Ad Brouwers schreef:
De enige overeenkomst is dat er met electronica gewerkt wordt, maar je gaat Macca2 toch niet vergelijken met deze Fireman. Dat is appels vergelijken met peren. Deze muziekstijlen zijn toch heel verschillend.
Qua muziekstijlen zijn deze twee albums inderdaad onvergelijkbaar.
Maar in beide gevallen gaat het om McCartney die eens ''iets anders'' probeert te doen.
Waar dat bij McCartney II echter resulteerde in een verfrissende, grappige, speelse, warmbloedige en coherente plaat, klinkt Electric Arguments in mijn oren juist nogal belegen, wisselvallig en ongeinspireerd.
Ik wil nogmaals benadrukken dat ik de eerste helft zeer genietbaar vindt, maar niet begrijp waarom hij die nummers niet onder zijn eigen naam wilde uitbrengen. Experimenteel zijn ze namelijk niet, klinkt juist typisch McCartney in mijn oren. De laatste 5 tracks sluiten wel aan op de eerdere Fireman-albums, maar net als Rushes (Strawberries Oceans Ships Forest ken ik nog niet) hangt het tussen meditatief en tenenkrommend in. Het is ieder geval op geen enkele manier fris, vernieuwend of urgent te noemen. Meer muzikaal behang. Ik snap gewoon niet waarom iedereen er zo enthousiast over is.
Of ergens begrijp ik het misschien ook wel. Macca-fans (myself included) laten geen gelegenheid liggen om te benadrukken dat hun held ten tijde van The Beatles minstens zo innovatief en avontuurlijk was als John Lennon en bovendien veel veelzijdiger. Dit omdat er nog steeds een scheef beeld bestaat over de twee songschrijvers (John als vernieuwende kunstenaar, Paul voor de lievige liedjes). Misschien dat daarom zoveel mensen Electric Arguments als een verademing zien. Omdat Macca hier weer eens de conventionele songstructuren loslaat en met rare instrumenten en electronica aan het klooien slaat. Zodat ze kunnen zeggen: ''Zie je wel! Dit is óók Paul McCartney'.'
Dat kan toch echter niet verhullen dat dit maar een middelmatige plaat is, alhoewel met een paar erg sterke tracks (ik vind ''Nothing Too Much...'' echt waanzinnig goed!). Maar als mensen op zoek zijn naar Macca's ''Time Out Of Mind'' (ik hoor de vergelijking hier en daar vallen), moeten ze toch echt ''Chaos & Creation In The Backyard'' uit de kast halen. Niet dat hij daar muzikaal gezien zoveel bijzondere dingen doet, maar het is wel van begin tot eind verschrikkelijk mooi en sfeervol en er klinkt ook nog eens een bepaalde noodzaak in door. Al met al echt een klassieker in mijn oren!
''Electric Arguments'' begint als een erg leuke en spontane plaat (que sfeer doet het me toch zeker wel ergens aan McCartney en McCartney II denken; dat losse en gekke zolderkamer-gevoel), tot het verzandt in een soort kitscherige ambient-muzak. En al met al voegt het naar mijn idee gewoon weinig toe aan Macca's imposante oeuvre. Niet dat dat per se hoeft. Het is gewoon een leuke plaat. Maar verre van een meesterwerk (en dat waren ''Chaos & Creation...'' en in zekere mate ook ''Memory Almost Full'' dus wél, misschien dat dat wel de reden is dat hij deze toch maar niet onder zijn eigen naam heeft uitgebracht).