Zullen we even terugkeren naar 1976, een stel jonge vrienden richt een band op genaamd Warsaw. Ze hadden allemaal specifieke talenten en principes. Een doorbraak in de muziekwereld wilden ze, mensen laten genieten van hun muziek. Ze begonnen in de post-punk richting en sloegen later nog wat zijwegen hiervan in. Hun doel was niet om populair en stinkend rijk te worden, maar te kunnen overleven door te doen wat ze wilden ; muziek maken. Ze hadden nauwelijks geld en sommige hadden persoonlijke problemen die ook nog een grote rol spelen. Ze gingen dan optreden zo dat ze zich konden uitleven. The mighty Ian Curtis betreedt het podium en hoor hem schreeuwen, hoor zijn woede, zijn angst, zijn verdriet! Iedereen maar ook niemand hoort hem ze komen naar hem kijken alsof, zoals hij het (zoals ik de tekst lees) zelf omschrijft als een Atrocity Exhibition, een tentoonstelling van gruwelheden. Maar dat is het eigenlijk ook, als je de teksten ontcijferd en zijn emoties erbij hoort dan is het eigenlijk een gruwelijk denkbeeld dat je het ‘fijn’ vindt om naar te luisteren.
Maar we zijn mensen, andermans zorgen, pijn en leed, interesseren ons. Een bepaalde groep was (is) gek van deze muziek die gemaakt is om te overleven, om in een andere wereld te zijn zonder het motto van ‘deze doet het goed bij het grote publiek, hiermee worden we bloedrijk en als je de tekst hier weg laat en lalalala zingt dan kan de rest het ook meezingen’
Is het anno 2009 nog mogelijk om muziek te maken omdat je je terug wilt trekken in een eigen wereld waar je je totaal kunt laten gaan. Het overleven van toen staat niet meer gelijk aan het overleven van toen. Toen was het leven en dood, nu is rijkdom en armoede. Heeft deze Reptile71 muziek gemaakt om zich in zijn eigen wereldje terug te trekken of wilt hij de ‘echte’ wereld bestijgen met zijn paard en drietand om famous and rich te worden. Een lichte, aangeboren aversie zullen we het maar noemen, heb ik tegen de famous and rich. Terwijl er ook geweldige bandjes zijn die met dat motto werken. Het is een soort zwakte van mij waardoor de artiest zich extra moet bewijzen terwijl dat zo niet hoort te zijn.
Ik draag de muziekhelden ook op handen. Ik citeer uit mijn gedachten ‘ik zou een moord doen, om Ian Curtis te horen en zien zingen in het echt.’ En het ergste is dat ik mijzelf ook in staat zou zien om dat te doen.
Maar wat wil deze Paul, onder zijn muzikale naam Reptile71 nu gaan bewijzen. Mensen die ik ‘ken’ zijn slechts mensen, terwijl mijn muziekhelden voor mij als goden zijn. Zou ik dan eindelijk een God kennen? Al vaker ben ik teleurgesteld, was het iemand die denkt origineel te zijn maar slechts een slechte imitatie van een mengsel van bands die niet bij elkaar passen was. Maar ik heb een voorgevoel (nee, geen glazen bol waarin ik de profetie las) maar een gevoel dat gebaseerd is op enkele nummers die ik al had beluisterd. Het klonk professioneel en oud vernieuwend (als u begrijpt wat ik bedoel). Op de gok (zoals ik vrij vaak doe) pre-orderde ik het album en op 1 januari kreeg ik alvast een downloadlink zodat ik het album ook werkelijk op de dag in huis had. (nee, die link krijg je niet, koop het album maar!) Dus ’s morgens vroeg, iets na twaalven, wat vrij vroeg is op nieuwjaarsdag ging ik het album downloaden. Ik wilde wachten op het origineel, maar een muziekliefhebber als ik ben heeft nu eenmaal geen geduld. Ik hield het hooguit een uurtje vol (omdat ik naar The Sound Of Music van Ian Curtis en co kon luisteren) maar toen ging de hele Reptile71 - muziekmap in mijn afspeellijst en begon ik te luisteren. Ik zal proberen mijn gedachten op te schrijven die ik had.
All Wrong. Dit nummer dat kende ik al, of in ieder geval een pro-versie. (lang leve internet!)
Het is iets totaal nieuws qua muziekstijl. Ik kan het niet echt ergens bij plaatsen. Ik moest de hele tijd aan een nummer denken toen ik dit beluisterde. Een nummer van Jeff Wayne, War of the Worlds. (het nummer wat op de Pop Classics : The Long Versions staat, voor de liefhebber load ik het wel even up) Ik kan me niet voorstellen dat Paul dit nummer niet kende toen hij het zijne schreef.
Maar het nummer is goed, ik zou het omschrijven als EEE (een episch gezongen electric eternal nummer.
Home, dit nummer kende ik ook al. Had ik toendertijds uitgeroepen tot mijn favoriete nummers die ik kende. Prachtige tekst.
Whohohohooo
I'd like to live
Whohohohooo
Why don't you give me some air
'Cause I'd like to breath
More than you leave me
Please leave me alone
Als een geliefde mij zou verlaten, dan zou ik vereerd zijn als deze tekst geschreven werd, prachtig emotioneel neergezet! en weer die bepaalde sfeer (laten we het voortaan een R71 sfeer noemen)
New Times, een lied over de keuze tussen twee geliefden die gemaakt wordt beschreven als danseressen (volgens mij). Hier is prachtig gebruik gemaakt van geluidseffecten. Misschien dat het wel krachtiger was geweest als de drum wat harder en met een flinke echo was gebruikt in het begin van het nummer. En de, wat is het?, synthesizer? met het tadadadada begint op den duur lichte irritatie te verwekken bij mij. Vandaar dat ik het niet erg vind dat het volgende nummer wordt ingezet.
Drag, dit nummer is totaal nieuw voor mij. Deze kant van de stem van Paul heb ik nog niet eerder gehoord. Breekbaar en voorzichtig. Weer een nummer wat vrijwel volledige gebaseerd is op de R71 sfeer.
Alway A Way. Ik zie de naam Justin Curfman staan . Een van de beste muzikale talenten na 2000. Ten eerste wil ik Paul een applaus geven voor het uitstekend gebruik hebbend gemaakt van zijn bronnen. En o wat zing Justin weer een prachtige tweede stem. Laat dit nummer door Justin zingen en Paul de tweede stem zijn en hij heeft al een nummer voor zijn 3 album. Maar ik moet zeggen dat Paul het ook zeer goed doet hier. Heel rustig, kalm klinkend komen de tonen voort uit zijn mond. Het verschil tussen Justin en Paul vind ik vrij groot maar dat geeft het nummer wel iets extra’s. (is het nu al over? jammer zeg)
Upside Down, het langste nummer van de cd. Ik krijg maar niet genoeg van deze nummers. Weer een lekker refrein. En al duurt het een dikke 8 minuten, het wordt niet saai en gaat niet vervelen. Zeer leuk gedaan hoe dat de instrumenten langzaam aan wegsterven midden in het nummer en dat dan de drums een grote rol voor het vervolg gaan spelen. Prachtige eindzin trouwens.
And when we are scared we don't wanna scream
We wanna fight, we wanna fight, but we don't want to bleed
Hunger. Ik denk dat ik dit de minst goede plaat van het album vind. Het begin is helemaal niet mijn smaak en totaal anders de rest. Vrij langgerekt en Paul weet me niet echt vast te pakken met zijn stem. Waar hij eerst nog breekbaar en duur klonk klinkt hij hier vrij afstandelijk. Misschien dat de tekst hier ook een aandeel in heeft. Dat iets beschreven wordt doormiddel van andere woorden is goed, leuk, poëtisch maar ik denk dat het soms ook wat recht-toe-de-man mag. Dat er dan iets meer kracht achter komt te zitten want dat mis ik nog bij dit album. Gelukkig is het als het nummer zijn einde nadert, de laatste dikke minuut, wel een stuk aangenamer. Echt een kwestie van smaak is het, want ik kan begrijpen dat dit veel mensen wel zal aangrijpen.
In Dust (Move On), het nummer waar het album naar vernoemd is (of omgedraaid). Een van de hoogtepunten van deze cd als je het aan mij vraagt. Heel mooi gebruik gemaakt van geluidseffecten die niet te opvallend zijn maar wel allemaal er echt bij horen. Prachtig ingezongen. Zo’n soort nummer wil ik de hele dag wel in mijn hoofd hebben zitten.
Harder and Harder, ik wist meteen dat dit mijn favoriet ging worden. Ik ‘verklootte’ het album (zoals sommige het noemen) doordat ik in tijdsnood zat en toch even benieuwd was naar alle nummers en snel der door heen luisterde. De stem pakt me in, de muziek is de strik en de tekst is het kaartje wat erbij zit. Heerlijk gewoon.
Crystal. Het begint heel rustig, maar tot hetgeen wat je zou verwachten klinkt het alles behalve fragiel. De drums klinken dof maar niet kil. Ze klinken als kauwgom, het rekt het strekt, je krijgt het niet kapot en het blijft maar bestaan. Toch mis ik hier een bepaalde ‘bandsfeer’, voor het eerst eigenlijk. Bij de andere nummers is dit slechts minimaal. Complimenten voor het gebruik van de echo bij de zang.
Saved. Vertaald zou er dan ‘gered’ komen te staan (zeker voor de mensen die het album niet kunnen waarderen

) Een nummer zoals het nummer hiervoor, minimale muziek die je toch blijft boeien.
Een interessant cd’tje is dit. Volgens mij is er nog veel te ontdekken bij enkele nummers maar de eerste indruk (+/- 20 luisterbeurten) zijn me goed bevallen. Ik hoop dat we meer te horen krijgen van Reptile71, ik ben in ieder geval benieuwd. Laten we nu ook maar hopen dat hij nog een keer een bandje er omheen creëert zodat we het live eens kunnen aanhoren om het daarna, ligt eraan hoe het klinkt, te kunnen omarmen of afkraken en terugsturen naar zijn klein kamertje met de opdracht om gewoon door te gaan met deze muziek te maken.