januari 2011, maar ik verwacht dat de cd al een week eerder wordt uitgeleverd

Stijn_Slayer
Ik twijfel. Ik heb To You, The Very Best Brainbox Album en een gelijknamige verzamelaar al. Van de 1996 uitgave heb ik een kopie.

In principe heb ik alles dus al in huis, alleen de lange 'Sea of Delight' niet origineel (en één of twee B-kantjes die niet op cd zijn uitgebracht).

Is het mij tien euro waard voor één nummer? Ik vrees toch van niet.

Stijn_Slayer schreef:

Is het mij tien euro waard voor één nummer? Ik vrees toch van niet.

Als je de kopie van de Pseudonym-uitgave wilt vervangen door een echte met een betere remastering dan is het de tien euro misschien wel waard. Maar dan nog heb je niet 'the real thing' van die bonus tracks van de 1996-uitgave die ontbreken op de nieuwe.

avatar van grand wazoo
Ja, dit is ‘m!!
Genieten, de sfeer van toen knalt weer uit m’n speakers.

Prachtige heruitgave van een van de lekkerst-klinkende platen uit de eind-60, begin-70 hollandse popscene (in ieder geval voor mij, samen met de eerste twee LP’s van Supersister en de platen van Cuby).

Sinds eind januari deze nieuwe Esoteric-CD in huis. Ik denk voor elke Brainbox-fan een must.
Waarom?

# de oorspronkelijke LP(-nummers) in de goede volgorde
# de volle 17 minuten “Sea of Delight” op CD
# geweldige geluidskwaliteit

Bovendien de singles “Down Man”, “Woman’s Gone” & “Amsterdam - The First Days”
zodat ’t complete werk van Jan Akkerman en Brainbox op deze CD is verzameld.

Daarnaast, Wowter zei ’t hierboven al, de belangrijkste post-Akkerman Brainbox hits:
“So Helpless” / “To You”
“Cruel Train” / “Between Alpha And Omega”
“Doomsday Train” / “Good Morning Day”
“The Smile (Old Friends Have A Right To)” / “The Flight”.
De totale album-duur is iets meer dan 74 minuten.

Daarmee heeft deze heruitgave ongeveer dezelfde track-list als het 2002 album:
“Brainbox - The Very Best Album Ever” (totale tijdsduur plm 78 minuten). Dat album mist de lange “Sea of Delight” uitvoering en heeft daarvoor 4 nummers in plaats (“Virgin”, “Mobilae”, “Dilemma” & “A Part Of Me Is A Part Of You”); echter de nummers staan er in een wat willekeurige volgorde op.
Voor mij scoort deze heruitgave duidelijk beter.

De nieuwe uitgave heeft ook een erg mooi begeleidend boekje met nieuwe foto’s en uitgebreide (engelse) tekst. ‘Onze’ MuMe-Wowter van hierboven is de schrijver (prima werk!! Leuk dat je bij dit topic meedoet).

Maar het belangrijkste komt nog: het geluid.
Heb uitgebreid de heruitgave vergeleken met “The Very Best Album Ever” (op een top-installatie).
Wow!
Geluid is voller, helderder, meer diepte, je raakt (nog) meer betrokken in de muziek. Ook bij heel hard/luid afspelen blijft het geluidsbeeld volstrekt overend zonder enige vervorming. Bijvoorbeeld de drumpartijen in “Sea of Delight” hebben op mijn installatie zo ongeveer demonstratie-kwaliteit (en dat kan ik maar van weinig 60-70 jaren pop-albums zeggen).
Voor wie de Esoteric Supersister-heruitgaven kennen, die klonken erg goed, maar deze Brainbox-uitgave speelt voor mij op een nog hoger nivo!

En, om nog een andere referentie te geven van de geluidskwaliteit van deze CD:
Sinds voorjaar 2010 geeft het japanse Universal Music een reeks SHM-SACD’s uit van verschillende “klassieke” albums uit de 60 en 70-er jaren. Zie bv:
SHM-SACD - cdjapan.co.jp
Kosten nog moeite worden gespaard om van de originele master-banden optimaal klinkende hoge (196/24) resolutie reproducties te verzorgen. Natuurlijk blijft de kwaliteit van de originele master altijd de beperkende factor en het ene album klinkt (veel) beter dan het andere.
Van deze SACD’s heb ik er verschillende aangeschaft (o.a. Allmann Brothers, Stones, Layla, Getz & Gilberto, Gaye, Who, Cream, Mayall, Traffic). Je hebt dan inderdaad, naar de huidige stand van zaken, de mooiste klinkende (digitale) uitvoering van betreffend album.

Nu, deze ‘gewone’ Esoteric Brainbox-CD doet qua geluidskwaliteit en muzikale impact in niets onder voor de allerbeste van deze SHM-SACD heruitgaven!

Wowter, in een van je post’s hierboven zeg je:

wowter schreef:

Welke NL-groepen, welke LP’s? Tipje van de sluier?

grand wazoo schreef:
Welke NL-groepen, welke LP’s? Tipje van de sluier?

Nee, helaas. Maar wat in het vat zit...

avatar van Madjack71
Klassieker van nederlandse bodem met neerlands beste gitarist -aller tijden?- Jan Akkerman. Helaas blijkt dat in de huidige bezetting Brainbox nog maar een schim is van weleer. Maar doet niets af aan deze geweldige plaat.

avatar van reptile71
Sea of Delight, gaaf nummer is dat zeg. Psychedelische rock van de bovenste plank; waan me direct ergens op een grasveld vol met trippende hippies en deze muziek die live door de speakers galmt. 1969.... daar kunnen we nog steeds wat van leren.

@Stijn_Slayer: als je de volledige uitvoering van Sea of Delight niet hebt mis je toch wel het beste van Brainbox.

Stijn_Slayer
Die heb ik wel op een kopie van de Pseudonym cd uitgave uit 1996. Ik heb normaliter nooit gebrande cd's, maar om nou voor één langere versie het hele album er weer bij te kopen, tja.... Ik wacht wel tot ik ooit de LP op een rommelmarkt tegenkom.

avatar van reptile71
Ja daar heb je gelijk in, was al bang dat je de volledige versie niet kende.
Ik heb de lp te koop, maar niet voor een rommelmarktprijs. Daar is hij te waardevol voor.

avatar van Gert P
ik heb deze met maar liefst 18 nummers en alle akkerman nummers.
En inderdaad een goede geluidskwaliteit.
Had graag virgin er nog bij op gehad.

avatar van muismat
Ben ik de enige die de cover op die van Tommy van The Who vind lijken?

Gert P schreef:
ik heb deze met maar liefst 18 nummers en alle akkerman nummers.
En inderdaad een goede geluidskwaliteit.
Had graag virgin er nog bij op gehad.

Is dat dan niet gewoon To You of een vergelijkbare verzamelaar? Nummers als 'Virgin' en 'Doomsday Train' zijn trouwens zonder Akkerman.

avatar van musician
Ik moet toch even kwijt dat ik dit één van de betere albums vind die er rond 1969 van Nederlandse bands is uitgebracht.

Zeer vindingrijk, melodieus, haast on-nederlands goed gespeeld. Prachtige weergave van de tijd.
De stem van Kaz Lux van internationale klasse.

Je vraagt je af waarom dit hoogtepunt eigenlijk maar één album heeft mogen duren. Waarom dit bij elkaar gekomen talent geen tientallen klassiekers onder de naam Brainbox heeft uitgebracht.

Zonder veel gene en met een geheel eigen gezicht werden er ook nummers van anderen vertolkt (Simon, Reed, Gerswhin, Hardin).
Maar daar werd in die tijd niet zo moeilijk over gedaan, Rod Stewart wist ook feilloos hoe hij een eigen vertolking van Reason to believe moest neerzetten en toch te blijven klinken als Stewart. Dat deed Brainbox dus ook. En het lijkt haast losjes uit de pols gedaan, met een vanzelfsprekendheid die haast onwezenlijk is.

Het album staat 43 jaar na de release nog steeds als een huis. En over 500 jaar waarschijnlijk nog steeds als het Muiderslot.

Stijn_Slayer schreef:

Nee is de heruitgave met heel veel extra nummers en de 17 minuten versie van sea of delight.

1. Dark Rose
13. Cruel Train
14. Between Alpha And Omega
15. Doomsday Train
16. Good Morning Day
17. The Smile (Old Friends Have A Right To)
18. The Flight

avatar van musician
Ben het met je eens. De esoteric versie met de lange Sea of delight is de financiële uitgave wel waard.
De inhoud met die bonustracks komt allemaal wel erg in de buurt van de verzamelaar To You.
Meer ijzersterk werk van Brainbox is er m.i. ook niet te vinden.

Dit is een album dat je echt met plezier uit je kast trekt. Dat geldt lang nog niet altijd voor al je cd's maar wel voor Brainbox.

Samen met de beste werken van Earth & fire, Golden Earring, Focus, Kayak en nog een paar, de absolute top van de Nederlandse rockmuziek.

Stijn_Slayer
In 1969 was dit misschien wel absolute wereldtop, ik vind dit zeker één van de beste albums van dat jaar. Bijv. Ten Years After mochten willen dat ze een plaat als deze gemaakt hadden.

Hendrik68
Ik heb deze verzamelaar: Brainbox - Brainbox (1969)

Volgens mij heb je dan alle belangrijke songs van Brainbox wel bij elkaar. Alleen mijn versie van Sea of Delight is een stukje korter. Ben het volledig met Stijn eens dat Brainbox absolute wereldtop was. Ik denk zelfs dat samen met Groeten uit Grolloo (die vind ik nog een tandje beter) dit album zo ongeveer het beste is dat de Nederlandse popmuziek heeft voortgebracht in de jaren 60. Dit album is nagenoeg perfect. Alleen erg jammer van die rare Scarborough Fair cover.

Stijn_Slayer
Dit vind ik dan weer de beste 'Scarborough Fair' die ik ken. Lux is ook wel één van m'n favoriete zangers en voor Akkerman op gitaar geldt hetzelfde. Voor de gein had ik vd Linden ook wel eens bij Led Zeppelin willen zien drummen. Ik denk niet dat hij door het ijs was gezakt.

Misschien moet ik deze ooit maar gewoon 5* geven, want deze plaat vind ik al vanaf m'n zestiende helemaal geweldig.

Hendrik68
Kan er ook mee te maken hebben dat ik Scarborough Fair sowieso al geen leuk nummer vind. Dat is wel de reden dat dit album nooit op 5 sterren uit zal komen. Misschien moet ik dat bij Groeten uit Grolloo wel doen. Want geen enkele Nederlandse 60's, 70's band op 5 sterren: zo beroerd was het niet destijds, integendeel soms.

avatar van musician
Bij mij komt het album niet op 5***** vanwege Baby, What You Want Me to Do.

Pierre van der Linden inderdaad een geweldige drummer. Binnenkort ga ik naar Focus, waar hij nog steeds drumt bij de band van Thijs van Leer. Uiteraard wel zonder Jan Akkerman...

avatar van Gert P
Scaborough fair vind ik juist 1 van de betere nummers van die plaat.

avatar van Lonesome Crow
Was afgelopen zaterdag bij retropop in Emmen en daar trad dus Jan Akkerman 'My Brainbox'
op.
Jan met zanger Bert Heerink en nog wat muzikanten die Brainbox nummers spelen.

Prima uitvoeringen waarbij de verrassing toch wel de lange versie van "Sea of Delight" was, volgens mij zelfs langer als 17 minuten.
Heerlijk psychedelisch en ontoegankelijk, tijdens deze song werd het wel steeds rustiger voor het grote podium.

Wel verwarrend allemaal, kaz Lux die vorig jaar nog met een andere Brainbox bezetting tourde (en een CD uitbracht).
Bert Heerink zong trouwens prima !

Stijn_Slayer
Wie bespelen eigenlijk de fluit en de Hammond?

avatar van Droombolus
Tom Barlacher staat de hoes vermeld als fluitist. Ben er altijd vanuit gegaan dat het om Tom Barlage van Solution ( toen nog Soulution, if memmerie smurfs ) gaat. Orgel en vibrafoon staan als extra credits achter Akkerman's naam.