menu

Kanye West - 808s & Heartbreak (2008)

mijn stem
3,44 (544)
544 stemmen

Verenigde Staten
Pop / R&B
Label: Roc-a-Fella

 1. Say You Will (6:18)
 2. Welcome to Heartbreak (4:23)

  met Kid Cudi

 3. Heartless (3:31)
 4. Amazing (3:58)

  met Young Jeezy

 5. Love Lockdown (4:30)
 6. Paranoid (4:38)

  met Mr Hudson

 7. RoboCop (4:34)
 8. Street Lights (3:10)
 9. Bad News (3:59)
 10. See You in My Nightmares (4:18)

  met Lil' Wayne

 11. Coldest Winter (2:44)
 12. Pinocchio Story [Freestyle Live from Singapore] (6:02)
totale tijdsduur: 52:05
zoeken in:
avatar van Holla
4,5
Welcome To Heartbreak is toch echt een top 5 Kanye track voor mij!

Rene1979
Dit heeft voor mij jaren van gewenning nodig gehad.. Het kwartje viel toen niet, nu wel.

avatar van -SprayIt-
4,5
Ik vind dit het beste album van Kanye.

tuktak
Is er nieuw (special edition) artwork geupload als albumcover?

avatar van -SprayIt-
4,5
Blijkbaar inderdaad, vind deze wel minder dan de versie die ik heb.
Dit is toch de officiele?
http://whatthehellz.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/07/808s-Heartbreak-Kanye-West.jpg

5,0
In mijn top 10 staan aardig wat albums die ik in het begin niet pruimde (Angel Dust, Pornography, Amnesiac en deze hier). Toch zei iets in me bij die albums dat ik ze moest blijven draaien en uiteindelijk kwam het met die albums dus meer dan goed.

Eens in de zoveel tijd draai ik op één dag zo'n beetje mn hele top 10. Als ik dan aan deze begin denk ik altijd; wat doet dat album daar? en: nu zal hij vast wel een paar plaatsen dalen. Iedere keer kom ik daar weer van terug.

Lijkt nu hier op MuMe ook een beetje bezig aan een revival. Zo zijn bijna alle 0,5 en 1,0 stemmen van 2008/2009 en is het gemiddelde (op het oog) van de laatste 25 stemmers een stuk hoger dan het huidige gemiddelde.

Vind alle nummers meer dan goed, maar Pinocchio Story draai ik nooit. Omdat het een live track is zie ik dit ook echt als een bonustrack en bonustracks neem ik (raar maar waar) nooit mee in mijn beoordeling.

4,5
Ijzersterk album, niet Kanye's beste, maar toch zeker zijn meest invloedrijke. Door zijn emoties te tonen en open te zijn, heeft hij deuren geopend voor artiesten als Drake en the Weeknd.
Favoriete nummers zijn Welcome to Heartbreak (heerlijk refrein van Cudi) en Coldest Winter (prachtige ode aan zijn overleden moeder). Minder nummer vind ik See You in My Nightmares, door de verschrikkelijke bijdrage van Lil Wayne. Verder zijn de 808 producties goed, en is ook het autotune gebruik niet storend zoals op Kanye's nieuwere werk, maar voegt het wel degelijk iets toe.

4.5*

avatar van Chicken Sun
4,0
Blijft staan als een huis, jaren later. Belachelijk invloedrijk geweest, al is enkel Frank Ocean echt goed van die discipelen (Drake mag van mij opzouten). Amazing is niet echt wat de titel doet vermoeden en Lil Wayne is nogal bespottelijk in zijn verse, voor de rest; meesterwerken, meesterwerkjes en fijne vullertjes.

avatar van Johnny Marr
5,0
Dat zo'n prachtig werkstuk zo'n laag gemiddelde heeft op deze site kan ik gewoon niet begrijpen... Je zou denken dat de waardering met het verstrijken van de jaren erop zou beteren, maar blijkbaar niet. Alhoewel de meest recente reacties wel voornamelijk komen van personen met een eerder positieve beoordeling.

Anyway, opener Say You Will vind ik één van de meest sfeervolle aller tijden. Ik voel de pijn van de beste man heel erg hard op de iconische singles Heartless & Love Lockdown...

Om nog even terug te komen op de bemerkingen van mijn voorganger: Amazing vind ik juist wel wat de titel doet vermoeden en Wayne voegt net zeer veel toe op See You In My Nightmares.

Vullertjes? Misschien enkel die vervelende bonustrack, voor de rest is alles onderdeel van het geheel. Bad News is dan misschien nog het minste nummer maar dat nummer hoort er ook gewoon bij.

Misschien een vreemde uitspraak voor velen, maar ik vind dit de 'Here, My Dear' van dit tijdperk geworden. Je hoort vaak dat een album tijdloos is, maar ik denk dat in het geval van 808s we dit woord zeker en vast in de mond mogen nemen. Dit klinkt nog altijd alsof het gisteren is uitgekomen.

avatar van -SprayIt-
4,5
Volledig eens Johnny Marr

avatar van Metgezel
5,0
De klassieker die niemand wilde zien. Eigent een aandeel in 9 van de 10 R&B, Hip-Hop, en Pop albums nadien met zijn verrijkende invloed op de hedendaagse muziek. Hoogtepunten staan op de eerste helft van het album, fijne sfeermakers op de 2e helft. Verveelt geen moment en bewijst maar weer dat zang niet louter om zuivere klanken gaat, maar ook evenzeer om de emotie en sfeer. Jeezy levert misschien wel zijn sterkste verse in zijn carrière, past perfect de sfeer van 'Amazing'.

avatar van thgryda
3,5
Ik ga na jaren toch nog een puntje omhoog. Het begin vind ik ijzersterk maar dan kakt het wel in en begint de autotune me echt te storen. Omdat er nog links of rechts een uitschieter opstaat trek ik het nu wel al tot het einde maar ik vind nog steeds de helft maar echt goed en de andere helft wat pretentieus en vervelend. Ik heb er hetzelfde gevoel bij als bij Yeezus en the Life of Pablo (al gaat die me wel steeds beter liggen): goed maar een beetje experimenteel om experimenteel te doen terwijl hij op MBDTF laat zien dat binnen die experimentele sound ook een meesterwerk kan gemaakt worden

avatar van jordidj1
4,5
Toch weer een halfje omhoog gegooid. Kan niet tippen aan het weergaloze MBDTF, maar dit album is erg constant met als uitschieters Welcome to Heartbreak, Heartless, See You in My Nightmares en Coldest Winter. Alleen de laatste track, Pinocchio Story, doet mij vrij weinig en dat staat de volle 5 punten wel in de weg. Wellicht word ik in de toekomst alsnog vrienden met het nummer, maar verwacht het eigenlijk niet.

avatar van Johnny Marr
5,0
Geef Pinocchio Story de kans om te groeien, kan inderdaad wel nog iets worden. Voor mij hoort het zeker bij het album, ik kan 808s niet afzetten na Coldest Winter. Al was laatstgenoemde natuurlijk een prachtige afsluiter geweest, Pinocchio Story grijpt me telkens weer bij de strot.

avatar van Metgezel
5,0
Johnny Marr gelijk heb je. Dat contrast tussen het kale, live opgenomen geluid van de afsluiter na een hele reeks warme, electronische klanken zorgt voor een bijzonder effect. Prachtig is ook de combinatie van de tekst, gezongen alsof hij elk moment kan instorten, en de liveopname. Op hetzelfde moment dat Kanye zingt over de keerzijde van succes, gilt het publiek er -dat zich ogenschijnlijk niet op de tekst aan het focussen is- overenthousiast doorheen. Die perfecte aansluting op de onderwerp van het nummer heb ik altijd erg mooi gevonden.

avatar van jordidj1
4,5
Waarom is dit gemiddelde zo laag?

Rudi1984
Waar ik het eerste album nog oké vind en de twee erna mwah, vind ik deze ronduit slecht. Van begin tot eind saaie producties, onbeluisterbaar gemaakt door dat constante achterlijke autotunegemekker. Smaken verschillen, maar dit klinkt natuurlijk helemaal nergens naar.

Ik verwacht dat ik MBDTF en Yeezus nog steeds gaaf vind, maar nu ik meer van hem heb beluisterd spat de Kanye-zeepbel toch wel hard uit elkaar.

Of zoals ik bij die nieuwe ep al aangaf: als je ergens kunst in wilt zien, zie je het er altijd wel in. Kijk je er met iets meer afstand naar, dan valt er een hoop op te merken.

avatar van coldwarkids
4,5
Ik... en hip-hop? Kanye? Jazeker! Ik ben echt veel te laat met een post maar hier is tie dan. Dit album heb ik natuurlijk in die tijd veel gedraaid en voor mij zegt dat veel. Dankzij Love Lockdown heeft Kanye mij destijds weten te boeien. Gelukkig staat heel het album vol met nummers die mij aangrijpen. Say You Will, Street Lights bijvoorbeeld. Raar maar waar, daarna heb ik alleen My Beautiful Dark Twisted Fantasy leuk gevonden. Voor mij hing dat album rond in de buurt van 808's. Of te wel het had dezelfde vibe die me wist te boeien. All Of The Lights bijvoorbeeld. Had denk ik hier best op kunnen staan.

avatar van Paulus_2
Uitstekend album. Ik zou het bijna soul willen noemen. Weemoedige, gevoelige klanken en een fraai spelende band. Ook als zanger vind ik Kayne West zeer goed. Ligt wat makkelijker in het gehoor dan My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010) - MusicMeter.nl
Kende hem niet. Ben meer van de jaren 60 en 70 en wat metal en jazzrock uit de jaren 80, maar mijn zoon overtuigde mij met dit album en het eerder genoemde My Beautiful Dark Twisted Fantasy.
Nu de teksten nog tot mij door laten dringen.

avatar van Slowgaze
4,5
Omdat deze prachtplaat vorig jaar november 10 jaar oud is geworden, schreef ik een essay over de overeenkomst tussen Ye's intieme Auto-Tune-r&b en de nabijheid en afstand van chatten. Lees het stuk hier.

avatar van jordidj1
4,5
Slowgaze schreef:
Omdat deze prachtplaat vorig jaar november 10 jaar oud is geworden, schreef ik een essay over de overeenkomst tussen Ye's intieme Auto-Tune-r&b en de nabijheid en afstand van chatten. Lees het stuk hier.avatar van Metgezel
5,0
jordidj1 schreef:
Waarom is dit gemiddelde zo laag?


Hangt vooral samen met de ontvangst van het vernieuwende geluid en de negatieve lading rondom zijn persoon toen het uitkwam denk ik. Zelfs fans van het eerste uur hadden weinig lof over voor de sound van 808's. Inmiddels kan deze in het rijtje van klassiekers of zeer invloedrijke platen met in eerste instantie lage waarderingen en negatieve reacties zoals Here, My Dear en Bitches Brew. Pas 4-5 jaar na zijn uitgave krijgt die album overwegend positieve beoordelingen.

avatar van -SprayIt-
4,5
Off-topic berichten verwijderd

avatar van Cor
Cor
Meer R&B dan Hip Hop. Kanye verwerkt wat verdriet en dat doet 'ie best wel smaakvol. Autotune is net niet over de top, dat houdt de boel in balans.

avatar van Boermetkiespijn
2,5
"Love Lockdown" brengt wel gemengde gevoelens in me naar boven op het moment.

4,5
Mijn favo album samen met mbdtf. Ik denk als dit album nu werd uitgebracht dat die beter werd gewaardeerd.

Ik hoop ooit nog op een vervolg met deze style.

avatar van MAS
4,0
MAS
NicksterrrNL schreef:
Mijn favo album samen met mbdtf. Ik denk als dit album nu werd uitgebracht dat die beter werd gewaardeerd.

Ik hoop ooit nog op een vervolg met deze style.


Dit album is destijds toch gewoon goed ontvangen en verkocht?

avatar van MAS
4,0
MAS
Mmm.. Ik zie dat ik dit cijfer 2 sterren had gegeven. In 2008 wilde ik graag 'echte hiphop' horen en moesten rappers in mijn ogen vooral rappen. Een zingende Kanye met autotune vond ik dus vreselijk.

De laatste jaren ben ik de genialiteit van dit album gelukkig toch gaan inzien en kan ik er met veel plezier naar luisteren.

4,5
MAS schreef:
Mmm.. Ik zie dat ik dit cijfer 2 sterren had gegeven. In 2008 wilde ik graag 'echte hiphop' horen en moesten rappers in mijn ogen vooral rappen. Een zingende Kanye met autotune vond ik dus vreselijk.

De laatste jaren ben ik de genialiteit van dit album gelukkig toch gaan inzien en kan ik er met veel plezier naar luisteren.


Haha je bent niet de enige hoor, daarom een mooi voorbeeld. Ik denk dat kanye zijn tijd een stuk voor was met dit album.

avatar van Frank West
5,0
Vandaag het volledige optreden van 808s in The Hollywood Bowl weer eens gekeken. Mocht je liefhebber van het album zijn, dan kan ik het je absoluut aanraden om het eens te zien. Misschien wel het beste optreden van Kanye uit zijn carrière.
Kanye West - 808s and Heartbreak - Live at the Hollywood Bowl [concert film, high quality audio] - YouTube

avatar van Yestsida
3,5
Wat was het lang geleden dat ik deze schijf nog eens een kans gaf!

Op Graduation ging Kanye West al meer en meer de richting uit van Pop, kijk vooral naar namen zoals Daft Punk en Chris Martin, maar op dit album is hij helemaal de weg van dat genre ingeslagen. Van Hip Hop schiet hier niets meer over, buiten hier en daar een rap. De gastheer zingt voornamelijk op 808s & Heartbreak, steeds met hulp van een stemvervormer.
Dit vierde studioalbum heeft hij gemaakt naar aanleiding van het onverwachte overlijden van zijn moeder en het maken van deze Popplaat schijnt goed bij de verwerking daarvan geholpen hebben. Het verliezen van deze belangrijke persoon is achteraf bekeken volgens mij ook de aanzet geweest dat hij meer ontspoorde (en nog niet gestopt is).

Initieel had ik dit album staan op 1,5*. Het was echt mijn ding niet en in de periode dat dit album uitkwam was ik bijna exclusief bezig met gangsta rap... dit ligt daar mijlenver vandaan. Nadien heb ik het album nooit meer een kans willen geven, tot nu toe. In verscheidene playlists kwam zo nu en dan nog wel een track voorbij maar ik werd er niet warm van.
De leadsingle Love Lockdown was het enige lied dat ik nog wel kon pruimen.

Mijn mening moet ik toch drastisch herzien. Het positiefste punt zijn sowieso de producties. Ontzettend sfeervol en je merkt nu, jaren na datum, vooral hoe een invloedrijke LP dit was. Vroeger vond ik de producties één van de vele struikelblokken maar dit is veruit de grootste kracht van 808s & Heartbreak.

Love Lockdown is zeker niet meer de enige compositie dat ik goed vind. Welcome to Heartbreak, Heartless, Amazing en Paranoid vind ik ook heerlijk. Het enige nummer dat ik nog steeds helemaal niet tof vind is Pinocchio Story, raar dat dit een live-versie geworden is.
De rest is leuk. Echter vrees ik wel dat de nummers los voorbij komen in een playlist ze me nog steeds niet helemaal kunnen bekoren. De stijlbreuk met de rest van zijn discografie is wel immens groot. Dit is het type album dat tot zijn recht komt als compleet werk. Sfeervolle plaat, dat is zeker.

Kanye West is nooit een toprapper geweest maar voornamelijk in de beginperiode was hij ook zeker niet slecht. Rappen gaat hem wel beter af dan zingen. Ik vind het absoluut geen getalenteerd zanger en zijn vocalen zijn de grootste stoorzender op dit project naar mijn mening.
Neem bijvoorbeeld Welcome to Heartbreak. Wat een productie en Kid Cudi lijkt ook geboren te zijn voor dat type muziek... maar de strofes van Kanye vind ik bijna storend op dat magnifieke nummer.

Een cijfer vind ik nog wel moeilijk voor deze plaat. Het schommelt tussen 3* en 4*... de nummers die goed zijn zijn werkelijk waar top. Het bulk van het album is aangenaam maar de vocalen van de gastheer zelf en het slotnummer zijn wel minpunten.

Voor nu gaat deze naar 3,5*. Mooi cijfer, zeker als je kijkt van waar het komt. Voornamelijk krediet naar de producties.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:54 uur

geplaatst: vandaag om 23:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.