menu

Elliott Smith - Either / Or (1997)

mijn stem
4,09 (477)
477 stemmen

Verenigde Staten
Folk / Rock
Label: Kill Rock Stars

 1. Speed Trials (3:01)
 2. Alameda (3:43)
 3. Ballad of Big Nothing (2:48)
 4. Between the Bars (2:21)
 5. Pictures of Me (3:46)
 6. No Name No. 5 (3:43)
 7. Rose Parade (3:28)
 8. Punch and Judy (2:25)
 9. Angeles (2:56)
 10. Cupid's Trick (3:04)
 11. 2:45 AM (3:18)
 12. Say Yes (2:19)
totale tijdsduur: 36:52
zoeken in:
avatar van Reijersen
3,5
Een erg melodieus rock-album. Het is wel echt zo'n cd waar ik voor in the mood moet zijn. Want het heeft een beetje een trieste sfeer. (positief bedoeld) die jou als luisteraar erg aan kan grijpen.

avatar van maerk
3,0
Een kleine tegenvaller.

Elliott Smith was een geniaal artiest. Ik maakte kennis met hem doordat een van zijn nummers, Angeles, in de film Paranoid Park werd gedraaid. Een nummer dat bij mij zeer goed in de smaak viel. Ik ben meer muziek van Smith op gaan zoeken en ook ben ik informatie gaan zoeken over Smith zelf.

Elliott Smith was depressief, kijk naar een foto van hem en je ziet hem zelden lachen. Al dit verdriet verwerkte hij in zijn muziek, zijn nummers zijn ook best somber. Maar toch is dit album het niet voor mij. Smith heeft een paar prachtige nummers, van dit album zijn dat Between the Bars (4*), Angeles (5*) en Say Yes. Vooral die laatste twee kan ik zovaak horen als ik wil, maar die zal ik altijd mooi vinden. Geweldige nummers die zijn gevoelens goed voelbaar maken. Maar de rest van de nummers op het album zijn wat minder. Ze zijn niet per se slecht, maar halen het niet bij de drie genoemde nummers. Elliott fluistert wat in de microfoon en tokkelt op de gitaar maar deze nummers raken je niet echt. Ze hebben niet de kracht en emotie die zijn beste nummers wel hebben. Het album is ook niet slecht, maar ik zet liever een andere op. Het verveelt namelijk nogal snel om naar liedjes te luisteren waar bijna geen verschil in zit. Voor mensen die kapot van hun werk thuiskomen met barstende koppijn en geen zin om iets anders meer te doen kan ik Either/Or wel aanbevelen. Rustige muziek om even bij weg te zakken.

3*. Jammer, Elliott Smith is toch wel een kleine favoriet van mij.

avatar van erwinz
5,0
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Elliott Smith - Either/Or (1997) - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Elliott Smith - Either/Or (1997)
De carrière van de Amerikaanse muzikant Elliott Smith was kort maar hevig , met XO uit 1998 en vooral Either/Or uit 1997 als positieve uitschieters, die 25 jaar later nog net zo invloedrijk en urgent klinken

Either/Or, het derde album van de Amerikaanse muzikant Elliott Smith, was bij de release nog een cultalbum, maar toen Hollywood hem omarmde was de muzikant uit Portland, Oregon, opeens een ster. Het heeft nooit gepast bij Elliott Smith, die zijn mooiste muziek maakte toen hij in de luwte kon opereren. Op Either/Or krijgt het uit duizenden herkenbare Elliott Smith geluid vorm. De folky songs van de eerste twee albums zijn verrijkt met Beatlesque melodieën en klinken warm en dromerig. Op hetzelfde moment is Either/Or een donker album dat overloopt van melancholie. Elliott Smith zou door zijn vroege dood maar een klein stapeltje albums maken, met Either/Or uit 1997 als uitschieter.

De korte carrière van Elliott Smith is er een die zowel wonderlijk als droevig is. De Amerikaanse muzikant dook aan het begin van de jaren 90 op in de muziekscene van Portland, Oregon, en maakte met Roman Candle uit 1994 en Elliott Smith uit 1995 twee ingetogen folky albums, die hier en daar konden rekenen op positieve recensies, maar over het algemeen genomen toch weinig aandacht kregen.

Dat leek in eerste instantie niet te veranderen met het in 1997 verschenen Either/Or, tot een song van het album terecht kwam op de soundtrack van de film Good Will Hunting. Het leverde de muzikant uit Portland zelfs een Oscar nominatie op en niet veel later was Elliott Smith een ster. Een ster tegen wil en dank, want de spotlights van Los Angeles pasten niet bij een muzikant als Elliott Smith.

Het in 1998 verschenen XO hoorde opeens bij de grote releases en hetzelfde gold voor het in 2000 verschenen en helaas wat tegenvallende Figure 8. In 2003 overleed Elliott Smith nadat hij in zijn huis in Los Angeles werd gevonden met twee steekwonden. Na zijn met mysterie omgeven dood verscheen in 2014 postuum het uitstekende From A Basement On The Hill, maar hierna was het oeuvre van Elliott Smith helaas echt compleet.

Als ik mijn favoriete Elliott Smith album moet kiezen, twijfel ik tussen Either/Or en XO. De laatste is in productioneel opzicht net wat interessanter, maar uiteindelijk kies ik toch voor de betere songs op Either/Or. Het bijzondere geluid van Elliott Smith werd na zijn dood een belangrijke inspiratiebron voor velen, maar in 1997 viel de Amerikaanse muzikant direct op met een bijzonder eigen geluid.

Either/Or is minder sober ingekleurd en geproduceerd dan zijn twee voorgangers, maar het is nog altijd een behoorlijk ingetogen album zonder tierelantijntjes. In de meeste songs moeten we het doen met het warme akoestische gitaarspel van de Amerikaanse muzikant en wat elementaire percussie. Het gitaargeluid draagt het stempel van Elliott Smith, maar dit stempel komt vooral van zijn stem en manier van zingen. De vocalen op Either/Or zijn vooral fluisterzacht en hebben iets aangenaam dromerigs. De warme klanken en dromerige vocalen contrasteren flink met de donkere teksten van de Amerikaanse muzikant, die bakken vol met melancholie over je uit storten.

De eerste albums van Elliott Smith werden vergeleken met de muziek van Nick Drake, maar vanaf Either/Or zijn ook veel invloeden van The Beatles en The Beach Boys te horen. Het zijn invloeden die op XO tot volle wasdom zouden komen, maar ook Either/Or heeft al een aangename jaren 70 vibe en bevat arrangementen en melodieën waarvoor Lennon/McCartney en Brian Wilson zich niet zouden hebben geschaamd.

Het was best een tijd geleden dat ik voor het laatst naar Either/Or had geluisterd (ik luister vaker naar XO), maar het album overtuigde me nog steeds makkelijk. Op hetzelfde moment is Either/Or een album dat mooier wordt wanneer je er vaker naar luistert. Ik weet nog dat ik in 1997 op een gegeven moment nauwelijks meer kon stoppen met naar dit intieme en ook breekbare album luisteren. Het blijft doodzonde dat Elliott Smith slechts een kleine tien jaar albums heeft kunnen maken, al waren de albums die volgden op Either/Or en XO wat mij betreft lang niet zo goed. Either/Or vierde vorig jaar alweer zijn vijfentwintigste verjaardag, maar wat klinkt het album nog steeds urgent. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 20:43 uur

geplaatst: vandaag om 20:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.